• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

بحرین در نشست کشورهای خلیج فارس با جمهوری اسلامی درباره تنگه هرمز شرکت نمی‌کند

۲۱ شهریور ۱۴۰۵، ۱۶:۲۸ (‎+۱ گرینویچ)

بحرین شنبه ۲۱ شهریور اعلام کرد تا زمانی که روابط دیپلماتیک میان منامه و تهران از سر گرفته نشود، در نشست پیشنهادی میان کشورهای خلیج فارس و جمهوری اسلامی در عمان برای گفت‌وگو درباره تنگه هرمز شرکت نخواهد کرد.

وزارت امور خارجه بحرین با اشاره به حملات جمهوری اسلامی به زیرساخت‌ها در سراسر منطقه خلیج فارس اعلام کرد که امنیت و ثبات منطقه‌ای «نه با نادیده گرفتن حملات و سکوت در برابر پیامدهای آنها تامین می‌شود و نه از طریق سیاست مماشات.»

تهران روز جمعه اعلام کرد که قصد دارد دوشنبه در نشستی با کشورهای خلیج فارس در عمان شرکت کند. عمان هنوز برگزاری این نشست را به‌طور رسمی اعلام نکرده و دیگر کشورهای منطقه نیز تاکنون در این باره سکوت کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز شنبه به‌نقل از یک مقام ارشد جمهوری اسلامی گزارش داد نشست برنامه‌ریزی‌شده روز دوشنبه در عمان فرصتی برای گفت‌وگو درباره موضوعاتی از جمله تنگه هرمز خواهد بود، اما انتظار نمی‌رود این نشست به امضای توافقی درباره این آبراه تحت محاصره منجر شود.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، نیز شنبه گفت نتایج مذاکرات تهران و مسقط درباره مسیرهای موقت کشتیرانی در تنگه هرمز، دوشنبه ۲۳ شهریور در نشست وزیران خارجه کشورهای ساحلی خلیج فارس و دریای عمان در مسقط ارائه خواهد شد.

بقایی پیش‌تر به خبرگزاری ایلنا گفته بود این نشست با حضور جمهوری اسلامی، عراق و دیگر کشورهای ساحلی خلیج فارس و دریای عمان در عمان برگزار می‌شود و تحولات منطقه‌ای نیز در آن بررسی خواهد شد.

او همچنین گفت تهران و مسقط درباره مسیرهای موقت کشتیرانی در تنگه هرمز به تفاهم رسیدند و نتایج این مذاکرات در نشست وزیران خارجه کشورهای منطقه بررسی خواهد شد.

جمهوری اسلامی و عمان مدت‌هاست درباره توافقی بر سر نحوه کنترل عبور و مرور شناورها از تنگه هرمز مذاکره می‌کنند. عمان می‌گوید که در مذاکراتش با تهران از حمایت دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برخوردار است.

وزارت امور خارجه بحرین در بیانیه روز شنبه خود به حمله این هفته به خط لوله شرق-غرب عربستان سعودی و هدف قرار گرفتن یک مخزن آمونیاک در بحرین اشاره کرد که به گفته آن، «نزدیک بود به یک فاجعه گسترده منجر شود.»

وزارت امور خارجه بحرین گفت این حوادث «نشان می‌دهد که حملات به تاسیسات غیرنظامی و اقتصادی همچنان یک تهدید جاری است، نه تهدیدی که به گذشته تعلق داشته باشد.»

این وزارتخانه افزود: «گفت‌وگو نمی‌تواند بر نادیده گرفتن واقعیت‌ها استوار باشد.»

وزارت امور خارجه بحرین گفت موضع این کشور از طریق کانال‌های رسمی به عمان منتقل شده است و در عین حال تاکید کرد که پادشاهی بحرین همچنان به گفت‌وگو متعهد است و از تلاش‌های دیپلماتیک عمان قدردانی می‌کند.

بحرین که در سال ۲۰۱۶ و در جریان بحرانی پیشین روابط دیپلماتیک خود را با جمهوری اسلامی قطع کرد، خواستار آن شد که تنگه هرمز بدون «تبعیض، دریافت هزینه یا نیاز به مجوز» باز باشد و گفت هرگونه ترتیبات در این زمینه باید هر شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس را دربر گیرد.

بحرین چهار شرط را که برای دستیابی به صلح پایدار ضروری می‌داند، مطرح کرده است: پایان دادن به حملات؛ پاسخگویی بین‌المللی و پرداخت غرامت بابت خسارات؛ احترام به حاکمیت کشورها و ممنوعیت استفاده از قلمرو یک کشور به‌عنوان سکوی پرتاب برای حمله به کشوری دیگر؛ و حل‌وفصل اختلافات باقی‌مانده از راه‌های قانونی.

نشست دوشنبه در عمان پس از آن برگزار می‌شود که عربستان سعودی روز جمعه اعلام کرد پهپادهایی که از عراق به پرواز درآمده بودند، خط لوله شرق-غرب این کشور را در مناطق ریاض و مدینه هدف قرار داده‌اند.

عربستان سعودی به‌عنوان اقدامی احتیاطی، این خط لوله را به‌طورموقت تعطیل کرد و اعلام کرد برای آنکه به بغداد که دستور انجام تحقیقات فوری را صادر کرده است، فرصت دهد از انجام حملات بیشتر از خاک عراق جلوگیری کند، تصمیم گرفته است دست به اقدام تلافی‌جویانه نزند.

