• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

تشکیل شبکه خبرچین‌ها با هدف سرکوب انقلاب ملی در خراسان رضوی

فرزاد فتاحی
فرزاد فتاحی

ایران‌اینترنشنال

۲۸ شهریور ۱۴۰۵، ۱۵:۲۲ (‎+۱ گرینویچ)

اطلاعاتی که اخیرا به ایران‌اینترنشنال رسیده نشان می‌دهد جمهوری اسلامی یک شبکه‌ شامل افراد فعال در رسانه‌‌ها و نهادهای خیریه حکومتی را برای شناسایی معترضان انقلاب ملی در شهرهای خراسان رضوی، از جمله مشهد و فریمان، به کار برد.

اعتراضات دی‌ماه در استان خراسان رضوی دست‌کم ۲۰ شهرستان را در بر گرفت.

خراسان رضوی؛ بستر اعتراضات بزرگ

خراسان رضوی، دومین استان پرجمعیت ایران، به‌دلیل وزن مذهبی و سیاسی مشهد، وجود نهادهایی چون آستان قدس رضوی و انباشت مطالبات بی‌فرجام مردمی، در سال‌های اخیر یکی از کانون‌های اعتراض اقشار مختلف، به ویژه طبقه متوسط بوده است.

اعتراضات عمدتا اقتصادی دی ۱۳۹۶ از مشهد، نیشابور و کاشمر آغاز شد و به‌سرعت رنگ سیاسی و ضدحکومتی گرفت. این استان در آبان ۱۳۹۸ نیز صحنه اعتراض بود و در خیزش ۱۴۰۱، حضور زنان، جوانان و دانشجویان در سراسر استان برجسته‌تر شد.

این گزارش تحقیقی شیوه‌های سرکوب دی ۱۴۰۴ در مشهد، به‌عنوان مرکز اصلی استان، و فریمان، محل شکل‌گیری شبکه شناسایی معترضان را بررسی می‌کند که بر پایه اسناد و مطالب محلی، روایت شاهدان، منابع نزدیک به زندانیان سیاسی تهیه شده است. برای حفظ امنیت برخی منابع، نام آنها ذکر نشده است.

فریمان؛ رد شبکه شناسایی معترضان

شناسایی افراد حاضر در اعتراضات بخش قابل توجهی از روند سرکوب بود. بررسی آنچه در شهرستان فریمان رخ داد، به شبکه‌ای می‌رسد که پیش از اعتراضات عمدتا در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه فعالیت پوششی داشت.

بررسی‌های ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد یک شبکه خبرچینی برای تصویربرداری از تجمعات و شناسایی معترضان در فریمان فعال شده بود. در مرکز این شبکه، نام صادق ملول قرار دارد؛ چهره‌ای با سابقه فعالیت فرهنگی و رسانه‌ای و همکاری با مجموعه‌های وابسته به بسیج و سپاه پاسداران که منابع این گزارش، او را هادی تیم‌های تصویربرداری از معترضان معرفی کرده‌اند.

100%
صادق ملول هدایت یک شبکه خبرچینی برای سرکوب را بر عهده داشت

ملول مدیر کانون بسیج هنرمندان شهرستان فریمان معرفی شده و سابقه همکاری با روابط عمومی سپاه پاسداران را نیز داشته است.

در یک رسانه محلی، مطلبی با امضای او و عنوان کانون بسیج هنرمندان فریمان منتشر شده و در شرح سوابقش نیز خود را «خبرنگار افتخاری» در همکاری با روابط عمومی سپاه پاسداران معرفی کرده است.

این سوابق، فعالیت فرهنگی و رسانه‌ای ملول را به مجموعه‌های وابسته به بسیج و سپاه پاسداران پیوند می‌دهد.

«افسران جنگ نرم»؛ از ویترین هنری تا خبرچینی امنیتی

ملول در کانون بسیج هنرمندان، اعضا را برای تولید آثار همسو با اهداف تبلیغاتی حکومت سازمان‌دهی می‌کرد.

در دی ۱۴۰۳، او از جوانانی که آنان را «افسران جنگ نرم» می‌خواند خواست درباره فعالیت‌های امنیتی بسیج، حجاب و فضای مجازی فیلم بسازند.

برنامه‌های نمایشی و آموزشی این کانون نیز زمینه ارتباط با نوجوانان و جوانان علاقه‌مند به هنر را فراهم می‌کرد.

بر اساس اطلاعات گردآوری‌شده برای این گزارش، بخشی از همین شبکه به ظاهر «فرهنگی» یک سال بعد و در جریان اعتراضات دی ۱۴۰۴ کارکردی امنیتی پیدا کرد.

تیم‌های تصویربرداری از معترضان

به‌گفته منابع مطلع، صادق ملول در جریان اعتراضات دی ۱۴۰۴ تیم‌هایی را برای تصویربرداری از معترضان فریمان هدایت کرد و تصاویر تهیه‌شده، به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در فریمان و مشهد منتقل شد.

این تصاویر برای شناسایی افراد حاضر در اعتراضات و افزودن مدارک به پرونده‌های امنیتی‌شان به کار رفت.بر اساس اطلاعات گردآوری‌شده، این روند به بازداشت ۲۳ نفر منجر شد.

انتصاب جدید برای ملول چند ماه پس از اعتراضات

چند ماه بعد، در خرداد ۱۴۰۵، صادق ملول به مدیریت مرکز خیریه «صدقات» رسید.

مجوز این مرکز به نام غلامعلی ملول صادر شده است؛ فردی از خاندان ملول که پاسدار بود و در شهریور ۱۳۶۵ هنگام ماموریتی در تایباد کشته شد.

رسیدن صادق ملول به مدیریت این مرکز، اگر نتوان آن را صریحا «پاداش حکومت» نامید، به هر روی نشان می‌دهد که فعالیت او در مجموعه‌های نزدیک به ساختار جمهوری اسلامی پس از اعتراضات نیز ادامه یافته است.

شبکه شناسایی با چاشنی «فعالیت فرهنگی»

در الگوی مورد بررسی این گزارش تحقیقی، فعالیت فرهنگی فقط یک پوشش نیست و به زیرساخت جذب نیرو و دسترسی به شبکه‌ای از نوجوانان و جوانان تبدیل می‌شود که فراتر از تبلیغ و بسیج ایدئولوژیک، می‌توانند هنگام در تنگنا بودن حاکمیت، به بخشی از ظرفیت امنیتی جمهوری اسلامی تبدیل شوند.

