عراقچی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت در حاشیه جلسه هیات دولت با اشاره به بریتانیا، فرانسه و آلمان گفت: «به نظر من، سه کشور اروپایی به خاطر سیاستهای غلطی که اتخاذ کردند در حال حاضر نقششان کمرنگتر شده است.»
وزیر خارجه جمهوری اسلامی افزود جمهوری اسلامی مایل به این قضیه نیست و «برای همین هم دور بعدی مذاکرات را آمادگی داریم با آنها در رم برگزار کنیم».
۱۸ اسفندماه ۱۴۰۳، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در یک سخنرانی با حمله به سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات برجام، گفت: «شما [اروپاییها] میگویید ایران به تعهدات خودش در برجام عمل نکرده؛ خیلی خب، شما به تعهدات خودتان در برجام عمل کردید؟ شما از روز اول عمل نکردید. بالاخره بیچشم و رویی هم حدی دارد.»
ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، دوشنبه هشتم اردیبهشتماه، هشدار داد اگر منافع امنیتی کشورهای اروپایی در مذاکرات تهران و واشنگتن تامین نشود، سه کشور اروپایی در فعال کردن مکانیسم ماشه درنگ نخواهند کرد.
فرانسه، بریتانیا و آلمان موسوم به E3، از طرفهای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام با جمهوری اسلامی هستند و اختیار دارند سازوکار بازگرداندن تحریمها، موسوم به مکانیسم ماشه را در شورای امنیت فعال کنند.
عراقچی در پاسخ به سوالی راجع به وضع تحریمهای جدید ایالات متحده علیه جمهوری در آستانه دور جدید مذاکرات، گفت: «این امر مسلما پیام منفی دارد. اینکه در جریان مذاکرات طرفهای مقابل اقدامات تحریکآمیز را انجام دهند، میتواند جدیت آنان را زیر سوال ببرد.»
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه نهم اردیبهشتماه، شش نهاد و شش فرد در ایران و چین را به دلیل نقش داشتن در شبکهای که به نیابت از سپاه پاسداران در تهیه مواد اولیه سوخت موشکهای بالستیک فعالیت میکند، تحریم کرد.
سناتور جمهوریخواه: یا بمب هستهای یا حمله نظامی
تام کاتن، سناتور جمهوریخواه نیز در اظهار نظری، با بیان اینکه موضوع دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، درباره مذاکرات با جمهوری اسلامی شفاف و صریح است، گفت توافق خوب، توافقی است که تمام مسیرهای دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای را مسدود کند.
کاتن تاکید کرد ایران نباید برنامه هستهای داشته باشد و به سلاح اتمی دست پیدا کند.
او گفت: «تنها سوال این است که آیا آیتاللهها چنین توافقی را قبول میکنند یا نه؛ اگر قبول نکنند همین [نپذیرفتن]، همه چیز را راجع به نیت واقعی آنها نشان میدهد.»
نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره خاورمیانه هم سهشنبه برگزار شد و برنامه هستهای جمهوری اسلامی یکی از محورهای گفتوگوها بود.
دوروتی شی، نماینده آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل، برنامه اتمی جمهوری اسلامی را «بخشی از فعالیتهای بیثباتکننده» حکومت ایران دانست.
برت میلر، معاون سفیر اسرائیل در سازمان ملل در این نشست با انتقاد شدید از فعالیتهای منطقهای و برنامه هستهای جمهوری اسلامی از لزوم مقابله جامعه جهانی با حکومت ایران گفت.
او تاکید کرد: «جامعه بینالملل دیگر نمیتواند در موضوع ایران از مسئولیت خودش شانه خالی کند، آشوبی که حکومت ایران در سراسر منطقه ایجاد کرده است، نتیجه سالها سکوت، تردید و سهلانگاری جامعه بینالمللی است»
افزایش احتمال توافق
در صدمین روز ریاستجمهوری دونالد ترامپ، سه سناتور جمهوریخواه به ایراناینترنشنال گفتند که جمهوری اسلامی باید برنامه غنیسازی اورانیوم خود را کاملا متوقف کند.
آنها تاکید کردند باید تمام برنامه غنیسازی اورانیوم جمهوری اسلامی برچیده شود، در غیر این صورت، جنگ یکی از تبعات اصلی نپذیرفتن توقف کامل غنیسازی اورانیوم خواهد بود.
جونی ارنست، سناتور جمهوریخواه آیووا، در این باره گفت توافقی احتمالی با تهران باید سختگیرانه باشد. او تاکید کرد: «هیچگونه غنیسازی هستهای نباید در کار باشد.»
راجر مارشال، دیگر سناتور جمهوریخواه از ایالت کانزاس نیز با اشاره به اینکه ترامپ خیلی واضح به جمهوری اسلامی گفته آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند، گفت: «واضحتر از این نمیتوان گفت و فکر میکنم ترامپ سابقه این را دارد که کاری که میگوید انجام میدهد را انجام میدهد.»
جان کندی، سناتور جمهوریخواه لوئیزیانا نیز با بیان اینکه همه چیز به تصمیم ایران بستگی دارد، گفت: «میتوانیم این مساله [برنامه هستهای جمهوری اسلامی] را از راه مسالمتآمیز حل کنیم، یا از شیوه دشوار.»