در مقابل عراق شنبه اعلام کرد که سه گذرگاه مرزی با ایران را پس از کشف پرتابگرهای پهپاد بسته است.

بحرین در حال حاضر یکی از کرسی‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد را در اختیار دارد.

وزارت امور خارجه این کشور در بیانیه شنبه خود اعلام کرد به تلاش از طریق مجاری دیپلماتیک و حقوقی برای تضمین آزادی کشتیرانی و امنیت منطقه ادامه خواهد داد و همچنان آماده است از ترتیباتی مبتنی بر اجماع و استوار بر حقوق بین‌الملل حمایت کند.

این کشور اعلام کرد هرگونه ترتیبات آینده برای تنظیم کشتیرانی در تنگه هرمز باید بر اساس کنوانسیون ۱۹۸۲ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریاها باشد و به تایید سازمان بین‌المللی دریانوردی برسد.

بحرین در پایان تاکید کرد:«پادشاهی بحرین درِ صلح را نمی‌بندد، اما آن را به بهای عدالت نیز باز نخواهد کرد. صلحی که بر عدالت استوار نباشد، صرفاً آتش‌بسی است که در انتظار پایان خود است.»

Banner

پربازدیدترین‌ها

عراق یک فرمانده نظامی را پس از حمله پهپادی به خط لوله عربستان سعودی برکنار کرد
۱

عراق یک فرمانده نظامی را پس از حمله پهپادی به خط لوله عربستان سعودی برکنار کرد

۲

آمریکا تصاویر ماهواره‌ای چین را به حمله مرگبار جمهوری اسلامی در اردن مرتبط دانست

۳

خط لوله نفت شرق-غرب در عربستان سعودی پس از چند حمله تعطیل و از مدار خارج شد

۴

اسناد تازه سیا هشدارهای پیش از حملات ۱۱ سپتامبر را آشکار کرد

۵

اکسیوس: ترامپ درخواست بن سلمان را برای حمله آمریکا به حوثی‌ها رد کرد

Banner

انتخاب سردبیر

  • در پی حمله به خط لوله نفت عربستان سعودی، عراق گذرگاه‌های شلمچه و چذابه را بست

    در پی حمله به خط لوله نفت عربستان سعودی، عراق گذرگاه‌های شلمچه و چذابه را بست

  • آنتروپیک: تهران از محصولات ما برای حمله به کشتی‌های جنگی نیروی دریایی آمریکا استفاده کرد

    آنتروپیک: تهران از محصولات ما برای حمله به کشتی‌های جنگی نیروی دریایی آمریکا استفاده کرد

  • اسرائیل پس از انهدام تونل‌های حزب‌الله در ارتفاعات علی‌الطاهر به جمهوری اسلامی هشدار داد

    اسرائیل پس از انهدام تونل‌های حزب‌الله در ارتفاعات علی‌الطاهر به جمهوری اسلامی هشدار داد

  • آنتروپیک از جزییات بهره‌گیری جمهوری اسلامی از هوش مصنوعی برای تبلیغات و نظارت پرده برداشت

    آنتروپیک از جزییات بهره‌گیری جمهوری اسلامی از هوش مصنوعی برای تبلیغات و نظارت پرده برداشت

  • بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را افزایش داد؛ هشدار درباره تورم ناشی از جنگ ایران

    بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را افزایش داد؛ هشدار درباره تورم ناشی از جنگ ایران

  • سپاه پاسداران: به توافق‌هایی با عمان رسیده‌ایم اما هنوز نهایی نیست

    سپاه پاسداران: به توافق‌هایی با عمان رسیده‌ایم اما هنوز نهایی نیست

  • هم‌زمان با تشدید حملات به نفتکش‌ها، تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز به ۷ فروند کاهش یافت

    هم‌زمان با تشدید حملات به نفتکش‌ها، تردد کشتی‌ها در تنگه هرمز به ۷ فروند کاهش یافت

  • در پی حمله به خط لوله نفت عربستان سعودی، عراق گذرگاه‌های شلمچه و چذابه را بست

    در پی حمله به خط لوله نفت عربستان سعودی، عراق گذرگاه‌های شلمچه و چذابه را بست

•
•
•

مطالب بیشتر

نهاد ناظر مالی آلمان شعبه بانک سپه را وارد روند ورشکستگی کرد

۲۱ شهریور ۱۴۰۵، ۱۴:۴۹ (‎+۱ گرینویچ)
100%
ساختمان بانک سپه، فرانکفورت

نهاد نظارت مالی آلمان، بافین، شعبه بانک سپه ایران در فرانکفورت را وارد روند ورشکستگی کرده است زیرا این بانک دیگر قادر به بازپرداخت سپرده‌های مشتریان خود نیست.

بر اساس این گزارش، شعبه بانک سپه که از سال ۱۹۷۸ در فرانکفورت فعالیت دارد، در پایان سال ۲۰۲۴ حدود ۴۹ میلیون یورو نزد بانک مرکزی آلمان، بوندس‌بانک، سپرده داشته، اما ظاهرا به‌دلیل محدودیت‌های ناشی از تحریم‌های بین‌المللی و اختلال شدید در نقل‌وانتقالات مالی بانک‌های ایرانی، دیگر به این منابع دسترسی نداشته است.

