• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

گلشن فتحی، فعال مدنی در تهران، به دادسرای اوین احضار شد

۲۶ خرداد ۱۴۰۵، ۰۲:۰۲ (‎+۱ گرینویچ)

گلشن فتحی، فعال مدنی در تهران، در حساب‌ کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد: «شنبه از طریق ابلاغیه سامانه ثنا به شعبه دوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ تهران (امنیت) مستقر در دادسرای اوین احضار شده است.»

او افزود در شرایطی احضار شده که «پس از تفتیش منزل، توقیف تمامی وسایل الکترونیکی و تحمل فشارها و آسیب‌های روحی سنگین، عملاً از دسترسی به ابتدایی‌ترین ابزارهای دفاع از خود محروم» شده است.

فتحی اشاره کرد: «در متن ابلاغیه هیچ عنوان اتهامی مشخصی ذکر نشده و صرفاً برای دفاع از اتهام انتسابی احضار شده» و نوشت: «هنگام ورود مأموران به منزل، بارها از وجود ۱۲ عنوان اتهامی سخن گفته می‌شد، اما تا این لحظه هیچ دسترسی‌ای به محتویات پرونده، مستندات، دلایل یا حتی شرح دقیق اتهامات منتسب به خود ندارم.»

او همچنین نوشت: «احضار شهروندی که از حق دسترسی موثر به پرونده و امکان آگاهی از اتهامات خود محروم شده، پرسش‌های جدی درباره حق دفاع، دادرسی عادلانه و رعایت حقوق متهم ایجاد می‌کند.»

Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

حضور تماشاگران ایرانی، پرچم به‌ تن و در دست در استادیوم لس آنجلس برای بازی تیم ملی
۱

حضور تماشاگران ایرانی، پرچم به‌ تن و در دست در استادیوم لس آنجلس برای بازی تیم ملی

۲

ساعتی پیش از بازی با ایران اعلام شد؛ مهاجم نیوزیلند جام جهانی را از دست داد

۳

رای دادگاه لس‌آنجلس به ممنوعیت پرچم شیروخورشید

۴

ایران ۲-۲ نیوزیلند؛ ساده‌ترین سه امتیاز از دست رفت

۵

ووزینیا، دروازه‌بان ۴۰ ساله‌ کیپ‌ورد که در بازی با اسپانیا ستاره جام جهانی شد

انتخاب سردبیر

  • جمهوری اسلامی، جواد زمانی و ابوالفضل ساعدی، از معترضان دی‌ماه، را اعدام کرد

    جمهوری اسلامی، جواد زمانی و ابوالفضل ساعدی، از معترضان دی‌ماه، را اعدام کرد

  • وال‌استریت ژورنال: ترامپ از «تسلیم بی‌قید و شرط» به توافقی محدود با ایران رسید

    وال‌استریت ژورنال: ترامپ از «تسلیم بی‌قید و شرط» به توافقی محدود با ایران رسید

  • نشست گروه ۷؛ اروپا نگران تثبیت برنامه‌های هسته‌ای و موشکی تهران در سایه توافق موقت است

    نشست گروه ۷؛ اروپا نگران تثبیت برنامه‌های هسته‌ای و موشکی تهران در سایه توافق موقت است

  • شاهزاده رضا پهلوی: توافق با جمهوری اسلامی از نظر اخلاقی غلط است و نتیجه معکوس خواهد داد

    شاهزاده رضا پهلوی: توافق با جمهوری اسلامی از نظر اخلاقی غلط است و نتیجه معکوس خواهد داد

  • رویترز: با احتمال پایان جنگ، حاکمان ایران باید جواب جمعیتی خشمگین و سرخورده را بدهند

    رویترز: با احتمال پایان جنگ، حاکمان ایران باید جواب جمعیتی خشمگین و سرخورده را بدهند

  • مقام ارشد اقلیم کردستان: نخست‌وزیر جدید عراق جزو دایره سیاسی تهران محسوب می‌شود
    اختصاصی

    مقام ارشد اقلیم کردستان: نخست‌وزیر جدید عراق جزو دایره سیاسی تهران محسوب می‌شود

بازی‌های جام جهانی ۲۰۲۶

•
•
•

مطالب بیشتر

عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا: دیپلماسی برای تغییر رژیم‌‌ها بهتر از مداخلات نظامی است

۲۶ خرداد ۱۴۰۵، ۰۱:۵۴ (‎+۱ گرینویچ)

رو خانا، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان، خواستار حمایت دموکرات‌ها از توافق آتش‌بس با ایران شد.

