• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

دیوان عالی آمریکا مساله مصونیت سیاسی ترامپ را فوری بررسی می‌کند

۲۱ آذر ۱۴۰۲، ۰۰:۵۰ (‎+۰ گرینویچ)

در پی تقاضای جک اسمیت، بازپرس ویژه تحقیق درباره وقایع ششم ژانویه سال ۲۰۲۰، از دیوان عالی آمریکا برای بررسی مصونیت سیاسی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری پیشین، این دادگاه با بررسی فوری این مساله موافقت کرد.

هم‌زمان، نتایج یک نظرسنجی مشترک رویترز و شرکت تحقیقاتی ایپسوس نشان می‌دهد دونالد ترامپ از حمایت ۶۱ درصد جمهوری‌خواهان در دور مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برخوردار است.

Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

آمریکا شبکه‌های مرتبط با پسر علی شمخانی و حزب‌الله لبنان را تحریم کرد
۱

آمریکا شبکه‌های مرتبط با پسر علی شمخانی و حزب‌الله لبنان را تحریم کرد

۲

نفوذ جمهوری اسلامی و کارزار جمع‌آوری کمک‌های مالی شیعیان کشمیر پس از کشته شدن خامنه‌ای

۳
تحلیل

وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

۴

فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

۵

اعتراف مقام سابق جمهوری اسلامی به نارضایتی، شکاف نسلی و نقش آن در اعتراضات دی ۱۴۰۴

Banner

انتخاب سردبیر

  • ترامپ در راه رسیدن به توافقی بهتر از برجام با چه موانعی روبه‌روست؟
    تحلیل

    ترامپ در راه رسیدن به توافقی بهتر از برجام با چه موانعی روبه‌روست؟

  • اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

    اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

  • وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است
    تحلیل

    وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

  • فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

    فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

  • سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»
    روایت شما

    سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»

  • هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
    اختصاصی

    هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

•
•
•

مطالب بیشتر

آغاز دادگاه رسیدگی به پرونده جمع‌آوری‌کننده اطلاعات از شبکه ایران‌اینترنشنال

۲۰ آذر ۱۴۰۲، ۲۲:۳۵ (‎+۰ گرینویچ)

جلسه رسیدگی به اتهامات محمد‌حسین دوتایف، تبعه اتریشی چچنی‌الاصل که بهمن سال گذشته در حال فیلم‌برداری از محوطه خارجی شبکه ایران‌اینترنشنال بازداشت شده بود، بعدازظهر روز دوشنبه ۲۰ آذر به وقت محلی، در دادگاه کیفری مرکزی انگلستان (اولد بیلی) در شهر لندن شروع شد.

به گزارش خبرنگار ایران‌اینترنشنال از محل دادگاه کیفری مرکزی انگلستان، دوتایف با مترجم آلمانی در دادگاه حاضر شد.

دادستان در جلسه امروز اتهامات دوتایف را «تلاش به منظور جمع‌آوری و ضبط اطلاعات برای اهداف تروریستی» اعلام کرد.

این دادگاه که دارای هیات منصفه است، احتمالا تا روز جمعه ۲۴ آذر ادامه پیدا کند اما هنوز مشخص نیست حکم نهایی آن چه زمانی صادر خواهد شد.

در صورتی که شاهد یا شاهدانی از سوی طرفین دعوی معرفی شده باشند، دادگاه آن‌ها را فرا می‌خواند.

دوتایف که در تیر ماه تفهیم اتهام شد، اعلام بی‌گناهی کرده و اتهامات را نپذیرفته است.

او متهم است قصد داشته با جمع‌آوری اطلاعات و ارائه آن به شخص سوم، زمینه را برای انجام عملیاتی تروریستی علیه ایران‌اینترنشنال فراهم آورد.

شبکه ایران‌اینترنشنال ۲۹ بهمن‌ سال گذشته پس از تهدیدهای تروریستی مجبور شد پخش تلویزیونی خود را به طور موقت از لندن به واشینگتن منتقل کند.

تصمیم نهایی برای متوقف کردن فعالیت‌های ایران‌اینترنشنال زمانی اتخاذ شد که پلیس لندن دوتایف را در نزدیکی این شبکه بازداشت کرد.

ایران‌اینترنشنال روز سوم مهر سال جاری پخش برنامه‌های خود را از استودیوی جدیدش در لندن از سر گرفت.

محاکمه دوتایف در حالی انجام می‌شود که فشارها بر دولت بریتانیا برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی افزایش یافته است.