بافین هم‌زمان «وضعیت جبران خسارت سپرده‌گذاران» را نیز اعلام کرده است و براساس آن سپرده‌گذاران واجد شرایط می‌توانند پول خود را از صندوق تضمین سپرده‌ها دریافت کنند.

نشریه آلمانی «اقتصاد هفته» نوشت مشکلات بانک سپه با نهاد ناظر آلمان به پیش از تحولات اخیر بازمی‌گردد. بافین در سال ۲۰۲۳ شعبه فرانکفورت را به‌دلیل ارائه نادرست یا دیرهنگام گزارش‌های مربوط به توان تحمل ریسک جریمه کرده بود.

  • بانک تحریم‌شده جمهوری اسلامی همچنان در آلمان فعال است

    بانک تحریم‌شده جمهوری اسلامی همچنان در آلمان فعال است

طبق صورت‌های مالی سال ۲۰۲۴ بانک سپه، بافین همچنین نواقصی در «سازمان‌دهی صحیح فعالیت‌های تجاری» این بانک شناسایی کرده بود و در پی آن، احتمال لغو مجوز بانکی شعبه فرانکفورت مطرح شد. مدیریت بانک علیه این اقدام حقوقی کرده بود.

بانک سپه، که صد در صد در مالکیت دولت ایران قرار دارد، به‌دلیل ارتباط با سپاه پاسداران و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و نقش آن در تامین مالی فعالیت‌های هسته‌ای ایران سال‌هاست هدف تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد.

این نشریه همچنین گزارش داد بافین در پی ادامه جنگ جمهوری اسلامی و آمریکا، نظارت بر دیگر بانک‌های ایرانی در آلمان را نیز تشدید کرده و شعبه بانک ملی ایران در هامبورگ از جمله موسساتی است که تحت نظارت شدیدتر قرار گرفته است.

این اقدامات هم‌زمان با کارزار تازه دولت دونالد ترامپ با عنوان «عملیات طرد اقتصادی» (Operation Economic Outcast) انجام می‌شود؛ کارزاری که هدف آن تشدید انزوای مالی جمهوری اسلامی و قطع مسیرهای اقتصادی آن عنوان شده است.

  • مجوز بانک ملی لندن در مهرماه منقضی می‌شود

    مجوز بانک ملی لندن در مهرماه منقضی می‌شود

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در تشریح هدف این عملیات گفت واشینگتن قصد دارد «هر شریان اقتصادی که این رژیم را سرپا نگه می‌دارد» قطع کند.

او همچنین جمهوری اسلامی را میان انزوای جهانی و تنزل به یک «اقتصاد در حد معیشت» از یک سو و بازگشت به اقتصاد جهانی از سوی دیگر قرار داد.

بسنت بانک ملی را نیز مشخصا هدف قرار داده و خواستار تعطیلی شعب آن شده است.

با این حال و در شرایطی که بانک ملی ایران و تمامی شعب آن در اتحادیه اروپا مشمول تحریم و مسدودسازی دارایی‌ها هستند، شعبه این بانک در هامبورگ همچنان تعطیل نشده و به فعالیت خود، از جمله ارائه خدمات و افتتاح حساب برای مشتریان، ادامه می‌دهد.

سخنگوی دولت دولت آلمان پنج شهریور در پاسخ به ایران‌اینترنشنال گفت تحریم‌های گسترده اتحادیه اروپا شامل این شعبه نیز می‌شود و برلین درباره اقدامات بیشتر علیه جمهوری اسلامی با آمریکا و شرکای اروپایی در تماس است.

او افزود: «بانک ملی ایران در حال حاضر مشمول تحریم‌های گسترده در سطح اتحادیه اروپا است و بدیهی است که این تحریم‌ها شامل شعبه بانک ملی در آلمان نیز می‌شود.»

آمریکا تصاویر ماهواره‌ای چین را به حمله مرگبار جمهوری اسلامی در اردن مرتبط دانست

۲۱ شهریور ۱۴۰۵، ۰۲:۴۲ (‎+۱ گرینویچ)
100%
تابوت یکی از قربانیان آمریکایی که در حمله جمهوری اسلامی به پایگاه هوایی موفق‌السلطی کشته شد.

وال‌استریت ژورنال به نقل از مقام‌های آمریکایی گزارش داد جمهوری اسلامی پیش از حمله موشکی مرگبار به پایگاهی در اردن، تصاویر ماهواره‌ای با وضوح بالا را از نهادهای چینی تهیه کرده بود؛ موضوعی که پکن آن را نپذیرفته است.

در حمله ۲۶ تیر، موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی به محل اسکان نیروهای آمریکایی در پایگاه هوایی موفق‌السلطی در شمال‌شرق اردن اصابت کردند. سه سرباز آمریکایی کشته و چهار نفر دیگر زخمی شدند. به گفته مقام‌های آمریکایی، حکومت ایران هواپیماهای سرنشین‌دار و بدون سرنشین مستقر در پایگاه را نیز هدف قرار داد.