عفو بین‌الملل تاکید می‌کند که نظارت بر معترضان و ثبت اطلاعات آنان می‌تواند نقض حق حریم خصوصی باشد و اثری بازدارنده بر اعمال حق تجمع مسالمت‌آمیز بگذارد.

مشهد؛ هدف گرفتن قلب استان

در جریان سرکوب مشهد، منابع و شواهد حاکی از تیراندازی با کلاشنیکف از مواضع ثابت، از جمله کلانتری ۲۸ هفت‌تیر و کلانتری ۲۰ قاسم‌آباد در حاشیه میدان امامیه بوده است.

در دانشگاه فردوسی مشهد تیراندازی برای سرکوب تجمعات تا نیمه‌شب ادامه داشت و شمار زیادی از نیروهای لباس‌شخصی در محوطه دانشگاه مستقر شدند.

در بلوار وکیل‌آباد، پارک ملت، بلوار سجاد و میدان آزادی، معروف به فلکه پارک، نیروهای امنیتی مسیرها را با خودرو، کامیون و موتورسیکلت بستند و مردم به رگبار بسته شدند.

حرکت مردم به سوی ساختمان سازمان صداوسیما نیز پس از عقب‌نشینی اولیه نیروها با حمله و تیراندازی متوقف شد. گزارش‌ها همچنین از آتش مستقیم و هدف گرفتن جمجمه معترضان حکایت دارد.

سرکوب تجمعات همراه با قطع ارتباطات مردم و اینترنت همراه بود. اینترنت در محدوده بلوار توس و میدان معراج محدود و ارتباطات در احمدآباد، وکیل‌آباد، پارک ملت، سجاد و میدان آزادی قطع شد. در هفت تیر برق و چراغ‌های خیابان نیز برای خاموش کردن فضای اعتراضات قطع شد.

از سوی دیگر، شلیک از برج اداری-تجاری آرمیتاژ گلشن در بلوار هفت تیر و ساختمان‌های اطراف و استقرار تک‌تیراندازان بر بام هتل آدینا مشهد نیز گزارش شده است.

تجاوز به زنان در بازداشت

سرکوب به خیابان محدود نماند و روایت‌های رسیده از بازداشتگاه‌ها از خشونت جنسی علیه شماری از بازداشت‌شدگان حکایت دارد.

یک منبع مطلع به ایران‌اینترنشنال گفت که دختر معترض ۱۶ ساله‌ای حین نگهداری در زندان مشهد، از خانواده خود قرص ضدبارداری خواسته بود.

به‌گفته منابع نزدیک به زندانیان سیاسی، در اوج اعتراضات دی دست‌کم سه زن در فاصله بازداشت تا انتقال به زندان مرکزی مشهد، معروف به زندان وکیل‌آباد، مورد تجاوز قرار گرفتند. دو تن از آنان در فریمان مورد تجاوز قرار گرفتند.

در مورد زن سوم، ماموران پس از بازداشت او و همسرش، دست و پای مرد را بسته و در حضور او به همسرش که همراه او در اعتراضات شرکت کرده بود، در یک خودرو وَن تجاوز کردند.

سپیده قلیان، کنشگر و زندانی سیاسی سابق نیز در حساب ایکس خود نوشت که روایت‌های بازداشت‌شدگان درباره شکنجه و تجاوز را ثبت کرده است.

او از یکی از زنان بازداشت‌شده فریمان با نام «راضیه» یاد کرده و گفته است این زن که کارگر یک اغذیه‌فروشی بوده، در بازداشتگاه پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی شهرستان فریمان مورد تجاوز قرار گرفته است.

پیش از این نیز نهادهای حقوق بشری از جمله عفو بین‌المللی گزارش‌های مشروحی از تجاوز و آزار جنسی ماموران حکومت علیه معترضان از جمله در اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» منتشر و آن‌ را محکوم کرده بودند.

بر اساس پروتکل بین‌المللی مستندسازی و تحقیق درباره خشونت جنسی در منازعات، نهادهای حقوق بشری بین‌المللی تجاوز به فرد بازداشت‌شده از سوی مامور دولت را مصداق شکنجه شناخته‌اند.

Banner
Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

در پی واکنش گسترده مردم، مقام‌ها از بازداشت ماموران متعرض به نوجوان تبریزی خبر دادند
۱

در پی واکنش گسترده مردم، مقام‌ها از بازداشت ماموران متعرض به نوجوان تبریزی خبر دادند

۲

سازمان ملل: آمریکا مرتکب جنایت جنگی و جمهوری اسلامی مرتکب جنایت علیه بشریت شده است

۳
تحلیل

آزار جنسی یک کودک در تبریز، مساله فقط چهار مامور نیست

۴

جمهوری اسلامی حسین پدران را به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» اعدام کرد

۵

ترامپ: به مرحله تصمیم‌گیری درباره نابودی جمهوری اسلامی نزدیک شده‌ام

انتخاب سردبیر

  • جمهوری اسلامی حسین پدران را به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» اعدام کرد

    جمهوری اسلامی حسین پدران را به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» اعدام کرد

  • زن، زندگی، آزادی؛ خیزشی که معنای حق، ترس و زندگی را دگرگون کرد
    تحلیل

    زن، زندگی، آزادی؛ خیزشی که معنای حق، ترس و زندگی را دگرگون کرد

  • آزار جنسی یک کودک در تبریز، مساله فقط چهار مامور نیست
    تحلیل

    آزار جنسی یک کودک در تبریز، مساله فقط چهار مامور نیست

  • در آستانه سال تحصیلی جدید، نظامی‌سازی مدارس در ایران تشدید شده است

    در آستانه سال تحصیلی جدید، نظامی‌سازی مدارس در ایران تشدید شده است

  • چهار سال پس از مهسا، چه چشم‌اندازی پیش روی دانشگاه‌های ایران است؟
    تحلیل

    چهار سال پس از مهسا، چه چشم‌اندازی پیش روی دانشگاه‌های ایران است؟

  • دانشگاه بیرجند، نقطه آغاز انقلاب ملی و هدف سرکوب‌ها در خراسان جنوبی

    دانشگاه بیرجند، نقطه آغاز انقلاب ملی و هدف سرکوب‌ها در خراسان جنوبی

  • انقلاب ملی در شهرستان‌های تهران؛ تکرار الگوی قلع و قمع سوریه در سرکوب شهریار

    انقلاب ملی در شهرستان‌های تهران؛ تکرار الگوی قلع و قمع سوریه در سرکوب شهریار

  • مشهد در ۱۸ و ۱۹ دی؛ روایت‌هایی از قطع برق و آنتن و به رگبار بستن مردم در خیابان

