• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

آیا جمهوری اسلامی قادر است آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز را به خطر بیندازد؟

۱۳ شهریور ۱۴۰۴، ۰۸:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)

موسسه تحقیقاتی آلما با انتشار تحلیلی به اظهارات اخیر مقام‌های جمهوری اسلامی در خصوص بستن تنگه هرمز پرداخت و توانمندی‌های نظامی حکومت ایران را برای عملی کردن این تهدید، بررسی کرد.

این اندیشکده اسرائیلی نوشت ارتش جمهوری اسلامی اواخر مردادماه رزمایش دریایی دوروزه‌ای را در آب‌های تنگه هرمز، خلیج فارس و اقیانوس هند برگزار کرد.

در این رزمایش موشک‌های کروز، موشک‌های ضد کشتی «قدیر» و «نصیر» با قابلیت پرتاب از سکوهای زمینی و دریایی، پهپادهای مدل «ابابیل» و سامانه‌های جنگ الکترونیک به نمایش گذاشته شدند.

همچنین ویدیویی از این رزمایش منتشر شد که به‌وسیله یک پهپاد از یک کشتی کانتینربر تصویربرداری شده بود.

موسسه آلما این ویدیو را «هشداری درباره توانایی ایران برای تهدید ترافیک دریایی غیرنظامی در منطقه» توصیف کرد.

به گفته این اندیشکده، برخلاف زرادخانه موشک‌های بالستیک و برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، نیروهای دریایی حکومت ایران در جریان جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل تنها متحمل خسارات محدودی شدند و همچنان قادرند سطحی از تهدید را در منطقه به نمایش بگذارند

در ساختار نظامی جمهوری اسلامی، نیروی دریایی ارتش در کنار نیروی دریایی سپاه پاسداران فعالیت می‌کند. بر اساس تقسیم وظایف صورت‌گرفته، نیروی دریایی ارتش در دریای خزر، دریای عمان، اقیانوس هند و عرصه‌های دورتر حضور دارد، در حالی که نیروی دریایی سپاه پاسداران عمدتا در خلیج فارس و تنگه هرمز مشغول فعالیت است.

با این حال، در سال‌های اخیر نیروی دریایی سپاه پاسداران به‌طور فزاینده‌ای خارج از آب‌های خلیج فارس فعالیت می‌کند و همکاری میان نیروی دریایی سپاه و ارتش در حوزه‌های مختلف روند فزاینده‌ای داشته است.

100%

نقش جغرافیای منطقه در توان تهدید جمهوری اسلامی

اندیشکده آلما در ادامه تحلیل خود نوشت موقعیت راهبردی ایران، ویژگی‌های جغرافیایی تنگه هرمز و خلیج فارس و توانایی‌های نظامی جمهوری اسلامی که طی سال‌ها توسعه یافته، تهران را قادر می‌سازد تهدیدی ملموس برای آزادی کشتیرانی در منطقه ایجاد کند.

خط ساحلی ایران بیش از سه ‌هزار کیلومتر امتداد دارد و میان خلیج فارس و دریای عمان در غرب و جنوب کشور و همچنین دریای خزر در شمال، تقسیم شده است.

ویژگی‌های جغرافیایی خلیج فارس و خط ساحلی ایران چالش‌های عملیاتی مهمی برای نیروهای دریایی فعال در این منطقه به وجود می‌آورد. خلیج فارس حدود هزار کیلومتر طول دارد و پهنای آن بین ۶۵ تا ۳۴۰ کیلومتر متغیر است؛ آب‌های آن نسبتا کم‌عمق‌ هستند و به‌طور میانگین تنها ۵۰ متر عمق دارند.

ابعاد تنگه هرمز حتی کوچک‌تر است؛ با طولی حدود ۱۸۰ کیلومتر و پهنایی بین ۳۵ تا ۶۰ کیلومتر. خط ساحلی منطقه همچنین دارای خلیج‌های متعدد، زمین‌های کوهستانی و جزایر پراکنده فراوان است.

در نتیجه، این مناطق دریایی محدود و کم‌عمق با فواصل عملیاتی نسبتا کوتاه، «تحت کنترل ساحل» قرار دارند.

افزون بر این، آب‌های گرم خلیج فارس و تنگه هرمز با شوری بالا و جریان‌های تند شناخته می‌شوند که این ویژگی‌ها برای برخی شناورها مشکلات عملیاتی ایجاد می‌کند.

جمهوری اسلامی، جنگ نامتقارن و تاکتیک ازدحام

موسسه تحقیقاتی آلما نوشت که شرایط جغرافیایی همراه با مجموعه‌ای از ملاحظات دیگر، جمهوری اسلامی را بر آن داشته تا بخش مهمی از توان دریایی خود را بر پایه «جنگ نامتقارن» در تنگه هرمز و خلیج فارس ایجاد کند.

این شیوه جنگی در پی آن است که نیروهای بزرگ‌تر و قدرتمندتر را که عموما کُند و سنگین هستند، با اتکا به واحدهای کوچک، پرسرعت و انعطاف‌پذیر و نیز بهره‌گیری از شرایط محلی زمین و دریا به چالش بکشد.

یکی از تاکتیک‌های محوری که جمهوری اسلامی توسعه داده، «تاکتیک ازدحام» است؛ روشی که در آن تعداد زیادی قایق تندرو یا پهپاد به‌طور هم‌زمان برای شکستن توان دفاعی ناوگان‌های بزرگ نظامی به‌ کار گرفته می‌شوند.

هدف از به‌کارگیری این شیوه، ایجاد برتری از طریق عنصر غافلگیری و اشباع سامانه‌های دفاعی دشمن است.

از دیگر روش‌های مورد استفاده حکومت ایران می‌توان به استفاده از موشک‌های ساحل به دریا و مین‌های دریایی اشاره کرد؛ ابزارهایی که در محیط‌های دریایی محدود و شلوغی مانند تنگه هرمز و خلیج فارس مزیت ایجاد می‌کنند.

