در بحبوحه جنگ تعرفهها، وزیران خارجه آمریکا و چین در حاشیه اجلاس آسهآن دیدار کردند
همزمان با تشدید تنشهای تجاری میان پکن و واشینگتن، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در حاشیه اجلاس آسهآن در کوالالامپور، پایتخت مالزی، با وانگ یی، همتای چینی خود، دیدار کرد. این دیدار نخستین گفتوگوی حضوری میان وزیران خارجه دو کشور بود.
روبیو این ملاقات را که جمعه ۲۰ تیر انجام شد، «بسیار سازنده» خواند و گفت «احتمال زیادی» وجود دارد که دونالد ترامپ و شی جین پینگ، روسای جمهوری آمریکا و چین، با یکدیگر دیدار کنند.
هنوز تاریخ مشخصی برای این دیدار تعیین نشده است.
روبیو تاکید کرد: «آمریکا و چین باید با یکدیگر رابطه داشته باشند. بدیهی است که برخی مسائل [میان دو کشور] باید حل و فصل شوند.»
روبیو در نخستین سفر آسیایی خود از زمان تصدی مسئولیت وزارت خارجه ایالات متحده، برای شرکت در اجلاس آسهآن (اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا) در مالزی حضور یافت.
اندونزی، برونئی، تایلند، سنگاپور، فیلیپین، کامبوج، لائوس، مالزی، میانمار و ویتنام، ۱۰ کشور عضو آسهآن هستند. با این حال، در اجلاس اخیر این اتحادیه، وزیران خارجه آمریکا، استرالیا، چین، روسیه، ژاپن، کره جنوبی، هند و مقامهای اتحادیه اروپا نیز حضور دارند.
دیدار روبیو با وانگ در حالی انجام شد که تنشها در سطح جهانی بر سر سیاستهای تعرفهای ترامپ بالا گرفته است.
پکن این هفته به واشینگتن هشدار داده در صورت بازگرداندن تعرفههای سنگین بر کالاهای چینی، واکنش نشان خواهد داد.
دولت چین همچنین تهدید کرده در برابر کشورهایی که با ایالات متحده برای کنار گذاشتن این کشور از زنجیرههای تامین همکاری میکنند، دست به اقدامات تلافیجویانه خواهد زد.
سفر روبیو به مالزی در چارچوب تلاشهای دولت ترامپ برای افزایش تمرکز بر منطقه هند-پاسیفیک و فاصله گرفتن از بحرانهای پرچالش خاورمیانه و اروپا انجام شده است.
وزیر خارجه آمریکا ۱۹ تیر هم در حاشیه اجلاس آسهآن با سرگئی لاوروف، همتای روس خود، دیدار کرد و مواضع مسکو در قبال جنگ اوکراین را مورد انتقاد قرار داد.
اجلاس آسهآن زیر سایه جنگ تعرفهها
اعلام تعرفههای سنگین آمریکا بر کالاهای وارداتی از بسیاری از کشورهای آسیایی، از جمله متحدان واشینگتن، سفر روبیو به مالزی را تحتالشعاع قرار داده است.
بر اساس این تصمیم، کالاهای وارداتی از ژاپن، کره جنوبی و مالزی مشمول تعرفه ۲۵ درصدی خواهند شد. این رقم برای اندونزی ۳۲ درصد، برای تایلند و کامبوج ۳۶ درصد و برای میانمار و لائوس ۴۰ درصد تعیین شده است.
تحلیلگران معتقدند روبیو در این سفر میکوشد کشورهای جنوب شرق آسیا را متقاعد کند که ایالات متحده، در مقایسه با چین، شریک بهتری برای آنها خواهد بود.
روبیو ۱۹ تیر در دیدار با همتایان خود در کشورهای جنوب شرق آسیا تاکید کرد منطقه هند-پاسیفیک همچنان در کانون سیاست خارجی آمریکا قرار دارد.
چین که پیشتر با تعرفههای بیش از ۱۰۰ درصدی دولت ترامپ روبهرو شده بود، در اردیبهشتماه به توافقی با آمریکا دست یافت که بر اساس آن، دو طرف به کاهش موقتی تعرفههای تجاری متقابل متعهد شدند.
با این حال، پکن تنها تا ۲۱ مرداد فرصت دارد تا با واشینگتن به توافق نهایی برسد و از بازگشت تعرفههای سنگین جلوگیری کند.
انتقاد شدید چین از سیاستهای تعرفهای آمریکا
وزیر خارجه چین در اظهارات خود در اجلاس آسهآن بهشدت از مواضع تجاری آمریکا انتقاد کرد.
وانگ در دیدار با همتای مالزیایی خود، تعرفههای آمریکا را «نمونهای معمول از رفتار زورگویانه و یکجانبه» خواند و افزود هیچ کشوری نباید از آن حمایت کند یا با آن موافقت داشته باشد.
وانگ در دیدار با وزیر خارجه تایلند تاکید کرد تعرفههای ایالات متحده مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند، «نظام تجارت آزاد را تضعیف کردهاند و ثبات زنجیره جهانی تولید و تامین را بر هم زدهاند».
او در دیدار با همتای کامبوجی خود نیز گفت اعمال این تعرفهها از سوی آمریکا تلاشی برای محروم کردن کشورهای جنوب شرق آسیا از «حق مشروع» آنها برای توسعه است.