    مشهد در ۱۸ و ۱۹ دی؛ روایت‌هایی از قطع برق و آنتن و به رگبار بستن مردم در خیابان

  • افشای تجاوز جنسی و شکنجه شدید دو پرستار بازداشت‌شده در بیمارستان رجایی تهران

    افشای تجاوز جنسی و شکنجه شدید دو پرستار بازداشت‌شده در بیمارستان رجایی تهران

•
•
•

مطالب بیشتر

فایننشال‌تایمز: محاصره دریایی، تجارت ایران را به مرزهای زمینی منتقل کرده است

۲۸ شهریور ۱۴۰۵، ۱۱:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)
100%

فایننشال‌تایمز گزارش داد جمهوری اسلامی در پی محاصره دریایی آمریکا و اختلال در تنگه هرمز، بخش بیشتری از تجارت خود را به مسیرهای زمینی، به‌ویژه مرز ترکیه، منتقل کرده است. این تغییر، صف‌های طولانی کامیون‌ها و افزایش هزینه واردات را در پی داشته است.

پیش از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل با جمهوری اسلامی در ۹ اسفند ۱۴۰۴، بیش از ۸۰ درصد تجارت سالانه ایران، معادل حدود ۱۸۰ میلیون تن کالا، از بنادر جنوبی انجام می‌شد.

اکنون تهران می‌کوشد با استفاده از هفت مرز زمینی، بخشی از این ظرفیت از دست رفته را جبران کند.

ایران‌اینترنشنال ۲۲ شهریور گزارش کرد وقتی دو بندر «رجایی» و «امام» در پی محاصره دریایی عملا از مدار خارج شده‌اند، چاره‌ای جز حمل‌ونقل زمینی برای جمهوری اسلامی باقی نمانده است.

  • میانجی‌ها با هزینه ۱۸ میلیارد دلاری از جیب ایرانیان، جای تنگه هرمز را گرفتند

    میانجی‌ها با هزینه ۱۸ میلیارد دلاری از جیب ایرانیان، جای تنگه هرمز را گرفتند

فایننشال‌تایمز نوشت در گذرگاه گوربولاغ، مقابل مرز بازرگان، صف کامیون‌ها به هفت کیلومتر رسیده است. روزانه حدود ۵۰۰ کامیون از ترکیه وارد ایران می‌شوند و تردد بار نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته است.

ارزش تجارت دو کشور در نیمه نخست سال با افزایش ۱۹ درصدی به سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسید.

واردات ایران از مسیر گوربولاغ نیز در پنج ماه منتهی به ۲۱ مرداد، ۲۵۰ درصد افزایش یافت.

تهران از مسیرهای زمینی، کالاهای مصرفی، خوراک دام و مواد اولیه دارویی وارد و آلومینیوم، قیر و مصالح ساختمانی صادر می‌کند.

ازدحام مرزی و تشریفات گمرکی، زمان و هزینه حمل‌ونقل را بالا برده است.

  • سازمان ملل: جنگ ایران در یک ماه ۱۵۰ میلیارد دلار به اقتصاد کشورهای عربی زیان زد

    سازمان ملل: جنگ ایران در یک ماه ۱۵۰ میلیارد دلار به اقتصاد کشورهای عربی زیان زد

ظرفیت محدود مسیرهای جایگزین

رانندگان ماشین‌های سنگین به فایننشال‌تایمز گفتند انتظار برای عبور از برخی مرزها به چند هفته می‌رسد.

یک راننده تُرک احتمال داد در مسیر بازگشت ۲۴ روز معطل بماند و یک راننده ایرانی گفت خردادماه در گذرگاه دوغارون افغانستان ۲۳ روز منتظر بوده است.

پاکستان ظرفیت ترانزیتی محدودی دارد و گذرگاه‌های عراق نیز با خطر تعطیلی روبه‌رو هستند.

مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند ۱۳ گذرگاه ریلی، از جمله مسیرهای چین و روسیه، فعال‌اند. بنادر دریای خزر هم به جاده و راه‌آهن متصل‌اند، اما کاهش سطح آب، ظرفیتشان را محدود کرده است.

کارشناسان می‌گویند حتی دو برابر شدن تجارت زمینی و بنادر خزر نمی‌تواند کاهش مبادلات دریایی در جنوب ایران را جبران کند.

  • در پی حمله به خط لوله نفت عربستان سعودی، عراق سه گذرگاه‌ مرزی با ایران را بست

    در پی حمله به خط لوله نفت عربستان سعودی، عراق سه گذرگاه‌ مرزی با ایران را بست

هزینه‌های بیشتر و فشار تحریم‌ها

مجیدرضا حریری، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین، برآورد کرده است انتقال تجارت ایران با چین از دریا به خشکی، سالانه ۱۸ میلیارد دلار هزینه اضافی ایجاد می‌کند.

این فشار در شرایطی به مصرف‌کنندگان منتقل می‌شود که نرخ تورم در ایران به حدود ۹۰ درصد رسیده است.

بر اساس آمار گمرک، صادرات غیرنفتی ایران در پنج ماه منتهی به ۳۱ مرداد با کاهش ۲۸ درصدی به ۱۵ میلیارد دلار و واردات با افت ۲۶ درصدی، به ۱۷ میلیارد دلار رسید.

هم‌زمان، هشدار واشینگتن درباره تحریم طرف‌های تجاری ایران، فشار را افزایش داده است.

آمریکا ۲۷ شرکت هواپیمایی ایرانی و سه شرکت هوانوردی و لجستیکی ترکیه را تحریم کرده و آنکارا بر رعایت مقررات تاکید کرده است.

یک عضو اتاق بازرگانی ایران به فایننشال‌تایمز گفت با وجود گسترش مسیرهای زمینی، راه‌حل پایداری جز بازگشایی مسیرهای تجاری جنوب از طریق خلیج فارس وجود ندارد.

زن، زندگی، آزادی؛ خیزشی که معنای حق، ترس و زندگی را دگرگون کرد

۲۸ شهریور ۱۴۰۵، ۰۸:۱۲ (‎+۱ گرینویچ)
•
سارا امت‌علی
100%
زنان و مردان در جریان اعتراض‌ به مرگ مهسا ژینا امینی دور آتش حلقه زده‌اند و زنی جوان روسری‌اش را به آتش می‌اندازد

چهار سال پس از قتل حکومتی مهسا ژینا امینی، جمهوری اسلامی همچنان پابرجا و ماشین سرکوبش سخت مشغول است، اما روایت‌های شهروندان و شواهد مقاومت روزمره از یک دگرگونی پایدار در نگاه بسیاری از مردم به حق، قدرت و قواعد زندگی اجتماعی خبر می‌دهد که چهار سال پس از واقعه، همچنان ادامه دارد.