از این رو، در صورتی که تهران تصمیم بگیرد مسیرهای دریایی غیرنظامی و کشتیرانی تجاری در تنگه هرمز را هدف قرار دهد، راه‌های متعددی برای اخلال در آزادی ناوبری در این منطقه در اختیار دارد؛ از جمله بهره‌گیری از سامانه‌های تسلیحاتی، شناورهای رزمی و نیروهای ویژه.

Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
۱
اختصاصی

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

۲
تحلیل

حرکت روی لبه تیغ؛ تلاش پکن برای ایستادن در میانه جنگ

۳

تشدید شکاف میان آمریکا و بریتانیا در قبال ایران؛ ترامپ استارمر را به «حفاری نفتی» فراخواند

۴

گاردین: تهران با نزدیک شدن به اروپا می‌کوشد فشار را بر آمریکا افزایش دهد

۵

جی‌دی ونس: ما روشن گفته‌ایم چه می‌خواهیم، اکنون توپ در زمین جمهوری اسلامی است

Banner

انتخاب سردبیر

  • اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

    اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

  • وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است
    تحلیل

    وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

  • فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

    فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

  • سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»
    روایت شما

    سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»

  • هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
    اختصاصی

    هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

  • پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

    پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

  • نماینده خامنه‌ای: باید برای آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان در تنگه هرمز محدودیت بگذاریم

    نماینده خامنه‌ای: باید برای آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان در تنگه هرمز محدودیت بگذاریم

•
•
•

مطالب بیشتر

چرا روسیه به ایران اجازه دسترسی به پسماند‌های هسته‌ای نیروگاه بوشهر را نمی‌دهد؟

۱۳ شهریور ۱۴۰۴، ۰۸:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)

سفر بازرسان روسی آژانس به ایران در شرایطی انجام شد که مجلس مصوبه‌ای برای محدود کردن همکاری تصویب کرده بود. موضوعی که بار دیگر وابستگی هسته‌ای ایران به روسیه را برجسته کرد. پرسش اساسی این است که چرا تهران مالکیت سوخت مصرف‌شده در بوشهر را ندارد و مسکو بر بازگرداندن آن اصرار می‌کند؟

محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، ۹ شهریور اعلام کرد دو بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که برای نظارت بر تعویض سوخت نیروگاه بوشهر به ایران سفر کرده بودند، پس از پایان کار، کشور را ترک کردند.

بارزسان آژانس در شرایطی به ایران سفر کردند که مجلس شورای اسلامی چهارم تیر و یک روز پس از پایان جنگ ۱۲ روزه با اکثریت قاطع به طرحی رای داد که همکاری حکومت ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) را متوقف می‌کند.

اما چرا ایران برای تعویض سوخت‌ هسته‌ای نیروگاه بوشهر به حضور بازرسان آژانس وابسته است؟ چرا ایران نمی‌تواند از اورانیومی که تاکنون به بهانه‌های مختلف غنی کرده، در نیروگاه بوشهر استفاده کند؟

در این گزارش ابعاد گوناگون تامین سوخت‌ نیروگاه اتمی بوشهر بررسی می‌شود.

  • تهران همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را معلق می‌کند

    تهران همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را معلق می‌کند

پسماند سوخت هسته‌ای به چه کار می‌آید؟

سوخت مصرف‌شده هسته‌ای که معمولا به‌عنوان «پسماند» شناخته می‌شود، در واقع ترکیبی از مواد ارزشمند و خطرناکی همچون اورانیوم باقی‌مانده، پلوتونیوم، ایزوتوپ‌های مفید و زباله‌های با عمر طولانی است.

حدود ۹۶ درصد سوخت مصرف‌شده در نیروگاه‌های هسته‌ای، همچنان اورانیوم است که می‌تواند دوباره غنی‌سازی شود.

پلوتونیوم برای تولید سوخت «موکس» (MOX مخلوط اکسید اورانیوم و پلوتونیوم) در نیروگاه‌ها استفاده می‌شود و همچنین قابلیت استفاده در بمب‌های اتمی را دارد؛ از همین رو تولید و به‌کارگیری موکس به‌شدت تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است تا از انحراف آن به مصارف نظامی جلوگیری شود.

سزیم-۱۳۷ و استرانسیوم-۹۰ که از آن‌ها به عنوان ایزوتوپ‌های مفید یاد می‌شود، در پزشکی و صنعت کاربرد دارند (مثلا منابع سزیم-۱۳۷ برای رادیوگرافی و درمان سرطان و استرانسیوم-۹۰ برای ژنراتورهای حرارتی).

و در نهایت به جز آن‌چه گفته شد، باقی‌مانده «زباله‌های بلندعمر» نام دارند که نیازمند ذخیره‌سازی ایمن هزاران‌ ساله‌اند.

در کشورهای پیشرفته مانند فرانسه و ژاپن، سوخت مصرف‌شده بازفرآوری می‌شود تا پلوتونیوم و اورانیوم بازیابی شده و دوباره در چرخه انرژی استفاده شوند.

اما در بسیاری کشورها، به‌ویژه آن‌هایی که تازه وارد عرصه هسته‌ای شده‌اند، این فناوری وجود ندارد و پسماند صرفا در انبارهای موقت ذخیره می‌شود.

سیاست روسیه در صادرات سوخت هسته‌ای

روسیه برای بسیاری از کشورهایی که تازه وارد چرخه انرژی هسته‌ای می‌شوند، سیاست «اجاره و بازگرداندن سوخت» را اعمال می‌کند.

این الگو دو کارکرد اساسی دارد: اول کنترل عدم اشاعه که شامل جلوگیری از دسترسی مشتریان به پلوتونیوم و فناوری بازفرآوری آن است و دوم، حفظ وابستگی فنی و سیاسی کشور میزبان که همواره نیازمند سوخت روسیه خواهد بود و بدون همکاری مسکو قادر به ادامه کار نیروگاه نیست.

