اختصاصی

به بازداشت‌شدگان گشت ارشاد توهین‌های جنسی می‌شود و کتک می‌خورند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۱/۳۰

شماری از زنان مخالف حجاب اجباری که در روزهای گذشته به دست ماموران گشت ارشاد بازداشت شده‌اند، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال از ضرب‌وشتم شدید، تعرض و آزار خود در زمان بازداشت خبر داده و گفته‌اند ماموران پلیس و نیروهای لباس شخصی در زمان دستگیری زنان به آنها توهین‌های جنسی می‌کنند.

یکی از بازداشت‌شدگان که دختری ۱۷ ساله است در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال گفت ماموران در زمان دستگیری‌اش در پارک دانشجوی تهران، با خشونت زیادی با او برخورد کرده و علاوه بر کشیدن موهایش و زدن ضربات باتون به بازوی دست راست و ران‌هایش، او را با الفاظ رکیک جنسی خطاب قرار داده‌اند.

این دختر نوجوان در توصیف برخورد ماموران گفت که یکی از ماموران مرد در داخل ون به همه زنان بازداشت شده که در زمان دستگیری‌ مقاومت کرده بودند، حمله کرده و آنها را با باتون مورد ضرب و شتم قرار داده است.

به گفته این شهروند، ماموران پس از انتقال او و دیگر زنان بازداشت شده به بازداشتگاهی در مرکز شهر تهران، رمز گوشی‌های تلفن همراه آنان را با زور و تهدید گرفته و گالری تصاویر و لیست تماس‌ها و پیام‌های آنان را در شبکه‌های اجتماعی بررسی کرده‌اند.

او درباره دیگر زنان بازداشت‌شده گفت اکثر بازداشت‌شدگان دختران زیر ۲۰ سال بوده‌اند اما در میانشان زنان میانسال هم بوده است.

این دختر جوان در ساعاتی که در بازداشت بوده، حدود ۵۰ زن دیگر را در وضعیتی مشابه خود دیده است.

یکی دیگر از زنان بازداشت شده که دختری ۱۹ ساله است به ایران‌ اینترنشنال گفت در بازداشتگاه از دادن رمز تلفن خود خودداری کرده و یکی از ماموران لباس‌شخصی در حضور دو مامور زن و مرد پلیس، با باتون به سینه‌ها، دست‌ها و پاهای او ضربه زده است.

به گفته این شهروند، ماموران پلیس در پاسخ به اعتراض او گفته‌اند کاری از آنان ساخته نیست و بهتر است با این مامور لباس‌شخصی همکاری کند تا کارش به نهادهای امنیتی کشیده نشود.

این دختر جوان اضافه کرد که پس از مقاومت در برابر ماموران و ندادن رمز تلفن، مامور لباس شخصی با شوکر برقی به شکم و اندام تناسلی‌اش ضربه زده، او را با الفاظ رکیک جنسی خطاب قرار داده و به خانواده‌اش توهین‌های جنسی کرده است.

هر دو این دختران ساعاتی پس از بازداشت با دادن مشخصات، نشانی خانه، شماره تلفن خود و اعضای خانواده و زدن اثر انگشت و امضا پای برگه‌هایی که روی آنها نوشته شده بودند «حجاب را رعایت نکرده»، از بازداشتگاه آزاد شده‌اند.

بر اساس گزارش‌ها، از روز شنبه تا سه‌شنبه صدها زن در شهرهای مختلف کشور از جمله تهران و کرج، به دلیل سرپیچی از رعایت حجاب اجباری بازداشت شدند.

بازداشت زنان در سراسر ایران

گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی است بازداشت زنان مخالف حجاب اجباری در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه به استان‌های دیگر کشور گسترش یافته و صدها زن در استان‌های فارس، قزوین، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، گیلان، مازندران، هرمزگان و بوشهر بازداشت شده‌اند.

یکی از زنان بازداشت‌شده در یاسوج و شماری از زنان بازداشت‌شده در شیراز و اصفهان درباره مشاهدات خود در بازداشتگاه‌های پلیس گفته‌اند بسیاری از دختران بازداشت‌شده در این شهرها کودکان و نوجوانان ۱۵ تا ۱۷ ساله بودند.