این حمله یکی از سه حمله موشکی جداگانه به پایگاه طی ۲۴ ساعت بود و نخستین تلفات نیروهای آمریکایی پس از آتش‌بس ماه آوریل را رقم زد. مقام‌های آمریکایی می‌گویند این رویداد، هم دشواری حفاظت از نیروها در یک پایگاه به‌شدت محافظت‌شده و هم بهبود توان جمهوری اسلامی برای هدف قرار دادن مواضع آمریکا را آشکار کرد.

بر اساس گزارش وال‌استریت ژورنال، تهران تصاویر پایگاه را پیش و پس از حمله از نهادهای چینی تهیه کرده بود. مقام‌های آمریکایی نام این نهادها را اعلام نکردند و پکن را نیز به دخالت مستقیم در حمله متهم نکردند، اما گفتند ارتباط میان تصاویر و عملیات موشکی را شناسایی کرده‌اند. به ارزیابی آنها، این روشن‌ترین نشانه تا امروز از پیامدهای مرگبار حمایت چین از حکومت ایران برای نیروهای آمریکایی است.

  • سفیر اسرائیل: تا جمهوری اسلامی سقوط نکند، پیروزی محقق نمی‌شود

    سفیر اسرائیل: تا جمهوری اسلامی سقوط نکند، پیروزی محقق نمی‌شود

جمهوری اسلامی سه روز پس از حمله، تصاویر با وضوح بالایی منتشر کرد که خسارت در سه بخش پایگاه را نشان می‌داد. وال‌استریت ژورنال نیز با بررسی تصاویر عمومی با وضوح پایین‌تر، آسیب دیدن بیش از ۲۰ سازه را در این مناطق شناسایی کرد. ویدیویی که این روزنامه صحت آن را تایید کرده نیز لحظه حمله موشک‌های بالستیک به پایگاه را نشان می‌دهد.

مقام‌های آمریکایی گفتند واشینگتن موضوع تصاویر مرتبط با حمله را با مقام‌های چینی در میان گذاشته، اما آنها این ادعا را رد کرده و خواستار ارائه مدرک شده‌اند. سفارت چین در واشینگتن به درخواست وال‌استریت ژورنال برای اظهارنظر پاسخ نداد و وزارت خارجه این کشور نیز «برخی نهادها» را به تلاش برای مرتبط کردن پکن با جنگ متهم کرد.

آمریکا پیش از حمله نیز به چین هشدار داده بود که شرکت‌های این کشور تصاویر ماهواره‌ای قابل استفاده برای هدف قرار دادن نیروها و تجهیزات آمریکایی را در اختیار حکومت ایران می‌گذارند. دولت دونالد ترامپ در ماه مه سه شرکت چینی «میزارویژن»، «ارث‌آی» و «چانگ‌گوانگ» را به همین دلیل تحریم کرد.

واشینگتن پیش‌تر شرکت چانگ‌گوانگ را متهم کرده بود تصاویری ماهواره‌ای در اختیار حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی قرار داده که مستقیما به حملات این گروه در یمن کمک کرده است. مقام‌های آمریکایی همچنین نگران‌اند چین به ایران برای ردیابی ناو هواپیمابر و دیگر ناوهای جنگی آمریکا کمک کند؛ به‌ویژه پس از حملات موشکی اخیر جمهوری اسلامی به کشتی‌های در حال حرکت.

  • سی‌بی‌اس نیوز: چند جنگنده آمریکایی در حمله جمهوری اسلامی به پایگاهی در اردن آسیب دیدند

    سی‌بی‌اس نیوز: چند جنگنده آمریکایی در حمله جمهوری اسلامی به پایگاهی در اردن آسیب دیدند

جیم لمسون، تحلیلگر پیشین سیا، گفت تصاویر تازه و با وضوح بالا می‌توانند تغییرات اخیر در یک پایگاه را آشکار و به حکومت ایران در انتخاب اهداف موثرتر کمک کنند. به گفته او، تصاویر پس از حمله نیز برای ارزیابی خسارت و تصمیم‌گیری درباره محل و زمان عملیات بعدی کاربرد دارند.

مقام‌ها و تحلیلگران می‌گویند تصاویر چینی احتمالا تنها یکی از چند منبع اطلاعاتی جمهوری اسلامی بوده‌اند. نیروهای نظامی جمهوری اسلامی از ماهواره‌ها و منابع انسانی خود و همچنین اطلاعات و تصاویر روسیه استفاده می‌کند. فناوری چینی مورد استفاده تهران نیز علاوه بر تصاویر ماهواره‌ای، خدمات ناوبری و قطعات پهپادها و موشک‌ها را دربر می‌گیرد.

این یافته‌ها ممکن است در آستانه دیدار برنامه‌ریزی‌شده ترامپ و شی جین‌پینگ در ۲۴ سپتامبر، تنش میان دو کشور را افزایش دهد. با این حال، دولت ترامپ که حفظ روابط با چین را در اولویت قرار داده، تاکنون تاثیر کمک‌های پکن بر توان عملیاتی حکومت ایران را در اظهارات علنی کم‌اهمیت جلوه داده است.

سفیر اسرائیل: تا جمهوری اسلامی سقوط نکند، پیروزی محقق نمی‌شود

۲۱ شهریور ۱۴۰۵، ۰۰:۰۱ (‎+۱ گرینویچ)
•
مرضیه حسینی
100%

یخیل مایکل لایتر، سفیر اسرائیل در ایالات متحده، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال گفت اسرائیل به چیزی کمتر از سقوط جمهوری اسلامی رضایت نخواهد داد.

