• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

وزیر خارجه فرانسه درباره برنامه هسته‌ای تهران با عراقچی در پاریس گفت‌وگو می‌کند

۳ آذر ۱۴۰۴، ۱۴:۳۶ (‎+۰ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۱۸:۰۰ (‎+۰ گرینویچ)

وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد ژان نوئل بارو، وزیر خارجه این کشور، چهارشنبه در پاریس با عباس عراقچی درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، موضوعات منطقه‌ای و وضعیت دو فرانسوی که پس از آزادی هنوز اجازه خروج از ایران نیافته‌اند، گفت‌وگو خواهد کرد.

بر اساس این اعلامیه که دوشنبه سوم آذر از سوی پاریس صادر شد، این دیدار فرصتی خواهد بود تا این کشور از تهران بخواهد به تعهدات خود در برابر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پایبند باشد و همکاری با این نهاد را فورا از سر بگیرد.

پیش از این، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست غیرعلنی ۲۹ آبان خود قطعنامه‌ای تصویب کرد که جمهوری اسلامی را ملزم می‌کند «بی‌درنگ» درباره وضعیت ذخایر اورانیوم غنی‌شده و سایت‌های هسته‌ای آسیب‌دیده در جریان جنگ ۱۲ روزه گزارش دهد.

از ۳۵ عضو شورای حکام، ۱۹ کشور به قطعنامه پیشنهادی آلمان، آمریکا، بریتانیا و فرانسه رای موافق دادند، سه کشور با آن مخالفت کردند و ۱۲ عضو نیز رای ممتنع دادند.

روسیه، چین و نیجر تنها اعضای شورای حکام بودند که با این قطعنامه مخالفت کردند.

ژان نوئل بارو و عباس عراقچی
100%
ژان نوئل بارو و عباس عراقچی

رویکرد ایران به همکاری با آژانس

به‌دنبال تصویب قطعنامه شورای حکام در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، عراقچی درباره همکاری تهران با آژانس گفت: «در تعامل با آژانس، در مورد تاسیسات هسته‌ای بمباران شده کاری نداریم و صرفا درباره تاسیساتی که بمباران نشده‌اند، در قالب مقررات آژانس و با رعایت قانون مجلس شورای اسلامی، همکاری می‌کنیم.»

او گفت که تهران هنوز عضو پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) است: «ما نمی‌گوییم که با آژانس همکاری نخواهیم کرد و در حال حاضر هم هنوز با آژانس همکاری داریم، اما این همکاری در مورد مکان‌هایی است که مورد حمله قرار نگرفته‌اند، مانند نیروگاه هسته‌ای بوشهر».

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، تاکنون بارها اعلام کرده در پی حملات ایالات متحده به سایت‌های نطنز، فردو و اصفهان در جریان جنگ، برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی نابود شده است.

با این حال، دیپلمات‌های غربی بر این باورند که این حملات هرچند خسارت‌های جدی بر جای گذاشت، اما نتوانست زیرساخت‌های هسته‌ای ایران را منهدم کند و از همین رو، گمانه‌زنی‌ها درباره ذخایر اورانیوم غنی‌شده تهران همچنان ادامه دارد.

زندانیان فرانسوی مورد نظر پاریس

سسیل کوهلر، فعال سندیکایی فرانسوی و همسرش، ژاک پاریس که سه سال در ایران در بازداشت بودند، ۱۳ آبان از زندان اوین آزاد شدند اما جمهوری اسلامی می‌گوید این آزادی «مشروط» است و آنان امکان خروج از ایران را پیدا نکرده‌اند.

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، ۱۳ آبان این آزادی را «رهایی بزرگ» خواند و در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کوهلر و پاریس که سه سال در ایران در بازداشت بودند، از زندان اوین آزاد شده و در راه سفارت فرانسه در تهران هستند.»

پیش از آزادی این دو، مهدیه اسفندیاری که به‌دلیل حمایت از گروه حماس در فرانسه زندانی شده بود، ۳۰ مهرماه به‌صورت «مشروط» آزاد شد.

روزنامه لوموند ۱۶ آبان از احتمال «مبادله» کوهلر و پاریس با اسفندیاری خبر داد و به نقل از یک منبع دیپلماتیک جمهوری اسلامی نوشت مدتی است که گفت‌وگوها میان تهران و پاریس در این زمینه ادامه دارد.

Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
۱
اختصاصی

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

۲
تحلیل

حرکت روی لبه تیغ؛ تلاش پکن برای ایستادن در میانه جنگ

۳

تشدید شکاف میان آمریکا و بریتانیا در قبال ایران؛ ترامپ استارمر را به «حفاری نفتی» فراخواند

۴

گاردین: تهران با نزدیک شدن به اروپا می‌کوشد فشار را بر آمریکا افزایش دهد

۵

جی‌دی ونس: ما روشن گفته‌ایم چه می‌خواهیم، اکنون توپ در زمین جمهوری اسلامی است

Banner

انتخاب سردبیر

  • اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

    اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

  • وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است
    تحلیل

    وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

  • فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

    فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

  • سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»
    روایت شما

    سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»

  • هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
    اختصاصی

    هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

  • پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

    پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

  • شورای حکام در قطعنامه‌ای جمهوری اسلامی را ملزم به ارائه فوری اطلاعات هسته‌ای کرد

    شورای حکام در قطعنامه‌ای جمهوری اسلامی را ملزم به ارائه فوری اطلاعات هسته‌ای کرد

•
•
•

مطالب بیشتر

ونزوئلا طرح آمریکا را برای تروریستی خواندن کارتل سولس، «مضحک» خواند

۳ آذر ۱۴۰۴، ۱۴:۰۸ (‎+۰ گرینویچ)

دولت ونزوئلا آنچه را طرح «مضحک» آمریکا برای قرار دادن «کارتل خیالی سولس» در فهرست سازمان‌های تروریستی خواند، رد کرد.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، اواخر آبان گفته بود واشینگتن قصد دارد کارتل سولِس را به‌دلیل نقش داشتن در واردات مواد مخدر غیرقانونی به ایالات متحده، به‌عنوان «سازمان تروریستی خارجی» معرفی کند.

دولت ترامپ می‌گوید این کارتل از مقام‌های عالی‌رتبه تشکیل شده و نیکولاس مادورو، رییس‌جمهوری ونزوئلا، رهبر آن است. اتهامی که مادورو آن را رد کرده است.

این اقدام در شرایطی انجام می‌گیرد که مادورو با افزایش فشارها از سوی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، از طریق افزایش شدید حضور نظامی ایالات متحده در دریای کارائیب مواجه است.

مادورو و دولتش همواره هرگونه مشارکت در فعالیت‌های مجرمانه را رد و آمریکا را متهم کرده‌اند برای کنترل ذخایر عظیم نفت ونزوئلا به‌دنبال تغییر رژیم در این کشور است.

ایوان خیل، وزیر خارجه ونزوئلا، دوشنبه سه آذر در حساب تلگرام خود نوشت: «ونزوئلا قاطعانه، محکم و کاملا، ادعای جدید و مضحک روبیو برای تروریستی خواندن کارتل غیرواقعی سولس را رد می‌کند.»

او افزود: «این اقدام، دروغی ننگین و شرم‌آور را برای توجیه مداخله نامشروع و غیرقانونی آمریکا، در قالب چارچوب کلاسیک تغییر رژیم این کشور، دوباره احیا می‌کند.»

خیل گفت این مانور جدید نیز مانند «تجاوزهای» پیشین و تکراری علیه ونزوئلا، با شکست روبه‌رو خواهد شد.

  • رویترز: آمریکا وارد مرحله جدیدی از عملیات در ونزوئلا می‌شود

    رویترز: آمریکا وارد مرحله جدیدی از عملیات در ونزوئلا می‌شود

خبرگزاری رویترز اول آذر به نقل از چهار مقام آمریکایی گزارش داد ایالات متحده ظرف روزهای آینده، وارد مرحله جدیدی از عملیات در ونزوئلا می‌شود.

دو مقام دیگر نیز تاکید کردند گزینه‌های در دست بررسی شامل تلاش برای سرنگونی دولت مادورو است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا در ماه ژوئیه کارتل سولس را که نام آن به نشان خورشیدِ درج‌شده بر لباس ژنرال‌های ونزوئلایی اشاره دارد، به‌عنوان «تروریست جهانی ویژه» معرفی کرد.

این اقدام باعث مسدود شدن هرگونه دارایی احتمالی این گروه در آمریکا شد و به‌طور کلی آمریکایی‌ها را از معامله با آن منع کرد.

بنیاد «اینسایت کرایم» که جرایم سازمان‌یافته را تجزیه و تحلیل می‌کند، پیش‌تر اعلام کرده بود ادعای اینکه مادورو رییس کارتل است، «ساده‌سازی بیش از حد» است.

به گفته این بنیاد، کارتل سولس را به طور دقیق‌تر می‌توان به عنوان یک نظام فساد توصیف کرد که در آن مقام‌های نظامی و سیاسی از همکاری با قاچاقچیان مواد مخدر سود می‌برند.