او با دفاع از برجام که در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما با تهران حاصل شد، گفت: «برجام اوباما از طریق شورای امنیت و بازرسی‌های سرزده، از قدرت قانون بین‌المللی برخوردار بود. همچنین منجر به انتقال دلار بسیار کمتری به رژیم ایران نسبت به آنچه گزارش می‌شود، شد.»

خانا تاکید کرد: ‌«این یک درس است که دیپلماسی برای تغییر رژیم‌ها بهتر از مداخلات نظامی عمل می‌کند.»

ونس: ترامپ برنامه هسته‌ای ایران را به طور کامل در هم کوبیده است

۲۶ خرداد ۱۴۰۵، ۰۱:۲۹ (‎+۱ گرینویچ)

جی‌دی ونس، معاون رییس‌جمهوری آمریکا، با انتشار ویدیویی در شبکه اجتماعی ایکس در مورد توافق با جمهوری اسلامی گفت: «معنای این توافق این است که تنگه هرمز فورا باز خواهد شد. همین حالا هم در ۲۴ ساعت گذشته شاهد کاهش قیمت نفت و گاز بوده‌اید.»

او افزود: «این توافق تضمین می‌کند که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند. و باید برای لحظه‌ای مکث کنیم و قدر این موضوع را بدانیم. آنچه رییس‌جمهوری انجام داده این است که برنامه هسته‌ای ایران را به طور کامل در هم کوبیده است.»

ونس اشاره کرد: «اکنون این توافق دو مسیر پیش رو دارد؛ از یک سو، اگر ایرانی‌ها تعهدات بلندمدت بدهند که هرگز این برنامه را بازسازی نکنند، از آن‌ها در اقتصاد جهانی استقبال خواهد شد. از سوی دیگر، اگر تلاش کنند برنامه هسته‌ای خود را بازسازی کنند، هرگز منابع لازم برای انجام این کار را در اختیار نخواهند داشت.»

او اضافه کرد:‌«بنابراین این یک وضعیت برد-برد برای مردم آمریکا است. ما در هر صورت اطمینان حاصل می‌کنیم که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند.»

ونس تاکید کرد که اکنون «همه چیز به خود ایرانی‌ها بستگی دارد» و افزود: «در چند ماه آینده خواهیم دید که آیا آن‌ها درباره برچیدن بلندمدت این برنامه جدی هستند یا نه.»

او گفت: «اگر این کار را انجام دهند، رییس‌جمهوری گفته است که ما می‌خواهیم کشورشان موفق باشد. اما آنچه می‌دانیم این است که کشور ما به لطف رهبری بزرگ ریاست‌جمهوری و تصمیم‌های خوب فراوان، موفق است.»

حضور تماشاگران ایرانی، پرچم به‌ تن و در دست در استادیوم لس آنجلس برای بازی تیم ملی

۲۶ خرداد ۱۴۰۵، ۰۱:۲۹ (‎+۱ گرینویچ)
حضور تماشاگران ایرانی، پرچم به‌ تن و در دست در استادیوم لس آنجلس برای بازی تیم ملی
100%

با وجود ممنوعیت ورود پرچم شیروخورشید به ورزشگاه‌های جام جهانی از سوی فیفا، ایرانیان حاضر در لس‌آنجلس که برای تماشای دیدار ایران برابر نیوزیلند به ورزشگاه سوفای رفته بودند، پرچم شیروخورشید را با خود به داخل استادیوم بردند.

