گروسی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت گفت: «این نخستین بار در چند سال اخیر است که میبینم ایران تا این اندازه جدی، مستقیم و بیپرده وارد گفتوگو درباره اصل مسئله شده است.»
او در پاسخ به پرسشی درباره چشمانداز مذاکرات افزود: «آیا این بدان معناست که به روشنایی انتهای تونل رسیدهایم؟ هنوز نه. اما این بهترین فرصتی است که در اختیار داریم.»
اظهارات گروسی در شرایطی مطرح شده که تاکنون سه دور از گفتوگوها میان تهران و واشینگتن در مسقط و رم برگزار شده است. همچنین قرار است رم میزبان دور بعدی مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در روز شنبه ۱۳ اردیبهشت باشد.
شبکه کان اسرائیل ۹ اردیبهشت گزارش داد مقامات اسرائیلی متقاعد شدهاند که احتمال موفقیت مذاکرات هستهای میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: گفتوگو در سایه دشمنی؛ آیا تنش ایران و آمریکا پایدارتر از دیپلماسی است؟
گروسی: غنیسازی محور اصلی مذاکرات تهران و واشینگتن است
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه سخنان خود، توسعه برنامه هستهای جمهوری اسلامی و انباشت حجم بالای اورانیوم با غنای بالا بدون «فعالیت صلحآمیز مشخص» را «نگرانکننده» خواند و اعلام کرد موضوع غنیسازی محور اصلی مذاکرات تهران و واشینگتن است و «گزینههای مختلفی» درباره آن مورد بررسی قرار میگیرد.
گروسی گفت: «این ذخایر میتواند بهراحتی حل یا به خارج منتقل شود و این بخشی از گفتوگوهای فنی ما [با حکومت ایران] است.»
مقامهای جمهوری اسلامی تاکنون بارها غنیسازی اورانیوم در داخل کشور را «خطر قرمز» حکومت معرفی کرده و گفتهاند در مورد آن در مذاکره با ایالات متحده کوتاه نخواهند آمد.
بیشتر بخوانید: در آستانه دور چهارم مذاکرات، مقامهای آمریکا بر توقف برنامه اتمی تهران تاکید کردند
گروسی: باید از درگیری نظامی جلوگیری کنیم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه اظهارات خود، با اشاره به برنامه هستهای حکومت ایران گفت: «وضعیت با گذشت زمان بدتر میشود، چون ممکن است از نظر دیپلماتیک و سیاسی هیچ اقدامی نکنید، اما سانتریفیوژها همچنان میچرخند و ذخایر همچنان افزایش مییابد.»
گروسی هشدار داد این شرایط میتواند به «بحرانی بزرگتر مثل یک درگیری نظامی منجر شود، اتفاقی که باید به هر قیمتی از آن جلوگیری کرد».
او با بیان اینکه هدف طرفهای مذاکره، از جمله دونالد ترامپ و مارکو روبیو، رسیدن به توافقی همانند برجام نیست، پیشبینی کرد توافق احتمالی میان تهران و واشینگتن «پیچیدگی کمتری نسبت به برجام داشته باشد».
نتایج یک نظرسنجی که از سوی «موسسه دموکراسی اسرائیل» انجام شد، نشان میدهد ۴۵ درصد اسرائیلیها خواهان حمله به تاسیسات اتمی ایران هستند.
ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، ۹ اردیبهشت هشدار داد در صورت شکست مذاکرات جمهوری اسلامی و آمریکا، پاریس در بازگرداندن تحریمها علیه تهران تردیدی به خود راه نخواهد داد.
او اضافه کرد اگر منافع امنیتی اروپا در این گفتوگوها تامین نشود، سه کشور اروپایی مکانیسم ماشه را علیه جمهوری اسلامی فعال خواهند کرد.