سازمان عفو بین‌الملل درباره خطر اعدام پنج زندانی معترض در ایران هشدار داد

سازمان عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای نسبت به خطر جدی اجرای حکم اعدام منوچهر مهمان‌نواز، منصور دهمرده، محمد قبادلو، مجاهد کورکور و رضا رسایی، پنج تن از معترضان بازداشت شده در خیزش انقلابی هشدار داد. به نوشته عفو بین‌الملل آنها هدف شکنجه و خشونت جسمی و جنسی قرار گرفته‌اند.

این نهاد حقوق بشری بین‌المللی در این بیانیه که روز ۲۹ آذر منتشر شده، اعلام کرده که شکنجه و دیگر بدرفتاری‌های انجام شده از طریق ضرب‌وشتم، شوک الکتریکی، خفگی، خشونت جنسی و محرومیت عمدی از مراقبت‌های بهداشتی را در رابطه با چهار نفر از پنج نفری که حکم اعدام دارند ثبت کرده است.

از میان این افراد منوچهر مهمان‌نواز با اتهام «محاربه» به اعدام محکوم شده و منصور دهمرده، شهروند بلوچ دارای معلولیت با اتهام افساد فی الارض به اعدام محکوم شده است.

محمد قبادلو به اتهام زیرگرفتن یک مامور پلیس با خودرو و قتل او به اعدام (قصاص) و در پرونده‌ای دیگر به «افساد فی‌الارض و محاربه» متهم شده و برای او حکم اعدام صادر شد.

فروردین امسال قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد برای «عباس کورکوری مشهور به مجاهد کورکور» به‌عنوان «متهم اصلی پرونده کشته شدن کیان پیرفلک» حکم اعدام صادر کرده که «غیر قطعی» و قابل فرجام‌خواهی در دیوان عالی کشور است. صدور این حکم در شرایطی است که خانواده کیان پیرفلک بارها به صراحت اعلام کرده‌اند قاتلان فرزندشان نیروهای حکومتی بوده‌اند.

رضا رسایی، معترض بازداشتی، به‌اتهام قتل نادر بیرامی، رییس سازمان اطلاعات سپاه کرمانشاه در ۲۷ آبان ۱۴۰۱ به اعدام (قصاص نفس) محکوم شده است.

عفو بین‌الملل در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به اینکه دست‌کم دو نفر دیگر به نام‌های سعید شیرازی و ابوالفضل مهری حسین حاجیلو با اتهاماتی که می‌تواند منجر به صدور حکم اعدام برایشان شود، مورد محاکمه قرار گرفته‌اند، از مقام‌های جمهوری اسلامی خواستند محکومیت شهروندان در رابطه با خیزش سراسری را لغو کنند.

ابوالفضل مهری حسین حاجی‌لو، فوتبالیست ۱۷ ساله رده‌های پایه در استان تهران است و در آبان‌ماه سال گذشته توسط قاضی ابوالقاسم صلواتی در دادگاه انقلاب تهران محاکمه شده بود.

عفو بین‌الملل هشدار داده که حداقل ۱۵ معترض بازداشت شده دیگر در خطر مجازات اعدام‌اند و هشت نفر در پی محاکمات ساختگی به شدت ناعادلانه اعدام شده‌اند.

به نوشته عفو بین‌الملل، این افراد در دادگاه‌های انقلاب و کیفری سراسر کشور از جمله استان‌های البرز، تهران، کرمانشاه، خوزستان و سیستان و بلوچستان با محاکمه‌های به شدت ناعادلانه مواجه شده‌اند.

این سازمان حقوق بشری از دسترسی نداشتن این افراد به وکیل انتخابی به عنوان یکی از حقوق نقض شده آنها نام برده است.

عفو بین‌الملل اعلام کرده که جمهوری اسلامی از «اعترافات آلوده به شکنجه» به عنوان مدرکی برای صدور حکم علیه آنها استفاده کرده و برخی از این اعترافات قبل از محاکمه از رسانه‌های دولتی پخش شده‌اند.

در قسمت دیگری از این بیانیه آمده که جمهوری اسلامی تنها در ماه آبان دست‌کم ۱۱۵ نفر را اعدام کرده است.

سازمان عفو بین‌الملل، ماه گذشته در گزارشی ۱۲۰ صفحه‌ای به تجاوز ماموران سپاه، بسیج، وزارت اطلاعات و بخش‌های مختلف پلیس به زنان، مردان و کودکان در جریان خیزش انقلابی مردم ایران پرداخت و روایت‌هایی را از برخی از قربانیان منتشر کرد.

طبق گزارش عفو بین‌الملل، نیروهای امنیتی ایران زنان، مردان و کودکان را که در خیزش «زن، زندگی، آزادی» شرکت داشتند، مورد تجاوز جنسی، تجاوز گروهی و سایر خشونت‌های جنسی قرار داده‌اند.

خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی که از شهریورماه ۱۴۰۱ در واکنش به کشته شدن مهسا ژینا امینی در بازداشت پلیس گشت ارشاد آغاز شد، با سرکوب شدید معترضان از سوی حکومت مواجه شد.

جمهوری اسلامی تاکنون دست‌کم هشت معترض از جمله محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمد حسینی، محمدمهدی کرمی، مجید کاظمی، سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی و میلاد زهره‌وند را در ارتباط با خیزش اعدام کرده است.

بنا بر آمار منتشر شده از سوی نهادهای حقوق بشری، در جریان این خیزش انقلابی دست‌کم ۵۵۱ معترض از جمله ۶۸ کودک کشته شده، دست‌کم ۲۲ تن از معترضان با مرگ‌هایی مشکوک یا خودکشی جان خود را از دست دادند و صدها تن از ناحیه چشم آسیب دیدند.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه، اواسط اسفندماه سال گذشته بدون اشاره به شمار افراد بازداشت شده در جریان خیزش گفته بود ۲۲ هزار نفر از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ با «عفو علی خامنه‌ای» آزاد شده‌اند.