لایتر گفت: «این حکومت باید سقوط کند. فکر می‌کنم آنها در مسیر فروپاشی قرار دارند... ممکن است این روند کمی بیشتر از آنچه تصور می‌کردیم طول بکشد.»

اظهارات لایتر تصویری صریح از نتیجه نهایی مورد نظر اسرائیل در ایران ارائه می‌کند؛ هدفی که از نابودی توانایی‌های هسته‌ای و موشکی تهران یا تضعیف متحدان منطقه‌ای آن فراتر می‌رود.

وقتی از او پرسیده شد آیا تحقق پیروزی مستلزم سقوط حکومت است، بدون ابهام پاسخ داد: «قطعا. زیرا اگر این حکومت سقوط نکند و از هم نپاشد، راهی برای بازسازی خود پیدا خواهد کرد.»

«کدام طرف بیشتر دوام می‌آورد؟»
لایتر مرحله بعدی رویارویی را عمدتا رقابتی بر سر فشار اقتصادی و میزان تاب‌آوری توصیف کرد و راهبرد تحریمی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، را عامل افزایش فشار بر رهبران حکومت ایران دانست.

او گفت: «اکنون پرسش بزرگ این است: کدام طرف بیشتر دوام می‌آورد؟ غرب یا آیت‌الله‌ها؟» لایتر افزود عوامل تعیین‌کننده عبارت‌اند از «صبر، اراده، پشتکار، تاب‌آوری و توان ادامه دادن».

100%

او گفت: «ما آنها را شکست خواهیم داد. آنها سقوط خواهند کرد.»

ارزیابی لایتر مبنی بر حرکت جمهوری اسلامی به سوی فروپاشی، یک پیش‌بینی است و نه نتیجه‌ای که تحقق آن قطعی شده باشد.

جمهوری اسلامی با وجود ماه‌ها جنگ و فشار اقتصادی همچنان در قدرت است و توان وارد کردن خسارت‌های نظامی قابل توجهی را دارد.

حکومت ایران به شلیک موج‌های گسترده موشکی و حمله به کشتیرانی در اطراف تنگه هرمز ادامه داده است. حملات این هفته نیز به چند هواپیمای نظامی آمریکا در پایگاهی در اردن خسارت وارد کرده‌اند. حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی نیز در همین حال، مناطق تازه‌ای را در اطراف تنگه باب‌المندب تصرف کرده‌اند.

لایتر اذعان کرد که زمان احتمالی سقوط جمهوری اسلامی نامشخص است. او وضعیت ایران را با سال‌های پایانی اتحاد جماهیر شوروی مقایسه کرد؛ حکومتی که شمار اندکی از کارشناسان توانستند فروپاشی آن را به‌درستی پیش‌بینی کنند.

کمک اطلاعاتی به آمریکا
لایتر همچنین فاش کرد اسرائیل برای پشتیبانی از کارزار اقتصادی آمریکا علیه تهران، اطلاعات امنیت و داده‌های دیگری در اختیار واشینگتن قرار می‌دهد.

او گفت: «ما اکنون در حال کمک هستیم. با ارائه اطلاعات و انواع داده‌ها مورد نیاز به ایالات متحده کمک می‌کنیم.»

به گفته او، این کمک‌ها شامل ارائه اطلاعات لازم برای «تحریم حکومت، تحریم کشورهای مرتبط با حکومت و شرکت‌هایی است که با حکومت دادوستد می‌کنند».

  • سفیر اسرائیل در آمریکا: باید به تلاش برای منهدم کردن ساختارهای ترور رژیم ایران ادامه دهیم

    سفیر اسرائیل در آمریکا: باید به تلاش برای منهدم کردن ساختارهای ترور رژیم ایران ادامه دهیم

لایتر گفت اسرائیل در جنگ ۱۲روزه نقش نظامی اصلی را بر عهده داشت، اما از آن زمان موازنه تغییر کرده است؛ واشینگتن هدایت را در دست گرفته و دو متحد «شانه‌به‌شانه» یکدیگر فعالیت می‌کنند.

ترامپ همواره خواسته اصلی خود را جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هسته‌ای عنوان کرده و در عین حال، امکان دستیابی به توافقی از طریق مذاکره با تهران را منتفی ندانسته است.

لایتر، واشینگتن را قدرت برتر در این شراکت و اسرائیل را «شریک کوچک‌تر» آن توصیف کرد.

او گفت: «ایالات متحده یک ابرقدرت است. ما یک قدرت کوچک منطقه‌ای هستیم. قدرتمندیم، بسیار قدرتمند؛ اما یک قدرت کوچک منطقه‌ای هستیم.»

آمادگی برای وارد کردن «ضربه نهایی»
لایتر همچنین این احتمال را مطرح کرد که ترامپ ممکن است سرانجام به این نتیجه برسد که فشار اقتصادی جمهوری اسلامی را به اندازه کافی به فروپاشی نزدیک کرده و یک عملیات نظامی دیگر می‌تواند موازنه را برهم بزند.

او گفت: «ممکن است زمانی فرا برسد که رییس‌جمهوری تصمیم بگیرد و بگوید: “این نقطه عطف است. آنها را به آستانه فروپاشی رسانده‌ایم. اکنون به عملیات دیگری نیاز داریم تا کاملا تعادلشان را برهم بزنیم.”»

