مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که این تحریمها بهدلیل تلاشهای آلبانیز برای سوق دادن دیوان کیفری بینالمللی (ICC) به اقدام قضایی علیه مقامها و شرکتهای آمریکایی و اسرائیلی وضع شده است.
او در این بیانیه تصریح کرد: «امروز تحریمهایی را علیه فرانچسکا آلبانیز اعمال میکنم؛ بهدلیل اقدامات ننگینی که برای تحریک دادگاه بینالمللی کیفری جهت تعقیب مقامات و مدیران آمریکایی و اسرائیلی انجام داده است.»
آلبانیز از منتقدان سرسخت عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه بوده و اقدامات ارتش این کشور را مصداق «کمپین نسلکشی» توصیف کرده است.
به گزارش رویترز، آلبانیز که یک وکیل و استاد دانشگاه ایتالیایی است، بارها خواستار تحریم تسلیحاتی اسرائیل، قطع روابط مالی و تجاری با این کشور و پاسخگویی حقوقی عاملان جنگ در غزه شده بود.
او در گزارش اخیر خود که اوایل ماه ژوئیه منتشر شد، بیش از ۶۰ شرکت بینالمللی از جمله تولیدکنندگان تسلیحات و شرکتهای فناوری را به حمایت از شهرکسازیهای غیرقانونی اسرائیل و عملیات نظامی این کشور در غزه متهم کرده بود.
این گزارش همچنین خواستار توقف همکاری شرکتها با اسرائیل و پیگرد قضایی مدیران متهم به نقض قوانین بینالمللی شده بود.
آلبانیز از جمله دهها گزارشگر مستقل سازمان ملل است که ماموریت دارند درباره بحرانها و موضوعات مشخص در حوزه حقوق بشر گزارش تهیه کنند. با این حال، مواضع این گزارشگران الزاما دیدگاه رسمی سازمان ملل محسوب نمیشود.
تحریم آلبانیز واکنش شدید نهادهای مدافع حقوق بشر را بهدنبال داشت. بهنوشته رویترز، دیلن ویلیامز، معاون اندیشکده «مرکز سیاستگذاری بینالمللی» در واشینگتن این اقدام آمریکا را «رفتار یک دولت یاغی» خواند. همچنین سازمان عفو بینالملل ضمن محکوم کردن تحریم آلبانیز تاکید کرد که گزارشگران ویژه باید مورد حمایت قرار گیرند نه مجازات.
آنییس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل و گزارشگر پیشین سازمان ملل، نیز در واکنش به این تصمیم گفت: «همه دولتها و بازیگران مدافع نظم بینالمللی و حقوق بشر باید برای خنثیسازی اثر این تحریم و حفاظت از استقلال گزارشگران ویژه تلاش کنند.»
تحریم آلبانیز در حالی اعمال میشود که دولت دونالد ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ژانویه ۲۰۲۵، سیاستهای تهاجمیتری را علیه نهادهای بینالمللی دنبال کرده است. ترامپ علاوه بر قطع همکاری با شورای حقوق بشر سازمان ملل و توقف کمک مالی به آنروا، دستور بررسی عضویت آمریکا در یونسکو را نیز صادر کرده و برنامه خروج از توافق اقلیمی پاریس و سازمان جهانی بهداشت را اعلام کرده است.
رویترز یادآور شد که دولت ترامپ پیشتر در ماه ژوئن نیز چهار قاضی دیوان کیفری بینالمللی را بهدلیل صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و بررسی پروندهای مربوط به جنایات احتمالی نظامیان آمریکایی در افغانستان، تحریم کرده بود.