پرنیان (نام مستعار)، زن حدود ۴۰ ساله ساکن تهران، لحظه‌ای را به یاد می‌آورد که تصویر نیلوفر آقایی را در اینستاگرام دید؛ مامایی که چهارم آبان ۱۴۰۱ در اعتراض کادر درمان به کشته شدن مهسا امینی با شلیک مستقیم ماموران یگان ویژه، یک چشم خود را از دست داد.

پرنیان می‌گوید: «این زن چند ماه پس از آن اتفاق‌ها به کار بازگشت و از اولین زایمانی که انجام داد، عکس گذاشت. در لحظه‌ای که پست او را در اینستاگرام دیدم، توجهم به ناخن‌های مرتب و لاک‌زده‌اش جلب شد.»

تا آن زمان، مفهوم مبارزه و انسان مبارز در ذهن پرنیان با ظاهر آراسته و لذت بردن از زندگی سازگار نبود: «تا قبل از آن، الگو و قضاوتی درباره دادخواهان و مبارزان سیاسی در ذهن داشتم. فکر می‌کردم زن مبارز آرایش نمی‌کند، کتاب‌های خاصی می‌خواند و در جمع‌های خاصی رفت‌وآمد دارد. انگار نمی‌شد هم مبارز باشی، هم به رنگ مو و لاکت برسی. بعد از کشته شدن مهسا تا مدت‌ها نه آرایش می‌کردم نه به خودم می‌رسیدم. این‌طوری عذاب وجدانم کمتر بود. وقتی عکس نیلوفر را دیدم، ناگهان از خودم پرسیدم چرا فکر می‌کنی زندگی با مبارزه منافات دارد؟ همان لحظه یک عالمه محدودیت در ذهنم شکست.»

پیوند میان زندگی و مقاومت در روایت سحر، روزنامه‌نگار ساکن تهران، نیز دیده می‌شود.

او در آستانه چهارمین سالگرد اعتراض‌های ۱۴۰۱ در یک استوری عمومی در اینستاگرام نوشت: «تاریخ گواهینامه‌ام تمام شده، کارت بنزینم گم شده، پاسپورتم تمدید می‌خواهد و من همه را به تعویق انداخته‌ام تا عکسم بدون مقنعه و روسری در مدارکم ثبت شود. ژینا تو نمردی، نامت اسم رمز ماست.»

این روایت‌ها، در کنار تصاویری که هر روز از شهرهای بزرگ و کوچک و از حضور زنان بدون حجاب اجباری در فضای عمومی به اشتراک گذاشته می‌شود، این پرسش را پیش می‌کشند: کشته شدن یک دختر ۲۲ ساله کُرد در تهران، چطور رابطه مردم با خودشان و با قدرت را چنان دگرگون کرد که همچنان، چهار سال پس از واقعه، آثارش در جزیی‌ترین ساحت‌های زندگی روزمره مردم ادامه دارد؛ آن هم با وجود مقاومت حکومت در برابر هر تغییر در ساختار سیاسی، با وجود کشتار جمعی بی‌سابقه در تاریخ ایران در دی‌ماه ۱۴۰۴ و با وجود تحمیل هزینه‌های هنگفت به زندگی مردم.

چگونه یک واقعه به تحولی فراتر از سرنوشت فوری اعتراض‌ها انجامید؟

100%
تصویری از مزار مهسا بلافاصله پس از خاکسپاری او

کشته‌شدن مهسا؛ شروع گسستی که ترمیم نشد

بخشی از پاسخ این پرسش‌ها را می‌توان در دیدگاه ویلیام سوئل به رویدادهای دگرگون‌ساز اجتماعی جُست.

این مورخ و جامعه‌شناس آمریکایی مفهومی به نام «گسست اجتماعی» را معرفی می‌کند.

در دیدگاه او شکاف‌های غافلگیرکننده در روال عادی زندگی هر روز رخ می‌دهند، اما بیشترشان خنثی و در ساختارهای اجتماعی-سیاسی جذب می‌شوند؛ یا سرکوب می‌شوند، یا نادیده گرفته می‌شوند یا «استثنا» خوانده می‌شوند.

در میان همه رخدادها، تنها «رویدادهای تاریخی» خاصیت دگرگون‌سازی دارند و می‌توانند زنجیره‌ای از گسست‌هایی مرتبط و ترمیم‌ناپذیر بسازند. این زنجیره، ترمیم شبکه ساختاری پیشین را دشوار و دگرگونی پایدار را ممکن می‌کند.

  • قاصدک مهسا؛ گام‌به‌گام با «زن، زندگی‌، آزادی»

    قاصدک مهسا؛ گام‌به‌گام با «زن، زندگی‌، آزادی»

مرگ مهسا چنین مسیری را طی کرد: از بیمارستان کسری به سقز رسید؛ جمله «ژینا جان تو نمی‌میری، نامت رمز می‌شود» از آرامستان آیچی به سراسر ایران رفت؛ اعتراض‌ها از دانشگاه‌ها به مدارس رسید، در خیابان تکثیر شد و به دنیای آنلاین رسید؛ در رسانه‌های جهان بازتاب یافت و به خیابان‌های شهرهای بزرگ دنیا رسید؛ و از شعارها و اعتراض‌های خیابانی به تجربه عمل جمعی رسید و به زندگی روزمره راه یافت.

این گسست‌ها، و بسیار شکاف‌های ریز و درشت دیگر، یکدیگر را تقویت کردند و نگذاشتند حکومتْ واقعه را به «حادثه‌ای اتفاقی و توضیح‌پذیر» فرو بکاهد.

اهمیت زنجیره گسست‌های ترمیم‌ناپذیر در آن است که تغییر در یک عرصه می‌تواند به عرصه‌های دیگر راه یابد و بر آن‌ها اثر بگذارد؛ از رابطه زن با بدنش به رابطه دختر با پدر برسد و پدرسالاری ساختارمند و تاریخ‌مند را تغییر دهد و از آنجا خود را به رابطه شهروند با مامور حکومت برساند و مفهوم اطاعت به‌عنوان امر عادی‌شده را به چالش بکشد.

نظریه رویدادهای دگرگون‌ساز، نکته مهم‌تری هم دارد: ساختار اجتماعی در نگاه سوئل از سه عنصر درهم‌تنیده ساخته می‌شود: طرح‌واره‌های فرهنگی (معناها، باورها و دستورالعمل‌های کنش اجتماعی)، توزیع منابع و شیوه‌های اعمال قدرت.