نمونه‌های مشابه این سیاست را می‌توان در پروژه نیروگاه «آک‌کو‌یُو» ترکیه، «روپور» بنگلادش و «آستراوِتس» بلاروس دید. در همه این موارد، طرف‌های قرارداد با روسیه متعهد شده‌اند سوخت مصرف‌شده را بازگردانند.

100%

کشورهای دریافت‌کننده سوخت روسیه

روسیه امروز بزرگ‌ترین صادرکننده خدمات چرخه سوخت است و کشورهای متعددی از شرق اروپا تا آسیا به آن وابسته‌اند.

برای نمونه در قرارداد‌های ایران، بلاروس، بنگلادش و ترکیه با روسیه، بازگرداندن کامل سوخت شرط اصلی است.

در ارمنستان، سوخت مصرف‌شده عمدتا در محل ذخیره می‌شود. در هند و چین، سوخت اولیه از روسیه تامین می‌شود اما مدیریت پسماند در داخل انجام می‌گیرد.

در اروپای شرقی (اسلواکی، بلغارستان، چک و مجارستان)، در گذشته بخشی از پسماند به روسیه بازگردانده می‌شد اما اکنون بیشتر کشورها خود انبارهای موقت و برنامه دفن نهایی دارند.

این تنوع نشان می‌دهد که سیاست بازگشت سوخت در درجه نخست برای کشورهایی اجرا می‌شود که فاقد تجربه یا مورد نگرانی‌های اشاعه‌ای هستند.

دفن زباله‌های هسته‌ای

ذخیره‌سازی پسماندهای هسته‌ای به‌دلیل شدت پرتوزایی و ماندگاری طولانی آن‌ها، نیازمند چند مرحله اساسی است.

در گام نخست، سوخت مصرف‌شده به‌مدت چند سال در استخرهای خنک‌کننده در محل نیروگاه نگهداری می‌شود. این کار هم گرمای زیاد پسماند را کاهش می‌دهد و هم شدت پرتوها را تا سطحی قابل‌ کنترل، پایین می‌آورد.

در این مرحله، آب نقش محافظ تابش و خنک‌کننده را ایفا می‌کند.

سایت زباله‌های هسته‌ای فرانسه در معرض خطر اشباع قرار دارد
100%
سایت زباله‌های هسته‌ای فرانسه در معرض خطر اشباع قرار دارد

پس از آن، زباله‌ها به محفظه‌های خشک و مقاوم منتقل می‌شوند. این محفظه‌ها معمولا از فولاد و بتن ساخته می‌شوند و می‌توانند تشعشع را مهار کنند.

روش‌هایی مثل شیشه‌ای‌سازی (Vitrification) یا تبدیل به سرامیک نیز به کار می‌رود تا مواد پرتوزا در قالبی پایدار محصور شوند. این مرحله ذخیره‌سازی موقت است و در محوطه نیروگاه یا نزدیک آن انجام می‌شود.

در نهایت، راهکار بلندمدت و دائمی برای پسماندهای پرسطح و بلند‌عمر، دفن عمیق آن‌هاست.

این روش شامل انتقال زباله‌ها در محفظه‌های مقاوم به اعماق چند صد متر تا یک کیلومتر زیر زمین، در لایه‌های سنگی پایدار و دور از جریان آب‌های زیرزمینی است.

چنین تاسیساتی مانند پروژه «اونکالو» در فنلاند، با هدف تضمین ایمنی برای ده‌ها هزار سال طراحی می‌شوند و همراه با نظارت بین‌المللی و سیستم‌های پایش محیطی، مانع هرگونه نشت یا خطر زیست‌محیطی می‌شوند.

چرخه سوخت و خودکفایی کشورها

از حدود ۳۰ کشوری که نیروگاه هسته‌ای دارند، تنها نزدیک به ۱۰ کشور می‌توانند تمام چرخه سوخت (از معدن‌کاری تا غنی‌سازی و تولید مجتمع سوخت) را انجام دهند.

این کشورها شامل آلمان، ایالات متحده، برزیل، بریتانیا، چین، روسیه، ژاپن، فرانسه، هلند (در قالب کنسرسیوم یورنکو) و تا حدی ایران و هند هستند.

یورنکو (Urenco) یک کنسرسیوم بین‌المللی غنی‌سازی اورانیوم است که در سال ۱۹۷۰ از سوی آلمان، بریتانیا و هلند تاسیس شد. این گروه در مجموع حدود یک‌سوم ظرفیت غنی‌سازی جهان را در اختیار دارد و دومین تأمین‌کننده بزرگ پس از روسیه به شمار می‌رود.

برخی کشورها مانند رومانی، کانادا، هند و تا حدی کره جنوبی اصلا به غنی‌سازی نیاز ندارند چون راکتورهای «کندو» با اورانیوم طبیعی کار می‌کنند.

این رآکتورها با آب سنگین (D₂O) خنک و تعدیل می‌شوند. آب سنگین نسبت به آب سبک (H₂O) نوترون‌های کمتری جذب می‌کند و همین ویژگی اجازه می‌دهد واکنش زنجیره‌ای حتی با اورانیوم طبیعی (که فقط حدود ۰/۷ درصد اورانیوم-۲۳۵ دارد) ادامه پیدا کند.

این مزیت، وابستگی آن‌ها را به فناوری پیچیده و پرهزینه غنی‌سازی کاهش می‌دهد.

پیامدهای امنیتی و سیاسی قرارداد با روسیه

سیاست روسیه در بازگرداندن سوخت مصرف‌شده را می‌توان در سه سطح فنی، سیاسی و بین‌المللی تحلیل کرد.

در سطح فنی این سیاست‌ها مانع‌ جدی در برابر دست‌یابی کشورها به پلوتونیوم است و در سطح سیاسی وابستگی راهبردی کشورها به روسیه را تضمین می‌کند چرا که بدون همکاری مسکو، نیروگاه‌ها نمی‌توانند به کار ادامه دهند.