لایتر از سناریویی فرضی سخن گفت که در آن ترامپ از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، می‌خواهد در آنچه او «ضربه نهایی» علیه حکومت ایران خواند، مشارکت کند.

او گفت: «و ما آنجا خواهیم بود. می‌خواهیم این حکومت سقوط کند. می‌خواهیم فروبپاشد. می‌خواهیم مردم ایران را آزاد ببینیم.»

لایتر نگفت که دستور انجام چنین عملیاتی صادر شده یا اجرای آن قریب‌الوقوع است؛ او این موضوع را صرفا به‌عنوان سناریویی احتمالی در آینده مطرح کرد.

  • سفیر اسرائیل در آمریکا: صحنه را برای سرنگونی جمهوری اسلامی به دست مردم آماده کرده‌ایم

    سفیر اسرائیل در آمریکا: صحنه را برای سرنگونی جمهوری اسلامی به دست مردم آماده کرده‌ایم

او اذعان کرد که اسرائیل و ایالات متحده به‌تنهایی نمی‌توانند آینده سیاسی ایران را تعیین کنند و گفت «ستون سوم» این روند در نهایت باید خود مردم ایران باشند.

هرگونه خیزش احتمالی با حکومتی روبه‌رو خواهد شد که بارها نشان داده است برای حفظ بقای خود آماده استفاده از نیروی قهری گسترده است.

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات دی ماه هزاران نفر را کشتند و هزاران نفر دیگر را بازداشت کردند. مقام‌ها همچنین به اعدام افرادی که به مشارکت در ناآرامی‌ها متهم شده‌اند، ادامه داده‌اند.

وقتی از لایتر پرسیده شد غیرنظامیانی که عمدتا سلاحی در اختیار ندارند چگونه می‌توانند حکومتی را سرنگون کنند که در برابر فشار نظامی هر دو کشور دوام آورده است، او گفت «فرمول دقیقی» برای این کار ندارد و پراکندگی مخالفان ایران را یکی از موانع اصلی دانست.

عراق یک فرمانده نظامی را پس از حمله پهپادی به خط لوله عربستان سعودی برکنار کرد

۲۰ شهریور ۱۴۰۵، ۲۳:۱۹ (‎+۱ گرینویچ)
100%
علی فالح الزیدی، نخست‌وزیر عراق

دولت عراق پس از تایید پرتاب پهپادهای مهاجم به خط لوله «شرق به غرب» عربستان سعودی از استان میسان، فرمانده عملیات این استان را برکنار کرد. بغداد همچنین از تصمیم ریاض برای به تعویق انداختن اقدام تلافی‌جویانه استقبال کرد و وعده داد عاملان حمله را تحت پیگرد قرار دهد.

علی فالح الزیدی، نخست‌وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق، دستور تشکیل کمیته‌ای برای تحقیق درباره عملکرد فرماندهی عملیات میسان را صادر کرد. دفتر نخست‌وزیری عراق اعلام کرد برکناری فرمانده این یگان پس از آن صورت گرفت که مشخص شد پهپادهای عامل حمله از یکی از نقاط استان میسان به پرواز درآمده‌اند.

صباح نعمان، سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق، گفت بغداد هرگونه حمله‌ای را که امنیت عربستان سعودی و روابط دو کشور را تهدید کند، قاطعانه محکوم می‌کند. به گفته او، عراق اجازه نخواهد داد خاک یا حریم هوایی این کشور به پایگاهی برای حمله به کشورهای دیگر تبدیل شود و علیه هر فرد یا گروهی که نقش آن در این حمله ثابت شود، اقدامات قانونی سخت‌گیرانه‌ای انجام خواهد داد.

عراق همچنین از خودداری عربستان سعودی از واکنش فوری نظامی استقبال کرد. وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرده است ریاض به درخواست نخست‌وزیر عراق، اقدام تلافی‌جویانه را به تعویق انداخته تا بغداد فرصت داشته باشد درباره عاملان حمله تحقیق و از تکرار چنین عملیاتی جلوگیری کند.

  • خط لوله نفت شرق-غرب در عربستان سعودی پس از چند حمله تعطیل و از مدار خارج شد

    خط لوله نفت شرق-غرب در عربستان سعودی پس از چند حمله تعطیل و از مدار خارج شد

حمله پهپادی روز پنج‌شنبه ۱۹ شهریور، ایستگاه‌های پمپاژ خط لوله «شرق به غرب» در مناطق ریاض و مدینه را هدف قرار داد و به زخمی شدن شماری از افراد و توقف موقت فعالیت این سامانه انتقال نفت انجامید. تصاویر ماهواره‌ای نیز خسارت‌های ناشی از آتش‌سوزی در دست‌کم یکی از ایستگاه‌ها را نشان می‌دهد، اما هنوز ابعاد کامل خسارت و زمان لازم برای ازسرگیری فعالیت خط لوله مشخص نیست.

این خط لوله پس از کاهش شدید تردد نفتکش‌ها در تنگه هرمز به یکی از مسیرهای اصلی صادرات نفت عربستان سعودی تبدیل شده است و روزانه حدود پنج میلیون بشکه نفت را به بندر ینبع در ساحل دریای سرخ منتقل می‌کند. حمله به این تاسیسات در حالی صورت گرفت که حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی نیز با تصرف بخش یمنی تنگه باب‌المندب و جزایر راهبردی اطراف آن، توان بیشتری برای تهدید کشتیرانی و نفتکش‌های سعودی به دست آورده‌اند.