وقتی رویدادی طرح‌واره‌ها را تغییر دهد، منابع را جابه‌جا کند و شیوه‌های تازه اعمال قدرت بیافریند، حتی بدون تغییر فوری در ساختار سیاسی، آن را دگرگون کرده است.

با این معیار، پابرجایی حکومت نافی وقوع تحول بنیادین نیست.

  • عفو بین‌الملل: جمهوری اسلامی در سرکوب خیزش «زن، زندگی، آزادی» مرتکب جنایات علیه بشریت شد

    عفو بین‌الملل: جمهوری اسلامی در سرکوب خیزش «زن، زندگی، آزادی» مرتکب جنایات علیه بشریت شد

برای اشکان، تغییری از همین جنس رخ داده است. او که حدود ۳۸ سال دارد، در حوزه سلامت شاغل است و فعالیتش در خیزش ۱۴۰۱ به بازداشت و زندان منجر شد، تغییر در طرح‌واره را چنین روایت می‌کند: «پیش از مرگ ژینا پذیرش اینکه خواهرم، مادرم، دخترم و همسرم مجبورند معیارهای این نظام را در مورد پوشش زنان رعایت کنند، برایم عادی شده بود. خودشان هم انگار پذیرفته بودند و تحمل می‌کردند. بعد از فدا شدن ژینا فهمیدم با وجود اینکه تغییر این سیستم شاید خیلی سخت باشد، می‌توانیم در همین شرایط جوری باشیم که به خودمان و ارزش‌ها و آرزوهایمان نزدیک باشیم.»

شوک اخلاقی

سوال دیگری که به فهم دقیق‌تر واقعه چهار سال پس از وقوع کمک می‌کند، این است: شهروندانِ محروم از تشکل‌های اجتماعی سازمان‌یافته و نهادهای ریشه‌دار سیاسی چرا و چطور به خیابان آمدند و یکی از مهم‌ترین بزنگاه‌های تاریخ سیاسی ایران را رقم زدند؟

برای واکاوی این چرایی می‌توان از جیمز جاسپر، جامعه‌شناس جنبش‌های اجتماعی، کمک گرفت.

او برای توضیح چنین وضعیتی مفهوم «شوک اخلاقی» را معرفی می‌کند.

شوک اخلاقی جهان‌بینی و هویت ما را به چالش می‌کشد و چنان شدید و تکان‌دهنده است که ما را به بازتعریف خودمان و نظام ارزشی‌مان وا می‌دارد. چنین شوکی حتی در غیاب سازمان‌ها و منابع بسیج عمومی می‌تواند افراد را به جست‌وجوی شبکه‌ها و گروه‌هایی بکشاند که با آن‌ها بیگانه‌اند.

  • چهار سال پس از ژینا؛ نسلی که دیگر به پیش از «زن، زندگی، آزادی» بازنگشت

    چهار سال پس از ژینا؛ نسلی که دیگر به پیش از «زن، زندگی، آزادی» بازنگشت

کشته شدن مهسا برای میلیون‌ها ایرانی یک شوک عمیق اخلاقی بود. بسیاری از شهروندان، به‌ویژه زنان، با تجربه شخصی تحقیر، ترس و کنترل بدن، می‌توانستند خودشان را، خواهرشان یا فرزندشان را به‌جای مهسا در ون گشت ارشاد ببینند.

جاسپر توضیح می‌دهد یک جنبش اجتماعی یا سیاسی چگونه ترس را به امید بدل می‌کند: دیدن مردمی که دست به کنش زده‌اند ناامیدی را پس می‌زند، پیوستن به آن‌ها هویتی جمعی می‌سازد که مشارکت را تقویت می‌کند، و سرکوب هم می‌تواند افراد بیشتری را از سر خشم به خیابان بیاورد.

روایت اشکان تصویر همین سازوکار است: «شب‌ها که برای اعتراض بیرون می‌رفتیم، انگار بهشت را می‌دیدم؛ آن اتحاد و چفت شدن قلب‌های جوان‌ها در کف خیابان ….»

او درباره ترس هم می‌گوید: «حکومت با ترس می‌خواست بذر ناامیدی در قلب ما بکارد و بگوید ما ماندگار و شکست‌ناپذیریم. اما انگار ما از ترس رد شده بودیم. می‌دیدیم با بازداشت‌شده‌ها چه می‌کنند، می‌دیدیم اعدام می‌کنند، اما کلمه اقتدار دیگر هیچ معنایی برای من و بسیاری مثل من نداشت. اینجا همان‌جایی بود که سیستم وارد پرتگاه شد.»

صحرا، حدود ۷۰ ساله، ساکن کرج، همان چیزی را می‌گوید که جاسپر توضیح می‌دهد؛ تبدیل ترس به نوعی اعتماد به‌ نفس اعتراضی: «من تا ۱۳۸۸ محجبه بودم. همان زمان بود که نگاهم به حجاب عوض شد و در جمع‌های خانوادگی و خصوصی دیگر حجاب نداشتم اما بعد از شرکت در اعتراض‌های بعد از مرگ مهسا و دیدن جوان‌هایی مثل نیکا، نگاهم به ترس بابت برداشتن حجاب در خیابان تغییر کرد. حالا فکر می‌کنم من زنم، زندگی می‌خواهم، آن‌طور که دلم می‌خواهد بیرون می‌آیم و از چیزی نمی‌ترسم؛ خودم را قدرتمندتر و توانمندتر می‌دانم.»

100%
از آخرین تصاویر ثبت‌شده از نیکا شاکرمی بدون حجاب اجباری در اعتراض‌های خیابانی به مرگ مهسا ژینا امینی

تثبیت شدن تغییر مستمر

اعتراض خیابانی چند هفته پس از کشته شدن مهسا، با سرکوب خشن معترضان در خیابان و دستگیری‌های گسترده فعالان اجتماعی فروکش کرد، اما آنچه در خیابان آغاز شد به جاهایی رفت که سرکوبش بسیار دشوارتر از اعتراض‌های خیابانی است: پیاده‌رو، مترو، مطب، گالری، فروشگاه، بانک، مدرسه و ….

در چنین ساحتی دیگر خبری از سازمان و رهبری و بیانیه نیست. میلیون‌ها تصمیم کوچک و پراکنده به تنهایی کنش سیاسی به نظر نمی‌رسند، اما متاثر از هم قاعده‌ای را جابه‌جا می‌کنند که بیش از چهار دهه یکی از ستون‌های نظم عمومی جمهوری اسلامی بود.