شبکه العربیه: رهبران اخوان‌المسلمین کمک‌های بازسازی غزه را خرج خرید ملک در اروپا کرده‌اند

۳ آذر ۱۴۰۴، ۱۲:۱۳ (‎+۰ گرینویچ)

شبکه العربیه گزارش داد رهبران و اعضای برجسته اخوان‌المسلمین کمک‌های مالی جمع‌شده برای غزه را به‌جای مصرف در بازسازی این منطقه، صرف سرمایه‌گذاری‌های شخصی و خرید املاک در اروپا و گسترش نفوذ سیاسی خود کرده‌اند.

پس از آن‌که تحقیقات گسترده روزنامه اکسپرسن سوئد از یک رسوایی بزرگ مالی مرتبط با شبکه‌ای از مدارس و مهدکودک‌های وابسته به اخوان‌المسلمین در این کشور پرده برداشت، العربیه دوشنبه سه آذر به نقل از منابع آگاه جزییات تازه‌ای از تخلفات مشابه منتشر کرد.

بر اساس گزارش اکسپریسن، شبکه‌ای از اعضا و فعالان وابسته به اخوان‌المسلمین متهم شدند بیش از ۱۰۰ میلیون دلار از پول مالیات‌دهندگان را از طریق سیستم مدارس خصوصی اختلاس کرده‌اند.

این روزنامه از نقش یک عضو سابق پارلمان سوئد با اصالت سومالیایی پرده برداشت که مظنون است میلیون‌ها دلار را با روش‌های غیرقانونی به تایلند و سومالی منتقل کرده است.

برخی اعضای دیگر نیز متهم شده‌اند که میلیون‌ها دلار را پیش از خروج از سوئد به مالتا منتقل کرده‌اند.

بر اساس تحقیقات، بخشی از این پول‌ها از یک مهدکودک به حساب‌های «جمعیت اندلس» و سپس «اتحاد مسلمانان سوئد» منتقل شده بود که یک نهاد افراطی طبقه‌بندی شده است.

  • سوئد کمک‌های مالی دولت به مرکز اسلامی امام علی در حومه استکهلم را قطع کرد

    سوئد کمک‌های مالی دولت به مرکز اسلامی امام علی در حومه استکهلم را قطع کرد

پیشینه اختلاس مالی اخوان‌المسلمین

یافته‌های اختصاصی العربیه نشان می‌دهد این مدل مالی تنها محدود به اروپا نیست و اخوان‌المسلمین در پرونده‌های مربوط به فلسطین نیز سازوکاری مشابه به کار گرفته است.

یک منبع امنیتی مصری توضیح داد ریشه این روش‌ها به دهه‌های ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ بازمی‌گردد؛ زمانی که این سازمان با ادعای جمع‌آوری صدقات و زکات از مصری‌ها، ده‌ها هزار پوند گردآوری کرد. حسن البنا، بنیان‌گذار و نخستین رهبر اخوان، این پول‌ها را صرف ساخت مدارس خصوصی کرد.

به گفته این منبع، تا سال ۱۹۴۶ شبکه‌ای از مدارس اخوان در سراسر مصر شکل گرفت که بعدها به بازوی مالی اصلی این سازمان تبدیل شدند.

کمیته توقیف اموال مصر در سال ۲۰۱۳ اعلام کرد ۱۲۰ مدرسه متعلق به اخوان در تامین مالی فعالیت‌های این سازمان نقش داشته‌اند و سود این مدارس باوجود ثبت‌شدن به نام اعضا و بستگان آن‌ها، به خزانه اخوان منتقل می‌شده است.

بر اساس گزارش العربیه، افزایش بازوهای مالی اخوان فقط به تاسیس مدارس و انجمن‌های خیریه و استفاده از آن‌ها برای جمع‌آوری کمک‌های مالی و تامین هزینه فعالیت‌های سازمان محدود نماند.

این سازمان از مصیبت‌ها، فجایع و جنگ‌های جهانی، از افغانستان گرفته تا بوسنی و اکنون غزه، نیز بهره‌برداری کرده است.

  • امارات بابت نقش محوری ترکیه و قطر در بازسازی غزه و نفوذ اخوان‌المسلمین نگران است

    امارات بابت نقش محوری ترکیه و قطر در بازسازی غزه و نفوذ اخوان‌المسلمین نگران است

فعالیت این شبکه مالی در دیگر کشورها

اخوان در ماه فوریه طرحی تفصیلی با هزینه‌ای بالغ بر ۱۳۲ میلیون دلار برای مشارکت برخی نهادهای وابسته به خود در عملیات بازسازی و آواربرداری غزه تهیه کرد که اجرای آن قرار است بر عهده نهادهای وابسته به سازمان در فلسطین باشد.

احمد علیوه، از مقام‌های پیشین امنیت ملی مصر، به العربیه گفت روزهای اخیر شاهد یک رسوایی مالی بزرگ مربوط به اخوان بوده است؛ این رسوایی شامل دریافت پول‌های «وقف ملت» در فلسطین و سرقت کمک‌های مردمی بود.