پیشتر دفتر رسانه‌ای شاهزاده رضا پهلوی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: «پرچم ملی شیر و خورشید را در ورزشگاه‌ها و تجمعات بیرون استادیوم‌ها برافرازید. هنگام پخش سرود جمهوری اسلامی، با پشت کردن و سر دادن شعار، اعتراض مسالمت‌آمیز خود را نشان دهید و یادآوری کنید که این سرود، سرود ملت ایران نیست.»

این درحالی است که ساعتی پیش نیویورک تایمز گزارش داد که ممنوعیت ورود پرچم‌های شیروخورشید ایران به جام جهانی که از سوی فیفا اعمال شده بود، پس از برگزاری یک جلسه اضطراری در دادگاهی در لس‌آنجلس در روز دوشنبه تایید شد.

این پرچم موضوع شکایتی بود که روز پنج‌شنبه از سوی «موسسه صدای آزادی» و سام کرمانیان، یکی از هواداران ایران که قصد حضور در مسابقه را داشت، در دادگاه عالی لس‌آنجلس مطرح شد.

بر اساس این گزارش، رسیدگی به این پرونده به صورت فوری در دستور کار قرار گرفت و صبح دوشنبه، تنها چند ساعت پیش از آغاز دیدار ایران و نیوزیلند در ورزشگاه سوفای شهر اینگلوود کالیفرنیا، برگزار شد. قاضی کرتیس ای. کین حکم داد که این ممنوعیت به قوت خود باقی بماند.

درحالی که بسیاری از تماشاگران ایرانی در استادیوم سوفای لس‌آنجلس با پرچم در دست یا بر تن حاضر شده‌اند و بازی تیم فوتبال ایران و نیوزیلند را تماشا می‌کنند که بازی بدون هیچ اختلال و توقفی ادامه دارد.

این درحالی است که پیش‌تر، احمد دنیامالی، وزیر ورزش جمهوری اسلامی گفته بود در صورت نمایش پرچمی غیر از جمهوری اسلامی، مدیر تیم، باید از داور و مسئولان بخواهند بازی را تا جمع شدن پرچم‌ها، متوقف کنند.

به گزارش رویترز، افراد زیادی با پرچم شیر و خورشید یا تی‌شرت‌هایی مزین به این نماد بدون هیچ مشکلی از بازرسی‌های امنیتی عبور کردند. ده‌ها نفر نیز این پرچم را از روی سکوها به اهتزاز درآوردند.

سناتور کاتن: برخی از دموکرات‌ها به دلیل مخالفت با ترامپ، از توافق با تهران انتقاد می‌کنند

۲۶ خرداد ۱۴۰۵، ۰۱:۲۷ (‎+۱ گرینویچ)

سناتور تام کاتن، نماینده جمهوری‌خواه مجلس سنای آمریکا، گفت برخی از دموکرات‌ها صرفا به دلیل مخالفت با دونالد ترامپ، از توافق با جمهوری اسلامی انتقاد می‌کنند.

کاتن افزود یکی از سناتورهای دموکرات، توافق را «تسلیم در برابر ایران» توصیف کرده، در حالی که به گفته او هنوز جزئیات کامل توافق منتشر نشده است.

او تاکید کرد آمریکا اکنون نسبت به یک سال پیش و همچنین نسبت به پایان دولت باراک اوباما در موقعیت بهتری قرار دارد.

کاتن گفت حملات نظامی آمریکا در سال گذشته به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی و همچنین عملیات‌های نظامی در ماه‌های مارس و آوریل، توان دریایی، نیروی هوایی، برنامه موشکی، پهپادی و بخشی از ظرفیت‌های تولیدی جمهوری اسلامی را به شدت تضعیف کرده است.

او افزود صرف‌نظر از شکل نهایی توافق و حتی در صورتی که مذاکرات به نتیجه نرسد، آمریکا نسبت به قبل از این عملیات‌ نظامی در موقعیت قوی‌تری قرار دارد.