در سطح بین‌المللی، قراردادهای روسیه در واقع پاسخی است به نگرانی‌های غرب و البته تلاشی است برای تقویت تصویر مسکو به‌عنوان بازیگر مسئول در حوزه گسترش سلاح‌های هسته‌ای.

100%

چرا ایران نمی‌تواند سوخت نیروگاه بوشهر را تعویض کند؟

پروژه ساخت نیروگاه بوشهر در دهه ۱۹۷۰ از سوی آلمان غربی آغاز شد اما پس از انقلاب ۱۳۵۷ و جنگ ایران و عراق، نیمه‌کاره ماند.

از اوایل دهه ۱۹۹۰ ایران با روسیه برای تکمیل نیروگاه به توافق رسید.

یکی از بندهای کلیدی قرارداد ۲۰۰۵ میان تهران و مسکو این بود که سوخت تازه از سوی شرکت روسی «تولید سوخت هسته‌ای» (TVEL) تامین شود و تمام سوخت مصرف‌شده نیز به روسیه بازگردد.

دیده‌بان محیط‌زیستی «بلونا» دو سال پیش از آن در سال ۲۰۰۳ در گزارشی نوشت قرارداد میان روسیه و ایران «بازگرداندن تضمینی سوخت مصرف‌شده» را شامل می‌شود تا هرگونه بازفرآوری ایرانی برای تولید پلوتونیوم منتفی شود.

دلیل این شرط روشن بود: سوخت مصرف‌شده حاوی پلوتونیوم است که در صورت جداسازی شیمیایی می‌تواند در بمب اتمی استفاده شود.

ایالات متحده و کشورهای اروپایی بارها هشدار داده بودند که نگهداری این سوخت در ایران می‌تواند مسیر دوم برنامه‌ تسلیحاتی را باز کند؛ مسیری که در نهایت به ساخت بمب پلوتونیومی منجر می‌شود.

در نتیجه، جمهوری اسلامی پذیرفت که هیچ‌گاه این سوخت را بازفرآوری نکند و تمام آن را تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به روسیه بفرستد.

ایران و گزینه پلوتونیوم

پرسش کلیدی این است: آیا ایران به دنبال بمب پلوتونیومی بوده یا هست؟

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش سال ۲۰۰۳ تایید کرد که ایران اوایل دهه ۱۹۹۰ آزمایش‌هایی در مقیاس آزمایشگاهی برای جداسازی مقدار کمی پلوتونیوم انجام داده است.

این فعالیت‌ها در مرکز تحقیقات هسته‌ای تهران صورت گرفت و شامل تابش حدود هفت کیلوگرم دی‌اکسید اورانیوم بود که از این میزان، سه کیلوگرم برای استخراج پلوتونیوم به کار رفت.

پلوتونیوم، فلزی نقره‌ای رنگ، بسیار سنگین و سخت
100%
پلوتونیوم، فلزی نقره‌ای رنگ، بسیار سنگین و سخت

پلوتونیوم جداشده در آزمایشگاه جابر بن حیان نگهداری شد و باقی‌مانده سوخت‌های تابش‌شده در اختیار آژانس قرار گرفت.

آژانس در همان گزارش اعلام کرد که ایران این فعالیت‌ها را در سال ۲۰۰۳ آشکار و تحت پادمان قرار داد.

بازرسان بین‌المللی تمام مواد مربوط، از جمله پلوتونیوم جداشده را دریافت و ثبت کردند.

پس از سال ۲۰۰۳، اصلی‌ترین مسیر بالقوه پلوتونیوم در برنامه ایران، رآکتور آب‌سنگین ۴۰ مگاوات‌حرارتی (MW_th) اراک بود.

این رآکتور با سوخت اورانیوم طبیعی می‌توانست برای تولید پلوتونیوم قابل‌ توجه مناسب باشد؛ اگر در طرح اولیه تکمیل می‌شد.

کارشناسان غربی برآورد کردند طرح اولیه اراک اگر چند سال به کار گرفته می‌شد، می‌توانست سالانه حدود هشت تا ۱۰ کیلوگرم پلوتونیوم در سوخت مصرف‌شده تولید کند. مقداری که برای یک تا دو سلاح هسته‌ای کافی است.

این موضوع در اواسط دهه ۲۰۰۰ نگرانی‌هایی ایجاد کرد که ایران ممکن است به دنبال ظرفیت بمب پلوتونیومی به‌عنوان یک گزینه جایگزین باشد.

هر چند بدون تاسیسات بازفرآوری، پلوتونیوم تولیدی رآکتور اراک به‌ راحتی قابل استفاده در سلاح نبود؛ ایران در توافق برجام ۲۰۱۵ پذیرفت طراحی رآکتور آب سنگین اراک را تغییر دهد تا خروجی پلوتونیوم بسیار کاهش یابد. پس مجبور شد قلب رآکتور اراک را با بتن پر کند.

در برجام، ایران همچنین پذیرفت رآکتور اراک را با همکاری چین و غرب بازطراحی کند تا تولید پلوتونیوم آن به‌شدت کاهش یابد.

در مجموع غرب تا امروز با مجموعه این اقدامات، توانسته مسیر دست‌یابی یا استفاده تسلیحاتی از پلوتونیوم را برای جمهوری اسلامی - نه‌ فقط از نظر سیاسی و حقوقی بلکه حتی از نظر فنی - مسدود کند. اتفاقی که تهران را مجبور کرده تمام آرزو‌های هسته‌ای خود را به غنی‌سازی اورانیوم در سطوح نامتعارف معطوف کند.

ترامپ بر ادامه تلاش‌ها برای برقراری صلح میان روسیه و اوکراین تاکید کرد

۱۳ شهریور ۱۴۰۴، ۰۷:۰۸ (‎+۱ گرینویچ)

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، اعلام کرد با وجود چالش‌های موجود بر سر راه دیدار رودرروی ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی، همتایان روسی و اوکراینی خود، او همچنان به ادامه تلاش‌ها برای برقرار کردن صلح میان دو کشور متعهد است.

