جنگ تعرفه‌ها به صلح رسید؛ ترامپ و استارمر از نهایی شدن توافق تجاری خبر دادند

دیدار ترامپ و استارمر در کاخ سفید، ۹ اسفند ۱۴۰۳
دیدار ترامپ و استارمر در کاخ سفید، ۹ اسفند ۱۴۰۳

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، از دستیابی به یک توافق تجاری با آمریکا خبر داد و گفت این توافق به تقویت کسب‌ و کارها و حفظ هزاران شغل در بریتانیا خواهد انجامید. در سوی مقابل، دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، نیز از این توافق ابراز خشنودی کرد.

استارمر پنج‌شنبه ۱۸ اردیبهشت در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «من قول داده بودم که از خودروسازان بریتانیایی محافظت کنم و صنعت فولادمان را نجات دهم. این توافق به آن وعده عمل می‌کند.»

او افزود کارگران، خانواده‌ها و شرکت‌های بریتانیایی از این توافق بهره‌مند خواهند شد.

دولت بریتانیا نیز اعلام کرد در چارچوب توافق اقتصادی با ایالات متحده، تعرفه‌های اعمال‌شده بر صنعت خودروسازی بریتانیا بلافاصله از ۲۷.۵ درصد به ۱۰ درصد کاهش خواهند یافت و تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم به صفر خواهند رسید.

این توافق در شرایطی صورت می‌گیرد که کشورهایی مانند ژاپن پیش از این در صف مذاکرات تجاری با دولت دونالد ترامپ قرار داشتند.

دستاورد سیاسی برای دولت بریتانیا

به دست آمدن توافق تجاری میان لندن و واشینگتن، پیروزی مهمی برای نخست‌وزیر و ریچل ریوز، وزیر اقتصاد بریتانیا، به شمار می‌رود.

استارمر پس از نتایج ضعیف حزب کارگر در انتخابات محلی و نشانه‌های اندک بهبود شرایط اقتصادی، به این پیروزی سیاسی نیاز مبرم داشت.

رویکرد محتاطانه و صبوری دولت بریتانیا در قبال ترامپ، علی‌رغم فراز و نشیب‌های روابط، اکنون نتیجه داده است.

استقبال ترامپ از نهایی شدن توافق تجاری با بریتانیا

رییس‌جمهوری آمریکا ۱۸ اردیبهشت با اشاره به توافق تجاری با بریتانیا گفت آمریکا شش میلیارد دلار درآمد خارجی از تعرفه‌های ۱۰ درصدی و پنج میلیارد دلار فرصت صادراتی جدید کسب خواهد کرد.

ترامپ همچنین از قصد خود برای رسیدن به توافقی تجاری با اتحادیه اروپا خبر داد.

او از احتمال کاهش تعرفه‌های اعمال‌شده علیه چین سخن گفت و افزود: «تعرفه‌های چین از ۱۴۵ درصد فراتر نخواهند رفت؛ می‌دانیم که کاهش خواهند یافت.»

پیش‌تر در ۱۶ اردیبهشت، بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گزارش داد اتحادیه اروپا در نظر دارد در صورت ناکام ماندن در مذاکرات تجاری با آمریکا، حدود ۱۰۰ میلیارد یورو (معادل ۱۱۳ میلیارد دلار) از کالاهای این کشور را مشمول تعرفه‌های جدید کند.

بیشتر بخوانید:‌ چین و اتحادیه اروپا در واکنش به تعرفه‌های ترامپ، تعرفه کالاهای آمریکایی را افزایش می‌دهند

تاثیرات اقتصادی توافق بریتانیا و آمریکا

در قالب توافق تجاری تازه میان لندن و واشینگتن، بریتانیا نیز امتیازاتی به طرف آمریکایی داده است؛ از جمله احتمال کاهش مالیات بر خدمات دیجیتال، که می‌تواند به سود غول‌های فناوری مانند فیس‌بوک و مالکان میلیاردر آن‌ها تمام شود.

این امتیازات در شرایطی ارائه شده‌اند که در داخل بریتانیا هم‌زمان با بالا رفتن نرخ مالیات‌ها و کاهش مزایای اجتماعی، فشار اقتصادی بر شهروندان افزایش یافته است.

همچنین پیش‌بینی می‌شود برخی بخش‌های اقتصادی بریتانیا با رقابت بیشتری مواجه شوند، زیرا قرار است سهمیه ورود محصولات غذایی آمریکایی به بازار بریتانیا افزایش یابد.

با این حال، مقامات تاکید کرده‌اند که استانداردهای ایمنی و کیفیت مواد غذایی در این روند کاهش نخواهد یافت.

گامی رو به جلو

کارشناسان تاکید دارند این توافق، یک «قرارداد تجاری جامع پسابرگزیتی» نیست، چرا که دستیابی به چنین توافقات فراگیری معمولا سال‌ها به طول می‌انجامد.

با این حال، این توافق اولیه می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری روابط تجاری گسترده‌تر و عمیق‌تر میان دو کشور باشد.

اگرچه هنوز تمامی جزییات این توافق منتشر نشده، مقامات بریتانیایی تاکید دارند که این دستاورد، حاصل «دیپلماسی هوشمندانه لندن» بوده و به هیچ وجه تسلیم در برابر فشارهای واشینگتن محسوب نمی‌شود.