تایمز اسرائیل چهارشنبه ۲۴ تیر افزوده است که این اقدام میتواند راه را برای دستیابی به توافقی قریبالوقوع هموار کند.
بر اساس این گزارش، اسرائیل پس از اعمال فشار از سوی استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، از مواضع حداکثری خود درباره سطح و گستره عقبنشینی جزئی از غزه عقبنشینی کرده است.
این دو منبع، که نامشان اعلام نشده، به تایمز اسرائیل گفتند که بهدنبال این فشارها، نقشههای تازهای که اسرائیل ارائه داده، دیگر شامل باقیماندن نیروهای ارتش اسرائیل در گذرگاه موراغ، منطقهای که شهرهای جنوبی رفح و خانیونس را از یکدیگر جدا میکند، نمیشود.
بهنوشته این روزنامه، اسرائیل همچنین پذیرفته است که دامنه حضور خود در رفح را کاهش دهد.
پیشتر، اسرائیل امیدوار بود که در این منطقه شهری موسوم به «شهر انسانی» ایجاد کند تا جمعیت غزه به آن منتقل، در بدو ورود غربال و سپس از خروج بازداشته شوند؛ اقدامی که هدف نهایی آن تشویق به مهاجرت جمعی فلسطینیان از نوار غزه بود.
به گفته دیپلمات عرب، پیشنهاد جدید اسرائیل درباره عقبنشینی از غزه احتمالاً اجرای این طرح جنجالی «شهر انسانی» را با مانع جدی مواجه خواهد کرد.
بر اساس اطلاعات منبع نزدیک به مذاکرات، هماکنون میانجیگران در دوحه در حال بررسی طرحهای تازه اسرائیل با مذاکرهکنندگان حماس هستند؛ طرحهایی که به گفته او، تا حد زیادی با خواست حماس برای عقبنشینی ارتش اسرائیل به مواضعی که پیش از فروپاشی آتشبس قبلی در دوم مارس در اختیار داشت، همراستا است.
در همین حال، حماس نیز نشان داده است که آماده مصالحه درباره درخواست خود برای تضمین رسمی آتشبس دائم از سوی اسرائیل است؛ مشروط بر آنکه دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، تضمین شخصی بدهد که این آتشبس تا زمان دستیابی به توافق نهایی پابرجا خواهد ماند.
با مصالحه حماس در زمینه آتشبس دائم و عقبنشینی اسرائیل از بخشی از شروطش درباره حضور نظامی، میانجیگران بر این باورند که موانع اصلی در مذاکرات جاری در دوحه پشت سر گذاشته شده است.
با این حال، دیپلمات عرب به تایمز اسرائیل گفت که طرفین همچنان باید بر سر سازوکارهای توزیع کمکهای بشردوستانه و نیز تعداد و هویت اسرای فلسطینی که قرار است در چارچوب این آتشبس دوماهه در برابر آزادی ۱۰ گروگان زنده اسرائیلی و تحویل اجساد ۱۸ گروگان کشتهشده آزاد شوند، به توافق برسند.