یک گزارش جدید از خشونت جنسی گسترده و سازمانیافته در حمله ۷ اکتبر حماس خبر داد
روزنامه بریتانیایی ساندیتایمز خبر داد به زودی گزارشی مستند درباره تجاوز و اعمال خشونت جنسی «گسترده و سازمانیافته» اعضای حماس در حمله هفتم اکتبر به اسرائیل و همچنین آزار جنسی گروگانها منتشر میشود.
این گزارش که از سوی کارشناسان اسرائیلی در حوزه جنسیت و حقوق تهیه شده، «داینا» نام دارد و قرار است سهشنبه ۱۷ تیر در اورشلیم منتشر شود. دولت بریتانیا در تامین بخشی از بودجه این مطالعه مشارکت داشته است.
هدف از تهیه این گزارش «مقابله با انکار، اطلاعات نادرست و سکوت جهانی» درباره رخدادهای هفتم اکتبر عنوان شده و به گفته دستاندرکارانش، میکوشد روایت تاریخی را اصلاح و تاکید کند که حماس از خشونت جنسی بهعنوان سلاحی تاکتیکی در جنگ استفاده کرده است.
این گزارش شامل شهادت ۱۵ گروگان سابق، یک بازمانده از تلاش برای تجاوز در جشنواره موسیقی سوپِرنووا و ۱۷ نفر دیگر است که یا خود شاهد خشونتها بودهاند یا روایتهایی را شنیدهاند.
در این گزارش اشاره شده که الگوهای مشخصی در شیوه اعمال خشونت جنسی نیروهای حماس در حمله هفتم اکتبر نمایان است.
از جمله این شواهد، پیدا شدن پیکر زنانی جوان است که کاملا برهنه یا نیمهعریان و با دستهای بسته به درختها یا تیرها بسته شده و با شلیک به ناحیه تناسلی و سر به قتل رسیده بودند.
بر اساس این گزارش، شواهدی نیز از «تجاوز گروهی» به شماری از قربانیان پیش از کشتن آنها وجود دارد.
برخی شاهدان گفتهاند قربانیان تیر خورده بودند و مهاجمان حتی پس از مرگ زنان «تلاش میکردند به آنها تجاوز کنند».
ساندیتایمز بر اساس این دادهها نوشت خشونت جنسی در حمله هفتم اکتبر «گسترده و سازمانیافته» بود و مواردی از تجاوز و تجاوز گروهی دستکم در شش مکان مختلف رخ داد.
در ادامه این گزارش آمده است: «خشونت جنسی در دوران اسارت نیز ادامه داشت؛ بسیاری از گروگانهای بازگشته گزارش دادهاند که برهنه شدهاند، مورد آزار جنسی، جسمی و کلامی و حمله جنسی قرار گرفتهاند و تهدید به ازدواج اجباری شدهاند.»
بر اساس این گزارش، اکثر قربانیان یا در حین این حملات جان خود را از دست دادهاند، یا به میزانی دچار آسیب روانی شدهاند که قادر به سخن گفتن نیستند.
انتقادها از «استاندارد دوگانه» نهادها و فعالان حقوق زنان درباره تجاوز اعضای حماس
به گفته ساندیتایمز، واکنش نهادهای بینالمللی مانند نهاد زنان سازمان ملل به گزارشها درباره خشونتهای جنسی حماس در حمله هفتم اکتبر منجر به شکلگیری خشمی عمومی شده بود.
از سوی دیگر، برخی امدادگران و فعالان استدلال کرده بودند حماس بهعنوان یک سازمان «اسلامی» مرتکب تجاوز جنسی نمیشود، درحالی که نمونههایی مشخص از داعش و بوکوحرام در این زمینه پیشتر اثبات شده بود.
همچنین برخی منتقدان گفتهاند این موضوع مورد استفاده «ابزاری» دولت اسرائیل برای «توجیه جنایات» خود در غزه قرار گرفته است.
روت هالپرین-کاداری، استاد دانشگاه در حوزه فمینیسم و عضو کمیته رفع تبعیض علیه زنان در سازمان ملل که گزارش داینا به ابتکار او تهیه شده، در همین زمینه گفت: «ما احساس میکنیم که از سوی سایر زنان در سراسر جهان نادیده گرفته شدهایم. اگر استاندارد این است که حرف بازماندگان و شاهدان را باور کنیم، هیچ بهانهای برای سکوت وجود ندارد.»
این فعال حقوق زنان تاکید کرد در این مورد «استاندارد متفاوتی» به کار گرفته شد و قربانیان در «جریان سیاسیکاری» گم شدند.
او افزود: «اینکه بسیاری سکوت یا حتی آنچه اتفاق افتاد را انکار کردند، بسیار ناامیدکننده و شکستی جدی در حقوق بشر بینالمللی بود.»
سال گذشته میلادی، چند نهاد بینالمللی از جمله نماینده ویژه سازمان ملل در امور پیشگیری از خشونت جنسی، کمیسیون مستقل سازمان ملل و دادگاه کیفری بینالمللی گزارشهایی منتشر کردند که همگی بر وجود شواهدی از خشونت جنسی، از جمله تجاوز گروهی، در حمله هفتم اکتبر تاکید داشتند.
در همین راستا، تهیهکنندگان گزارش داینا از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواستهاند هیاتی حقیقتیاب اعزام کند و حماس را در فهرست سیاه گزارش سالانه مربوط به استفاده از خشونت جنسی بهعنوان سلاح جنگی قرار دهد.
در سوی دیگر، گروهی از فلسطینیان که نیروهای امنیتی و شهرکنشینان اسرائیلی را به ضرب و شتم و سوءاستفاده جنسی متهم کردهاند، اسفندماه ۱۴۰۳ در نشستی در مقر سازمان ملل در ژنو شهادت خود را ارائه دادند.
یک کمیته سازمان ملل نیز ۲۳ اسفند سال گذشته اسرائیل را به اعمال خشونت جنسی علیه ساکنان غزه متهم کرد.