ضرب و جرح و بازداشت زنان در خیابان‌ها برای اعمال حجاب اجباری

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۱/۲۸

در ادامه اجرای طرح «نور» برای برخورد جمهوری اسلامی با مخالفان حجاب اجباری، مخاطبان ایران‌اینترنشنال با ارسال پیام‌هایی مشاهدات خود را از خشونت شدید ماموران علیه زنان در خیابان‌ها روایت کردند. کاربران رسانه‌های اجتماعی از برگزاری یک طوفان توییتری با هشتگ #جنگ_علیه_زنان خبر دادند.

جمهوری اسلامی از صبح شنبه ۲۵ فروردین بار دیگر حضور نیروهای انتظامی، بسیج و ماموران لباس‌ شخصی را برای مبارزه با زنانی که زیر بار حجاب اجباری نمی‌روند افزایش داد.

تعدادی از مخاطبان ایران‌اینترنشال با ارسال پیام‌هایی از حضور گسترده ماموران پلیس و نیروهای امنیتی در شهرهای مختلف ایران برای سرکوب زنانی خبر دادند که حجاب اجباری را رعایت نمی‌کنند.

شماری دیگر از مخاطبان از برخوردهای خشن ماموران با زنانی گفتند از حجاب اجباری سرپیچی می‌کنند و تاکید کردند در مواردی شاهد بازداشت توام با ضرب و شتم زنان و حتی تعرض به برخی از آنها بوده‌اند.

بر اساس تصاویر و ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال، ماموران گشت ارشاد به همراه نیروهای بسیج و ماموران لباس شخصی، روز سه‌شنبه ۲۸ فروردین به صورت گسترده در پارک دانشجو و محوطه تئاتر شهر تهران حاضر شده‌اند.

یکی از مخاطبان ایران‌اینترنشنال که تصاویری برای این رسانه ارسال کرده است، تاکید کرد ماموران در موج جدید گشت ارشاد، به طرز شدیدتری برخورد می‌کنند و حتی کسانی را که روسری نازکی دارند، دستگیر و سوار بر ون می‌کنند.

به گفته این شهروند، برخی نیروهای پلیس حاضر در خیابان‌ها مایل به برخورد با زنان مخالف حجاب اجباری و بازداشت آنها نیستند و به همین دلیل یک یا دو عضو سپاه پاسدارن را کنارشان گذاشته‌اند تا مجبور شوند با مردم برخورد کنند.

یک مخاطب با ارسال پیامی به ایران‌اینترنشنال درباره مشاهده خود از متروی میدان صنعت تهران گفت تعداد زیادی از ماموران زن و مرد گشت ارشاد که برخی اسلحه داشتند، یک دختر حدودا ۲۰ ساله را همراه با ضرب و شتم بازداشت و سوار خودروی ون کرده با خود بردند.

به گفته این شهروند، برخی حاضران تلاش کردند جلوی این اقدام ماموران گشت ارشاد ایستادگی کنند اما نتوانستند کاری کنند و ماموران مرد به هر کسی که اعتراض می‌کرد یا قصد عکس‌برداری و فیلم‌برداری داشت، «وحشیانه» حمله می‌کردند.

یکی از شهروندان از حضور خودروهای گشت ارشاد در یکی از خیابان‌های لاهیجان خبر داد و به ایران‌اینترنشنال گفت ماموران سعی کردند به او تعرض کنند و به زحمت توانسته خود را از دستشان نجات دهد و فرار کند.

یک مخاطب با ارسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال گفت ماموران در سعادت‌آباد تهران یک دختر را که شال روی سرش بود سوار ون کردند و گفتند چون موهایش را از پشت بسته و قسمتی از موهایش بیرون مانده، بازداشت می‌شود.

ویدیوی رسیده دیگری به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد شامگاه دوشنبه ۲۷ فروردین نیز ماموران حکومتی گشت ارشاد یک زن را در فلکه دوم تهرانپارس با خشونت بازداشت کرده و با انتقال به داخل ون با خود بردند.

اکانت اپلیکیشن «گرشاد» در رسانه اجتماعی ایکس که برای امن‌تر کردن تردد زنان ایرانی و پرهیز از مواجهه آنها با گشت ارشاد فعالیت می‌کند، از حضور ماموران گشت ارشاد در نقاط مختلف شهر تهران از جمله محدوده تئاتر شهر، میدان پالیزی، میدان تجریش، میدان صنعت، میدان ونک، تهرانپارس و ایستگاه‌های متروی حسین‌آباد، میرزای شیرازی و صادقیه خبر داد.

به گزارش گرشاد، ماموران برای برخورد با زنان دارای پوشش عادی، در میدان‌ها و خیابان‌های اصلی شمار دیگری از شهرهای کشور از جمله کرج، خرم‌آباد و یزد طی روزهای دوشنبه‌ و سه‌شنبه حضور گسترده‌ای داشتند.

ایران‌اینترنشنال روز دوشنبه در گزارشی با استناد به روایت‌های مردم در شبکه‌های اجتماعی از افزایش حمله، ضرب‌وشتم و دستگیری زنان به دلیل سرپیچی از حجاب خبر داده بود.

ویدیوی منتشر‌ شده در رسانه‌های اجتماعی در روز سه‌شنبه فریادهای زنی را در رشت نشان داد که ماموران گشت ارشاد در حال بازداشت او هستند.