به گفته این شهروندان، دختران بازداشت‌شده در شیراز و یاسوج با وجود اینکه از سوی ماموران پلیس و ماموران لباس شخصی مورد ضرب و شتم شدید و انواع فحاشی‌ها قرار گرفتند، «مقابل ماموران می‌خندیدند و از دادن تعهد رعایت حجاب برای آزادی امتناع می‌کردند».

گفته شده است ماموران به ناچار آنان را بدون اخذ تعهد آزاد کرده‌اند.

یکی از زنان بازداشت‌شده که دانشجوی یکی از دانشگاه‌های تهران است، از ضبط تلفن همراه و کارت دانشجویی خود به دست ماموران خبر داد و گفت پس از بازداشت به زندان قرچک ورامین منتقل شده است.

به گفته این زن جوان که در جریان خیزش ۱۴۰۱ نیز سابقه بازداشت داشته، نزدیک به ۱۰۰ زن دیگر در شرایطی مشابه او، پس از بازداشت به زندان قرچک منتقل شده‌اند که برخی از آنان با تودیع قرارهای کفالت و وثیقه و برخی دیگر با دادن تعهد آزاد شده‌اند.

این شهروند که خود با تودیع قرار کفالت آزاد شده، به ایران‌اینترنشنال گفت برخی از زنان بازداشت‌شده در زندان قرچک به او گفته‌اند از روز شنبه تا روز سه‌شنبه بیش از ۱۰۰ زن به زندان قرچک منتقل شده‌اند که بیشتر آنان در همان روز نخست آزاد شده‌اند.

او تاکید کرد ماموران به دلیل سرپیچی‌اش از ارائه رمز تلفن، وسایل شخصی‌اش را پس نداده‌اند و گفته‌اند به زودی برای ارائه توضیحات به یکی از نهادهای امنیتی احضار خواهد شد.

یکی از شهروندانی که پس از دستگیری به بازداشتگاه پلیس آگاهی تهران منتقل و ساعاتی بعد با دادن تعهد آزاد شده است، به ایران‌اینترنشنال گفت دو تن از زنان بازداشت شده همراه با چند پسر جوان که به بازداشت آنها اعتراض کرده بودند، به او گفتند در اثر ضرب و جرح در زمان بازداشت، دچار درد و کبودی در نقاط مختلف بدن شده‌اند.

گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی است شماری از زنان بازداشت شده روزهای اخیر در کرج به زندان کچوئی این شهر منتقل شده‌اند و برخی از آنها با وجود آسیب‌های وارده به بدن، از رسیدگی پزشکی مناسب محروم مانده‌اند.

نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی، نوجوان کشته‌شده در خیزش انقلابی، روز پنج‌شنبه ۳۰ فروردین در یک استوری اینستاگرامی از بازداشت دخترش آیدا خبر داد و نوشت او به دلیل نداشتن حجاب اجباری به دست پلیس امنیت اخلاقی تهران دستگیر شده و همچنان در بازداشت به‌سر می‌برد.

ایران‌اینترنشنال روز چهارشنبه در گزارشی نوشت که ماموران هنگام بازداشت شهروندان، به منظور جلوگیری از هجوم مردم و نجات زنان، از تعداد زیادی لباس شخصی استفاده می‌کنند.

بر اساس گزارش‌ها،‌ تا کنون بخشی از زنان بازداشت‌شده در تهران به اداره آگاهی،‌ کلانتری‌ها و مرکز مبارزه با مواد مخدر در خیابان نیلوفر منتقل شده‌اند.

جمهوری اسلامی از صبح روز شنبه ۲۵ فروردین با اجرای طرحی موسوم به «نور» بار دیگر حضور نیروهای انتظامی، بسیج و ماموران لباس‌ شخصی را برای مبارزه با زنانی که زیر بار حجاب اجباری نمی‌روند، افزایش داد.

در کم‌تر از یک هفته از آغاز این طرح، گزارش‌های متعددی درباره برخورد خشونت‌آمیز ماموران با مخالفان حجاب اجباری منتشر شد.

در روزهای گذشته شمار زیادی از مخاطبان ایران‌اینترنشنال با ارسال پیام‌هایی تاکید کردند در مواردی شاهد بازداشت توام با ضرب و شتم زنان و حتی تعرض به برخی از آنها بوده‌اند.

