صف‌آرایی حامیان و منتقدان ویتکاف بر سر عملکرد او در مذاکرات با جمهوری اسلامی و روسیه

انتقادات شدید شماری از جمهوری‌خواهان از عملکرد استیو ویتکاف در مذاکرات اخیر با جمهوری اسلامی و روسیه، واکنش‌های بسیاری را برانگیخته است. دونالد ترامپ جونیور، پسر رییس‌جمهوری آمریکا، منتقدان را به تلاش برای تضعیف سیاست خارجی دولت ایالات متحده متهم کرد.

روزنامه نیویورک‌پست که از حامیان ترامپ به شمار می‌رود، ۱۰ اردیبهشت گزارش داد ویتکاف به‌دلیل شیوه «بحث‌برانگیز و غیرحرفه‌ای‌اش در مذاکرات با دو دشمن بزرگ آمریکا»، مورد انتقاد شدید متحدان و افراد نزدیک به دولت قرار گرفته است.

این روزنامه نوشت یکی از اعضای پیشین دولت ترامپ که نامش فاش نشده، ویتکاف را «یک احمق دست و پا چلفتی لعنتی» خوانده و گفته است او شایستگی انجام چنین مذاکرات حساسی را ندارد.

جان هاردی، مدیر برنامه روسیه در اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها»، در همین رابطه به نیویورک‌پست گفت: «هر کسی که وارد گفت‌وگو با پوتین می‌شود باید همراه خود کارشناسان باتجربه روسیه‌شناس داشته باشد. حضور تنها در چنین مذاکراتی نشانه بی‌تجربگی است.»

بیشتر بخوانید: سیاست بلندپروازانه ترامپ در قبال ایران به صدمین روز خود رسید

این انتقادات خشم برخی از حامیان ترامپ را به دنبال داشت. دونالد ترامپ جونیور، پسر رییس‌جمهوری آمریکا، در واکنش به انتقادات در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نئومحافظه‌کارانِ دولت پنهان در حال بدنام کردن استیو ویتکاف هستند، چون می‌خواهند برنامه سیاست خارجی پدرم را تضعیف کنند. حاکمیت خواهان جنگی بی‌پایان است!»

دونالد ترامپ جونیور
دونالد ترامپ جونیور

چارلی کِرک، چهره رسانه‌ای حامی ترامپ، نیز بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها را متهم کرد که رهبری «عملیات ضد ویتکاف» را بر عهده گرفته است.

کرک در ایکس نوشت: «آن‌ها آشکارا خواستار آن شده‌اند که افراد حاضر در دولت، سیاست‌های رییس‌جمهور ترامپ را تضعیف کنند و مانع از دستیابی به توافق با ایران شوند.»

در روزهای اخیر، انتقادات از عملکرد تیم مذاکره‌کننده آمریکا در برابر نمایندگان جمهوری اسلامی شدت گرفته و برخی ویتکاف را به بیان مواضع ضد و نقیض و کوتاه آمدن در برابر خواسته‌های تهران متهم کرده‌اند.

ویتکاف ۲۵ فروردین در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز اعلام کرد ایالات متحده ممکن است در صورت اعمال نظارت‌های سخت‌گیرانه، با ادامه غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران در سطح ۳.۶۷ درصد، مطابق برجام، موافقت کند.

اما تنها یک روز بعد،‌ ویتکاف در پیامی در شبکه‌های اجتماعی تاکید کرد «توافق مورد نظر ترامپ» باید جمهوری اسلامی را به «توقف و حذف» کامل برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود وادار کند.

پاسخ بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها: از ویتکاف برای رسیدن به یک «توافق خوب» حمایت می‌کنیم

مارک دوبوویتز، مدیرعامل بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در پاسخ به انتقادات مطرح‌شده علیه این اندیشکده تاکید کرد «هیچ عملیاتی» علیه ویتکاف در دستور کار قرار ندارد و دستیابی به یک «توافق خوب» با جمهوری اسلامی امکان‌پذیر است.

او در ایکس نوشت بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها و سناتورهای جمهوری‌خواه از ترامپ و اعضای تیم امنیتی و سیاست خارجی او، از جمله ویتکاف، مایک والتز، مارکو روبیو و پیت هگست حمایت می‌کنند، زیرا آن‌ها تاکید دارند که «ایران باید برنامه هسته‌ای خود را برچیند و از غنی‌سازی و بازفرآوری داخلی که اوباما به‌طرز خطرناکی مجاز شمرده بود، منع شود».

کلیفورد مِی، بنیانگذار و رییس بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، نیز اعلام کرد این اندیشکده از ویتکاف در مسیر رسیدن به «توافقات خوب» حمایت می‌کند.

او به مواضع مشترک در سیاست خارجی دولت ترامپ و بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها اشاره کرد و افزود: «رییس‌جمهور ترامپ خواهان "برچیدن" تاسیسات تسلیحات هسته‌ای ایران است، موضعی که بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها نیز با قاطعیت از آن حمایت می‌کند. رییس‌جمهور ترامپ نگران آن است که پوتین او را "به دنبال خود کشانده باشد،" بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها نیز در این خصوص ابراز نگرانی کرده است.»

تاکنون سه دور از گفت‌وگوها میان تهران و واشینگتن در مسقط و رم برگزار شده است. مقام‌های جمهوری اسلامی بارها تاکید کرده‌اند ادامه غنی‌سازی اورانیوم در داخل ایران و حفظ برنامه موشکی، «خط قرمز» تهران در مذاکرات با واشینگتن به شمار می‌روند.

رسانه‌ها ۱۱ اردیبهشت گزارش دادند دور چهارم گفت‌وگوهای تهران و واشینگتن که قرار بود شنبه ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، به تعویق افتاد.