فعالان سیاسی، مدنی و حقوق بشری می‌گویند سپاه پاسداران به دنبال هدف قرار دادن مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از ایران است.

حدود ۷۰ نفر از نمایندگان مجلس و چهره‌های سیاسی بریتانیا روز ۲۰ آبان در نامه‌ای به ریشی سوناک، نخست‌وزیر این کشور، از او خواستند با توجه به افزایش تهدیدات تهران، سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد.

در این نامه آمده است دلایل «قانع‌کننده و غیرقابل انکاری» وجود دارد که اعلام سپاه پاسداران به عنوان یک گروه تروریستی در جهت تضمین امنیت بریتانیا و شهروندان آن خواهد بود.

پیش از این یک سازمان اطلاعاتی بریتانیا از کشف ۱۰ تهدید بالقوه از سوی جمهوری اسلامی برای ربودن یا کشتن افراد در بریتانیا در سال ۲۰۲۲ خبر داده بود.

کن مک‌کالوم، مدیر‌کل سازمان امنیت داخلی بریتانیا موسوم به ام‌آی‌فایو، در مهر ماه با اشاره به «اقدامات خصمانه جمهوری اسلامی در خاک بریتانیا» گفت که مقابله با تهدیدات تهران از اولویت‌های اصلی لندن به شمار می‌رود.

وزارت کشور بریتانیا در تیر ماه اعلام کرد: «تلاش‌های اخیر ایران برای ربودن یا کشتن افراد ساکن در بریتانیا، فراتر از تحقیر و نقض اساسی حاکمیت ماست.»

روزنامه گاردین در گزارشی در روز ۳۱ شهریور به تهدید، آزار و اذیت فعالان سیاسی مخالف جمهوری اسلامی در سراسر اروپا پرداخت و به نقل از ۱۵ تن از آنان که ساکن بریتانیا، فرانسه، آلمان، اسپانیا، سوئد و سوئیس هستند، نوشت که حکومت ایران پشت این کارزار سرکوب قرار دارد.

ذکر نشدن عبارت «حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی» در پیش‌نویس توافق‌نامه کاپ ۲۸

۲۰ آذر ۱۴۰۲، ۱۸:۱۹ (‎+۰ گرینویچ)

خبرگزاری رویترز گزارش داد در پیش‌نویس توافق‌نامه احتمالی نشست اقلیمی سازمان ملل متحد در دوبی موسوم به کاپ ۲۸، عبارت «حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی» گنجانده نشده است.

بر اساس این گزارش، در پیش‌نویس توافق‌نامه نهایی کاپ ۲۸، طیف وسیعی از اقداماتی که می‌تواند منجر به کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای شود، «پیشنهاد شده است».

در این پیش‌نویس آمده است که کشورها «می‌توانند» با اتخاذ تدابیری «منصفانه، منظم و عادلانه»، میزان تولید و مصرف سوخت‌های فسیلی را تا پیش از سال ۲۰۵۰ یا حدود آن، به صفر برسانند.

از دیگر راه‌های پیشنهادی ذکر شده در این پیش‌نویس می‌توان به سه برابر کردن ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ و توسعه فن‌آوری‌ها برای خارج کردن دی اکسید کربن از جو زمین اشاره کرد.

آنتونیو گوترش، دبیر‌کل سازمان ملل متحد، پیش از این گفت دست‌یابی به توافقی بر سر حذف تدریجی نفت، گاز و ذغال‌سنگ را می‌توان شاخص ارزیابی میزان موفقیت کاپ ۲۸ دانست.

او هشدار داد توافق برای حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی باید هر چه سریع‌تر به دست آید تا جلوی فاجعه‌ای به نام گرمایش جهانی گرفته شود.

به گفته گوترش، چنین توافقی بدین معنا نیست که همه کشورها باید به طور هم‌زمان برای حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی اقدام کنند.

حذف عبارت مربوط به سوخت‌های فسیلی در پیش‌نویس نهایی توافق‌نامه کاپ ۲۸ در حالی صورت می‌گیرد که در پیش‌نویس قبلی عبارت «حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی» دیده می‌شد.

یک دیپلمات اروپایی به رویترز گفت که پیش‌نویس فعلی جاه‌طلبانه نیست و به «منوی رستورانی» می‌ماند که هر کسی می‌تواند غذای مورد علاقه خود را از آن انتخاب کند.

