روسیه: توقف ارسال سلاحهای غربی به اوکراین پیششرط هرگونه آتشبس است
سخنگوی کرملین در گفتوگو با شبکه ایبیسی نیوز اعلام کرد در صورت توافق بر سر آتشبس در جنگ اوکراین، مسکو خواهان توقف کامل ارسال تسلیحات از سوی ایالات متحده و کشورهای اروپایی به این کشور خواهد بود.
دیمیتری پسکوف، شنبه ۲۰ اردیبهشت گفت که در غیر این صورت، این آتشبس به نفع اوکراین خواهد بود.
او تاکید کرد: «اوکراین به بسیج کامل خود ادامه میدهد و نیروهای تازهنفس را به خط مقدم میفرستد. همچنین از این فرصت برای آموزش نیروهای جدید و استراحت دادن به نیروهای فعلی استفاده خواهد کرد. چرا باید چنین امتیازی را به اوکراین بدهیم؟»
در حالی که ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، پیشتر اعلام کرده بود کشورش با آتشبس ۳۰ روزه موافق است، دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، جمعه از روسیه و اوکراین خواست که «این جنگ احمقانه را تمام کنند».
او از طرفین خواست برای برقراری چنین آتشبسی تلاش کنند.
با این حال، پسکوف در این مصاحبه مواضع قبلی ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه را که از ۱۳ مارس (۲۳ اسفند) علنی شده و در تماس تلفنی ۱۸ مارس با ترامپ نیز مطرح شده بود، تکرار کرد.
او گفت: «رییسجمهور پوتین با آتشبس موافق بود اما پرسشهایی را مطرح کرد. او گفت که در حال حاضر در جبهه پیشرویهایی داریم و نیروهای روسیه با اطمینان در حال پیشروی هستند. پس اگر از آتشبس صحبت میکنیم، با محمولههای تسلیحاتی که هر روز از آمریکا و اروپا میآیند چه کنیم؟»
همزمان با انتشار این اظهارات در روز شنبه ۲۰ اردیبهشت، کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان و دونالد توسک، نخستوزیر لهستان، وارد کییف شدند و ضمن دیدار با زلنسکی، حمایت خود را از اوکراین اعلام کردند.
این سفر و ملاقاتها یک روز پس از آن انجام شد که پوتین در میدان سرخ مسکو میزبان همپیمانانش، از جمله شی جینپینگ، رییسجمهوری چین، در مراسم رژه روز پیروزی بود.
اظهارات تازه پسکوف نشان میدهد از اواسط ماه مارس تاکنون تغییری در موضع روسیه درباره آتشبس ایجاد نشده است؛ این در حالی است که ترامپ که پیشتر فشار زیادی بر زلنسکی وارد میکرد، اکنون نشانههایی از بیصبری نسبت به روسیه نشان داده و حتی پرسیده که آیا پوتین او را «سر کار گذاشته است» یا نه.
پسکوف این موضوع را رد کرد و گفت این کییف است که حاضر به ورود به مذاکرات مستقیم نیست.
او افزود: «رییسجمهور پوتین تمام تلاش خود را برای حل مساله و دستیابی به توافق از طریق راهکارهای مسالمتآمیز و دیپلماتیک انجام داده است اما وقتی این ابزارها در دسترس نباشد، ما ناچار به ادامه عملیات نظامی هستیم.»
سخنگوی کرملین گفت که روسیه امیدوار است میانجیگری ترامپ بتواند «مقداری انعطاف، اراده سیاسی و خرد بیشتر را به رژیم کییف تزریق کند».
پوتین ماه گذشته و در آستانه عید پاک آتشبسی کوتاهمدت اعلام کرد؛ آتشبسی که دو طرف بارها یکدیگر را به نقض آن متهم کردند.
او همچنین به مناسبت هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم، در این هفته یک آتشبس سهروزه دیگر اعلام کرد؛ آتشبسی که اوکراین نپذیرفت و گفت تنها در صورتی با آتشبس موافق است که دستکم ۳۰ روز یا بیشتر ادامه یابد.
در همین زمینه، گزارشها درباره موضعگیری قبلی پوتین در دیدار با شی نشان میدهد که کرملین بهدنبال تقویت حمایتهای دیپلماتیک چین در مواجهه با فشارهای آمریکا و اروپا برای توقف جنگ است. موضوعی که اکنون در خواسته مسکو برای توقف کمک تسلیحاتی غرب به اوکراین نیز منعکس شده است.