موج احضار و بازداشت شهروندان؛ ۲۰ فعال زنان و روزنامه‌نگار در گیلان دستگیر شدند

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۸/۲۴

در پی موج احضار و بازداشت شهروندان پس از قتل حکومتی آرمیتا گراوند، بر اساس گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال بیش از ۲۰ فعال زنان و روزنامه‌نگار در گیلان دستگیر شدند. نسرین ستوده، روایتی از زنان بازداشت شده در مراسم خاک‌سپاری آرمیتا و حضورشان در دادسرای اوین منتشر کرد.

نگین عدالت‌خواه، آناهیتا حجازی، مدیر خانه امن آنا که در زمینه حمایت از حیوانات آسیب‌دیده فعالیت می‌کند، رزیتا رجایی، نویسنده و نینا گلستانی، فعال مدنی از جمله ۲۰ زنی هستند که روز ۲۰ آبان در رشت بازداشت شدند.

هلاله ناطقی و نسیم طواف، دو روزنامه‌نگار و فعال محیط‌ زیست نیز در میان دستگیرشدگان هستند.

به گفته منابع مطلع، نهاد بازداشت‌کننده این افراد ‌اطلاعات سپاه پاسداران‌ است. به خانواده‌ها گفته‌اند عناوین اتهامی بازداشت‌شدگان «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» است.

خانواده‌های این افراد روز سه‌شنبه ۲۳ آبان با وجود حضور در دادسرای عمومی و انقلاب رشت، از جزییات پرونده مطلع نشده‌اند.

بر اساس گزارش منابع خبری تاکنون هیچ‌کدام از بازداشت‌شدگان نتوانسته‌اند وکیل تعیینی انتخاب کنند و اکنون در زندان لاکان رشت محبوس هستند.

این دومین «بازداشت فله‌ای» زنان فعال در استان گیلان طی چند ماه اخیر و پس از آغاز خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی است.

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد علاوه بر این افراد، تعدادی از فعالان زن نیز در تهران،‌ اصفهان و تبریز پیامک احضار دریافت کرده یا از سوی اطلاعات سپاه بازداشت شده‌اند.

از وضعیت عمده بازداشت‌شدگان اطلاعی در دست نیست.

بازداشت روزنامه‌نگاران و افزایش فشار بر فعالان کُرد

بیدارزنی، رسانه فعال در زمینه برابری جنسیتی و حقوق زنان روز چهارشنبه در گزارشی نوشت طی دو هفته اخیر بسیاری از شهروندان که عمدتا زن هستند از سوی ماموران امنیتی بازداشت یا احضار شده‌اند.

این رسانه به افزایش فشار بر فعالان زن کُرد پرداخت و یادآور شد تایید احکام حبس‌های سنگین هفت و ۱۰ سال برای سکینه پروانه و سروه پورمحمدی، تنها گوشه‌ای از این سرکوب‌های مضاعف است.

پخشان عزیزی و وریشه مرادی نیز با پرونده‌سازی امنیتی در بازداشت هستند و از وضعیتشان اطلاعی در دست نیست.

از سوی دیگر منیژه موذن، خبرنگار و فعال حقوق زنان در تهران روز ۱۷ آبان بازداشت شد.

طی روزهای گذشته خبرهایی درباره دستگیری دو زن کنشگر به نام‌های مهناز طراح و شقایق مرادی منتشر شد که از مکان و شرایط نگهداری‌ آنان اطلاعی در دست نیست.

بازداشت ۶۲ زن در مراسم خاک‌سپاری آرمیتا

بیدارزنی در این گزارش به افزایش اعمال فشار بر زنان و سرکوب آن‌ها از سوی حکومت پس از قتل حکومتی آرمیتا گراوند و خاک‌سپاری‌اش در هفتم آبان پرداخت.

بر اساس این گزارش، ۶۲ زن در مراسم خاک‌سپاری آرمیتا بازداشت و به زندان‌های اوین و قرچک منتقل شدند.

جلسه دادگاه دست‌کم ۱۴ نفر از زنان بازداشت شده حاضر در زندان قرچک تنها یک هفته پس از بازداشت در تاریخ ۱۵ آبان برگزار شد.

در میان افراد بازداشت‌شده زنانی از تشکل‌های دانشجویی، وکیل‌ها و خانواده‌های دادخواه حضور دارند.

آرمیتا گراوند، نوجوان ۱۶ ساله‌ای بود که روز ۹ مهر در ایستگاه متروی شهدای تهران به دلیل حمله یک زن چادری بی‌هوش شد، به کما رفت و پس از ۲۸ روز بستری در بیمارستان نظامی فجر جان باخت.

مراسم خاک‌سپاری او روز هفتم آبان و در شرایطی امنیتی در بهشت زهرای تهران برگزار شد.

روایت نسرین ستوده از بازداشت‌شدگان مراسم آرمیتا در دادسرای اوین

نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر یکی از کسانی است که در مراسم خاک‌سپاری آرمیتا گراوند در روز هفتم آبان بازداشت شد. او روز سه‌شنبه ۲۳ آبان در نامه‌ای به تشریح چگونگی بازداشت خود و ۴۲ تن دیگری پرداخت که به دادسرای اوین منتقل شدند.

به گفته ستوده، ماموران امنیتی او و منظر ضرابی، از مادران دادخواه ساقط شدن هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران را «روی زمین کشیدند، بردند، سوار ماشین وَن کردند» و به پای او شوکر زدند.

ستوده و ضرابی در حالی از بهشت زهرای تهران به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند که حاضر به سر کردن حجاب اجباری نشدند.

این وکیل توضیح داد: «مردان دادسرا با چشمان گشاد شده ما را می‌نگریستند. ما عادی‌ترین کار دنیا را کرده بودیم. بی‌خیال آنجا نشسته بودیم اما نَفَس آقایان در دادسرا در سینه‌هایشان حبس شده بود.»

به گفته ستوده، ساعتی یک بار دست‌های او و منظر ضرابی را به هم می‌بستند و می‌گفتند آنان را به بازداشتگاه وزرا برمی‌گردانند اما بعد می‌گفتند روسری‌هایشان را سر کنند و بروند بازپرسی که هر بار با مخالفت آنان مواجه شده‌اند.

ستوده در انتهای نامه خود نوشت: «ما تعدادی متهم، ساعت‌ها بود حیاط دادسرای اوین را زنانه کرده بودیم، بی‌آنکه متوجه باشیم. اوین سراسر مردانه و امنیتی را با موهایمان به‌ خطر انداخته بودیم.»

او روز دوشنبه ۲۲ آبان از زندان قرچک ورامین به زندان اوین منتقل شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبر
خبر
چند چند

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.