به گفته او، رهبران اخوان این پول‌ها را برای سرمایه‌گذاری‌های شخصی و خرید آپارتمان‌ در اروپا منتقل کرده‌اند و تمام افراد دخیل در این ماجرا از اعضای اخوان هستند.

او تاکید کرد بسیاری از نهادهای وابسته به اخوان که در اروپا برای جمع‌آوری کمک‌های مالی فعالیت دارند، در ظاهر برای کمک به غزه پول جمع می‌کنند، اما این پول‌ها در نهایت نه به غزه و ساکنان آن، بلکه به خزانه سازمان منتقل می‌شود.

عادل عزب، مسئول سابق پرونده اخوان در دستگاه امنیت ملی مصر، نیز به العربیه گفت اخوان میلیون‌ها دلار را برای حمایت از «مجاهدین افغانستان» جمع‌آوری کرد.

اما اخوان از افغانستان نه با پیروزی نظامی، بلکه با یک تجربه مالی و یک شبکه منطقه‌ای از کمک‌های مردمی خارج شد. این شبکه بعدها در پرونده غزه نیز ظاهر شد.

  • نتیجه گزارشی محرمانه: اخوان‌المسلمین به‌دنبال سلطه ایدئولوژیک بر غرب است

    نتیجه گزارشی محرمانه: اخوان‌المسلمین به‌دنبال سلطه ایدئولوژیک بر غرب است

کمک‌های مالی، ابزاری برای نفوذ سیاسی اخوان

در سال ۲۰۰۹ «پرونده ۴۰۴ دادگاه عالی امنیت ملی کشور» درباره رسیدگی به پول‌هایی مطرح شد که «به نام حمایت از غزه جمع شده» اما از طریق حساب‌های مرتبط با اعضای اخوان وارد مصر شده بود.

بنا بر تحقیقات، دو میلیون و ۷۰۰ هزار یورو در کنفرانس‌های اروپایی جمع شده بود و نزدیک به دو میلیون و ۸۰۰ هزار یورو در داخل مصر کشف شد؛ پول‌هایی که «در حساب‌های شخصی مرتبط با سازمان» نگهداری می‌شدند.

در میان اسناد این پرونده، سندی با عنوان «سند رهبر عالی: هنگامی که پول غزه به دارایی سازمانی تبدیل می‌شود» کشف شد که امضای محمد مهدی عاکف، رهبر وقت اخوان، پای آن بود.

مسئول سابق پرونده اخوان در دستگاه امنیت ملی مصر گفت در این سند تاکید شده بود: «هیچ دخل‌وخرجی در کمک‌های فلسطین بدون مراجعه به دفتر ارشاد مجاز نیست.»

به گفته عزب، هدف اصلی اخوان «در اختیار گرفتن تصمیم‌گیری مالی» و سپس تبدیل آن به نفوذ سیاسی بود.

به‌گفته العربیه، خیرت الشاطر بخشی به نام «فلسطین» را اداره می‌کرد که مسئول «تنظیم روابط با شبکه‌های مالی، کارزارهای جمع‌آوری کمک‌ و کنترل مسیر» پول‌هایی بود که به نام فلسطینی‌ها جمع می‌شد.

عزب تاکید کرد پول برای اخوان، ابزاری برای نفوذ است که در پوشش کار خیر پنهان می‌شود.

او هشدار داد آنچه غزه را تهدید می‌کند نه خرابی‌های ناشی از جنگ، بلکه بحرانی است که در صورت عدم نظارت پول‌های تزریق شده، می‌تواند بر ویرانه‌های کنونی ساخته شود.

حمله انتحاری به مقر نیروهای نظامی در پیشاور ۳ کشته بر جای گذاشت

۳ آذر ۱۴۰۴، ۰۶:۰۴ (‎+۰ گرینویچ)

در حمله سه بمب‌گذار انتحاری به مقر یکی از نیروهای نظامی در شهر پیشاور پاکستان، سه عضو این یگان کشته و دست‌کم پنج تن دیگر زخمی شدند.

پلیس پاکستان دوشنبه سوم آذر اعلام کرد مهاجمان هنگام ورود به مقر پاسبانی مرزی در پیشاور اقدام به تیراندازی کردند و سپس در داخل مجموعه دست به انفجار انتحاری زدند.

جاوید اقبال، معاون فرمانده پاسبانی مرزی، تایید کرد سه عضو این نهاد در این حادثه جان باختند.

یک مقام ارشد پاکستانی نیز در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت: «اولین بمب‌گذار انتحاری در ورودی اصلی مقر پلیس مرزی دست به حمله زد و سایر مهاجمان پس از او وارد محوطه شدند.»