اتحادیه اروپا، جزیره‌های در معرض گرمایش جهانی و تعدادی از تولید کنندگان نفت و گاز مانند آمریکا، کانادا و نروژ موافق گنجاندن عبارت «حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی» در توافق نهایی نشست اقلیمی سازمان ملل بودند.

گازهای گلخانه‌ای ناشی از سوخت‌های فسیلی مهم‌ترین دلیل تغییرات اقلیمی قلمداد می‌شود.

بر اساس گزارش‌ها، عربستان سعودی، چهره اصلی سازمان صادرکننده نفت (اوپک)، امارات متحده عربی را به عنوان میزبان کاپ ۲۸ تحت فشار گذاشته تا عبارت مربوط به حذف سوخت‌های فسیلی در توافق‌نامه نهایی این نشست ذکر نشود.

روزنامه گاردین روز ۱۸ آذر از حضور کم‌سابقه لابی‌گران مرتبط با تولیدکنندگان عمده گوشت و لبنیات و شرکت‌های کشاورزی صنعتی در نشست اقلیمی سازمان ملل خبر داد.

در سال‌های اخیر شرکت‌های تولید گوشت و لبنیات به دلیل آلایندگی بالای صنعت دامداری زیر ذره‌بین قرار گرفته‌اند.

بن لیلیستون، کارشناس موسسه «سیاست کشاورزی و تجارت» گفت که حضور گسترده لابی‌گران مرتبط با صنایع تولید گوشت و لبنیات در کاپ ۲۸ تعجب‌آور نیست زیرا این هیات‌ها می‌کوشند به طرق مختلف مانع از تصویب توافق‌نامه‌ای شوند که زمینه محدود شدن فعالیت این صنایع را فراهم آورد.

سازمان جهانی هواشناسی روز ۱۵ آذر در گزارشی درباره روند تغییرات اقلیمی در فاصله سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ اعلام کرد دگرگونی‌های گسترده و پرشتاب در یخچال‌های مناطق قطبی و کوه‌های مرتفع، تهدیدی برای جان میلیون‌ها نفر به شمار می‌رود.

به گزارش این سازمان، تولید روزافزون گازهای گلخانه‌ای باعث بالا رفتن دمای زمین و در نتیجه شتاب چشمگیر روند ذوب شدن یخ‌ها شده ‌است.

تشدید تنش؛ حمله جنگنده‌های اسرائیلی به مواضع ایران و حزب‌الله در سوریه

۲۰ آذر ۱۴۰۲، ۱۵:۱۶ (‎+۰ گرینویچ)

اسرائیل به مواضعی در حومه دمشق حمله کرد که به گفته سازمان دیده‌بان حقوق بشر سوریه، مقر انبارهای تسلیحاتی حزب‌الله و شبه‌نظامیان جمهوری اسلامی هستند. جنگنده‌های اسرائیلی شب گذشته و در دومین هفته متوالی، مواضع ایران و حزب‌الله در جنوب دمشق، پایتخت سوریه را به شدت هدف قرار دادند.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد موشک‌های اسرائیلی مواضع شبه‌نظامیان ایرانی و حزب‌الله را در منطقه سیده زینب و فرودگاه بین‌المللی دمشق و حومه این شهر هدف قرار دادند.

این سازمان افزود: «این مواضع احتمالا انبارهای سلاح و مهمات بودند.»

سایت «المدن» گزارش داد سه هواپیمای اسرائیلی از فراز بلندی‌های جولان مواضع شبه‌نظامیان جمهوری اسلامی را در سیده زینب در جنوب پایتخت سوریه هدف قرار دادند.

یکی از این موشک‌ها به مقر شبه‌نظامیان جمهوری اسلامی در شهرک البحدلیه در نزدیکی منطقه سیده زینب اصابت کرده است. صدای انفجارهای شدیدی نیز از مقر لشکر یکم در شهر الکسوه در جنوب غربی دمشق شنیده شده است.

احتمال می‌رود این انفجارها حاصل هدف قرار گرفتن سامانه‌های پدافند هوایی رژیم سوریه با موشک‌های اسرائیلی بوده باشد.

یک هفته پیش، هواپیماهای اسرائیلی مواضع نیروهای وابسته به حزب‌الله و شبه‌نظامیان ایرانی را در مناطق سیده زینب و حجیره در جنوب دمشق بمباران کردند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پی این حمله برای دو عضو کشته شده خود اعلام عزاداری کرد.