ترامپ در مصاحبه‌ای تلفنی با شبکه سی‌بی‌اس‌نیوز گفت: «اوضاع را رصد کرده‌ام و درباره آن با رییس‌جمهور پوتین و رییس‌جمهور زلنسکی صحبت کرده‌ام. قرار است اتفاقی رخ دهد اما آن‌ها هنوز آماده نیستند. اما اتفاقی خواهد افتاد. ما آن را به سرانجام خواهیم رساند.»

رییس‌جمهوری ایالات متحده ساعاتی پیش از این مصاحبه هم گفته بود طی روزهای آینده مذاکراتی درباره پایان دادن به جنگ اوکراین انجام خواهد داد.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام کاخ سفید نوشت ترامپ قرار است پنج‌شنبه ۱۳ شهریور با زلنسکی تلفنی گفت‌وگو کند.

پوتین و ترامپ ۲۴ مرداد در آلاسکا دیدار و در خصوص راه‌های خاتمه دادن به جنگ اوکراین گفت‌وگو کردند.

این نشست در ابتدا موجی از امیدواری نسبت به خاتمه این منازعه مرگبار ایجاد کرد اما مانع‌تراشی پوتین در مسیر دیدار و مذاکره مستقیم با زلنسکی به‌منظور حل و فصل اختلافات موجب شد این امیدواری‌ها به‌تدریج جای خود را به تردید و بدبینی بسپارند.

پوتین ۱۲ شهریور شرط ملاقات با همتای اوکراینی خود را سفر او به مسکو عنوان کرد.

  • روسیه: استقرار نیروهای خارجی در اوکراین «غیرقابل‌قبول» است

    روسیه: استقرار نیروهای خارجی در اوکراین «غیرقابل‌قبول» است

انتقاد ترامپ از ادامه کشتار در جنگ روسیه و اوکراین

ترامپ در ادامه مصاحبه خود با سی‌بی‌اس‌نیوز، از ادامه کشتار در جنگ روسیه و اوکراین ابراز ناخشنودی کرد و وعده داد همچنان به تلاش‌های خود برای خاتمه دادن به این مناقشه ادامه دهد.

او افزود: «فکر می‌کنم قرار است همه ‌چیز را سر و سامان دهیم. صادقانه بگویم، پیش‌تر فکر می‌کردم موضوع روسیه در مقایسه با برخی دیگر [از جنگ‌ها] که متوقف کرده‌ام، آسان‌تر باشد، اما اکنون کمی دشوارتر از بقیه به نظر می‌رسد.»

ترامپ ۱۲ شهریور نیز در دیدار با کارول ناوروتسکی، رییس‌جمهوری لهستان، در کاخ سفید اذعان کرد پایان جنگ اوکراین سخت‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کرده است.

او افزود: «پیامی برای رییس‌جمهور پوتین ندارم. او می‌داند موضع من چیست و تصمیمش را خواهد گرفت. هر تصمیمی که بگیرد، ما یا خوشحال خواهیم شد یا ناراضی و اگر ناراضی باشیم، خواهید دید که اقداماتی انجام خواهد شد.»

پایگاه خبری بلومبرگ ۱۱ شهریور گزارش داد مقام‌های فرانسه و آلمان صبر خود را در برابر عدم تمایل ترامپ برای «مواجهه آشکار» با پوتین برای خاتمه دادن به جنگ اوکراین از دست داده‌اند و خواهان اعمال تحریم‌های ثانویه شده‌اند.

رهبران حدود ۳۰ کشور جهان قرار است ۱۳ شهریور در نشستی با حضور رییس‌جمهوری اوکراین در پاریس، درباره چشم‌انداز ارائه تضمین‌های امنیتی به کی‌یف در صورت برقراری آتش‌بس با روسیه گفت‌وگو کنند.

فارن افرز: تشکیل دولت فلسطین تنها راه صلح و امنیت اسرائیل است

۱۳ شهریور ۱۴۰۴، ۰۴:۱۹ (‎+۱ گرینویچ)

راه‌حل دوکشوری برای مناقشه اسرائیل و فلسطین‌ها در شرایطی که بیش از نیم قرن از جنگ ۱۹۶۷ و تصویب قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت می‌گذرد، همچنان تنها گزینه عملی برای صلح و ثبات پایدار در منطقه توصیف می‌شود. اما فرصت موجود برای تحقق این راه‌حل هر روز محدودتر می‌شود.

به گزارش نشریه فارن افرز، اسرائیل امروز در موقعیتی کم‌سابقه از نظر امنیت قرار گرفته و تهدیدهای منطقه‌ای‌اش به شکل چشمگیری کاهش یافته است. همین شرایط، به باور نویسندگان این تحلیل، فرصتی کم‌نظیر برای حل یکی از ریشه‌دارترین بحران‌های خاورمیانه ایجاد کرده است: مسئله ملی‌گرایی فلسطینی.

  • طرح دوباره شهرک‌سازی جدید اسرائیل؛ واکنش جهانی به «طرحی که آینده فلسطین» را تهدید می‌کند

    طرح دوباره شهرک‌سازی جدید اسرائیل؛ واکنش جهانی به «طرحی که آینده فلسطین» را تهدید می‌کند

فارن افرز تاکید می‌کند که هرچند بسیاری از اسرائیلی‌ها ایده تشکیل دولت فلسطینی را غیرقابل‌قبول می‌دانند، چنین راه‌حلی نه تنها برای فلسطینیان بلکه برای خود اسرائیل نیز سودمند خواهد بود و آینده امنیتی و سیاسی این کشور را تضمین می‌کند.

این گزارش یادآور می‌شود که در چند دهه گذشته بارها مذاکراتی جدی برای رسیدن به توافق «زمین در برابر صلح» برگزار شد، اما ناکامی‌ها بیشتر ناشی از امتناع یا ناتوانی رهبران فلسطینی در پذیرش پیشنهادهای اسرائیل درباره مرزها، وضعیت اورشلیم و مسئله بازگشت آوارگان بود. در عین حال، مخالفت بنیادین حماس با اصل موجودیت اسرائیل مانع دیگری برای پیشبرد مذاکرات شد.