او افزود: «نیروهای امنیتی، از جمله ارتش و پلیس، منطقه را محاصره کرده‌اند و با احتیاط اوضاع را تحت کنترل دارند، زیرا گمان می‌رود هنوز چند تروریست در داخل ساختمان حضور داشته باشند.»

این مقام پاکستانی به‌دلیل نداشتن مجوز برای گفت‌وگو با رسانه‌ها خواست نامش فاش نشود.

تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.

پس از درگیری‌های مرزی مرگبار میان پاکستان و طالبان افغانستان در هفته‌های اخیر، گروه‌های شبه‌نظامی اسلام‌گرا حملات خود را در پاکستان افزایش داده‌اند.

100%

رویترز در ادامه گزارش خود نوشت مقر پاسبانی مرزی در منطقه‌ای پرجمعیت در شهر پیشاور، پایتخت ایالت خیبر پختونخوا، واقع شده است.

صفدر خان، یکی از ساکنان منطقه، به این خبرگزاری گفت: «جاده برای تردد بسته شده و نیروهای ارتش، پلیس و امنیتی اطراف محل را محاصره کرده‌اند.»

محمد عاصم، سخنگوی بیمارستان «لیدی ریدینگ»، اعلام کرد پنج زخمی این حادثه، از جمله دو نیروی پاسبانی، به این بیمارستان منتقل شده‌اند.

مقام‌های اسلام‌آباد بارها حکومت طالبان افغانستان را متهم کرده که پناهگاه امنی برای گروه‌های شبه‌نظامی اسلام‌گرا فراهم آورده است و به همین دلیل، آن‌ها از خاک افغانستان به داخل پاکستان حمله می‌کنند. طالبان این اتهامات را رد کرده است.

  • طالبان: گفت‌وگوهای صلح افغانستان و پاکستان فروپاشید اما آتش‌بس برقرار است

    طالبان: گفت‌وگوهای صلح افغانستان و پاکستان فروپاشید اما آتش‌بس برقرار است

۲۰ آبان، یک بمب‌گذار انتحاری خود را در نزدیکی نیروهای پلیس مقابل دادگاه بدوی در اسلام‌آباد منفجر کرد. این حمله دست‌کم ۱۲ نفر کشته و ۲۷ زخمی بر جای گذاشت.

این نخستین حمله مرگبار علیه غیرنظامیان در پایتخت پاکستان طی ۱۰ سال گذشته به شمار می‌رفت.

یک روز پیش‌ از آن نیز خودرویی بمب‌گذاری‌شده به در ورودی یک مدرسه نظامی‌ در جنوب وزیرستان، نزدیک مرز افغانستان، کوبیده شد که به مرگ سه تن انجامید.

۲۲ آبان، محسن نقوی، وزیر کشور پاکستان، اعلام کرد دو حمله انتحاری اخیر در اسلام‌آباد و جنوب وزیرستان به دست «اتباع افغانستان» انجام شده است.

ابراز رضایت آمریکا و اوکراین از مذاکرات ژنو؛ طرح صلح به‌روز و ویرایش شده است

۳ آذر ۱۴۰۴، ۰۲:۱۰ (‎+۰ گرینویچ)

ایالات متحده و اوکراین در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که چارچوب صلح به‌روز و ویرایش‌شده‌ای برای پایان دادن به جنگ با روسیه ایجاد کرده‌اند؛ چارچوبی که به‌نظر می‌رسد نسخه تعدیل‌شده طرح پیشینِ تدوین‌شده از سوی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، باشد.

در بیانیه‌ای مشترک که شامگاه یک‌شنبه دوم آذر پس از گفت‌وگوهای هیات‌های آمریکایی و اوکراینی در ژنو منتشر شد، دو طرف اعلام کردند که مذاکراتشان «بسیار ثمربخش» بوده و در روزهای آینده ادامه خواهد یافت. آن‌ها جزئیاتی درباره طیفی از مسائل حل‌نشده، از جمله نحوه تضمین امنیت اوکراین در برابر تهدیدات روسیه، ارائه نکردند.

در همین حال، کاخ سفید در بیانیه‌ای جداگانه اعلام کرد که نسخه جدید شامل تضمین‌های امنیتی تقویت‌شده است و هیات اوکراینی گفته این طرح «بازتاب‌دهنده منافع ملی آن‌ها» است.

مقام‌های اوکراینی بیانیه جداگانه‌ای صادر نکرده و در این زمینه هنوز واکنشی نشان نداده‌اند.