کاتن همچنین با اشاره به سابقه جمهوری اسلامی در عقب‌نشینی از تعهداتش، نسبت به پایبندی تهران به توافق نهایی ابراز تردید کرد.

اکسیوس: رییس سیا به ترامپ گفته است که نسبت به نیت تهران برای توافق هسته‌ای تردید دارد

۲۶ خرداد ۱۴۰۵، ۰۱:۰۷ (‎+۱ گرینویچ)
اکسیوس: رییس سیا به ترامپ گفته است که نسبت به نیت تهران برای توافق هسته‌ای تردید دارد
100%

وب‌سایت اکسیوس گزارش داد جان رتکلیف، رییس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، به رییس‌جمهوری ایالات متحده گفته که اطلاعات جمع‌آوری‌شده از سوی نهادهای اطلاعاتی آمریکا تردیدهایی جدی درباره تمایل تهران برای دادن امتیازهای هسته‌ای مورد نظر آمریکا در هر توافق نهایی ایجاد کرده است.

اکسیوس دوشنبه ۲۵ خرداد به‌نقل از به گفته سه منبع آگاه که نامشان را اعلام نکرد، نوشت رتکلیف تنها فرد تردیدکننده در تیم ارشد ترامپ نیست. به گفته دو منبع، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، و پیت هگست، وزیر جنگ، نیز در گفت‌وگوهای درونی نگرانی‌ها و پرسش‌هایی درباره توافق مطرح کرده‌اند، در حالی که جی‌دی ونس، معاون رییس‌جمهوری و استیو ویتکاف و جرد کوشنر، فرستادگان ویژه ترامپ از آن حمایت کرده‌اند.

براساس این گزارش، در روزهای منتهی به اعلام توافق در روز یکشنبه، مجموعه‌ای از نشست‌های سطح بالا میان ترامپ و مشاورانش درباره این توافق برگزار شد.

به گفته دو منبع، در جریان این نشست‌ها ترامپ و تیمش درباره اطلاعاتی که چندین نهاد اطلاعاتی آمریکا جمع‌آوری کرده بودند گفت‌وگو کردند؛ اطلاعاتی که نشان می‌داد نحوه صحبت مقام‌های جمهوری اسلامی درباره توافق در جلسات داخلی خودشان با آنچه به میانجی‌ها و آمریکا می‌گویند، همخوانی ندارد.

به گفته دو منبع، رتکلیف و روبیو گفتند که بر اساس این اطلاعات، نسبت به اینکه مقام‌های جمهوری اسلامی با اقدامات هسته‌ای مورد نظر آمریکا موافقت کنند تردید دارند.

  • اسرائیل هیوم: ترامپ نتانیاهو را هدف گرفته و مخالفان توافق با تهدید تلافی روبه‌رو هستند

    اسرائیل هیوم: ترامپ نتانیاهو را هدف گرفته و مخالفان توافق با تهدید تلافی روبه‌رو هستند

یکی از منابع گفت: «اطلاعات نشان می‌دهد که نیت‌های جمهوری اسلامی با تعهداتش در چارچوب توافق همخوانی ندارد.»

روزنامه اسرائیل هیوم نیز در گزارشی نوشت هفته گذشته گفت‌وگویی صریح صورت گرفت که در آن تصمیم نهایی گرفته شد و رییس‌جمهوری آمریکا تصمیم قطعی گرفت با تفاهم‌نامه پیش برود. درخواست اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، برای لغو نکردن تحریم‌ها، با این استدلال که اعمال دوباره آنها بسیار دشوار خواهد بود، تنها اندکی مفاد را تغییر داد و انتظار می‌رود تحریم‌ها، دست‌کم تا حدی، پس از بازگشایی کامل تنگه هرمز، یعنی بدون گرفتن هیچ امتیاز واقعی از جمهوری اسلامی، لغو شوند.

