در این نامه خطاب به پزشکیان آمده است: «متاسفانه بعضی جملات شما، از جمله ابراز امیدواریتان نسبت به شروع مجدد مذاکرات با آمریکا و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در شرایط فعلی ناامیدکننده و برخلاف وحدت بهوجود آمده در کشور بود.»
امضاکنندگان این نامه افزودند سخنان پزشکیان «نه تنها در داخل کشور بازتاب خوبی نداشت و بسیاری از مردم را سرخورده کرد، بلکه در خارج از کشور نیز منجر به سوءبرداشت طرف مقابل شد».
در ادامه این نامه آمده است: «بدیهی است [این صحبتها] دشمن را به این محاسبه غلط خواهد رساند که "ایران پس از حمله آمریکا، همچنان پیام ضعف مخابره می کند".»
نمایندگان امضاکننده این نامه هشدار دادند اظهاراتی از این دست موجب خواهد شد آمریکا از «موضع برابر» حاضر به گفتوگو با جمهوری اسلامی نشود، فشارها و تحریمها را افزایش دهد و «انگیزه بیشتری برای حمله نظامی مجدد به کشور» پیدا کند.
تمامی امضاکنندگان این نامه بهعنوان «نماینده تهران» در مجلس شوری اسلامی حضور دارند و در میان آنها، اسامی حمید رسایی، مرتضی آقاتهرانی، منوچهر متکی، امیرحسین ثابتی، مهدی کوچکزاده، اسماعیل کوثری، ابوالفضل ظهرهوند، مالک شریعتی، بیژن نوباوه و زهره لاجوردی دیده میشود.
پزشکیان در مصاحبه با کارلسون که ۱۶ تیر منتشر شد، اعلام کرد علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، معتقد است سرمایهگذاران آمریکایی «میتوانند به ایران بیایند و هیچ مانعی برای فعالیت آنها وجود ندارد».
او افزود: «ما برای هر نوع همکاری اقتصادی، صنعتی و تجاری با آمریکاییها آمادگی داشتهایم و همچنان داریم؛ اما این تحریمها هستند که مانع حضور آنها در کشور ما شدهاند.»
پزشکیان تاکید کرد منظور از شعار «مرگ بر آمریکا» در ایران «مرگ بر مردم و مقامهای آمریکا نیست».
انتقاد از اظهارات پزشکیان در «تفکیک» آمریکا و اسرائیل
۲۶ نماینده مجلس در ادامه نامه خود از «تاکیدهای بیش از اندازه» پزشکیان برای «تفکیک» آمریکا و اسرائیل انتقاد کردند و گفتند حمایتهای ایالات متحده زمینه را برای آغاز حمله اسرائیل به ایران فراهم آورد.
در این نامه آمده است: «کاش بهجای تلاش برای تفکیک میان شیطان بزرگ و پیمانکارش، با صراحتی که از شما انتظار میرود، به محکومیت جنایتکار اصلی یعنی آمریکا میپرداختید و تاکید میکردید که در چنین شرایطی حتی سخن از مذاکره با آمریکا نیز سراب است و منتهی به نتیجه دلخواهتان نخواهد شد.»
آنها همچنین به فتوای «محاربه» برخی مراجع تقلید شیعه علیه دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو اشاره کردند و گفتند پزشکیان در مصاحبه با پادکستر آمریکایی، بهطور «قاطع و محکم» از این «فتاوای تاریخی» دفاع نکرده است.
امضاکنندگان این نامه افزودند: «باید افکار عمومی در غرب مطمئن شود که کوچکترین تعرض و سوءقصد به رهبر عزیزتر از جانمان، بزرگترین تهدیدها را برای آنان در پی خواهد داشت اما متاسفانه چنین مفهومی در کلام شما به چشم نیامد.»
پزشکیان در مصاحبه با کارلسون گفته بود فتوای محاربه علیه ترامپ ربطی به حکومت ایران و رهبر جمهوری اسلامی ندارد.
روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران، ۱۷ تیر با انتقاد از این سخنان نوشت: «ما اکنون ملتی خشمگین هستیم و نمیتوانیم مانند روزهای صلح و صفا سخن بگوییم. نشان دادن خشم ملت عین عقلانیت است.»
در یکی از آخرین واکنشها به فتوای «محاربه» علیه رییسجموری آمریکا، سعید صلح میرزایی، عضو مجلس خبرگان، ۱۹ تیر گفت «از منظر اسلامی»، خون کسانی چون ترامپ و مقامات برخی کشورهای اروپایی «ارزشی ندارد» و «اگر مومنی بتواند انتقام خون شهدا را بگیرد و این تهدیدها را از سر کشورمان بردارد، این اقدام برای او وظیفهای شرعی خواهد بود».
سازمان اتحاد علیه ایران هستهای، ۱۸ تیر هشدار داد صادرکنندگان فتوای محاربه علیه ترامپ و نتانیاهو بهدنبال «صادر کردن تروریسم» هستند.