مذاکرات آتش‌بس غزه هم‌زمان با کشته شدن ده‌ها نفر در حملات اسرائیل از سر گرفته شد

اسرائیل و حماس در شرایطی مذاکرات آتش‌بس را در قطر از سر گرفتند که بمباران گسترده ارتش اسرائیل در غزه طی ۲۴ ساعت گذشته منجر به مرگ بیش از ۱۴۰ نفر شده است.

طاهر النونو، مشاور رسانه‌ای رهبری حماس، شنبه ۲۷ اردیبهشت به خبرگزاری رویترز گفت دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم با هیات اسرائیلی در دوحه آغاز شده و «همه موضوعات بدون هیچ پیش‌شرطی» در حال بررسی است.

او افزود: «هیات حماس موضع خود را مبنی بر ضرورت پایان دادن به جنگ، تبادل اسرا، خروج اسرائیل از غزه و ارسال مجدد کمک‌های بشردوستانه و همه نیازهای مردم غزه به منطقه اعلام کرده است.»

یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد مذاکرات برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی در دوحه از سر گرفته شده، اما اسرائیل قرار نیست با آتش‌بس یا لغو محاصره غزه موافقت کند.

سومین روز از دور جدید حملات اسرائیل به غزه

مقام‌های وزارت بهداشت غزه که زیر نظر حماس اداره می‌شود، ۲۷ اردیبهشت اعلام کردند در سومین روز از دور جدید حملات اسرائیل، دست‌کم ۱۴۶ نفر کشته شده‌اند، ۴۵۹ زخمی در بیمارستان‌ها تحت درمان هستند و شمار زیادی همچنان زیر آوار مدفون مانده‌اند.

این موج از حملات، از مرگبارترین عملیات‌های اسرائیل در نوار غزه از زمان فروپاشی آتش‌بس در اواخر اسفند سال گذشته به‌شمار می‌رود.

اسرائیل گفته در حال بسیج نیروهایش برای تصرف مناطق بیشتری از نوار غزه در چارچوب عملیاتی با نام «ارابه‌های جدعون» است که پس از سفر اخیر دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، به خاورمیانه آغاز شد.

از اواسط اسفند ۱۴۰۳، اسرائیل همه مسیرهای ورود کالا و کمک‌های بشردوستانه به غزه را مسدود کرد که این اقدام به افزایش نگرانی‌های بین‌المللی نسبت به وخامت اوضاع بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن این منطقه دامن زده است.

به گفته مقام‌های بهداشتی حکومت حماس، بیشتر کشته‌شدگان حملات شنبه اسرائیل، ساکن بیت‌لاهیا و اردوگاه آوارگان جبالیا در شمال غزه و شهر خان‌یونس در جنوب این باریکه بودند.

ارتش اسرائیل ۲۶ اردیبهشت از ساکنان مناطق شمالی غزه خواست این مناطق را ترک کنند و گفت در حال اجرای حملات گسترده هوایی و بسیج نیرو برای رسیدن به «کنترل عملیاتی» بر بخش‌هایی از این منطقه است.

حماس در واکنش به این عملیات، بیانیه‌ای منتشر و اعلام کرد: «شمال غزه شاهد یک کارزار سیستماتیک نسل‌کشی است.»

این گروه از سران کشورهای عربی حاضر در اجلاس اتحادیه عرب در بغداد خواست برای توقف «این تجاوز» و تضمین رسیدن کمک‌های انسانی، گام‌های عملی بردارند.

عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهوری مصر، که کشورش به‌همراه قطر از میانجی‌های اصلی مذاکرات آتش‌بس غزه است، در این اجلاس گفت اقدامات اسرائیل با هدف «نابودی کامل فلسطینیان» و «حذف وجود آنان از نوار غزه» انجام می‌شود.

قحطی در راه غزه است

مذاکراتی که از اسفند سال گذشته میان اسرائیل و حماس در جریان بوده، تاکنون نتوانسته به بازگشت آتش‌بس به غزه بینجامد؛ آتش‌بسی که بر اساس آن حماس می‌بایست گروگان‌های باقی‌مانده از حمله ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر ۲۰۲۳) به اسرائیل را آزاد می‌کرد.

اعضای حماس ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر ۲۰۲۳) با حمله به اسرائیل، حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.

اسرائیل نیز در مقابل کارزاری نظامی را در غزه آغاز کرد که منجر به ویرانی تقریبا تمامی منطقه و آوارگی همه ساکنان آن از خانه‌هایشان شد. به گفته مقام‌های بهداشتی حماس، این حملات بیش از ۵۳ هزار نفر را به کام مرگ کشانده است.

حماس از مدت‌ها پیش می‌گوید آزادی گروگان‌های باقی‌مانده منوط به پایان حملات اسرائیل است، اما اسرائیل تاکید دارد تا نابودی کامل حماس، به جنگ ادامه خواهد داد.

کارشناسان سازمان ملل هشدار داده‌اند با گذشت بیش از دو ماه از توقف کامل ارسال محموله‌های غذایی به غزه، قحطی در این منطقه در آستانه وقوع است.

بیشتر بخوانید: ترامپ از گرسنگی مردم غزه گفت و وعده اتفاقات خوب را داد

تام فلچر، رییس امور بشردوستانه سازمان ملل، در نشست اخیر شورای امنیت این پرسش را مطرح کرد که آیا شورا برای «جلوگیری از نسل‌کشی» اقدامی خواهد کرد یا نه.

اسرائیل حماس را مسئول رنج غیرنظامیان می‌داند و می‌گوید این گروه با فعالیت در میان جمعیت غیرنظامی، کمک‌ها را مصادره می‌کند؛ موضوعی که حماس آن را رد کرده است.

اسرائیل همچنین می‌گوید در جریان آتش‌بس شش ‌هفته‌ای در بهمن سال گذشته، مواد غذایی کافی به غزه رسیده بود تا فعلا از بروز قحطی جلوگیری کند.

ترامپ ۲۵ اردیبهشت به بحران فزاینده گرسنگی در غزه و ضرورت ارسال کمک‌ها به این منطقه اذعان کرد.

آمریکا طرحی برای از سرگیری ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه ارائه کرده که قرار است از طریق پیمانکاران خصوصی انجام شود.

اسرائیل با وجود محاصره دو و نیم ماهه غزه، از این طرح حمایت کرده است اما سازمان ملل، نهادهای بین‌المللی و آژانس‌های امداد، آن را رد کرده‌اند.

شبکه ان‌بی‌سی‌نیوز ۲۷ اردیبهشت به نقل از پنج منبع آگاه گزارش داد دولت ترامپ در حال بررسی طرحی برای انتقال دائمی تا یک میلیون فلسطینی از نوار غزه به لیبی است.