به‌نوشته اسرائیل هیوم، ترامپ با دیدگاه جی‌دی ونس، معاون خود، هم‌سو شده که معتقد است نخست‌وزیر اسرائیل در تلاش است توافق را از مسیر خارج کند. مقام‌های ارشد آمریکایی هشدار می‌دهند هر کسی که جرات کند با مسیر انتخاب‌شده درباره ایران مخالفت کند، بهایی شخصی خواهد پرداخت.

یک مقام ارشد آمریکایی که نامش اعلام نشده، در توصیف آنچه پشت پرده گفت‌وگوهای کاخ سفید درباره ایران جریان دارد، به اسرائیل هیوم گفت: «بحث تمام شده است. کسانی که با آن مخالفت کنند ممکن است بهای شخصی بپردازند.»

  • رویترز درباره شکاف ترامپ و نتانیاهو: این تفاهم برای اسرائیل وحشتناک است

    رویترز درباره شکاف ترامپ و نتانیاهو: این تفاهم برای اسرائیل وحشتناک است

این روزنامه چند هفته پیش نیز از گفت‌وگویی دشوار گزارش داد که در آن میان برخی از افراد درگیر، از جمله میان جی‌دی ونس و دونالد ترامپ مشاجره‌ای تند درگرفت. ونس، استیو ویتکاف و جرد کوشنر که مذاکرات با جمهوری اسلامی را مدیریت می‌کنند، از توافق با رژیم ایران حمایت می‌کنند؛ بخشی به دلیل این ارزیابی که این رژیم در بازه زمانی معقول سقوط نخواهد کرد، و بخشی نیز به دلیل فشار برخی کشورهای خلیج فارس و در رأس آنها قطر.

به‌نوشته اسرائیل هیوم، قطر روابط نزدیکی با فرستادگان آمریکایی دخیل در مذاکرات دارد. به گفته مقام‌های آمریکایی آگاه، ونس روابط ویژه‌ای با رهبری قطر برقرار کرده است. در مقابل مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، و پیت هگست، وزیر جنگ، با کمک چند مقام ارشد در پنتاگون و وزارت امور خارجه، ارزیابی‌ متفاوتی ارائه کردند مبنی بر اینکه رژیم ایران زیر فشار اقتصادی در حال مرگ است و تشدید این فشار راه درست برای وادار کردن آن به تسلیم یا در غیر این صورت، فروپاشی رژیم است.

با این حال، یک مقام کاخ سفید به اکسیوس گفت: «رییس‌جمهوری ترامپ به همه دیدگاه‌ها درباره هر موضوعی گوش می‌دهد، اما همه می‌دانند که تصمیم‌گیرنده نهایی اوست.»

این مقام افزود: «این تفاهم‌نامه تمامی خطوط قرمزی را که دولت مدت‌ها بر آن‌ها تاکید کرده بود رعایت می‌کند و این کار از از طریق تضمین اینکه ایران هرگز نتواند به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند، نتواند اورانیوم با غنای بالا را حفظ کند و نتواند عرضه انرژی جهان را گروگان بگیرد، انجام می‌گیرد.»

  • گمانه‌زنی‌ها درباره مفاد تفاهم‌نامه ادامه دارد؛ تناقض در روایت‌های تهران و واشینگتن

    گمانه‌زنی‌ها درباره مفاد تفاهم‌نامه ادامه دارد؛ تناقض در روایت‌های تهران و واشینگتن

او افزود که ترامپ تنها با یک توافق نهایی «خوب» موافقت خواهد کرد.

سیا، وزارت امور خارجه و پنتاگون به پرسش‌های اکسیوس در این زمینه پاسخ ندادند.

مشخص و عملی شدن گام‌هایی که باید در بخش‌های هسته‌ای برداشته شود و در تفاهم‌نامه‌ای که یکشنبه امضا شد به کلیات آنها اشاره شده، منوط به آن است که طرف‌ها طی ۶۰ روز آینده به توافق هسته‌ای مفصل‌تری دست پیدا کنند.

