مرکز تحقیقاتی «شهید میثمی» در غرب پایتخت ایران و نزدیک کرج، به گفته ارتش اسرائیل، بخشی از مجموعه تسلیحاتی پیشرفته در ایران به شمار میرود.
این مرکز بخشی از شرکتی است که بهعنوان زیرمجموعه شناختهشدهای از سازمان پژوهش و نوآوریهای دفاعی (سپند) فعالیت میکند.
وزارت خزانهداری ایالات متحده در سال ۲۰۲۰ این مجموعه را بهدلیل انجام پروژههایی شامل آزمایش و تولید عوامل شیمیایی و بهینهسازی آنها برای افزایش اثربخشی و سمی شدن به منظور استفاده بهعنوان عوامل ناتوانساز، تحریم کرد.
ارتش اسرائیل این سایت را بهعنوان مکانی معرفی کرده که «برای تولید مواد خام جهت توسعه تسلیحات هستهای» مورد استفاده قرار میگیرد.
محل نگهداری مواد منفجره پلاستیکی
روزنامه تایمز اسرائیل گزارش داده که این سایت احتمالا محل نگهداری «مواد منفجره پلاستیکی و مواد پیشرفتهای بوده که در آزمایشهای انفجار هستهای بهکار میرفتهاند».
به نوشته موسسه علوم و امنیت بینالملل، سیستمهای انفجاری در ایران، یا همان آغازگرهای چندنقطهای (تولیدکنندههای موج ضربهای)، نیازمند مواد منفجره پلاستیکی بسیار خالصشدهای هستند.
موسسه علوم و امنیت بینالملل در زمینه موضوعات مرتبط و موثر بر سیاستگذاری امنیت بینالملل فعالیت میکند.
این موسسه بر اساس تصاویر ماهوارهای ثبتشده به وسیله شرکت ایرباس، گزارش داد که چندین ساختمان در این مرکز تحقیقاتی در جریان بمباران هوایی اسرائیل بین ۱۵ و ۱۶ ژوئن (۲۵ و ۲۶ خرداد) تخریب شدهاند.
این سایت در روزهای ۱۷ و ۱۸ ژوئن (۲۷ و ۲۸ خرداد) نیز مجددا هدف حمله قرار گرفت.
موسسه علوم و امنیت بینالملل افزود ساختمانهایی که در حمله نخست منهدم شدند شامل یک بنای بزرگ از نوع آشیانهای بود که بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ ساخته شده بود و ممکن است همان ساختمانی باشد که در گزارش تایمز اسرائیل به آن اشاره شده است.
این موسسه به یکی از تصاویر ماهوارهای اشاره کرد که این ساختمان و ساختمانهای دیگر تخریب شده در جریان حمله نخست را نشان میدهد.
انفجار در درون یکی از ساختمانها
به نوشته موسسه علوم و امنیت بینالملل، پراکنده شدن گسترده مصالح سقف پس از حمله نشان میدهد که یک انفجار درون ساختمان روی داده است.
همچنین، تصاویر گرفتهشده در زمان ساخت این ساختمان آشیانهای نشان میدهند که در کف آن گودالی بتنی به ابعاد ۷.۵ متر در ۴.۵ متر وجود دارد که میتوانسته برای ریختهگری مواد منفجره پلاستیکی مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس گزارش موسسه علوم و امنیت بینالملل، در جریان حمله دوم، یک ساختمان واقع در جنوبیترین گوشه مجموعه آسیب دیده. به نظر میرسد این ساختمان، ساختمان اصلی یک مجموعه کوچک اداری/آزمایشگاهی بوده که بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ ساخته شده و تا سپتامبر ۲۰۰۹ یک پوشش سقفی قرمزرنگ به آن افزوده شده بود.
این موسسه افزود که مجراهای تهویه روی سقف که پیش از نصب پوشش سقفی دیده میشدند، نشان میدهند بخش آزمایشگاهی این ساختمان بیشترین آسیب را دیده است.
پیشتر و در واکنش به انتشار تصاویر ماهوارهای و تحلیلهای انجامشده، دیوید آلبرایت، رییس موسسه علوم و امنیت بینالمللی، با انتشار یادداشتی اعلام کرد: «برای شفافسازی باید گفت مطالعه کوتاه پیش رو مربوط به آسیبهایی است که به زیرساختهای ایران برای ساخت خودِ سلاح هستهای وارد شده است.»
او تاکید کرد: «ما هر روز به مکانهای بیشتری میرسیم که یا تخریب شدهاند یا آسیب دیدهاند. اسرائیل حتی محل نگهداری بسیاری از اسناد محرمانه مربوط به برنامه تسلیحات هستهای ایران را پیدا و آنها را نابود کرد.»
توصیه برای نابودی سانتریفیوژها
۱۶ اردیبهشت و پیش از آغاز جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و جمهوری اسلامی، موسسه علوم و امنیت بینالملل در مطلبی درباره توافقات هستهای با جمهوری اسلامی توصیه کرد که سانتریفیوژهای جمهوری اسلامی باید نابود شوند.
این موسسه افزود: «مهمترین اقدام جدید، نابودی سانتریفیوژها و تجهیزات مربوطه است، نه ذخیرهسازی آنها. حتی پیشنهادهایی که حذف کامل ذخایر اورانیوم غنیشده را شامل میشوند، زمانهای گریز بسیار کوتاهی ایجاد میکنند و فاقد ارزش امنیتیاند. حذف صرف اورانیومهای ۲۰ و ۶۰ درصدی، بیفایده تلقی میشود.»
سوم اردیبهشت نیز این موسسه با استناد به تصاویر ماهوارهای تجاری خبر داد حکومت ایران در حال احداث یک محوطه امنیتی با حصارهای جدید در اطراف کوه کلنگ گزلا در جنوب تاسیسات هستهای نطنز است.