اوکراین و متحدانش در آغاز مذاکرات ژنو، طرح ارائه‌شده از سوی آمریکا را بیش از حد همسو با منافع مسکو دانستند.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده که ریاست مذاکرات ژنو را برعهده داشت، به خبرنگاران گفت که کار روی موضوعاتی مانند نقش ناتو همچنان ادامه دارد، اما تیم او توانسته موارد حل‌نشده در «طرح ۲۸ ماده‌ای صلح برای اوکراین» را که از سوی ترامپ پیشنهاد شده، محدود و متمرکز کند.

  • ایندیپندنت: راهبرد جدید روسیه «ترور از طریق انرژی» و فروپاشی زندگی شهری در اوکراین است

    ایندیپندنت: راهبرد جدید روسیه «ترور از طریق انرژی» و فروپاشی زندگی شهری در اوکراین است

رییس‌جمهوری آمریکا پیش‌تر گفته بود اوکراین بابت تلاش‌های آمریکا در جنگ قدردان نیست؛ اظهاراتی که باعث شد مقام‌های اوکراینی بار دیگر از ترامپ بابت حمایت‌هایش تشکر کنند.

مقام‌های اروپایی نیز پس از تدوین نسخه تعدیل‌شده‌ای از طرح آمریکا، نسخه‌ای که برخی محدودیت‌ها بر نیروهای مسلح اوکراین و پیشنهاد دادن امتیازات سرزمینی را به چالش می‌کشد، به هیات‌های آمریکایی و اوکراینی در مذاکرات پیوستند.

در مقایسه با طرح آمریکا، اروپایی‌ها پیشنهاد کرده‌اند که اوکراین از ارتش بزرگ‌تری برخوردار باشد و گفت‌وگو درباره تبادل سرزمینی نیز به‌جای «تعریف از پیش تعیین‌شده مناطق روسی»، از خطوط مقدم فعلی آغاز شود.

ترامپ گفته است ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، تا روز پنج‌شنبه فرصت دارد طرحی را که از اوکراین می‌خواهد بخشی از قلمرو خود را واگذار کند، محدودیت‌هایی بر ارتش خود را بپذیرد و از عضویت در ناتو چشم بپوشد، بپذیرد.

برای بسیاری از اوکراینی‌ها، از جمله سربازانی که در خط مقدم می‌جنگند، چنین شروطی به‌منزله «تسلیم» پس از نزدیک به چهار سال جنگ در مرگ‌بارترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم تلقی می‌شود. ترامپ گفته است پیشنهاد او «پیشنهاد نهایی» نیست.

روبیو گفت ایالات متحده هنوز نیازمند زمان بیشتری برای حل مسائل باقی‌مانده است. او ابراز امیدواری کرد که توافق تا روز پنج‌شنبه حاصل شود اما تاکید کرد این روند ممکن است زمان بیشتری ببرد.

دو منبع مطلع یک‌شنبه دوم آذر به خبرگزاری رویترز گفتند مقام‌های آمریکایی و اوکراینی در حال بررسی احتمال سفر زلنسکی به ایالات متحده هستند تا درباره طرح صلح آمریکا با ترامپ گفت‌وگو کند. احتمال می‌رود این سفر در هفته جاری محقق شود.

یکی از این منابع که نخواستند نامشان فاش شود، گفت هدف اصلی، گفت‌وگو بر سر حساس‌ترین موضوعات طرح، از جمله مساله سرزمین است.

تاکنون تاریخی قطعی‌ برای این سفر تعیین نشده است.

  • تاکید آلمان و کانادا بر حمایت از اوکراین همزمان با بررسی طرح صلح پیشنهادی آمریکا

    تاکید آلمان و کانادا بر حمایت از اوکراین همزمان با بررسی طرح صلح پیشنهادی آمریکا

خاستگاه طرح آمریکایی موجب جنجال شد

مذاکرات بین مقام‌های آمریکایی و اوکراینی در فضایی سنگین و ساعاتی پس از آن آغاز شد که ترامپ در پستی در تروث‌سوشیال، شبکه اجتماعی خود، شکایت کرد که رهبری اوکراین از آمریکا برای تلاش‌هایش قدردانی نکرده و اروپا نیز همچنان در حال خرید نفت روسیه است.

اندکی پس از انتشار این پست، ابتدا آندری یرماک رییس هیات اوکراینی، و سپس ولودیمیر زلنسکی بار دیگر از ترامپ به‌خاطر تعهدش به اوکراین و پایان جنگ تشکر کردند.

روبیو به خبرنگاران در ژنو گفت این مذاکرات «احتمالاً بهترین گفت‌وگوهایی بوده که آمریکا از زمان بازگشت ترامپ به قدرت با اوکراین داشته است».

او افزود: «بدیهی است که در نهایت امضای نهایی به روسای جمهوری بستگی دارد، اما با توجه به پیشرفت صورت‌گرفته، احساس می‌کنم این اتفاق قابل تحقق است.»