در واکنش به این ماجرا، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تهدید کرد که ایران به کشته شدن دو عضو سپاه پاسداران در سوریه واکنش نشان خواهد داد.

ناصر کنعانی در پاسخ به سوالی درباره کشته شدن دو عضو سپاه پاسداران در سوریه بر اثر حملات اسرائیل، گفت: «جمهوری اسلامی در ارتباط با هر تعرضی که وارد شود، پاسخ خواهد داد.»

او تاکید کرد: «هیچ اقدامی علیه ایران و منافع ایران و نیروهای مستشاری ما در سوریه، بدون واکنش نخواهد ماند و کسانی که اقدام می‌کنند و اقدام کرده‌اند این موضوع را تجربه کرده‌اند.»

از آغاز جنگ در غزه، اسرائیل ۳۰ بار خاک سوریه را هدف قرار داده است که در نتیجه آن ۳۲ نفر از جمله ۱۳ تن از اعضای حزب‌الله لبنان و دو نفر از سپاه پاسداران کشته شدند.

از سوی دیگر فشارهای بین‌المللی به ویژه از سوی آمریکا و فرانسه برای جلوگیری از کشانده شدن لبنان به جنگ در غزه ادامه دارد.

ولید جنبلاط، رهبر "دروزی‌"های لبنان، در پیام‌هایی جداگانه نگرانی شدید خود را درباره گسترش درگیری‌ها به گروه حزب‌الله و سفیر جمهوری اسلامی در بیروت منتقل کرده است.

به گفته رسانه‌های لبنانی، جنبلاط طی دیدار با هیاتی از حزب‌الله، اطلاعاتی را که از طریق تماس‌ها و پیگیری‌های بین‌المللی دریافت کرده، در اختیار آنان قرار داده است.

رهبر حزب سوسیالیست ترقی‌خواه لبنان خطاب به اعضای حزب‌الله، توصیه‌هایی را درباه لزوم اجتناب از جنگ مطرح کرده است.

جنبلاط بر این باور است که بحران داخلی اسرائیل ممکن است بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور را تحت حمایت‌های بین‌المللی کنونی، به آغاز جنگی سخت علیه لبنان بکشاند.

او همین هشدار را به مجتبى امانی، سفیر جمهوری اسلامی در بیروت منتقل کرده است.

امانی به نوبه خود تاکید کرده که جمهوری اسلامی خواهان جنگ یا گسترش آن نیست و تهران بر اساس ارزیابی‌ها از موقعیت غزه، به توانایی‌های حماس برای ایستادگی مقابل اسرائیل اطمینان دارد.

به گفته او، نیازی به گسترش عملیات جنگی علیه اسرائیل از طریق حزب‌الله لبنان نیست.

نشست مجمع جایزه نوبل صلح با موضوع حقوق بشر در ایران برگزار شد

۲۰ آذر ۱۴۰۲، ۱۵:۰۰ (‎+۰ گرینویچ)

نشست مجمع جایزه نوبل صلح با موضوع حقوق بشر در ایران، دوشنبه ۲۰ آذر در اسلو برگزار شد. شیرین عبادی، مهرداد درویش‌پور، الهه توکلیان، شیما بابایی و نازنین بنیادی از جمله کسانی بودند که در این نشست سخن گفتند. دبیرکل عفو بین‌الملل نیز گزارشی از خشونت علیه زندانیان در ایران ارائه کرد.

انیس کالامار، دبیر‌کل سازمان عفو بین‌الملل، درباره تجاوز و اعمال خشونت شدید به تعدادی از زندانیان و بازداشت‌شدگان سخن گفت.

او تاکید کرد: «مقامات جمهوری اسلامی در قبال این اقدامات دارای مصونیت سیستماتیک هستند.»

سازمان عفو بین‌الملل هفته گذشته در گزارشی به تجاوز ماموران سپاه، بسیج، وزارت اطلاعات و بخش‌های مختلف پلیس به زنان، مردان و کودکان در جریان خیزش انقلابی مردم ایران پرداخت و روایت‌هایی را از برخی آسیب‌دیدگان منتشر کرد.

شیرین عبادی: اگر خشونتی اتفاق بیفتد تقصیر رژیم است

شیرین عبادی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه نوبل صلح، در این مراسم گفت که وضعیت تبعیض‌آمیز زنان در ایران شبیه آپارتاید در آفریقای جنوبی است.

او با اشاره به شکست اصلاحات و تاکید بر اتحاد اپوزوسیون افزود: «اگر خشونتی اتفاق بیفتد، تقصیر رژیم است و مردم خشونت نمی‌کنند.»