انتظار می‌رود ونس، ویتکاف و کوشنر جمعه با محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، به همراه میانجی‌های پاکستانی و قطری دیدار کنند تا درباره مرحله بعدی گفت‌وگوها بحث کنند.

متن کامل توافق اولیه ۱۴ بندی هنوز منتشر نشده است، اما یک منبع آگاه از متن معتقد است که جمهوری اسلامی در چارچوب این تفاهم‌نامه بیش از آنچه می‌دهد، دریافت خواهد کرد؛ مگر اینکه در نهایت توافقی هسته‌ای‌ را امضا کند که اهداف آمریکا را برآورده سازد.

این توافق برای تمدید آتش‌بس و آغاز ۶۰ روز مذاکره طراحی شده است؛ مذاکراتی که با رضایت دو طرف قابل تمدید خواهد بود.

در چارچوب این گفت‌وگوها، حکومت ایران بار دیگر تعهد قبلی خود را مبنی بر اینکه هرگز به دنبال دستیابی یا تولید سلاح هسته‌ای نخواهد رفت، تکرار می‌کند.

  • توافق با ایران راه خروج ترامپ از جنگ را هموار می‌کند، اما خطرهای بزرگ باقی مانده‌اند

    توافق با ایران راه خروج ترامپ از جنگ را هموار می‌کند، اما خطرهای بزرگ باقی مانده‌اند

این منبع به اکسیوس گفت تفاهم‌نامه تصریح می‌کند که آمریکا و جمهوری اسلامی متعهد می‌شوند «تکلیف مواد غنی‌شده ذخیره‌شده را مشخص کنند» و «موضوع غنی‌سازی در آینده و دیگر مسائل مورد توافق مرتبط با نیازهای هسته‌ای ایران را بر اساس چارچوبی رضایت‌بخش که در توافق نهایی مورد توافق قرار گیرد، مورد بحث قرار دهند.»

طبق متن، جمهوری اسلامی تا زمانی که مذاکرات ادامه داشته باشد وضعیت فعلی برنامه هسته‌ای خود را حفظ خواهد کرد. در مقابل، آمریکا نیز تحریم جدیدی اعمال نخواهد کرد و نیروهای بیشتری به منطقه نخواهد فرستاد.

بر اساس توضیحات این منبع از متن توافق، اگر توافق نهایی هسته‌ای حاصل شود، آمریکا ظرف ۳۰ روز نیروهایی را که برای جنگ بسیج کرده بود خارج خواهد کرد و همه تحریم‌های جمهوری اسلامی را بر اساس جدول زمانی مورد توافق لغو خواهد کرد.

منتقدان توافق در دولت ترامپ معتقدند بعید است جمهوری اسلامی توافق هسته‌ای را بر اساس شروط آمریکا امضا کند و در این فاصله، از تفاهم‌نامه بیشتر از آمریکا سود خواهد برد.

با این حال، دونالد ترامپ عصر دوشنبه ۲۵ خرداد در شبکه اجتماعی تروث‌سوشیال گزارش‌های منتشرشده درباره ایجاد صندوقی ۳۰۰ میلیارد دلاری برای تهران را تکذیب کرد و نوشت این «اخبار جعلی» از سوی «دموکرات‌های نادان منتشر شده است.»

او بار دیگر تاکید کرد جمهوری اسلامی موافقت کرده است که هرگز سلاح هسته‌ای نداشته باشد.

جی‌دی ونس، معاون رییس‌جمهوری آمریکا، نیز دوشنبه گفت در توافق، حتی یک دلار لغو تحریم یا آزادسازی دارایی‌های مسدودشده وجود ندارد.

او افزود: « توافق یک بسته بسیار قابل‌توجه از لغو تحریم‌ها را برای ایرانیان در نظر می‌گیرد که می‌تواند نحوه تعامل ایران با جهان و با منطقه را دگرگون کند. اما ایران تنها در صورتی از این مزایا بهره‌مند خواهد شد که به تعهداتش در توافق عمل کند.»