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا گفت روبیو شامگاه یک‌شنبه به وقت محلی ژنو را ترک کرده و در مسیر بازگشت به واشینگتن است.

از زمان اعلام طرح آمریکا، درباره اینکه چه کسانی در تدوین آن نقش داشته‌اند ابهاماتی به‌وجود آمده است. متحدان اروپایی می‌گویند از آن مطلع نشده بودند.

پیش از سفر به ژنو، روبیو در شبکه اجتماعی ایکس تاکید که طرح صلح را واشینگتن تدوین کرده است است.

پیشتر برخی از سناتورهای آمریکایی تردیدهایی را در این زمینه مطرح کرده بودند.

سناتور آنگِس کینگ گفت روبیو به سناتورها گفته این طرح موضع رسمی دولت نیست بلکه «در اصل فهرست خواسته‌های روسیه» است.

  • مسکو: طرح صلح آمریکا برای جلوگیری از تلفات بیشتر اوکراین است

    مسکو: طرح صلح آمریکا برای جلوگیری از تلفات بیشتر اوکراین است

لحظه‌ای خطرناک برای اوکراین

این گفت‌وگوها در حالی انجام می‌گیرد که اوکراین در یکی از خطرناک‌ترین مقاطع خود قرار دارد. روسیه به‌تدریج در بخش‌هایی از جبهه پیشروی می‌کند، هرچند مقام‌های اوکراینی و غربی می‌گویند این پیشروی‌ها بهای انسانی سنگینی داشته است.

مرکز حمل‌ونقل پوکروفسک تقریبا به کنترل نیروهای روسیه درآمده و فرماندهان اوکراینی می‌گویند نیروی کافی برای جلوگیری از نفوذهای کوچک اما مداوم روس‌ها ندارند.

تاسیسات برق و گاز اوکراین هدف حملات پهپادی و موشکی قرار گرفته است و میلیون‌ها نفر هر روز ساعت‌ها بدون آب، گرمایش و برق هستند.

زلنسکی نیز در داخل کشور تحت فشار قرار دارد؛ زیرا برخی از وزیران و افراد نزدیک به او درگیر رسوایی بزرگ فساد هستند.

او هشدار داده است که اوکراین ممکن است «کرامت و آزادی» خود و یا حمایت واشینگتن را بر سر طرح آمریکا از دست بدهد.

کی‌یف در هفته‌های اخیر از تشدید تحریم‌های آمریکا علیه بخش نفت روسیه، منبع اصلی تامین مالی جنگ، دلگرم شده و هم‌زمان حملات پهپادی و موشکی دوربرد اوکراین خسارات قابل توجهی به این صنعت وارد کرده بود.

اما پیش‌نویس طرح صلح، بار دیگر برتری دیپلماتیک را به مسکو بازمی‌گرداند. اوکراین برای ادامه جنگ علیه روسیه به‌شدت به اطلاعات و تسلیحات آمریکا وابسته است.

ایندیپندنت: راهبرد جدید روسیه «ترور از طریق انرژی» و فروپاشی زندگی شهری در اوکراین است

۳ آذر ۱۴۰۴، ۰۱:۴۰ (‎+۰ گرینویچ)

رسانه ایندیپندنت در گزارشی تحلیلی، راهبرد تهاجمی روسیه در آغاز زمستان نسبت به جنگ با اوکراین را «ترور از طریق انرژی» نامید و هدف اصلی این راهبرد را «فروپاشاندن توان زیستی شهرها از طریق ایجاد سردی، تاریکی و بی‌نظمی گسترده» عنوان کرد.

این گزارش که یک‌شنبه دوم آذر منتشر شد، تاکید می‌کند: «کرملین سه سال است که تلاش می‌کند شبکه‌ی برق، گرمایش و حمل‌ونقل اوکراین را به‌صورت سیستماتیک نابود کند و اکنون احتمال می‌رود زمستان جاری نقطهٔ واژگونی پدافند هوایی اوکراین باشد.»

به نقل از این گزارش، روسیه در هفته‌های اخیر تاکتیک‌های حمله هوایی خود را «به‌شدت ارتقا داده» و اکنون «موج‌های عظیمی از موشک‌های بالستیک، کروز و صدها پهپاد» را به‌صورت هم‌زمان روانه شهرهای اوکراین می‌کند تا سامانه‌های دفاع هوایی این کشور را از کار بیندازد.

نمونه بارز این حملات پیوسته، تهاجم پنج‌ساعته به کی‌یف بود که طی آن «۴۳۰ پهپاد و نزدیک به ۲۰ موشک» زیرساخت‌های حیاتی پایتخت از جمله شبکه‌های برق، خطوط راه‌آهن، نیروگاه‌های گاز و همچنین ساختمان‌های مسکونی را هدف قرار داد.