دینا قالیباف در تهران بازداشت شد

سایت هرانا در گزارشی نوشت دینا قالیباف، روزنامه‌نگار و دانشجوی دانشگاه بهشتی تهران، روز سه‌شنبه به دست نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

هرانا نوشت بازداشت قالیباف در منزلش صورت گرفته اما تا کنون از نهاد بازداشت کننده و سرنوشت او اطلاعی حاصل نشده است.

این روزنامه‌نگار روز دوشنبه با انتشار مطلبی در رسانه اجتماعی ایکس از بازداشت همراه با خشونت خود به دست نیروهای انتظامی در ایستگاه مترو صادقیه تهران خبر داده بود.

قالیباف در روایت خود درباره چگونگی بازداشتش، از گشت ارشاد با هشتگ گشت کشتار یاد کرده و نوشته بود ماموران همراه با خشونت، تعرض جنسی و زدن ضربات شوکر به او دست‌بند زده و ساعتی بعد آزادش کردند.

ویدیوی رسیده به ایران‌اینترنشنال در روز سه‌شنبه بازداشت زنان را به‌دست ماموران گشت ارشاد در کنار مرکز تجاری اُپال در سعادت‌آباد تهران به نمایش گذاشت.

طوفان توییتری جنگ علیه زنان

شماری از فعالان حقوق زنان و کاربران رسانه‌های اجتماعی با انتشار فراخوانی از مردم خواستند ساعت ۹ شب (به وقت ایران) سه‌شنبه ۲۸ فروردین با هشتگ #جنگ_علیه_زنان درباره مقابله حکومت با زنان دارای پوشش اختیاری بنویسند.

در این فراخوان که در سایت‌های بیدارزنی و دیده‌بان آزار نیز منتشر شد، اشاره شده است که از روز شنبه ۲۵ فروردین، مقابله با زنان دارای پوشش عادی به نام «طرح نور»، با خشونت و‌ سرکوبی چندجانبه و حداکثری پیش رفته و نیروهای فراجا، لباس شخصی و بی‌شمار ماموران لباس خاکستری، به فحاشی، ارعاب و وحشت‌آفرینی، ضرب‌وشتم و بازداشت زنان در میادین و معابر شهری پرداخته‌اند.

نویسندگان این فراخوان به ایستادگی و مبارزه زنان در برابر سرکوب‌ها، ستم‌ها و تبعیض‌های جنسیتی، اقتصادی، سیاسی، اتنیکی و اجتماعی اشاره کرده و نوشته‌اند جنگ علیه زنان، جنگی تمام‌قد از سوی حاکمیت است که جان و تمامی حقوق اساسی زنان را نشانه گرفته است.

آنها تاکید کرده‌اند زنان این بار نیز متحمل خشونت و بازداشت‌های گسترده در قبال حق پوشش آزاد خود هستند.

انتقاد یک حقوقدان از بازداشت گسترده زنان

علی خالقی، حقوقدان و دانشیار گروه حقوق جزا و جرم‌شناسی دانشگاه تهران در یادداشتی به بررسی ابعاد حقوقی و قانونی طرح تازه سرکوب زنان مخالف حجاب اجباری پرداخت.

او در این یادداشت با اشاره به اینکه اجرای طرح نور برای «جلوگیری از کشف حجاب» به دلیل عدم رعایت ماده ۴۴ قانون آیین دادرسی کیفری و نبود ضرورت قانونی، خلاف قوانین است، تاکید کرد دستگیری و سلب آزادی افراد به این شیوه، می‌تواند نقض حقوق بشر تلقی شود.

سایت «وکلا پرس» که بخشی از دیدگاه این حقوقدان را منتشر کرده، به نقل از او نوشت: «دستگیری نزدیک به ۵۰۰ زن و دختر در اولین روز اجرای این طرح در تهران، ضرورتی نداشته و با قوانین موجود همخوانی ندارد.»

خالقی در پایان تاکید کرد محل حضور و انجام وظیفه مقام قضایی از حیث رعایت استقلال و شان قاضی موضوعیت دارد و عزیمت او به مقر انتظامی برای تفهیم اتهام به متهمان دستگیر شده، صحیح نیست.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی‌های فروردین امسال خود با تاکید بر «الزام حجاب اجباری» بار دیگر خواستار برخوردهای امنیتی و قضایی با زنان شد.

یک هفته پس از این صحبت‌های خامنه‌ای، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ خبر از اجرایی شدن طرحی با نام «طرح نور» داد و دلیل اجرای این طرح را، «رعایت قانون» و «مطالبه مردم متدین» عنوان کرد.

روز دوشنبه ۲۷ فروردین، رسانه‌های حکومتی در ایران تصاویری منتشر کردند که نشان می‌دادند گروهی از اصناف و بازاریان حامی حکومت در تهران، در حمایت از «صیانت از عفاف و حجاب» در مسجد جامع بازار تجمع کردند و خواستار «برخورد قاطع ماموران انتظامی» با افرادی شدند که به گفته آن‌ها حجاب اسلامی را رعایت نمی‌کنند.

به نظر می‌رسد دور جدیدی از تهدید و خشونت نهادهای حکومتی علیه نافرمانی مدنی زنان شکل گرفته است.

با وجود تلاش حکومت برای سرکوب نافرمانی مدنی زنان با وضع قوانین مختلف، جریمه‌های سنگین و برخوردهای خشن، زنان زیادی در نزدیک به دو سال گذشته بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی ظاهر شده و می‌شوند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
۲۴
دنیای چین - فصل دوم
۲۴

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.