
نشست اقلیمی «مردانه» گلاسکو چقدر فضا برای شنیدن صدای زنان و اقلیتهای فرهنگی داشت؟
نشست اقلیمی گلاسکو در حالی به پایان رسید که حضور و دغدغههای زنان و گروههایی که بیشترین آسیب را از تغییرات اقلیمی میبینند کمرنگ بود.
نشست اقلیمی گلاسکو در حالی به پایان رسید که حضور و دغدغههای زنان و گروههایی که بیشترین آسیب را از تغییرات اقلیمی میبینند کمرنگ بود.
در توافقنامه پاریس کشورها متعهد شدند دمای کره زمین بیشتر از ۱/۵ درجه سانتیگراد نسبت به پیش از صنعتی شدن جهان افزایش نیابد. با این حال حتی اگر کشورها به تعهدات فعلی خود برای کاهش انتشار کربن عمل کنند، باز هم شاهد افزایش حدود ۲/۷ درجهای کره زمین خواهیم بود.
دسترسی به فضای سبز معمولا منادی حفاظت از سلامت شهرنشینان است. پژوهشها نشان میدهد که وقتگذرانی در پارکها و پارکهای جنگلی شهری، خیابانهای سبز و بوستانها، سلامت روان را ارتقا و بیماری قلبی را کاهش میدهد.
نمایندگان آمریکا و چین در امور تغییرات اقلیمی در پی دیداری در نشست گلاسگو اعلام کردند که دو کشور برای تقویت همکاریها در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی، از جمله در زمینه کاهش انتشار متان، محافظت از جنگلها و از دور خارج کردن مصرف زغال سنگ به چارچوب یک تفاهم رسیدهاند.
گرمایش جهانی بهعنوان تهدیدی بزرگ برای تالابهای جهان شناخته شده است. یکی از خصوصیات کلیدی تالاب، آب است و تغییر سطح آب مرتبط با فصل در تالابها آنها را به محل زندگی و بالیدن طیف وسیعی از جانوران تبدیل میکند.
یک ائتلاف تحلیلی در زمینه تغییرات اقلیمی (Climate Action Tracker) اعلام کرد با توجه به تعهدات کشورهای جهان در دهه کنونی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی، دمای زمین در پایان این قرن ۲/۴ درجه سانتیگراد نسبت به پیش از دوران صنعتی گرمتر خواهد شد.
هفته دوم نشست تغییرات اقلیمی ۲۰۲۱ سازمان ملل متحد در گلاسگوی اسکاتلند آغاز شدهاست. هفتهای که در کل بیشتر رنگ و بویی سیاسی دارد تا فنی و تخصصی. هفتهای که در آن و تلاشهبر رایزنیهای دیپلماتیک برای متقاعد کردن کشورها به پیوستن به معاهدهها و قبول پایبندیهای بیشتر معطوف است.
باراک اوباما، رییس جمهوری پیشین آمریکا، گفت خبر بد برای اجلاس آب و هوایی گلاسگو این است که دنیا در ارتباط با مقابله با گرمایش جهانی به نقطه مطلوب نزدیک هم نیست.
خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی به دلایل تقاضای گسترده جهانی برای روغن پالم، جنگلزدایی و موانع بر سر راه تامین پایدار این محصول پرداخته است.
از کپیبرداری از فرآیند استفاده از انرژی خورشیدی تا کنترل دمای سوزان در عمق زمین، دانشمندان، شرکتها و سرمایهگذاران با سرمایهگذاری در فناوریهای پیشرفته در حوزه محیط زیست بخت بشر را برای نجات از سوختهای فسیلی امتحان میکنند.
همزمان با آغاز هفته دوم نشست اقلیمی گلاسکو، مذاکرات درباره موضوعات کلیدی در حال پیشرفت است. با اعلام چند خبر مهم در آغاز این نشست، شرکتکنندگان نسبت به آینده تغییرات ملموس برای مبارزه با گرمایش زمین خوشبینترند.
آمریکا، کانادا و ۱۸ کشور دیگر در جریان نشست اقلیمی سازمان ملل در گلاسگو متعهد شدند تا پایان سال ۲۰۲۲ تامین مالی پروژههای سوخت فسیلی را متوقف کرده و در عوض بودجه این پروژهها را صرف انرژیهای پاک کنند.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، در حاشیه نشست گلاسگو، عدم حضور روسایجمهوری چین و روسیه در این اجلاس را «اشتباهی بزرگ» خواند.
همزمان با برگزاری اجلاس تغییرات آب و هوایی در گلاسگو، آمریکا از طرح کاهش انتشار گازهای گلخانهای رونمایی کرد و چین بر امکان توافق در مورد قوانین بازار کربن اذعان کرد.
همزمان با برگزاری نشست آبو هوایی گلاسگو، دیمیتری زنگلیس، اقتصاددان و کارشناس حوزه اقتصاد و محیط زیست، در مقالهای تحلیلی به موضوع کربنزدایی از منظر اقتصادی پرداخته است.
بیش از ۱۰۰ رهبر جهان در بیانیهای مشترک متعهد شدند تا سال ۲۰۳۰ به روند جنگلزدایی و تخریب زمین پایان دهند و برای محافظت و احیای جنگلها ۱۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری کنند.
اجلاس تغییرات اقلیمی گلاسگو، موسوم به کاپ۲۶، در حالی روز دوم خود در اسکاتلند را پشت سر گذاشت که بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، گفت «اگر امروز تغییرات اقلیمی را جدی نگیریم، فردا برای فرزندانمان خیلی دیر خواهد بود».
در سال ۱۹۹۲، بیش از صد کشور جهان معاهدهای بهنام «چارچوب پیماننامه سازمان ملل درباره تغییرات اقلیمی» برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و حفاظت از کره زمین امضا کردند که طبق آن، کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه، پذیرفتند مسئولیتهای متفاوتی در مقابله با تغییرات اقلیمی دارند
مقامهای حدود ۲۰۰ کشور جهان در راستای مقابله با گرمایش زمین، دو هفته در بزرگترین شهر اسکاتلند گرد هم میآیند تا علاوه بر حل مسائل بهجا مانده از توافقنامه آب و هوایی پاریس، راهکارهای کشور خود در زمینه مهار گازهای گلخانهای و مقابله با اثرات تغییرات آب و هوایی را ارائه دهند.
در آستانه برگزاری سیاوپی۲۶ و بهنقل از برخی مقامها، رهبران گروه ۲۰، متشکل از اقتصادهای قدرتمند جهان، بر سر حذف تدریجی ذغالسنگ و محدود کردن متوسط گرمایش جهانی به ۱/۵ درجه سانتیگراد دچار اختلافنظر شدهاند. که این خود مایه تردید درباره امکان تحقق اهداف بیشتر اقلیمی است.
بیست و ششمین اجلاس آب و هوایی سازمان ملل که قرار است از روز یکشنبه، نهم آبان، در شهر گلاسگو اسکاتلند آغاز شود، میزبان دهها تن از رهبران جهان خواهد بود.
انتظار میرود پاییز امسال حدود ۲۵ هزار نفر برای شرکت در نشست سالیانه «چارچوب پیماننامه سازمان ملل درباره تغییرات اقلیمی» به گلاسگو، بزرگترین شهر اسکاتلند، سفر کنند.