  • تاکید آلمان و کانادا بر حمایت از اوکراین همزمان با بررسی طرح صلح پیشنهادی آمریکا

    تاکید آلمان و کانادا بر حمایت از اوکراین همزمان با بررسی طرح صلح پیشنهادی آمریکا

به‌نوشته این رسانه بریتانیایی، چند روز پیش از آن نیز حمله‌ای مشابه برق نیمی از پایتخت را برای ساعت‌های طولانی قطع کرد و در نتیجه، بخش‌هایی وسیع از شبکه برق اوکراین به‌ناچار «تا ۱۶ ساعت خاموش ماند» تا تعمیرات اضطراری انجام شود.

ایندیپندنت تاکید کرده است که «منطق راهبردی کرملین بر اصل نقطه واژگونی سکونت‌پذیری شهرها استوار است»، به‌این معنا که چند ساعت خاموشی قابل‌تحمل است، اما قطعی‌های طولانی‌مدت به‌سرعت زندگی عادی را ناممکن و جمعیت را ناچار می‌کنند محل زندگی‌شان را ترک کنند.

  • محکومیت بین‌المللی حملات روسیه به زیرساخت‌های انرژی اوکراین

    محکومیت بین‌المللی حملات روسیه به زیرساخت‌های انرژی اوکراین

این گزارش با اشاره به ساختار متمرکز گرمایش شهری در بسیاری از مناطق اوکراین هشدار داده است که هرگونه آسیب به سامانه‌های گرمایشی «در میانه زمستان می‌تواند به یخ‌زدگی و ترکیدن لوله‌ها و در نتیجه، تخلیه گسترده جمعیت منجر شود».

مردم در کی‌یف چطور زندگی می‌کنند؟

ایندیپندنت روایت کرده است که شهروندان در کی‌یف و دیگر شهرها اکنون به «زندگی در تاریکی، ذخیره‌سازی آب، شارژ مداوم پاوربانک‌ها و بالا رفتن از پله‌های بلند در ساختمان‌های بدون برق» عادت کرده‌اند، اما بسیاری از آنان به‌طور جدی به خروج از کشور فکر می‌کنند.

این گزارش یکی از «نگران‌کننده‌ترین ابعاد» راهبرد روسیه را «پرهیز عمدی از هدف قرار دادن پست‌های اصلی برق ۷۵۰ کیلوولتی» دانسته که ستون فقرات شبکه ملی برق اوکراین هستند زیرا ممکن است نشانه‌ای از قصد کرملین برای «وارد کردن ضربه نهایی در سردترین روزهای زمستان» باشد.

  • زلنسکی:‌ روسیه بیش از ۶۵۰ پهپاد و ۵۰ موشک به سمت اوکراین شلیک کرد

    زلنسکی:‌ روسیه بیش از ۶۵۰ پهپاد و ۵۰ موشک به سمت اوکراین شلیک کرد

فساد دولتی همزمان با جنگی تمام‌عیار

از سوی دیگر، این گزارش به «بحران سیاسی» در داخل اوکراین نیز اشاره کرده و نوشته است رسوایی گسترده فساد در سطح عالی قدرت، که در آن نزدیکان سیاسی زلنسکی به اختلاس حدود ۱۰۰ میلیون دلار از بودجه دفاعی و زیرساخت‌های انرژی متهم شده‌اند، «اعتبار رییس‌جمهور اوکراین را در یکی از حساس‌ترین لحظات جنگ تضعیف کرده است.»

در بخش دیگری از گزارش آمده است که اوکراین نیز هم‌زمان «حملات دوربردی علیه پالایشگاه‌ها و پایانه‌های نفتی روسیه» پیاده می‌کند.

فناوری‌های جدید به اوکراین امکان داده است که بیش از نیمی از پالایشگاه‌های غرب روسیه را هدف قرار دهد، اما «پدافند روسیه تاکنون ۹۵ درصد پهپادهای اوکراینی را ساقط کرده» و تنها نیمی از موارد موفق، خسارتی جدی برجای گذاشته‌اند.

ایندیپندنت در پایان با اشاره به تحولات زمینی و پیشروی کُند اما پایدار نیروهای روسیه در دونباس و زاپوریژیا نوشت: «سرنوشت جنگ بیش از جبهه زمینی، اکنون در نبرد هوایی و توان مقاومت زیرساختی تعیین می‌شود.» این رسانه هشدار داده است که زمستان پیشِ رو «سخت‌ترین آزمون تاب‌آوری مردم اوکراین از آغاز جنگ خواهد بود.»