تحول دقیقا در همین تکرار روزمره تثبیت می‌شود، نه در لحظه اوج اعتراض.

جمهوری اسلام هم همین را فهمید و مقابله با «بی‌حجابی» را از خیابان به صحن دادگاه کشاند.

گزارش مارس ۲۰۲۴ سازمان عفو بین‌الملل که پرونده ۵۴ زن و دختر را در ۱۰ استان با مدارکی مانند احکام دادگاه، دستورهای توقیف خودرو و پیامک‌های پلیس مستند کرده است، گستره این نبرد روزانه را نشان می‌دهد. همین که حکومت برای بازگرداندن هنجار پیشین ناچار شده است تک‌تک شهروندان را هدف بگیرد، خودْ گواه ماندگاری تغییر است.

زنی که عفو بین‌الملل با نام مستعار ناجیه از او نقل قول می‌کند، می‌گوید: «بابایم راننده بود، کنارش نشسته بودم و طبق معمول روسری نداشتم. برایش پیامک آمد که کشف حجاب شده و اگر سه بار تکرار شود، ماشین را ۱۵ روز می‌خوابانیم. فکر کردم عصبانی شود، اما گفت فدای تار مویت. قبل از انقلاب ژینا احساس می‌کردیم روسری جزء لباسمان است. بعد فهمیدیم نه، می‌شود این را برداشت …. همین که جمهوری اسلامی آن‌قدر بدبخت شده که از نبودن یک تکه پارچه می‌ترسد، انتهای ذلتشان است.»

در روایت پرنیان، دوام مقاومت با پذیرفتن نیاز مردم به ادامه کار و زندگی پیوند خورده است.

او می‌گوید در اوج اعتراض‌های ۱۴۰۱، بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی فعالیت خود را متوقف کردند و هنگام بازگشت به کار با اعتراض و توهین روبه‌رو شدند. اما در نوبت بعدی اعتراض‌ها در دی‌ماه ۱۴۰۴، بازگشت به کار دیگر چنین واکنشی به دنبال نداشت.

او می‌گوید: «پذیرفته‌ایم راهی طولانی پیش رو داریم، یک‌شبه انجام نمی‌شود و آدم‌ها باید زندگی کنند.»

به باور او، سرزنش مردم بابت بازگشت به زندگی روزمره می‌تواند توان همان کسانی را تضعیف کند که نیروی پیش‌برنده اعتراض، مقاومت و مبارزه‌اند.

تاریخ کِی ورق خواهد خورد؟

بازگشت به پرسش آغازین: چرا اثر این رویداد با پایان اعتراض‌های خیابانی و سرکوب روزافزون ادامه یافت؟

سوئل یک رویداد تاریخی را واجد سه ویژگی می‌شمارد: زنجیره‌ای منشعب و گسترده از رخدادها که مردم آن را مهم تشخیص می‌دهند و به دگرگونی پایدار می‌انجامد. مرگ مهسا هر سه را دارد.

در تجربه ایران، این مرگِ تکان‌دهنده با تجربه زیسته میلیون‌ها نفر گره خورد، بر زمینه‌ای از نارضایتی انباشته پیشین فرود آمد و به یک شوک اخلاقی فراگیر منجر شد. چنان شوکی که نگاه بسیاری از شهروندان به مساله زیستن در زمانه سرکوب را تغییر داد، و زیست روزمره‌ را به‌تدریج چنان دگرگون کرد که اکنون، حکومتِ مجهز به انواع ابزار سلطه، باید برای بازگشت به نقطه آغاز، با تک‌تک شهروندان بجنگد.

در ایران امروز، دست‌کم در شهرهای بزرگ، هر سه عنصر ساختار اجتماعی جابه‌جا شده‌اند: باور عمومی نسبت به مفهوم سلطه و قدرت و دیگر طرح‌واره‌ها تغییر کرده؛ سلطه حکومت بر بدن‌ها و اقتدارش در خیابان شکسته و توزیع منابع - دست‌کم در این دو عرصه - بازتعریف شده؛ و دست‌ آخر اینکه حکومت مجبور شده از شیوه‌های آسان اعمال قدرت، مثلا گشت‌های ارشاد در خیابان، صرف‌نظر کند و شیوه‌های اعمال قدرت خود را تغییر دهد.

اشکان این دگرگونی را چنین صورت‌بندی می‌کند: «در کلمه ساختار، اعتبار و تشکلی نهفته است. در نگاه من این حکومت دیگر یک ساختار سیاسی نیست؛ یک مه سیاسی است، سایه‌ای از یک شمایل سیاسی و توهمی است از ساختار. و این همان چیزی است که دیگر برگشت‌پذیر نیست.»

به زبان سوئل، رویداد دگرگون‌کننده ژینا هنوز تمام نشده است. میان گسست اولیه و دگرگونی ساختاری همیشه فاصله‌ای وجود دارد و زنجیره‌ای که از قتل ژینا در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد، همچنان مسیرهایی می‌گشاید که چهار سال پیش قابل تصور نبود.

جمهوری اسلامی حسین پدران را به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» اعدام کرد

۲۸ شهریور ۱۴۰۵، ۰۷:۲۷ (‎+۱ گرینویچ)
100%

قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد حسین پدران پس از محکومیت به «جاسوسی برای اسرائیل» و «انتقال اطلاعات مراکز نظامی و موشکی اصفهان و کارکنان آن‌ها به موساد»، اعدام شده است. خبرگزاری میزان زمان بازداشت، شعبه دادگاه، نام وکیل و تاریخ اجرای حکم را اعلام نکرد.

این خبرگزاری وابسته به قوه قضاییه، شنبه ۲۸ شهریور نوشت که پدران «با انگیزه مالی» ابتدا از طریق «وب‌سایت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، برای همکاری اعلام آمادگی کرد، اما پاسخی نگرفت».

بر اساس این روایت دستگاه قضایی، «او سپس به موساد پیام داد» و ۱۰ تا ۱۵ روز بعد فردی که خود را «بن» معرفی می‌کرد، با شماره‌ای متعلق به هلند در واتس‌اپ با او تماس گرفت.

قوه قضاییه مدعی شد پدران پس از تایید هویتش، اطلاعات مراکز نظامی، کارکنان و مقررات داخلی محل کار را ابتدا در شبکه‌های اجتماعی و سپس به‌صورت فایل‌های رمزگذاری‌شده از طریق ایمیل می‌فرستاد: «به او استفاده از سیم‌کارت‌هایی با هویت دیگر، طراحی پوشش برای جمع‌آوری اطلاعات و پاک کردن پیام‌ها نیز آموزش داده شده بود.»

