توافق موقت آمریکا و چین برای کاهش تعرفه‌های تجاری

چین و آمریکا پس از مذاکرات خود در ژنو، در بیانیه مشترکی از رسیدن به یک توافق موقت برای کاهش متقابل تعرفه‌ها خبر دادند. این توافق تلاشی برای پایان دادن به جنگ تجاری دو قدرت اقتصادی بزرگ است که در ماه‌های اخیر، چشم‌انداز اقتصاد جهانی را مختل و بازارهای مالی را ناآرام کرده است.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، دوشنبه ۲۲ اردیبهشت و پس از گفت‌وگو با مقام‌های چینی در ژنو خبر داد دو طرف بر سر توقف ۹۰ روزه اقدامات تنش‌زا توافق کرده‌اند و قرار است تعرفه‌ها بیش از ۱۰۰ واحد درصد کاهش یافته و به ۱۰ درصد برسد.

او گفت: «هر دو کشور به‌خوبی از منافع ملی خود دفاع کردند. ما هر دو به تجارت متوازن علاقه‌مندیم و آمریکا به تلاش‌های خود برای دستیابی به این هدف ادامه خواهد داد.»

وزارت بازرگانی چین اعلام کرد دو طرف متعهد شده‌اند تا پیش از ۲۴ اردیبهشت اقدامات لازم را برای کاهش تنش‌های تجاری انجام دهند.

این وزارتخانه افزود پکن تمامی تدابیر غیرتعرفه‌ای را که از سیزدهم فروردین علیه آمریکا اتخاذ کرده بود، لغو یا تعلیق خواهد کرد.

این نشست‌ها نخستین دیدار حضوری مقام‌های ارشد اقتصادی چین و آمریکا از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و وضع موج تازه‌ای از تعرفه‌های سنگین بر کالاهای خارجی، به‌ویژه علیه چین، بود.

در همین زمینه: اظهار امیدواری ترامپ برای گشایش موضع چین در ارتباط با کسب‌وکارهای آمریکایی

نشست خبری وزیر خزانه‌داری و نماینده تجاری آمریکا پس از مذاکرات تجاری با چین در ژنو
نشست خبری وزیر خزانه‌داری و نماینده تجاری آمریکا پس از مذاکرات تجاری با چین در ژنو

چین، سومین خریدار بزرگ کالاهای آمریکایی

ترامپ از زمان آغاز به کار مجدد در کاخ سفید، افزون بر تعرفه‌های اعمال‌شده در دولت نخست خود و آنچه دولت جو بایدن وضع کرده بود، تعرفه‌هایی را که واردکنندگان آمریکایی بابت کالاهای چینی می‌پردازند به ۱۴۵ درصد افزایش داد.

چین نیز در واکنش به این تصمیم، صادرات برخی عناصر نادر را که برای صنایع دفاعی و الکترونیک آمریکا حیاتی هستند، محدود کرد و تعرفه‌ها بر کالاهای آمریکایی را تا ۱۲۵ درصد بالا برد.

با توجه به اینکه چین سومین خریدار بزرگ کالاهای آمریکایی به شمار می‌آید، این جنگ تعرفه‌ای موجب توقف حدود ۶۰۰ میلیارد دلار تجارت دوجانبه شد.

وضع تعرفه‌های متقابل در ماه‌های اخیر زنجیره‌های تامین را مختل کرد، نگرانی‌هایی درباره رکود تورمی به‌وجود آورد و به اخراج شماری از نیروهای کار منجر شد.

بیشتر بخوانید: جنگ تعرفه‌ها به صلح رسید؛ ترامپ و استارمر از نهایی شدن توافق تجاری خبر دادند

بازارهای مالی در هفته‌های اخیر به‌دنبال نشانه‌هایی از کاهش تنش تجاری بودند.

در پی مذاکرات آمریکا و چین و افزایش امیدها به نجات اقتصاد جهانی از رکود، معاملات آتی بورس وال‌استریت صعود کرد، ارزش دلار در برابر ارزهای امن تقویت شد و یوان چین به بالاترین حد خود در شش ماه اخیر رسید.