به گفته این حقوق‌دان، یکی از راه‌هایی که می‌تواند به مردم برای سرنگونی رژیم کمک کند، محاکمه رژیم در دادگاه بین‌المللی است.

عبادی درباره اتحاد اپوزیسیون نیز گفت که اولین اختلاف بین مخالفان رژیم، اختلاف بین سلطنت‌طلبی و جمهوری‌خواهی و اختلاف دوم بین ناسیونالیست‌های افراطی و اقوامی است که می‌خواهند ایران به صورت فدراتیو اداره شود.

او تاکید کرد که الان باید همه با هم برای رفتن رژیم متحد شوند و اختلاف بین سلطنت و جمهوری باعث تثبیت رژیم نشود.

نازنین بنیادی: آتش انقلاب در ذهن مردم ایران روشن است

نازنین بنیادی، بازیگر و فعال حقوق بشر، در این نشست با اشاره به خیزش مردمی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی گفت که آتش انقلاب هنوز در ذهن مردم ایران جریان دارد و زنان ایرانی به مبارزه ادامه می‌دهند.

بنیادی درباره وضعیت اپوزیسیون گفت که مبارزه برای حقوق بشر و دموکراسی را نباید در مقابل هم و در تضاد با یکدیگر قرار داد.

او تاکید کرد: «اصلاحات در ایران مرده و اکثریت مردم یک دموکراسی غیرمذهبی می‌خواهند.»

این فعال حقوق بشر در ادامه با بیان اینکه ایرانیان خارج باید صدای ایرانیان داخل را انعکاس دهند و سازماندهی ایجاد کنند، گفت: «جمهوری اسلامی تلاش کرده ایرانیان خارج را بد‌نام کند.»

مهرداد درویش‌پور: جمهوری اسلامی پرانتزی در تاریخ سرزمین ایران است که بسته خواهد شد

مهرداد درویش‌پور، فعال سیاسی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، در صحبت‌های خود در نشست مجمع جایزه نوبل صلح گفت این خطر وجود دارد که مبارزه برای تغییر ایران در ایران اگر بر اساس ارزش‌های دموکراتیک صورت نگیرد به تجدید استبداد منجر شود.

درویش‌پور گفت جمهوری اسلامی پرانتزی در تاریخ سرزمین ایران است که بسته خواهد شد.

این جامعه‌شناس تاکید کرد باید بین خشونت دفاعی و خشونت پرخاشگر تفاوت قایل شد.

او در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: «جنبش فمینیستی در غرب و حتی جامعه غرب باید در برابر زنان ایران که نخستین انقلاب فمینیستی جهان را سازمان دادند، سر تعظیم فرود بیاورند.»

سخنرانی الهه توکلیان و شیما بابایی

الهه توکلیان، از معترضان آسیب‌دیده چشم در خیزش ژینا مهسا امینی و شیما بابایی، فعال حقوق بشر، در نشست مجمع جایزه نوبل صلح سخنرانی کردند.

الهه توکلیان در بخشی از صبحت‌هایش گفت که چشم صدها نفر در سرکوب مردم به دست جمهوری اسلامی برای همیشه خاموش شد.

او اضافه کرد که پس از مجروح شدن اجازه ادامه تحصیل نیافته و از شغل خود نیز اخراج شده است.

توکلیان نام تعدادی از زندانیان سیاسی را ذکر کرد و خطاب به حاضران گفت: «تصور کنید در کشورتان ده‌ها هنرمند، ورزشکار، معلم و گروه‌های دیگر بازداشت شوند و بگویند که همه این‌ها گناهکار هستند. آیا باور می‌کنید؟»

شیما بابایی نیز در این نشست با اشاره به تجربیات بازداشت خود به دلیل اعتراض به حجاب اجباری گفت که ابراهیم بابایی، پدرش، قربانی ناپدیدسازی قهری شده است.

بابایی اضافه کرد هیچ یک از جناح‌های حکومت تفاوت فاحشی در وضعیت ایجاد نکردند.

او دلیل این وضعیت را «ماهیت حکومت» دانست که «ضد حقوق بشر و ضد حقوق زنان» است.