در ماه‌های اخیر، حکومت ایران موج جدیدی از سرکوب شهروندان را از طریق احضارها و بازداشت‌های گسترده، صدور احکام سنگین حبس و افزایش چشمگیر اجرای احکام اعدام به راه انداخته است.

کنشگران بر این باورند که جمهوری اسلامی به‌ویژه پس از تنش‌های نظامی اخیر قصد دارد با ایجاد فضای رعب و وحشت، مانع از فوران دوباره خشم عمومی علیه بحران‌های فزاینده معیشتی و سیاسی شود.

در اطلاعیه ۲۸ شهریور قوه قضاییه آمده است ماموران از منزل پدران دفترچه‌ای با مطالب «خیلی محرمانه» درباره موضوعات موشکی، چند حافظه رمزگذاری‌شده و «وسیله‌ای با قابلیت تصویربرداری مخفی» کشف کردند.

میزان همچنین نوشت پدران چند بار مبالغی به یورو دریافت کرده بود: «پول‌هایی که در نقاطی از تهران و اصفهان برای او گذاشته شده بودند.»

این گزارش مدعی شد شماری از اماکنی که پدران درباره آن‌ها اطلاعات فرستاده بود، در جنگ ۱۲ روزه هدف قرار گرفتند و تعدادی از کارکنانشان کشته یا زخمی شدند.

قوه قضاییه نام این مراکز، هویت قربانیان و شواهد رابطه مستقیم میان اطلاعات و حملات را منتشر نکرد.

برای پدران با اتهام‌های «جاسوسی و همکاری اطلاعاتی به نفع اسرائیل»، تلاش برای همکاری با آمریکا و چند عنوان دیگر، کیفرخواست صادر شد.

میزان نوشت دادگاه با حضور وکیل برگزار شد و دیوان عالی کشور فرجام‌خواهی وکیل را رد کرد، اما شعبه دادگاه، نام وکیل و تاریخ‌های بازداشت، صدور حکم و اعدام را اعلام نکرد.

درباره این پرونده پیش از این نیز اطلاع‌رسانی نشده بود و هیچ متن دادنامه، کیفرخواست یا سند قابل بررسی‌ای نیز منتشر نشده است.

ابهام درباره دادرسی پرونده‌های موسوم به امنیتی همواره محل اعتراض نهادهای حقوق بشری بوده است. برای نمونه، عفو بین‌الملل در پرونده بابک شهبازی که شهریور ۱۴۰۴ با اتهام مشابه اعدام شد، از محرومیت طولانی از وکیل، شکنجه و گرفتن اعتراف اجباری خبر داده بود.

100%
حسین پدران
  • اعدام‌های سیاسی در یک ماه نسبت به میانگین ماهانه سال قبل ۴ برابر افزایش داشت

    اعدام‌های سیاسی در یک ماه نسبت به میانگین ماهانه سال قبل ۴ برابر افزایش داشت

افزایش اعدام‌ها با اتهام‌های سیاسی و امنیتی

اعدام پدران در ادامه موجی از اجرای احکام مرگ با اتهام‌های سیاسی و امنیتی انجام شده است.

ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، مرداد ۱۴۰۵ اعلام کرد طی حدود چهار ماه‌ونیم دست‌کم ۵۶ زندانی سیاسی در ایران اعدام شده‌اند و بیش از ۱۰۰ نفر دیگر در خطر اعدام قرار دارند.

در یکی دیگر از پرونده‌های مرتبط با اسرائیل، قوه قضاییه ۱۲ مرداد از اعدام امید بهزاد و پوریا صفوت به اتهام «جاسوسی» و «همکاری اطلاعاتی» خبر داد.

نهادهای حقوق بشری بارها هشدار داده‌اند شتاب گرفتن رسیدگی‌های امنیتی، اتکا به اعترافات اجباری و مورد مناقشه و محدودیت دسترسی به وکیل، خطر اجرای احکام برگشت‌ناپذیر پس از دادرسی‌های ناعادلانه را افزایش می‌دهند.

ترکیه مجوز فعالیت شعبه مرکزی بانک ملت در استانبول را لغو کرد

۲۸ شهریور ۱۴۰۵، ۰۲:۱۰ (‎+۱ گرینویچ)
100%
بانک ملت X @mellatbankiran

نهاد ناظر بانکی ترکیه مجوز فعالیت شعبه مرکزی بانک ملت ایران در استانبول را لغو کرد. این تصمیم هم‌زمان با افزایش فشار تحریمی آمریکا بر تهران گرفته شده، اما در اطلاعیه رسمی، تحریم‌های آمریکا دلیل این اقدام اعلام نشده است.

به گزارش رویترز، اطلاعیه منتشر‌شده در روزنامه رسمی ترکیه در روز شنبه ۱۹ سپتامبر، از لغو مجوز فعالیت «شعبه مرکزی ترکیه بانک ملت در استانبول، با دفتر مرکزی در تهران» خبر می‌دهد. این خبرگزاری تاکید کرده است که اطلاعیه به اقدامات آمریکا یا مشکلات عملیاتی مشخصی در بانک اشاره نمی‌کند.

تصمیم شماره ۱۱۵۷۲، مورخ ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۶، در فهرست مصوبات سازمان تنظیم مقررات و نظارت بانکی ترکیه، موسوم به BDDK، نیز ثبت شده است. عنوان این مصوبه مشخصاً به لغو مجوز شعبه مرکزی بانک ملت در استانبول اشاره دارد.

بلومبرگ نیز گزارش داده است که این تصمیم در شماره ۳۳۳۷۵ روزنامه رسمی ترکیه، به تاریخ ۱۹ سپتامبر، منتشر شده و مبنای آن بند «ب» از نخستین بند ماده ۷۱ قانون بانکداری شماره ۵۴۱۱ است.

  • وزارت خزانه‌داری آمریکا: شریان‌های مالی حکومت ایران در ترکیه را قطع کردیم

    وزارت خزانه‌داری آمریکا: شریان‌های مالی حکومت ایران در ترکیه را قطع کردیم

بر اساس توضیح رویترز، این ماده قانونی اجازه می‌دهد در صورتی که ادامه فعالیت یک بانک برای حقوق سپرده‌گذاران یا امنیت و ثبات نظام مالی خطرآفرین تشخیص داده شود، مجوز آن لغو شود. با این حال، اطلاعیه منتشر‌شده جزئیات ارزیابی نهاد ناظر درباره بانک ملت را بیان نمی‌کند.

