کمترین مبلغ سبد معیشت، دو و نیم برابرِ حداقل دستمزد است
محاسبههای مستقل و غیردولتی در ایران نشان میدهند کمترین رقم سبد معیشت در استانهای مختلف کشور به ماهانه ۲۲ میلیون تومان رسیده است. این در حالی است که حداقل دستمزد با ۹ میلیون تومان، از نصف هزینه سبد معیشت هم دو میلیون تومان کمتر است.
خبرگزاری ایلنا در گزارشی با اشاره به این مبلغ، یادآور شد که حداقل دستمزد در شرایط فعلی، کمتر از ۴۱ درصد از هزینه سبد معیشتی را پوشش میدهد.
این خبرگزاری با اشاره به محاسبات و برآوردهای فرامرز توفیقی، فعال کارگری نوشت: «در تهران حداقل هزینهها برای یک خانوار سه یا چهار نفره با احتساب کرایه خانه به ۳۰ میلیون تومان میرسد.»
به گفته این فعال کارگری، یک خانواده کارگر تهرانی و مستاجر باید ۳۰ میلیون تومان حقوق داشته باشد که بتواند تا پایان ماه دوام بیاورد.
بر اساس گفتههای توفیقی، حداقل دستمزد در تهران از یکسوم خط فقر هم پایینتر است.
این وضعیت در حالی است که نمایندگان کارگران در شورای عالی کار از خرداد امسال درخواست رسمی خود را برای برگزاری جلسه این شورای عالی و ترمیم حداقل دستمزد ارائه کردهاند؛ هر چند که با بیاعتنایی وزیر کار، تاکنون چنین جلسهای با این دستور کار برگزار نشده است.
علی خدایی، عضو کارگری شورای عالی کار به ایلنا گفت انتظار نمایندگان کارگری عضو شورا این بود که پیش از اینها، نشست درخواستی کارگران برای ترمیم دستمزد برگزار شود اما این خواسته تا امروز برآورده نشده است.
علیحسین رعیتی فرد، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در واکنش به اصرار نمایندگان کارگری برای برگزاری جلسهای با موضوع ترمیم دستمزد کارگران گفت برای رسیدن به تصمیم جدید، شرکای اجتماعی حتما باید به جمعبندی برسند.
او ادامه داد: «صرفا یکی از شرکا نمیتواند تقاضا بدهد و بخواهد دستمزد اضافه شود.»
به گفته معاون وزیر کار، حدود ۵۰ درصد از مشاغل ایران در کارگاههای خرد و زیر ۱۰ نفر و هزینههای دستمزدهای آنان نیز ۴۰ تا ۵۰ درصد است.
او هشدار داد: «اگر قرار باشد دستمزد افزایش یابد، کارفرماها مجبور به تعدیل میشوند. ما باید هم کارفرما و هم کارگر را ببینیم و توازن را رعایت کنیم.»
این مقام وزارت کار با اشاره به اینکه «در شرایط سخت اقتصادی هستیم» گفت باید «با کمک هم» این شرایط مدیریت شود.
همزمان روزنامه اعتماد نیز در گزارشی به تورم مزمن و بالا در اقتصاد ایران اشاره کرد و نوشت که روند رشد حداقل دستمزد کمتر از افزایش سبد هزینه خانوار بوده و این باعث شده است دستمزد کارگری فقط حدود ۶۰ درصد از هزینههای خانوارهای کارگری را پوشش دهد.
به نوشته این روزنامه، تداوم این وضعیت در اقتصاد ایران موجب شکلگیری پدیدهای به نام «شاغلان فقیر» شده است.
همزمان داود منظور، رییس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به پرسشی درباره افزایش حقوق کارکنان دولت در نیمه دوم امسال گفت معمولا تصمیمگیری درباره حقوق اول هر سال انجام میشود چون منابع مشخصا در بودجه سالانه پیشبینی شده است.
به گفته او آنچه در بودجه امسال برای پرداخت حقوق و دستمزد وجود دارد، در همان ابتدای سال برایش تصمیمگیری شده است.
این سخنان معاون ابراهیم رئیسی به معنای آن است که افزایش حقوقی در مورد کارکنان دولت و مستمریبگیران در کار نیست.