واشینگتن‌پست: هماهنگی والتز با نتانیاهو درباره حمله به ایران از دلایل برکناری او بود

روزنامه واشینگتن‌پست گزارش داد هماهنگی‌های گسترده مایک والتز، مشاور امنیت ملی پیشین کاخ سفید، با بنیامین نتانیاهو درباره به‌کارگیری گزینه‌های نظامی علیه جمهوری اسلامی، موجب خشم دونالد ترامپ و در نهایت برکناری او شده است. دفتر نخست‌وزیر اسرائیل این گزارش را تکذیب کرد.

واشینگتن‌پست شنبه ۱۳ اردیبهشت به‌ نقل از چند مقام ارشد کاخ سفید و مشاوران رییس‌جمهوری آمریکا نوشت تصمیم ترامپ برای برکناری والتز حاصل نارضایتی فزاینده‌ای بود که به‌تدریج شکل گرفت؛ چرا که والتز در مقایسه با ترامپ، تمایل بیشتری به استفاده از نیروی نظامی داشت.

بر اساس این گزارش، پس از دیدار نتانیاهو و ترامپ در کاخ سفید در ماه فوریه، والتز با ابراز هم‌سویی با دیدگاه نخست‌وزیر اسرائیل مبنی بر فرا رسیدن زمان مناسب برای حمله به جمهوری اسلامی، ناخشنودی رییس‌جمهوری ایالات متحده را برانگیخت.

به گفته دو منبع آگاه، والتز پیش از دیدار رهبران اسرائیل و آمریکا در کاخ سفید، با نتانیاهو درباره به‌کارگیری گزینه‌های نظامی علیه جمهوری اسلامی رایزنی و هماهنگی نزدیکی داشت.

بیشتر بخوانید: سیاست بلندپروازانه ترامپ در قبال ایران به صدمین روز خود رسید

ترامپ از زمان ورود مجددش به کاخ سفید، سیاست «فشار حداکثری» را در برابر جمهوری اسلامی در پیش گرفته و بسته‌های تحریمی گوناگونی را با هدف کاهش درآمدهای نفتی حکومت ایران وضع کرده است.

رییس‌جمهوری آمریکا همچنین بارها هشدار داده در صورت تداوم برنامه هسته‌ای تهران، اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی را در دستور کار قرار خواهد داد.

با این حال، ترامپ هم‌زمان بر پیشبرد مذاکرات دیپلماتیک میان تهران و واشینگتن برای حل و فصل اختلافات و جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هسته‌ای تاکید داشته است.

تاکنون سه دور از گفت‌وگوها میان تهران و واشینگتن در مسقط و رم برگزار شده است. رسانه‌ها پیش‌تر گزارش دادند دور چهارم مذاکرات که قرار بود شنبه ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، به تعویق افتاده است.

بیشتر بخوانید: صف‌آرایی حامیان و منتقدان ویتکاف بر سر عملکرد او در مذاکرات با جمهوری اسلامی و روسیه

واشینگتن‌پست: والتز می‌کوشید مسیر تصمیم‌گیری‌ها را به‌سوی اقدام نظامی علیه ایران تغییر دهد

واشینگتن‌پست در ادامه گزارش خود به نقل از یک منبع آگاه نوشت: «والتز می‌خواست سیاست آمریکا را به مسیری هدایت کند که با خواسته‌های ترامپ سازگاری نداشت، زیرا [به عقیده ترامپ] ایالات متحده هنوز گزینه دیپلماتیک را امتحان نکرده بود.»

این منبع افزود: «این موضوع به ترامپ منتقل شد و نارضایتی او را به‌دنبال داشت.»

شماری از مقام‌های دولت ترامپ نیز تایید کردند والتز می‌کوشید مسیر تصمیم‌گیری‌ها را به‌سوی اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی تغییر دهد و عملا در هماهنگی با اسرائیل فعالیت می‌کرد.

تصمیم ترامپ برای برکناری والتز زمانی قطعی شد که او فروردین‌ماه با قرار گرفتن در کانون یک جنجال رسانه‌ای که از آن با نام «سیگنال‌گِیت» یاد می‌شود، انتقادهای گسترده‌ای را در کاخ سفید برانگیخت.

در آن زمان، والتز به‌طور ناخواسته یک روزنامه‌نگار را به یک گروه چت در پیام‌رسان سیگنال افزود؛ گروهی که در آن مقام‌های ارشد دولت ترامپ در حال بررسی عملیات نظامی علیه حوثی‌های یمن بودند.

والتز پنجم فروردین این رویداد را شرم‌آور خواند و مسئولیت آن را پذیرفت.

بیشتر بخوانید: کاخ سفید اصالت چت فاش‌شده مقامات ارشد ترامپ در سیگنال درباره بمباران حوثی‌ها را تایید کرد

واشینگتن‌پست افزود سیگنال‌گیت تنها دلیل حذف والتز از دولت ترامپ نبود و اختلافات او با سایر مقام‌های ارشد ایالات متحده از آغاز به کار دولت ترامپ بر سر موضوعاتی از جمله احتمال اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی وجود داشت.

ترامپ در نهایت ۱۱ اردیبهشت والتز را از سمت خود به‌عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید برکنار کرد.

رییس‌جمهوری آمریکا همچنین اعلام کرد والتز به‌عنوان سفیر جدید این کشور در سازمان ملل معرفی خواهد شد.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل: نتانیاهو هیچ تماس فشرده‌ای با والتز درباره ایران نداشته است

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای، گزارش واشینگتن‌پست را تکذیب کرد و نوشت نتانیاهو «هیچ تماس فشرده‌ای» با والتز در رابطه با جمهوری اسلامی نداشته است.

این نهاد در عین حال تایید کرد نتانیاهو پیش از دیدار ماه فوریه با ترامپ در کاخ سفید، با والتز و استیو ویتکاف ملاقات کرده است.

دفتر نتانیاهو افزود: «والتز همچنین همراه با معاون رییس‌جمهور، جی‌دی ونس، در دیداری با نخست‌وزیر [اسرائیل] پیش از ترک واشینگتن شرکت کرد. از آن زمان تاکنون، نخست‌وزیر [اسرائیل]، مشاور پیشین امنیت ملی و استیو ویتکاف تنها یک مکالمه تلفنی داشته‌اند که موضوع آن ایران نبوده است.»

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل همچنین در بیانیه خود، انتصاب والتز به‌عنوان سفیر جدید ایالات متحده در سازمان ملل را تبریک گفت.

واشینگتن‌پست پیش‌تر در پنجم اردیبهشت گزارش داده بود ران درمر، مشاور ارشد نتانیاهو و وزیر امور استراتژیک اسرائیل، در مذاکرات خود با مقام‌های آمریکایی از آن‌ها خواسته تا استفاده از بمب‌های سنگرشکن علیه سایت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را مورد بررسی قرار دهند.