خبرگزاری رویترز جمعه نوشت که تصمیمات در این زمینه هنوز نهایی نشده اما نشاندهنده فشارهای شدیدی است که بر این گروه شبهنظامی لبنانی پس از آتشبس ماه نوامبر با اسرائیل اعمال شده است.
نیروهای اسرائیلی همچنان مناطقی را که تحت نفوذ حزبالله هستند هدف قرار میدهند و این گروه را به نقض آتشبس متهم میکنند، اتهامی که حزبالله آن را رد میکند.
این گروه همچنین با بحران مالی شدید، درخواستهای آمریکا برای خلع سلاح و کاهش نفوذ سیاسی خود پس از روی کار آمدن کابینهای جدید با حمایت آمریکا در لبنان، روبهروست.
مشکلات حزبالله با دگرگونیهای عظیم در توازن قدرت منطقهای وخیمتر شده است. اسرائیل در سال گذشته فرماندهی این گروه را از بین برد، هزاران نیروی آن را کشت و بخش عمدهای از زرادخانه تسلیحاتیاش را نابود کرد.
همچنین بشار اسد، متحد حزبالله، سقوط کرد و این امر یکی از خطوط مهم تامین تسلیحات این گروه از مبداء ایران را قطع کرد.
پیشتر منابع آگاه به شبکه العربیه گفته بودند که با وجود اظهارات مکرر نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله، درباره بازسازی ساختار داخلی این گروه، حزبالله با کاهش چشمگیر توان نظامی و انسانی روبهرو شده است.
با استناد به اظهارات حسن نصرالله، دبیرکل سابق حزبالله، این گروه تا اکتبر ۲۰۲۱ حدود ۱۰۰ هزار نیروی نظامی آموزشدیده در اختیار داشت، اما منابع آگاه به العربیه گفتهاند حدود ۱۰ هزار نفر از نیروها در جریان جنگ اخیر با اسرائیل از خدمت خارج شدهاند و شمار فعلی نیروهای حزبالله به حدود ۶۰ هزار نفر کاهش یافته است.
یک منبع امنیتی منطقهای و یک مقام ارشد لبنانی، به رویترز گفتند که مشخص نیست جمهوری اسلامی پس از جنگی سنگین که با اسرائیل داشت، اکنون چقدر میتواند به حزبالله کمک کند.
یک مقام ارشد دیگر که از جلسات داخلی حزبالله مطلع است و نخواست نامش فاش شود، گفت که این گروه گفتگوهای پنهانی درباره گامهای بعدی خود برگزار کرده و کمیتههای کوچکی بهصورت حضوری یا از راه دور تشکیل جلسه دادهاند تا درباره ساختار رهبری، نقش سیاسی، فعالیتهای اجتماعی و توسعهای و تسلیحات بحث کنند.
به گفته این مقام و دو منبع دیگر، حزبالله به این نتیجه رسیده که زرادخانهای که برای بازدارندگی در برابر اسرائیل جمعآوری کرده بود، اکنون به یک نقطه ضعف تبدیل شده است.
این مقام گفت: «حزبالله بیش از حد قدرت داشت. تمام این قدرت تبدیل به نقطه ضعف شد.»
حزبالله تحت رهبری حسن نصرالله که سال گذشته کشته شد، به یک بازیگر نظامی منطقهای تبدیل شد که دهها هزار مبارز، راکت و پهپاد در اختیار داشت و آماده حمله به اسرائیل بود. این گروه همچنین از گروههای شبهنظامی متحد خود در سوریه، عراق و یمن پشتیبانی میکرد.
از زمان جنگ اخیر میان حزبالله و اسرائیل، حزبالله برخی از انبارهای تسلیحاتی خود در جنوب لبنان را طبق مفاد آتشبس سال گذشته به ارتش لبنان تحویل داده است، هرچند اسرائیل میگوید زیرساختهای نظامی وابسته به حزبالله در آن مناطق را هدف قرار داده است.
منابع آگاه به رویترز گفتند که حزبالله اکنون در حال بررسی تحویل برخی دیگر از تسلیحات خود در نقاط دیگر کشور است، بهویژه موشکها و پهپادهایی که بهعنوان تهدیدی بزرگ برای اسرائیل شناخته میشوند.
بر اساس این گزارش، شرط حزبالله برای چنین کاری عقبنشینی اسرائیل از جنوب لبنان و توقف حملاتش است.
اما این گروه قصد ندارد تمام زرادخانه خود را واگذار کند. به گفته منابع، برای مثال، حزباللهه قصد دارد سلاحهای سبک و موشکهای ضدتانک را حفظ کند تا در برابر حملات احتمالی آینده بتواند از خود دفاع کند.
تلاش حزبالله برای حفظ هرگونه توانایی نظامی با اهداف اسرائیل و آمریکا مغایر خواهد بود. بر اساس مفاد آتشبس با میانجیگری آمریکا و فرانسه، ارتش لبنان موظف به ضبط «تمام سلاحهای غیرمجاز» حزبالله شده است.
آمریکا و اسرائیل حزبالله را یک گروه تروریستی میدانند.
تاکید فرانسه بر خلع سلاح حزبالله
وزارت امور خارجه فرانسه نیز تاکید کرده که طبق مفاد توافق آتشبس، «برچیدن پایگاههای نظامی غیرمجاز در خاک لبنان تنها بر عهده ارتش لبنان است».
سخنگوی این وزارتخانه پنجشنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح لبنان «از ماهها پیش در هماهنگی با سازوکار نظارتی و نیروهای یونیفل (نیروی موقت سازمان ملل متحد در لبنان) به انجام ماموریت خود ادامه دادهاند».
او افزود: «حملات هوایی اسرائیل جایی در این روند ندارند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه تاکید کرد: «رعایت آتشبس برای همه – بدون استثنا – الزامی است تا امنیت غیرنظامیان در دو سوی خط آبی تضمین شود.»
فرانسه از اسرائیل خواسته که از تمام قلمرو لبنان عقبنشینی کند و بهطور کامل آتشبس برقرار شده در نوامبر گذشته را رعایت کند.
فرانسه که روابط سنتی با لبنان دارد، از تشدید خشونتهای اخیر میان اسرائیل و حزبالله که تاکنون بیش از ۲۰۰ کشته برجای گذاشته، ابراز نگرانی کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت که پاریس «حملات هوایی اسرائیل به لبنان را محکوم میکند». او در عین حال خواستار «بیشترین میزان خویشتنداری» است.