واکنشها به طرح جمهوری اسلامی برای تفکیک جنسیتی کتابهای درسی و دفاع وزیر
سخنان رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، در رابطه با لزوم تفکیک جنسیتی کتابهای درسی واکنشهای منفی گستردهای را در میان صاحبنظران این حوزه و کابران فضای مجازی به دنبال داشته است. با این حال خود وزیر از این تصمیم دفاع کرده است.
ابراهیم سحرخیز، معاون پیشین متوسطه وزارت آموزش و پرورش، روز دوشنبه ۲۲ آبان در مصاحبه با وبسایت خبری انتخاب گفت: «مگر علم زنانه و مردانه دارد؟ مگر میشود علوم و ریاضی و ادبیات را زنانه و مردانه کرد؟»
او با اشاره به حاکم شدن نگاهی افراطی به آموزش و پرورش در جمهوری اسلامی، ورود صحرایی به این موضوع را اشتباه توصیف کرد و افزود: «ما ۳۰۰ هزار معلم کم داریم که باید اول این مشکل را حل کنیم، بعد سراغ مسائل جنسیتی دانش آموزان برویم.»
صحرایی روز یکشنبه ۲۱ آبان اعلام کرد بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش «باید کتب درسی را متناسب با جنسیت دختران و پسران متفاوت کنیم و باید فرهنگ حیا را در سراسر جامعه نهادینه کنیم».
او اضافه کرد جمهوری اسلامی نه «دیدگاه شرقی» نسبت به زن و دختر را قبول دارد و نه «دیدگاه فمنیسم» که به گفته او، «منحرف» است.
معاون پیشین متوسطه وزارت آموزش و پرورش اما با رد سخنان صحرایی گفت طرح تفکیک جنسیتی کتابهای درسی نه در سند تحول ذکر شده و نه اساسا چنین چیزی امکانپذیر است.
صحرایی روز دوشنبه ۲۲ آبان با دفاع از سخنان روز گذشته خود، منتقدان را به «غلطشماری» متهم کرد و گفت: «نیازهای اجتماعی دختران و پسران با یکدیگر فرق دارد و کتابهای دینی و تربیتی در مواردی با یکدیگر متفاوت است؛ همچنین نیازهای مدارس دخترانه و پسرانه متفاوت است.»
کاربران فضای مجازی نیز به سخنان وزیر آموزش و پرورش درباره تفکیک جنسیتی کتابهای درسی واکنش نشان دادهاند.
«ضمیمه»، کمپین رفع تبعیض جسنیتی از کتابهای درسی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت هماکنون نیز برخی کتابهای درسی مانند «سبک زندگی» برای دختران و پسران یکسان نیست و «مفاهیم کلیشهای و جنسیتزده به شکل جدا به آنها آموزش داده میشود».
مریم لطفی، خبرنگار ساکن ایران هم در حساب ایکس خود نوشت: «هرچه برخی خانوادهها برای کمرنگ کردن کلیشههای جنسیتی در ذهن فرزندانشان تلاش میکنند و میکارند را آموزش و پرورش درو میکند!»
تفکیک جنسیتی در ایران پس از آغاز جمهوری اسلامی در عرصههای مختلف به اجرا گذاشته شده، اما این اولین بار است که وزارت آموزش و پرورش از تفکیک گسترده کتابهای درسی دانشآموزان بر اساس جنسیت آنان خبر میدهد.
تلاش برای تفکیک جنسیتی کتابهای درسی دانشآموزان یک سال پس از خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» صورت میگیرد که در جریان آن دانشآموزان دختر در سراسر ایران علیه حکومت شعارهایی سر دادند و عکسهای خمینی و خامنهای را پاره کردند.
در این اعتراضات، برخی از دانشآموزان به دست نیروهای امنیتی کشته شدند.