تصویر ماهوارهای ثبتشده در ۲۴ ژوئن توسط شرکت آمریکایی Satellogic که در اختیار ایراناینترنشنال قرار گرفته، بهنظر میرسد نشاندهنده آسیب احتمالی به یک سایت ارتباطی حساس در داخل پایگاه هوایی آمریکا در العدید قطر باشد؛ پایگاهی که روز ۲۳ ژوئن هدف حمله ایران قرار گرفت. یک دایره قرمز نیز برای مشخصکردن ناحیه مورد نظر به تصویر افزوده شده است.
تصاویر ماهوارهای بهدستآمده از یک شرکت خصوصی که در اختیار ایراناینترنشنال قرار گرفته، نشان میدهد در جریان حمله موشکی جمهوری اسلامی در روز ۲۳ ژوئن (۳ تیر) به یک پایگاه نظامی آمریکا در قطر، به یکی از پیشرفتهترین مراکز ارتباطی در این پایگاه آسیب وارد شده است.
اگر صحت این تصاویر تایید شود، این نخستین شواهد عینی از خسارت فیزیکی به پایگاه «العدید» خواهد بود؛ بزرگترین پایگاه نظامی ایالات متحده در خاورمیانه که مقر پیشتاز فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) نیز هست.
ارتش آمریکا تاکنون به درخواست ایراناینترنشنال برای اظهار نظر درباره این تصاویر واکنشی نشان نداده است. حکومت ایران این حمله را در واکنش به عملیات غافلگیرانه آمریکا علیه سه سایت هستهای این کشور در روز پیش از آن انجام داد؛ عملیاتی که نقطه پایان جنگ ۱۲ روزه جمهوری اسلامی و اسرائیل بود و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اعلام کرد در آن برنامه هستهای ایران «نابود شد».
یک تصویر ماهوارهای منبعباز از پایگاه هوایی آمریکا در العدید قطر، پیش از آغاز جنگ ۱۲ روزه ماه گذشته در خاورمیانه، گنبد ژئودزیکی را نشان میدهد که پایانه مدرنسازی نیروی هوایی آمریکا (MET) را در خود جای داده است.تصویر ماهوارهای گرفتهشده در ۲۴ ژوئن توسط شرکت آمریکایی Satellogic که به دست ایراناینترنشنال رسیده، نشان میدهد که همان گنبد ژئودزیک به لکهای سوخته و سیاه تبدیل شده است.نسخه بزرگنماییشدهای از تصویر ماهوارهای پایگاه هوایی آمریکا در العدید قطر که به دست ایراناینترنشنال رسیده است.
سنتکام روز وقوع حمله اعلام کرد: «نیروهای آمریکایی با همکاری شرکای قطری خود، حمله موشکی بالستیک ایران به پایگاه العدید در نزدیکی دوحه را با موفقیت دفع کردند.»
ترامپ در آن زمان در پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال، واکنش ایران را «بسیار ضعیف» توصیف کرد و نوشت: «۱۳ موشک ساقط شدند و یکی هم بهدلیل حرکت در مسیری غیرتهدیدآمیز رها شد. خوشحالم که گزارش میدهم هیچ آمریکایی آسیب ندید و تقریبا هیچ خسارتی هم وارد نشد.»
ایالات متحده پس از این حمله واکنشی نظامی نشان نداد و ترامپ بهسرعت آتشبس را اعلام کرد؛ آتشبسی که تاکنون برقرار مانده است.
تصاویر ماهوارهای منابع باز از این پایگاه وسیع، که شامل باندهای پرواز، جادهها و دهها سازه است، یک نقطه متمایز در مرکز تاسیسات را نشان میدهد: یک گنبد ژئودزیک سفیدرنگ.
تصویری که روز ۲۴ ژوئن از سوی شرکت تحلیل دادههای فضایی Satellogic ثبت شده و به دست ایراناینترنشنال رسیده، نشان میدهد این ناحیه به لکهای سیاه و سوخته تبدیل شده است.
در دیگر بخشهای پایگاه هیچ نشانهای از آسیبدیدگی مشاهده نمیشود.
بهگفته کارشناسان، این مکان بهاحتمال زیاد یک «رادوم» (پوشش ضدآب مخصوص تجهیزات راداری یا ارتباطی) است که یک ترمینال ارتباطی مدرن (MET) به شکل دیش ماهواره در آن جای دارد. نصب این سامانه در پایگاه العدید، نخستین بار در بیانیه رسمی نیروی هوایی ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ اعلام شده بود.
بر اساس این گزارش، MET که با هزینه ۱۵ میلیون دلار ساخته شده، توانایی برقراری ارتباط امن شامل صدا، تصویر و انتقال داده را برای نیروهای مستقر در حوزه مسئولیت سنتکام با فرماندهان نظامی در سراسر جهان فراهم میکند.
نسخه نصبشده در قطر، نخستین مورد خارج از خاک آمریکا بود و به فناوری ضدپارازیت نیز مجهز است.
یک افسر آمریکایی در حال ارائه توضیحاتی به همکاران خود درباره «ترمینال مدرنشده سازمانی» (MET) در پایگاه هوایی العدید قطر، ۲۱ ژانویه ۲۰۱۶، در این عکس آرشیوی نیروی هوایی ایالات متحده.ترمینال مدرنشده سازمانی (MET) درون یک گنبد راداری (رادوم) در پایگاه هوایی العدید قطر، ۲۱ ژانویه ۲۰۱۶، در این عکس آرشیوی نیروی هوایی ایالات متحده دیده میشود.
فرزین ندیمی، تحلیلگر امور دفاعی و امنیتی در مؤسسه واشینگتن، در گفتوگو با ایراناینترنشنال گفت: «دو سامانه پاتریوت ارتش آمریکا و چند واحد دیگر متعلق به قطر وظیفه دفاع از این پایگاه را برعهده داشتند. از لحظهای که موشکهای ایران شناسایی شدند، فقط حدود دو دقیقه برای واکنش فرصت وجود داشت.»
او همچنین افزود: «ممکن است پهپادی ایرانی نیز در این حمله مشارکت داشته که تاکنون جزئیات آن اعلام نشده است. احتمال دارد این پهپاد از فرصت مشغول بودن سامانههای پاتریوت برای رهگیری موشکها استفاده کرده و به داخل نفوذ کرده باشد.»