هنوز هیچ گروهی مسئولیت حمله به خط لوله را بر عهده نگرفته است. با این حال، مقام‌های آمریکایی و سعودی گروه‌های شبه‌نظامی همسو با جمهوری اسلامی در عراق را از مظنونان احتمالی می‌دانند. این حمله در آستانه پایان مهلت تعیین‌شده دولت عراق برای خلع سلاح گروه‌های شبه‌نظامی، فشار سیاسی و امنیتی بر بغداد را افزایش داده است.

خط لوله نفت شرق-غرب در عربستان سعودی پس از چند حمله تعطیل و از مدار خارج شد

۲۰ شهریور ۱۴۰۵، ۱۹:۵۰ (‎+۱ گرینویچ)
100%
خطوط انتقال نفت متعلق به شرکت آرامکو عربستان سعودی

وزارت انرژی عربستان سعودی اعلام کرد که در پی حملات روز پنج‌شنبه ۱۹ شهریور به خط لوله شرق-غرب در مناطق ریاض و مدینه، این سامانه انتقال نفت به‌طور موقت از مدار خارج و تعطیل شده است.

در بیانیه وزارت انرژی عربستان سعودی به عاملان این حمله،‌ میزان خسارت و مدت تعطیلی خطوط انتقال نفت در این مناطق اشاره‎‌ای نشده بود. اما ساعتی بعد وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد خط لوله نفتی شرق به غرب این کشور با پهپادهایی که از عراق پرتاب شده بودند، هدف حمله قرار گرفته است.

شبکه سی‌ان‌ان نیز جملعه ۲۰ شهریور به‌نقل از دو مقام آمریکایی آگاه از موضوع، گزارش داد که یک سامانه کلیدی خط لوله نفت در عربستان سعودی روز پنج‌شنبه هدف پرتابه‌ها قرار گرفته است.

یکی از مقام‌های آمریکایی به این شبکه گفت بررسی اولیه نشان داده است که ایستگاه‌های پمپاژ واقع در کنار خود خط لوله هدف قرار گرفته‌اند.

به‌گزارش سی‌ان‌ان، یک تصویر ماهواره‌ای که روز جمعه گرفته شده، ظاهرا خسارات گسترده ناشی از آتش‌سوزی در یکی از ایستگاه‌های پمپاژ را نشان می‌دهد. تصویری از یک ایستگاه پمپاژ دیگر که روز پنج‌شنبه گرفته شده بود، آتش‌سوزی کوچکی را نشان می‌داد که ستون‌هایی از دود غلیظ و سیاه به هوا می‌فرستاد.

  • حوثی‌ها کنترل بخش یمنی تنگه باب‌المندب را به دست گرفتند، فرمانده سنتکام به عربستان رفت

    حوثی‌ها کنترل بخش یمنی تنگه باب‌المندب را به دست گرفتند، فرمانده سنتکام به عربستان رفت

هنوز مشخص نیست چه گروهی مسئول این حملات بوده و آیا بخش‌هایی از خود خط لوله نیز آسیب دیده است یا نه، اما یکی از مقام‌های آمریکایی گفت این سامانه با پهپادهایی که از عراق به پرواز درآمده بودند هدف قرار گرفته است. منابع همچنین گفتند هنوز مشخص نیست تعمیر خسارات چه مدت زمان خواهد برد.

به‌نوشته سی‌ان‌ان این حمله نشان می‌دهد که منابع نفتی عربستان سعودی و توانایی این کشور برای صادرات نفت با ادامه جنگ ایران با تهدیدهای فزاینده‌ای روبه‌رو است. حملات به این خط لوله هم‌زمان با پیشروی برق‌آسای حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی در نوار ساحلی این کشور در دریای سرخ صورت گرفته است.

در ادامه پیشروی حوثی‌ها در یمن، خبرگزاری فرانسه جمعه ۲۰ شهریور گزارش داد این گروه نیابتی جمهوری اسلامی کنترل بخش یمنی تنگه باب‌المندب را در دست گرفته است. هم‌زمان گزارش‌هایی از سفر دریاسالار برد کوپر، فرمانده سنتکام، و نزدیک به ۱۰۰ مستشار نظامی آمریکا به عربستان سعودی منتشر شده است.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه حوثی‌ها در عملیاتی برق‌آسا سراسر سواحل یمن در دریای سرخ و سه جزیره راهبردی در این دریا را تصرف کردند.

یکی از مقام‌های محلی دولت یمن که از حمایت ریاض برخوردار است، تایید کرد حوثی‌ها عملیات تصرف منطقه باب‌المندب و جزیره میون را تکمیل کرده‌اند.

یک مقام نظامی دولت یمن نیز گفت حوثی‌ها جزایر حنیش بزرگ و حنیش کوچک و سراسر سواحل مجاور دریای سرخ را به کنترل خود درآورده‌اند.

  • اکسیوس: ترامپ درخواست بن سلمان را برای حمله آمریکا به حوثی‌ها رد کرد

    اکسیوس: ترامپ درخواست بن سلمان را برای حمله آمریکا به حوثی‌ها رد کرد

این دو آخرین جزایر منطقه باب‌المندب بودند که هنوز در اختیار حوثی‌ها قرار نداشتند.