در واکنش به این رویدادها، صدها کاربر رسانه‌های اجتماعی از روز سه‌شنبه ۲۸ فروردین طوفانی توییتری با هشتگ «جنگ علیه زنان» راه انداختند.

رفتار حکومت با زنان، تصویری عریان از درنده‌خویی

جمعی از نواندیشان دینی در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن برخوردهای خیابانی حکومت، اعلام کردند رفتار جمهوری اسلامی با زنان، تصویری عریان از درنده‌خویی نسبت به نیمی از جامعه بالنده ایران است.

امضاکنندگان این بیانیه با بیان اینکه با قاطعیت مخالفت صریح خود را با فرصت‌طلبی حکومت در سرکوب دوباره‌ زنان کشور اعلام می‌کنند، تاکید کردند که دوران «یا روسریی یا توسری» برای همیشه سپری شده و بازگشت‌ناپذیر است.

به گفته نویسندگان این بیانیه، حاکمان کشور می‌دانند که نمی‌توانند ماموران خود را به همه‌ محلات و خیابان‌ها اعزام کنند.

این بیانیه را محمدجواد اکبرین، حسن یوسفی اشکوری، عبدالعلی بازرگان، رضا بهشتی معزّ، میثم بادامچی، سروش دبّاغ، عبدالله ناصری طاهری، علی طهماسبی، احمد علوی، رضا علیجانی، رحمان لیوانی، داریوش محمدپور، مهدی ممکن، ژیلا موحد شریعت‌پناهی و یاسر میردامادی امضا کرده‌اند.

آنها تاکید کرده‌اند نافرمانی مدنی زنان در برابر حجاب اجباری در بسیاری از شهرهای کشور گسترده‌تر از آن است که بتوان «با گسیل عده‌ای سیاه‌پوش، پر سر و صدا و خشن در معدود نقاط و میادین شهرها» ‌آن را مهار کرد.

امضاکنندگان این بیانیه به حاکمان کشور هشدار داده‌اند از جنگیدن تن‌به‌تن با زنان ایرانی پرهیز کنند و تنوع طرز فکرها و گونه‌گونی سبک‌ زیست‌ها را به رسمیت بشناسند و از این موضوع به عنوان کاری به صلاح کشور، ملت، دین و اخلاق نام برده‌اند.

تاکید مسوولان جمهوری اسلامی بر برخورد تند با مخالفان حجاب اجباری

مجتبی ذوالنور، نایب‌رییس مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا با بیان اینکه «جنبه ارشادی لایحه حجاب بیش از داغ و درفشی است که متوجه هنجارشکنان با عناد، عقده، غرض و مرض» است، گفت: «کسانی که حجاب غیرکاملی دارند، داغ‌ و درفش نمی‌شوند. تندی برخورد با کسانی است که هنجارشکن متعمد هستند.»

ذوالنور با بیان اینکه لایحه «عفاف و حجاب» به شکل پلکانی است و رویکرد ارشادی به افراد با حجاب ناقص دارد گفت: «با سلبریتی‌ها و فعالین اجتماعی که به صورت عمدی با ارزش‌های مذهبی مخالفت ورزیده‌اند، با تندی برخورد خواهد شد.»

امیرحسین بانکی‌پور، نماینده اصفهان و از حامیان قانون حجاب اجباری به شبکه شرق گفت: «هنوز قانون جدید [حجاب و عفاف] تصویب نشده و تا تصویب قانون جدید دستگاه‌ها باید به وظیفه خود عمل کنند. وظیفه فراجا طبق قانون قبل این بوده که با جرایم مشهود برخورد کند.»

کانال تلگرامی تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی، با انتشار مطلبی نوشت در شرایطی که تنش میان ایران و اسرائیل در اوج خود قرار گرفته، کاربران رسانه اجتماعی ایکس به موضوع گشت ارشاد و حجاب، حساسیت بیشتری نشان می‌دهند.

حسین قاضیان، جامعه‌شناس، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال با اشاره به اینکه حکومت به دلیل مقاومت زنان در برابر تحمیل حجاب اجباری به جنگ آنها رفته، تاکید کرد پشتیبان نظام سیاسی ایران یک ایدئولوژی‌ است که «در درون، محتوا و تاریخش، تبعیض علیه زنان دمیده شده» است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
۲۴
۲۴
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.