اسرائیل میگوید پیشنهاد آتشبس ۶۰ روزه را پذیرفت اما حماس آن را رد کرد
ارتش اسرائیل در کریدور موراغ در جنوب نوار غزه
یک مقام اسرائیلی خبر داد این کشور با پیشنهاد توافق آتشبس ۶۰ روزه و آزادی گروگانها موافقت، اما حماس آن را رد کرده است. به نظر میرسد این بنبست، به دلیل خودداری اسرائیل در موضوع عقبنشینی نیروهای نظامیاش از نوار غزه است.
یک مقام آگاه شنبه ۲۱ تیر به رسانههای عبری گفت بر اساس این پیشنهاد، اسرائیل و حماس قرار بود در چارچوب اهداف اعلامشده اسرائیل از عملیات نظامیاش، درباره پایان جنگ نیز گفتوگو کنند.
به گفته او، اسرائیل در مذاکراتی که در دوحه برگزار شد «انعطاف نشان داد»، اما حماس با اتخاذ مواضعی، مانع پیشرفت گفتوگوها شد و روند مذاکرات را متوقف کرد.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از منابع آگاه فلسطینی و اسرائیلی گزارش داد مذاکرات برای دستیابی به آتشبس در غزه به دلیل اختلاف بر سر میزان عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از این منطقه، با مانع روبهرو شده است.
با این حال، به گفته این منابع، مذاکرات غیرمستقیم بر سر طرح آمریکا برای آتشبس ۶۰ روزه همچنان ادامه خواهد داشت.
اختلاف بر سر خروج نظامی اسرائیل از غزه
کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش داد مذاکرات دوحه به دلیل اختلاف بر سر ماهیت خروج کامل یا بازآرایی نیروهای ارتش اسرائیل در غزه پس از توافق، به بنبست رسیده است.
این شبکه به نقل از یک مقام خارجی مطلع نوشت حماس طرح قبلی اسرائیل را برای استقرار نیروهای ارتش رد کرده است.
به گفته این مقام، اسرائیل قصد دارد در صورت دستیابی به توافق آتشبس، یکشنبه ۲۲ تیر نقشههای جدیدی برای محل استقرار مجدد نیروهای ارتش در کریدور موراغ و پیرامون نوار غزه ارائه کند.
شبکه العربیه نیز ۲۱ تیر با تایید این خبر، به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد میانجیهای قطری و مصری انتظار دارند طرف اسرائیلی اصلاحاتی در نقشه خروج نیروهایش از نوار غزه اعمال کند.
این منبع گفت میانجیها در انتظار نسخه اصلاحشدهای از نقشههای عقبنشینی ارتش اسرائیل هستند.
یک منبع فلسطینی مطلع به خبرگزاری فرانسه گفت اسرائیل در نقشهای که ۲۰ تیر در مذاکرات ارائه داد، پیشنهاد کرد حدود ۴۰ درصد از مساحت نوار غزه همچنان تحت کنترل نظامی این کشور باقی بماند.
منبع فلسطینی دیگری به رویترز گفت حماس نقشههای پیشنهادی اسرائیل برای عقبنشینی را رد کرده، چرا که در آنها همه مناطق جنوبی رفح و بخشهایی از شمال و شرق همچنان تحت کنترل اسرائیل باقی میماند.
دو منبع اسرائیلی به این خبرگزاری گفتند حماس خواهان بازگشت نیروهای اسرائیلی به خطوطی است که در آتشبس قبلی، پیش از حمله مجدد اسرائیل در ماه مارس، برقرار بود.
پیشتر منابع فلسطینی به العربیه گفتند رسیدگی به موضوع عقبنشینی اسرائیل از محور صلاحالدین (فیلادلفی) تا زمان سفر آتی استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا، به دوحه به تعویق افتاده است.
پیشتر اعلام شده بود مذاکرات غیرمستقیم شنبه بر موضوعاتی چون وضعیت گروگانها و سازوکارهای ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه متمرکز است.
یک منبع فلسطینی به رویترز گفت مسائل مربوط به کمکرسانی و تضمین پایان جنگ، از دیگر موانع پیشرفت مذاکرات است؛ موضوعاتی که به گفته او، با مداخله بیشتر آمریکا ممکن است حل شود.
حماس از ابتدا تاکید داشته که تنها در صورت توافق بر سر پایان جنگ، گروگانهای باقیمانده را آزاد خواهد کرد.
در مقابل، اسرائیل گفته تنها پس از آزادی همه گروگانها و نابودی کامل ساختار نظامی و اداری حماس در غزه، به جنگ پایان خواهد داد.
هیاتهایی از اسرائیل و حماس از حدود یک هفته پیش در قطر بهسر میبرند تا درباره توافقی مذاکره کنند که شامل آزادی تدریجی گروگانها، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی و آغاز گفتوگو برای پایان جنگ است.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، که در روزهای اخیر میزبان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بود گفت امیدوار است بهزودی توافقی حاصل شود، اما منابع اسرائیلی و فلسطینی میگویند مسائل مهمی هنوز حلنشده باقی ماندهاند.