این مقام نظامی افزود: «تمام مناطقی که در ساحل غربی در کنترل ما بود، سقوط کرده است.»

تصرف این جزایر، به‌ویژه میون که در میانه تنگه باب‌المندب قرار دارد، توانایی حوثی‌ها را برای حمله به نفتکش‌های عربستان سعودی، بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان، افزایش می‌دهد.

این گروه مورد حمایت تهران ۲۹ تیر از آغاز محاصره دریایی عربستان سعودی خبر داد.

در پی نوسانات شدید ناشی از تحولات خاورمیانه، قیمت نفت از ۱۰۰ دلار در هر بشکه عبور کرده است.

دولت عربستان سعودی، شرکت نفت دولتی آرامکو، کاخ سفید، وزارت امور خارجه آمریکا و فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، به درخواست‌های سی‌ان‌ان برای اظهار نظر در مورد این حملات پاسخ ندادند.

به گفته یک منبع آگاه، مقام‌های آمریکایی در حال جمع‌آوری اطلاعات درباره این حملات هستند.

  • سی‌ان‌ان: آمریکا به عملیات عربستان سعودی علیه حوثی‌ها کمک اطلاعاتی می‌کند

    سی‌ان‌ان: آمریکا به عملیات عربستان سعودی علیه حوثی‌ها کمک اطلاعاتی می‌کند

وب‌سایت اکسیوس، شامگاه پنج‌شنبه گزارش داد محمد بن سلمان،‌ولیعهد عربستان سعودی، روز پنج‌شنبه در دو تماس تلفنی از دونالد ترامپ خواست آمریکا حوثی‌های یمن را هدف قرار دهد، اما رییس‌جمهوری ایالات متحده این درخواست را رد کرد.

اگرچه هنوز منشاء حمله مشخص نیست و حوثی‌ها نیز در روزهای اخیر به مناطقی در عربستان حمله کرده‌اند، بهنام بن طالب‌لو، مدیر ارشد برنامه ایران در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، به سی‌ان‌ان گفت گروه‌های شبه‌نظامی همسو با حکومت ایران در عراق پیش‌تر از پهپاد برای حمله به عربستان سعودی استفاده کرده‌اند و ممکن است این بار نیز در چارچوب راهبرد گسترده‌تر جمهوری اسلامی برای استفاده از نیروهای نیابتی خود به منظور وادار کردن کشورهای عربی به مخالفت با حضور نیروهای آمریکایی در منطقه چنین کرده باشند.

در اواخر ژوئیه، خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، در واشینگتن با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، و جی‌دی ونس، معاون رییس‌جمهوری، دیدار کرد تا ارزیابی پادشاهی سعودی از جنگ جاری آمریکا با جمهوری اسلامی را به کاخ سفید منتقل کند.

منابع به سی‌ان‌ان گفتند ارزیابی عربستان این بود که تهران تلاش خواهد کرد از طریق تشدید تنش برای خود اهرم فشار ایجاد کند و برای این کار از نیروهای نیابتی باقی‌مانده خود، شبه‌نظامیان در عراق و حوثی‌ها، استفاده خواهد کرد.

اهمیت خط لوله شرق-غرب در عربستان

براساس تصاویر ماهواره‌‌ای در روز پنج‌شنبه ۹ آتش‌سوزی بزرگ در نزدیکی خط لوله شرق-غرب عربستان سعودی شناسایی شد، هرچند محل دست‌کم شش مورد از این آتش‌سوزی‌ها ظاهرا با گودال‌های مشعل مطابقت داشت؛ مکان‌هایی که در مواقع اضطراری می‌توان نفت و گاز را در آنها سوزاند.

  • از هرمز تا باب‌المندب؛ تلاقی بحران در آبراه‌های حیاتی

    از هرمز تا باب‌المندب؛ تلاقی بحران در آبراه‌های حیاتی

از زمان آغاز جنگ آمریکا و جمهوری اسلامی، این خط لوله برای عربستان سعودی اهمیتی کلیدی پیدا کرده است. پس از کاهش چشمگیر تردد نفتکش‌ها از تنگه هرمز، این کشور صادرات حدود پنج میلیون بشکه نفت در روز را از طریق خط لوله شرق-غرب به بندر ینبع در دریای سرخ منتقل شده است.

حوثی‌ها با اعلام محاصره دریایی عربستان تاکید کرده‌اند هر کشتی سعودی را که بخواهد از طریق باب‌المندب از دریای سرخ عبور کند هدف قرار خواهند داد. به همین دلیل ممکن است این مسیر خروجی برای نفت عربستان نیز در معرض خطر قرار گیرد.

مقام‌های آمریکایی و کارشناسان گفتند تعمیر ایستگاه‌های پمپاژ می‌تواند نسبت به تعمیر خسارات عمده واردشده به خود خط لوله، کار کم‌دردسرتری باشد.

حمله به سامانه خط لوله در حالی رخ داده است که عربستان سعودی همچنین به اوپک گزارش داده تولید نفت خام این کشور در ماه گذشته به‌شدت کاهش یافته و به پایین‌ترین سطح از سال ۱۹۹۰ رسیده است.