بانک ملت به‌دلیل ارتباط ادعایی با برنامه‌های هسته‌ای و موشکی حکومت ایران، با تحریم‌ها و محدودیت‌های مالی آمریکا، اتحادیه اروپا و بریتانیا روبه‌رو بوده است. وزارت خزانه‌داری آمریکا نخستین‌بار در اکتبر ۲۰۰۷ این بانک را به اتهام ارائه خدمات مالی به سازمان انرژی اتمی ایران در فهرست تحریم‌ها قرار داد.

بانک ملت از اوایل دهه ۱۹۸۰ در ترکیه حضور داشته و فعالیت خود را ابتدا در استانبول آغاز کرده و سپس به ازمیر و آنکارا گسترش داده است. این بانک، فعالیت در ترکیه را بخشی از شبکه خارجی خود برای پشتیبانی از تجارت و پروژه‌های مشترک دو کشور معرفی می‌کند.

لغو مجوز این شعبه در شرایطی صورت گرفته که واشینگتن فشار بر شبکه‌های مالی مرتبط با حکومت ایران را افزایش داده است. وزارت خزانه‌داری آمریکا در اوایل سپتامبر یک بانک سرمایه‌گذاری کوچک ترکیه و دو شرکت تابعه آن را تحریم کرد. این وزارتخانه همچنین اعلام کرده بود ترکیه و عمان، در پی گفت‌وگو با آمریکا درباره رعایت اقدامات تحریمی علیه حکومت ایران، تصمیم به توقف پروازهای ماهان‌ایر به کشورهای خود گرفته‌اند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا، جمعه ۱۳ شهریور اعلام کرده بود که در چارچوب «عملیات طرد اقتصادی»، شریان‌های مالی حیاتی حکومت ایران در ترکیه را قطع کرده است و یک بانک ترکیه‌ای و دو موسسه مالی وابسته به آن را به فهرست تحریم‌های خود افزوده است.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، هشدار داده است شرکت‌ها و موسسات مالی خارجی که با نهادهای ایرانیِ تحت تحریم معامله کنند یا از شبکه‌های دورزدن تحریم‌های آن‌ها حمایت کنند، ممکن است خود نیز با تحریم‌های ثانویه روبه‌رو شوند.

پس از آن نیز وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد به افشاگرانی که اطلاعاتشان به اقدامات اجرایی علیه دور زدن تحریم‌های مرتبط با جمهوری اسلامی یا پول‌شویی منجر شود، تا ۳۰ درصد از جریمه‌های وصول‌شده پاداش می‌دهد. این پیشنهاد در حالی مطرح شده که واشینگتن در پی کسب اطلاعات درباره شبکه‌های مالی تهران در خارج از کشور است.

یک مقام ارشد آمریکا: اهرم فشار جمهوری اسلامی بر تنگه هرمز هفته‌به‌هفته ضعیف‌تر می‌شود

۲۸ شهریور ۱۴۰۵، ۰۰:۲۲ (‎+۱ گرینویچ)
100%

یک مقام ارشد آمریکایی تاکید کرد با توسعه زیرساخت‌ها و مسیرهای جایگزین انتقال نفت، اهرم فشار حکومت ایران بر تنگه هرمز هفته‌به‌هفته کاهش می‌یابد.

به گزارش ایران‌اینترنشنال این مقام در توضیح دیدار دونالد ترامپ با رهبران شورای همکاری خلیج فارس که قرار است هفته آینده در نیویورک برگزار شود، با استناد به آمار ارائه‌شده از سوی وزیر انرژی آمریکا گفت روزانه به‌طور میانگین ۱۰ تا ۱۱ میلیون بشکه نفت در حال انتقال است؛ رقمی که به گفته او، در مقایسه با چند ماه پیش افزایش چشمگیری داشته است.

به گفته این مقام، توسعه زیرساخت‌ها و نتیجه‌بخش‌بودن مسیرهای جایگزینی که نیروی دریایی آمریکا برای دور زدن تنگه هرمز ایجاد می‌کند، توان حکومت ایران برای اعمال فشار از طریق این آبراه را کاهش داده است.

او همچنین تاکید کرد این اقدامات، همراه با محاصره و عملیات موسوم به خشم اقتصادی، ارزش ریال را به پایین‌ترین سطح تاریخی و تورم را به بالاترین سطح تاریخی رسانده‌اند.

این مقام ارشد آمریکایی گفت واشینگتن انتظار دارد حکومت ایران، به هر شکلی که باشد، از تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای دست بردارد. او در همین چارچوب، ادامه تعامل و دیپلماسی با شرکای آمریکا در خلیج فارس را از محورهای مهم دیدار ترامپ با رهبران شورای همکاری دانست.

  • اکسیوس: ترامپ با رهبران کشورهای خلیج فارس درباره جنگ با حکومت ایران گفت‌وگو می‌کند

    اکسیوس: ترامپ با رهبران کشورهای خلیج فارس درباره جنگ با حکومت ایران گفت‌وگو می‌کند

به گفته او، ترامپ برای شنیدن دیدگاه‌ها و نگرانی‌های رهبران کشورهای عضو شورا اهمیت قائل است و در کنار تماس‌های مستمر با آن‌ها، شنیدن مواضعشان در یک نشست جمعی را بسیار مهم می‌داند.

پیش از این رسانه‌ها به نقل از منابع آگاه گزارش داده بودند که انتظار می‌رود ترامپ سه‌شنبه آینده در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس دیدار کند. محور این نشست، گام‌های بعدی در جنگ با حکومت ایران و راهبرد آمریکا برای دوران پس از جنگ خواهد بود.

بر اساس گزارش اکسیوس به نقل از سه منبع، ترامپ و اعضای ارشد تیم او در حال تدوین برنامه‌ای برای دوران پس از جنگ هستند که انتظار می‌رود پس از انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا نهایی شود.

منابع اکسیوس گفته‌اند رهبران یا وزیران خارجه شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس، شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، بحرین، کویت و عمان، در این نشست شرکت خواهند کرد. وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه ۲۵ شهریور دعوت‌نامه‌های اولیه را ارسال کرده و به گفته یکی از منابع، ممکن است دیگر رهبران کشورهای عربی و مسلمان نیز به این نشست دعوت شوند.

ترامپ سال گذشته نیز در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با رهبران هشت کشور عربی و مسلمان دیدار کرد و پیش‌نویس طرح صلح غزه را به آنان ارائه داد. او یک هفته بعد این طرح را علنی کرد و اندکی پس از آن، توافقی برای پایان‌دادن به جنگ حاصل شد.