فارن افرز می‌نویسد که رد فرصت‌های گذشته هزینه‌های سنگینی برای فلسطینی‌ها داشته است. امروز بیش از پنج میلیون نفر در غزه و کرانه باختری همچنان تحت کنترل اسرائیل زندگی می‌کنند و ایجاد یک دولت مستقل دشوارتر از هر زمان دیگری شده است.

دلیل آن تغییر شرایط میدانی است؛ از جمله وجود بیش از ۱۴۰ شهرک دارای مجوز دولتی و حدود ۲۰۰ پایگاه غیرمجاز که بیش از ۵۰۰ هزار اسرائیلی را در خود جای داده‌اند. هر شهرک تازه، مانعی تازه در مسیر تشکیل دولت فلسطین ایجاد می‌کند.

از نظر سیاسی نیز تغییرات عمیقی در اسرائیل رخ داده است. احزاب چپ به حاشیه رانده شده و راست‌گرایان تقویت شده‌اند؛ روندی که پس از حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ شدت گرفت. ائتلاف بنیامین نتانیاهو متکی به حمایت جریان‌های مذهبی ملی‌گرای تندروست و این امر نه تنها مسیر صلح را پیچیده‌تر کرده بلکه موجب افزایش مخالفت‌ها با هرگونه راه‌حل دوکشوری شده است.

بسیاری از اسرائیلی‌ها نگران‌اند که دولت فلسطینی به پایگاهی برای حمله بدل شود، و بخشی دیگر اساساً کرانه باختری و غزه را قلمروی مناسب برای شهرک‌سازی می‌دانند.

با این حال، فارن افرز هشدار می‌دهد که نبود راه‌حل سیاسی، اسرائیل را در معرض خطر «جنگی دائمی» قرار می‌دهد. یک دولت فلسطینی می‌تواند تروریسم را در سطحی کاهش دهد که ارتش اسرائیل به‌تنهایی قادر به انجام آن نیست.

بر اساس این تحلیل، اگر فلسطینیان دولتی مستقل داشته باشند، هر حمله‌ای از سوی آن دولت تبعات نظامی و اقتصادی روشنی خواهد داشت و دولت مسئول موظف خواهد بود جلوی حملات از خاک خود را بگیرد. چنین شرایطی امنیت اسرائیل را بیش از وضع موجود تضمین می‌کند.

  • مرتس: به رسمیت شناختن کشور فلسطین باید از مراحل پایانی راه‌حل دوکشوری باشد

    مرتس: به رسمیت شناختن کشور فلسطین باید از مراحل پایانی راه‌حل دوکشوری باشد

از دید نویسندگان فارن افرز، حل پرونده فلسطین همچنین مسیر عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی را هموار می‌کند. کشورهایی که تاکنون به «پیمان‌های ابراهیم» پیوسته‌اند یا در حال بررسی آن هستند، می‌توانند با نشان دادن افق تشکیل دولت فلسطینی، این روابط را برای افکار عمومی خود توجیه کنند. به‌ویژه عربستان سعودی بارها اعلام کرده است که مانع اصلی عادی‌سازی روابط با اسرائیل، نبود چشم‌انداز روشن برای ایجاد دولت فلسطین است.

این گزارش یادآور می‌شود که دولت فلسطین نه تنها ثبات منطقه‌ای، به‌ویژه در اردن، را تقویت می‌کند بلکه به اسرائیل امکان می‌دهد تمرکز خود را روی تهدیدهای دیگر، به‌ویژه ایران، بگذارد.

علاوه بر این، وجود چنین دولتی می‌تواند به انسجام داخلی اسرائیل یاری رساند. حدود دو میلیون عرب در اسرائیل زندگی می‌کنند و تداوم نارضایتی فلسطینی‌ها ممکن است بخشی از این جمعیت را به سمت رادیکالیسم سوق دهد. ایجاد دولت فلسطین این فشار را کاهش می‌دهد و همچنین اسرائیل را از انتخاب دشوار میان «یهودی‌بودن» و «دموکرات‌بودن» می‌رهاند.

فارن افرز می‌نویسد که اسرائیل اگر همچنان راه تشکیل دولت فلسطین را ببندد، بیش از پیش در معرض انزوای بین‌المللی و تحریم‌های اقتصادی اروپا قرار خواهد گرفت و بیگانگی در میان نسل جوان آمریکایی، از جمله یهودیان، تشدید خواهد شد. این روند در نهایت می‌تواند حتی پشتیبانی نظامی ایالات متحده را نیز متزلزل کند.

به باور نویسندگان این تحلیل، یک راه‌حل دوکشوری همچنین می‌تواند راهی برای خروج اسرائیل از غزه و آزادی گروگان‌ها بگشاید. در چنین چارچوبی، نیروهای امنیتی اسرائیل با یک نیروی تثبیت‌کننده عربی–فلسطینی جایگزین می‌شوند و حماس انحصار خود در ادعای نمایندگی فلسطینیان را از دست خواهد داد.

در عین حال، فارن افرز اذعان دارد که تحقق این هدف بسیار دشوار است و شرایط سیاسی در هر دو سوی منازعه امید چندانی برای یک توافق فوری باقی نمی‌گذارد. با این وجود، حفظ امکان تحقق راه‌حل دوکشوری باید هدف کوتاه‌مدت همه طرف‌ها باشد.

  • نتانیاهو: پس از پیروزی بر جمهوری اسلامی، مسیر گسترش پیمان ابراهیم هموار شده است

    نتانیاهو: پس از پیروزی بر جمهوری اسلامی، مسیر گسترش پیمان ابراهیم هموار شده است

ایالات متحده، اروپا و دولت‌های عربی باید نقش فعالی در این زمینه ایفا کنند و اسرائیل نیز باید متقاعد شود که ادامه شهرک‌سازی و اشغال بی‌انتها تنها آینده‌ای پرخطرتر برای آن رقم می‌زند.