هشدار کارشناسان: تغییر سیاست‌ها در شبکه‌های اجتماعی دموکراسی را تهدید می‌کند

۲۰ آذر ۱۴۰۲، ۰۸:۰۹ (‎+۰ گرینویچ)

کارشناسان هشدار می‌دهند شرکت‌های بزرگ دست‌ اندر کار شبکه‌های اجتماعی با اخراج گسترده کارکنان ناظر بر محتوا و کنار گذاشتن سیاست‌های ایمنی، موجب ایجاد «محیطی سمی» در فضای آنلاین شده‌اند که این امر تهدید بزرگی برای دموکراسی به حساب می‌آید.

مطالعه جدید یک نهاد ناظر بر رسانه‌ها نشان می‌دهد سال گذشته شرکت‌های آلفابت، متا و ایکس دست‌کم ۱۷ دستورالعمل تاثیرگذار بر سیاست‌های محتوایی خود را کنار گذاشته‌اند.

این مطالعه با اشاره به اخراج بیش از ۴۰ هزار نفر از کارمندان این مجموعه‌ها، این رویداد را موجب تهدید سلامت و امنیت پلتفرم‌های یاد شده توصیف کرده است.

بررسی سازمان غیرانتفاعی «فری پرس» (Free Press) تاکید می‌کند وضعیت بسیار بد انتشار محتوای جعلی، نفرت‌آمیز و خشونت‌بار در پلتفرم‌های رسانه اجتماعی در حال بدتر شدن است.

کارشناسان می‌گویند این موضوع با توجه به انتخابات سال ۲۰۲۴ ایالات متحده می‌تواند دموکراسی و حیات شهروندان را به هرج و مرج بکشاند.

این مطالعه همچنین با انتقاد از مدیران پلتفرم‌های بزرگ رسانه اجتماعی مانند مارک زاکربرگ و ایلان ماسک، برخی تصمیم‌های آنان را بی‌پروا و با هدف افزایش سود و کاهش پاسخ‌گویی دانسته است.

کارشناسان با اشاره به برخی تغییرات در سیاست‌های رسانه‌های اجتماعی که به منظور حفاظت از انتخابات وضع شده بودند، عقب‌گرد پلتفرم‌ها در این زمینه را «حیرت‌انگیز» توصیف کرده‌اند. بسیاری از سیاست‌های مورد اشاره، پس از یورش عده‌ای به کاخ کنگره ایالات متحده که در پی انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ رخ داد، به اجرا درآمده بودند.

به عنوان مثال وب‌سایت یوتیوب از ماه ژوئن گذشته با تغییر سیاست‌های محتوایی مربوط به انتخابات، به کاربران اجازه می‌دهد محتوایی را که موجب زیر سوال بردن اعتبار انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا می‌شود، در این پلتفرم بارگذاری کنند.

شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نیز در سال ۲۰۲۲ همین سیاست را اعمال کرد.

این شبکه اجتماعی در اطلاعیه‌ای در ماه اوت گفت از این پس انتشار تبلیغات سیاسی در این پلتفرم مجاز خواهد بود.

حالا با توجه به تعدیل سیاست‌های محتوایی و کمبود کارکنان ناظر بر محتوا، بیم آن می‌رود که چنین تغییراتی پلتفرم‌های اجتماعی را در برابر سوء‌استفاده آسیب‌پذیر کند.

متا در سال جاری بیش از ۲۰ هزار نفر را اخراج کرده است. یک تیم هم که با تولید ابزار، وظیفه صحت‌سنجی محتوای منتشر شده در پلتفرم‌های زیرمجموعه این شرکت را داشت، از جمله اخراجی‌های این شرکت هستند.

شرکت توییتر نیز پس از روی کار آمدن ایلان ماسک و تغییر نام آن به ایکس، حدود ۸۲ درصد کارکنان خود را اخراج کرد. این اخراج کل تیم ایمنی و بررسی محتوا را در بر گرفت؛ موضوعی که به گفته کارشناسان موجب افزایش بی‌درنگ انتشار اطلاعات نادرست و نفرت‌انگیز در این شبکه اجتماعی شد.

آلفابت، شرکت مادر یوتیوب ۱۲ هزار و ۶۰۰ نفر را در سال ۲۰۲۳ اخراج کرده است.

مطالعه منتشر شده تاکید می‌کند تیک‌تاک تنها پلتفرم اجتماعی بوده که تغییر معناداری در سیاست‌های محتوای انتخاباتی خود نداده است.

کارشناسان از شرکت‌های بزرگ رسانه اجتماعی خواسته‌اند تا خط مشی مبارزه با اطلاعات نادرست را به شکل سخت‌گیرانه‌تری پیاده‌سازی و اعمال کنند.