دو مقام ارشد آمریکایی نیز در نشست خبری دوشنبه ۲۵ خرداد با خبرنگاران تاکید کردند که همه مزایای در نظر گرفته‌شده برای حکومت ایران به انجام اقدامات معنادار از سوی تهران وابسته است.

یکی از مقام‌های ارشد آمریکا گفت واشنگتن ظرف دو تا سه هفته خواهد فهمید که آیا حکومت ایران درباره امتیازهای هسته‌ای جدی است یا نه. اگر نباشد، روند مذاکرات می‌تواند متوقف شود بدون اینکه تهران دستاورد چندانی کسب کرده باشد.

لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه از کارولینای جنوبی، به آکسیوس گفت: «تا حدی نگرانم که برداشت ایران از این توافق با آنچه تیم مذاکره‌کننده آمریکایی ادعا می‌کند متفاوت باشد.»

او در عین حال خواستار انتشار فوری سند توافق شد.

  • وال‌استریت ژورنال: هرمز، محاصره و اسرائیل سرنوشت توافق را رقم می‌زنند

    وال‌استریت ژورنال: هرمز، محاصره و اسرائیل سرنوشت توافق را رقم می‌زنند

تمرکز بر تنگه هرمز

در حالی که بخش‌های هسته‌ای مشروط هستند، تفاهم‌نامه خواستار بازگشایی تنگه هرمز در کوتاه‌مدت است.

بر اساس توضیح منبع آگاه از متن، تفاهم‌نامه تصریح می‌کند که «ایران با به کارگیری همه تلاش خود ترتیبات لازم را برای عبور امن کشتی‌های تجاری بدون دریافت هیچ هزینه‌ای به مدت ۶۰ روز فراهم خواهد کرد»، در حالی که آمریکا نیز به تدریج محاصره خود را کاهش می‌دهد تا ظرف ۳۰ روز به‌طور کامل لغو شود.

در این سند آمده است که جمهوری اسلامی با عمان وارد گفت‌وگو خواهد شد تا «نحوه مدیریت آینده و خدمات دریایی» در تنگه را مشخص کند و دیگر کشورهای خلیج فارس نیز در این گفت‌وگو مشارکت خواهند داشت تا راه‌حلی «منطبق با حقوق بین‌الملل و حقوق حاکمیتی کشورهای منطقه» پیدا شود.

رسانه‌های حکومتی در ایران از احتمال دریافت عوارض عبور پس از پایان این دوره ۶۰ روزه خبر داده‌اند.

یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات مذاکرات، آزادسازی دارایی‌ها و منابع مالی مسدودشده ایران بوده است که جمهوری اسلامی اصرار فراوانی بر آن دارد.

به‌نوشته اکسیوس، این تفاهم‌نامه فضای زیادی برای تفسیر باقی می‌گذارد، زیرا تصریح می‌کند که آمریکا «متعهد می‌شود این منابع را پس از اجرای این تفاهم‌نامه به طور کامل برای استفاده در دسترس قرار دهد.»

مقام‌های آمریکایی می‌گویند این مدل «پرداخت در برابر عملکرد» خواهد بود. یک مقام ارشد آمریکایی به خبرنگاران گفت اگر آمریکا از حکومت ایران «نشانه‌های مثبت» ببیند، ممکن است در ازای آن بخشی از این منابع مالی را آزاد کند.

تفاهم‌نامه همچنین می‌گوید هر توافق نهایی شامل «یک برنامه قطعی و مورد توافق دو طرف» برای ایجاد صندوقی ۳۰۰ میلیارد دلاری جهت «بازسازی و توسعه اقتصادی» ایران و همچنین سازوکار اجرای آن خواهد بود.

حامیان توافق استدلال می‌کنند که این یک چشم‌انداز بلندمدت است که تنها در صورتی محقق خواهد شد که جمهوری اسلامی برنامه هسته‌ای خود را برچیند و اصلاحات داخلی قابل‌توجهی را انجام دهد.