ویتکاف از گسترش پیمان ابراهیم در آینده نزدیک خبر داد
استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت ترامپ در امور خاورمیانه، اعلام کرد بهزودی خبرهایی از گسترش توافقات صلح اسرائیل با کشورهای منطقه، موسوم به «پیمان ابراهیم»، منتشر خواهد شد. سخنان ویتکاف در آستانه سفر هفته آینده دونالد ترامپ به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر مطرح میشود.
ویتکاف در مراسمی در سفارت اسرائیل در واشینگتن که به مناسبت روز استقلال اسرائیل برگزار شد، گفت دولت آمریکا تلاش خواهد کرد تا پیمان عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای دیگر را گسترش دهد.
او افزود: «فکر میکنیم بهزودی یا خیلی خیلی زود خبرهایی خواهیم داشت.»
این توافقها در دور نخست ریاستجمهوری ترامپ، میان اسرائیل و به ویژه برخی کشورهای عربی به امضا رسید.
انعقاد این توافقها یکی از بزرگترین دستاوردهای دور نخست ریاستجمهوری ترامپ در عرصه دیپلماسی بود، اما جمهوری اسلامی آن را محکوم کرد.
تهران همواره از مخالفان سرسخت عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای منطقه بوده است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مهرماه ۱۴۰۲ عادیسازی روابط اسرائیل و کشورهای منطقه را به «شرطبندی روی اسب بازنده» تشبیه کرد و آن را قماری «محکوم به باخت» خواند.
تاکید بر جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی
ویتکاف که مذاکرهکننده ارشد آمریکا در گفتوگوها با جمهوری اسلامی است، در ادامه اظهارات خود گفت در آینده، «گفتوگوهایی درباره چالشهای منطقهای خاورمیانه مانند سوریه، لبنان و البته ایران نیز خواهیم داشت».
او تاکید کرد: «ما توافق داریم که ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد.» این بخش از اظهارات او، با تشویق حضار روبهرو شد.
موضوع ایران از جمله موارد اختلاف پنهان میان آمریکا و اسرائیل بوده است؛ چرا که اسرائیل نگران است واشینگتن در مذاکرات مستقیم با تهران اجازه دهد برنامه غنیسازی هستهای جمهوری اسلامی حفظ شود.
اگرچه ویتکاف پیشتر گاهی در اظهاراتی ضد و نقیض از امکان ادامه غنیسازی در ایران سخن گفته بود، اما ترامپ ۱۴ اردیبهشت موضعی سختگیرانهتر گرفت و اعلام کرد تنها گزینه قابلقبول، «برچیدن کامل» برنامه هستهای ایران است.
رییسجمهوری آمریکا در عین حال گفت آماده شنیدن استدلالها درباره امکان استفاده جمهوری اسلامی از انرژی هستهای غیرنظامی است.
پیشتر ویتکاف اعلام کرد تلاش میکند دور چهارم مذاکرات هستهای تهران و واشینگتن شنبه ۲۰ اردیبهشت برگزار شود، با اینحال اگر مذاکرات در تاریخ مورد نظر از سر گرفته نشود، تنها دلیل آن، سفر ترامپ به خاورمیانه خواهد بود.
نماینده ترامپ همچنین در سخنرانی خود در سفارت اسرائیل، به ابتکارهای بشردوستانه در غزه اشاره کرد و گفت: «تلاشهای زیادی در جریان است، از جمله طرحهایی برای کمکرسانی به غزه که ما از آنها استقبال میکنیم.»
او به طرح اخیر اسرائیل اشاره کرد که هدفش از سرگیری جریان ارسال کمکها به غزه پس از بیش از دو ماه است.
به گزارش منابع اسرائیلی و دیپلماتهای کشورهای عربی، این طرح شامل اسکان حدود دو میلیون فلسطینی در یکچهارم جنوبی نوار غزه، نزدیک به شهر کاملا ویرانشده رفح، است.
در چارچوب طرح اسرائیل، مراکزی در خارج از اردوگاههای چادری برپا خواهد شد و کمکها در این مناطق در اختیار آوارگان فلسطینی قرار میگیرد.
بر پایه این طرح، اعضایی مورد تایید از هر خانواده فلسطینی باید پیاده خود را به مراکز تعیینشده در غزه برسانند تا بستههای غذایی دریافت کنند که نیازهای آنها را برای حدود یک تا دو هفته تامین میکند. این اقدام با هدف اطمینان از توزیع مستقیم کمکها میان غیرنظامیان و جلوگیری از دسترسی گروه حماس به این اقلام انجام میشود.