این گزارش در پایان تاکید می‌کند که شرایط کنونی—از امنیت نسبی اسرائیل گرفته تا تمایل کشورهای عربی برای صلح—فرصتی کم‌سابقه فراهم کرده است. اکنون زمان آن رسیده که اسرائیل از این فرصت بهره گیرد و پیش از آنکه امکان تشکیل دولت فلسطین برای همیشه از میان برود، برای تحقق آن گام بردارد. به تعبیر فارن افرز، «اکنون یا هرگز».

نشست متحدان اوکراین درباره تضمین‌های امنیتی در پاریس برگزار می‌شود

۱۳ شهریور ۱۴۰۴، ۰۴:۰۲ (‎+۱ گرینویچ)

حدود ۳۰ رهبر جهان روز پنج‌شنبه در نشستی با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، درباره آینده تضمین‌های امنیتی به کی‌یف در صورت برقراری آتش‌بس با روسیه گفت‌وگو خواهند کرد. هدف این نشست آن است که رهبران اروپایی و متحدانشان حمایت ایالات متحده را برای این طرح‌ها جلب کنند.

این نشست که به‌صورت حضوری و مجازی برگزار می‌شود، شامل رهبران اروپایی و همچنین ترکیه، استرالیا و کانادا است. کشورهای شرکت‌کننده ماه‌ها درباره کمک‌های نظامی خود به اوکراین مذاکره کرده‌اند، اما اختلاف‌ها بر سر نقش آمریکا مانع پیشرفت شده است. بسیاری از دولت‌ها تاکید کرده‌اند هرگونه نقش نظامی اروپا نیازمند تضمین امنیتی واشینگتن است؛ موضوعی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، تاکنون تعهد روشنی درباره آن نداده است.

مواضع فرانسه و اروپا
امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در کنفرانسی مشترک با زلنسکی در پاریس گفت رهبران ائتلاف روز پنج‌شنبه طرح‌های امنیتی آماده‌شده از سوی ارتش‌ها را تایید خواهند کرد. او افزود: «اروپایی‌ها آماده‌اند تضمین‌های امنیتی به اوکراین بدهند و این به معنای تعهد ما به صلحی پایدار برای اوکراین و اروپا است. اکنون باید دید روسیه تا چه اندازه در این مسیر صادق است.»

دو مقام اروپایی تایید کردند که جزئیات فنی طرح‌ها تکمیل شده است، هرچند توضیح بیشتری ارائه نکردند. هدف اصلی این اقدامات، ارسال پیامی سیاسی به ترامپ عنوان شده است؛ به‌ویژه در شرایطی که از زمان دیدار او با ولادیمیر پوتین در ماه اوت، پیشرفتی در مذاکرات مستقیم صلح میان مسکو و کی‌یف حاصل نشده است.

  • روسیه: استقرار نیروهای خارجی در اوکراین «غیرقابل‌قبول» است

    روسیه: استقرار نیروهای خارجی در اوکراین «غیرقابل‌قبول» است

نقش آمریکا و ناتو
به گفته منابع دیپلماتیک، استیو ویتکوف، فرستاده ویژه آمریکا، نیز در نشست پاریس حضور خواهد داشت و برخی رهبران پس از پایان جلسه با ترامپ تماس خواهند گرفت. مارک روته، دبیرکل ناتو، ابراز امیدواری کرد به‌زودی روشن شود آمریکا چه سهمی در تضمین‌های امنیتی خواهد داشت و گفت این موضوع زمینه را برای تعامل فشرده‌تر با واشینگتن فراهم می‌کند.

صلح دور از دسترس
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، روز چهارشنبه گفت اگر «عقل سلیم غالب شود» امکان پایان جنگ از طریق مذاکره وجود دارد، اما هشدار داد آماده است در صورت لزوم با زور جنگ را به پایان برساند.

  • ترامپ: پایان جنگ اوکراین سخت‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کردم

    ترامپ: پایان جنگ اوکراین سخت‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کردم

مقام‌های غربی تاکید کرده‌اند مهم‌ترین عنصر تضمین‌ها ادامه حمایت قوی از ارتش اوکراین خواهد بود. همچنین بحث درباره تشکیل یک نیروی بین‌المللی برای اطمینان‌بخشی به کی‌یف در داخل کشور و مناطق همسایه مطرح شده است. اما رهبران اروپایی تصریح کرده‌اند چنین نیرویی تنها در صورت حمایت آمریکا امکان‌پذیر است.

تردیدها درباره آینده
جان فورمن، وابسته دفاعی پیشین بریتانیا در کی‌یف و مسکو، گفت: «برای زلنسکی مهم است که دقیقاً بداند چه چیزی روی میز است.» او افزود: «درک روزافزونی وجود دارد که صلح نیازمند ارتشی قوی و حمایت بلندمدت اروپاست، و اوکراین احتمالاً نمی‌تواند تنها بر کمک فوری متحدان برای مقابله با حمله مجدد روسیه تکیه کند.»

فورمن نتیجه گرفت: «تمام این اقدامات صرفاً آماده‌سازی برای صلحی است که به دلیل دیپلماسی نامنسجم ترامپ و نبود گفت‌وگوهای واقعی همچنان موهوم و دور از دسترس است.»

  • ولادیمیر پوتین: اگر زلنسکی به مسکو بیاید، با او دیدار می‌کنم

    ولادیمیر پوتین: اگر زلنسکی به مسکو بیاید، با او دیدار می‌کنم


وای‌نت: اسرائیل با ابزار تازه هوش مصنوعی برای دوران بی‌ثباتی جهانی آماده می‌شود

۱۳ شهریور ۱۴۰۴، ۰۳:۳۸ (‎+۱ گرینویچ)

وای‌نت در گزارشی اختصاصی نوشت که اسرائیل سامانه‌ای پیشرفته از هوش مصنوعی با نام «هورایزن لاین» را برای پیش‌بینی روندهای جهانی و ارائه هشدارهای راهبردی به تصمیم‌گیران دولتی توسعه داده است.

این سیستم پیش‌تر موفق شده بود همه‌گیری کوویدـ۱۹، رقابت آمریکا و چین و حتی موج تحولات رباتیک را پیش‌بینی کند.

به گزارش این رسانه، پروژه از سال ۲۰۱۸ در وزارت اطلاعات اسرائیل تحت مسئولیت یسرائیل کاتس آغاز شد، و اکنون زیر نظر وزارت نوآوری، علم و فناوری فعالیت دارد و به‌گفته گیلا گملیل، وزیر پیشین اطلاعات، نمادی از «برتری فناورانه اسرائیل» محسوب می‌شود.

  • چت‌بات‌ها و گزارش‌هایی که از خطر «روان پریشی هوش مصنوعی» می‌گویند

    چت‌بات‌ها و گزارش‌هایی که از خطر «روان پریشی هوش مصنوعی» می‌گویند

دکتر ویکتور ئسرائیل، رئیس ارشد بخش پروژه، به وای‌نت گفت: «هدف ما شناسایی روندهای نوظهور جهانی و ایجاد تصویری جامع برای دولت است. اسرائیل نمی‌تواند خود را از تحولات جهانی جدا بداند و باید پیش از برخورد امواج تغییرات، آماده شود.»

بنابراین گزارش، این برنامه در واقع از چهار سامانه تشکیل شده است که هرکدام بر پایه فناوری‌های متفاوت ساخته شده و به‌صورت موازی فعالیت می‌کنند. نخستین سامانه که چهار سال پیش راه‌اندازی شد، روندهای اجتماعی و سیاسی را شناسایی می‌کند. دومی که آن هم چهار سال است در حال اجراست، بر فناوری‌های آینده تمرکز دارد. سومی که در ماه‌های اخیر عمدتاً برای وزارت دفاع عملیاتی شده، زنجیره‌های تأمین را تحلیل می‌کند. چهارمین سامانه و شاید پیشرفته‌ترین آن‌ها، «هورایزن لاین»، همچنان در دست توسعه است.

به نوشته وای‌نت، پروژه با بودجه‌ای تنها چهار تا پنج میلیون شِکِل اداره می‌شود اما از فناوری‌های پیچیده یادگیری ماشین و مدل «هوش مصنوعی چندعاملی» بهره می‌برد. در این مدل، هر «عامل» متخصص یک حوزه است و با دیگر عوامل وارد بحث می‌شود تا در نهایت گزارشی کامل همراه با نمودارها و منابع منتشر کند. با این حال، پژوهشگران انسانی همچنان در تعریف پرسش‌ها و بازبینی خروجی نقش دارند.

سامانه «هورایزن لاین» تنها به هشدار دادن بسنده نمی‌کند، بلکه برای وزارتخانه‌های مختلف توصیه‌های سیاستی نیز ارائه می‌دهد. برای نمونه، زمانی که رباتیک انسان‌نما به‌عنوان یک روند نوظهور شناسایی شد، این سامانه به وزارت اقتصاد پیشنهاد کرد برای راه‌اندازی خطوط تولید خودکار آماده شود و به وزارت رفاه توصیه کرد استفاده از ربات‌ها در خدمات مراقبت از سالمندان را بررسی کند.

طبق گزارش وای‌نت، ارزیابی اخیر تیم نشان می‌دهد جهان تا سال ۲۰۳۵ از نظم تک‌قطبی تحت سلطه آمریکا به سمت نظم چندقطبی در حرکت است. تضعیف مدل‌های اقتصادی، افزایش نابرابری اجتماعی و بازگشت جنگ‌های دولتی از جمله روندهای شناسایی‌شده هستند؛ امری که در جنگ اوکراین، درگیری‌های خاورمیانه و تنش‌های چین و تایوان قابل مشاهده است.

کارشناسان پروژه بر این باورند رقابت آمریکا و چین ساختاری و بلندمدت است و نمی‌توان آن را صرفاً محصول سیاست‌های یک دولت دانست.

این گزارش حتی احتمال «جنگ جهانی سوم» را مطرح می‌کند؛ نه لزوماً به‌صورت یک جنگ واحد بلکه در قالب زنجیره‌ای از درگیری‌های منطقه‌ای. دکتر تسرائیل گفت: «تغییر نظم جهانی همواره با جنگ‌های بزرگ همراه بوده است. امروز نیز نشانه‌های مشابهی دیده می‌شود.»

او هشدار داد اسرائیل باید برای یک دوره طولانی بی‌ثباتی آماده شود و روابط راهبردی خود را با هند، اروپا و کشورهای ایندوپاسیفیک تقویت کند.

به نوشته وای‌نت، این سامانه در حوزه آموزش نیز بحث‌هایی را برانگیخته است. کارشناسان پیشنهاد داده‌اند دروس مدارس تغییر کند تا با عصر هوش مصنوعی هم‌خوان شود. با وجود این، مسئولان اذعان دارند که در پیش‌بینی روندهای فرعی احتمال خطا وجود دارد.

  • ۷۱ درصد آمریکایی‌ها معتقدند هوش مصنوعی می‌تواند مشاغل انسانی را حذف کند

    ۷۱ درصد آمریکایی‌ها معتقدند هوش مصنوعی می‌تواند مشاغل انسانی را حذف کند

ئسرائیل در پاسخ به پرسشی درباره توانایی سامانه برای پیش‌بینی رویدادهایی همچون حمله هفتم اکتبر گفت: «هیچ فناوری نمی‌توانست چنین رویدادی را هشدار دهد. محدودیت سیستم همین است و اگر یافته‌ها هم نادیده گرفته شوند، نتیجه‌ای نخواهد داشت.»

وای‌نت می‌نویسد که اسرائیل با این ابزار تلاش می‌کند خود را برای آینده‌ای پر از بحران، بی‌ثباتی و احتمالاً نظم جهانی تازه آماده کند؛ آینده‌ای که ممکن است با جنگ‌ها و بحران‌های گسترده همراه باشد.