ایرانیان در برخی شهرهای جهان در سالگرد کشتار زاهدان تجمع کردند

با گذشت یک سال از کشتار جمعه خونین زاهدان، ایرانیان خارج از کشور روز هشتم مهر در چند شهر جهان مانند لندن، فرانکفورت، استکهلم،‌ گوتنبرگ، مالمو، آمستردام و ... تجمع‌های اعتراضی بر پا کردند.

ایرانیان معترض در بسیاری از این تجمع‌ها، دولت جو بایدن را در شعارهای انتقادی خود خطاب قرار دادند و «اقدامات دولت او را در راستای مماشات» و آنچه «همکاری با جمهوری اسلامی» خواندند، شرم‌آور توصیف کردند.

بریتانیا؛ لندن

گروهی از ایرانیان ساکن لندن در پاسداشت یک سال مقاومت مردم زاهدان در این شهر، تجمع‌هایی اعتراضی از جمله در مقابل دفتر نخست‌وزیری بریتانیا برپا کردند.

فریبا بلوچ، فعال حقوق بشر در این تجمع سخنرانی کرد و از قدرت و استقامت مردم سیستان و بلوچستان گفت.

شمار دیگر از فعالان مدنی و اجتماعی نیز در تجمع ایرانیان ساکن لندن سخنرانی کردند.

حاضران در این تجمع شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سر داده و تصاویر شماری از کشته‌شدگان خیزش انقلابی از جمله قربانیان کشتار جمعه خونین زاهدان را به نمایش گذاشتند.

هلند؛ آمستردام

هم‌زمان در هلند، ایرانیان ساکن آمستردام در این شهر مقابل سفارت آمریکا تجمع کرده و شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سر دادند.

تجمع‌کنندگان همچنین با سر دادن شعار «جو بایدن، شرم بر تو» از «مماشات دولت کنونی آمریکا با جمهوری اسلامی» انتقاد کردند.

ایران‌اینترنشنال به تازگی گزارشی تحقیقی منتشر کرد که نشان می‌دهد سه تن از دستیاران رابرت مالی، نماینده ویژه معلق شده وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران در دولت بایدن، رابطه‌ای «نزدیک» و «نامتعارف» با حکومت جمهوری اسلامی داشته‌اند.

این گزارش بر پایه هزاران ایمیلی است که بین دیپلمات‌های ایرانی و اعضای این شبکه رد و بدل شده است.

گزارش ایران‌اینترنشنال با عنوان ابعاد پنهان جنگ نرم تهران در کنار مطلب نشریه آمریکایی سمافور درباره عملیات نفوذ جمهوری اسلامی در دولت و مراکز تصمیم‌گیری‌های کلان در ایالات متحده آمریکا، طی روزهای گذشته خشم و عصبانیت نمایندگان کنگره این کشور را در پی داشته است.

سوئد؛ استکهلم،‌ گوتنبرگ، مالمو

هم‌زمان با سالگرد جمعه خونین زاهدان در روز هشتم مهر، ایرانیان ساکن سوئد در شماری از شهرهای این کشور تجمع کردند.

در گوتنبرگ، تجمع‌کنندگان علاوه بر حمایت از معترضان ایرانی از جمله در زاهدان، رییس‌جمهوری آمریکا را نیز به دلیل مماشات با جمهوری اسلامی، هدف شعرهای انتقادی خود قرار دادند.

شماری از معترضان ایرانی در مالمو نیز تجمع کرده و شعارهایی مانند «زاهدان، چشم و چراغ ایران» و «کُرد و بلوچ و آذری، آزادی و برابری» سر دادند.

در استکهلم، پایتخت سوئد نیز ایرانیان تجمع کرده و شعار دادند: «جمعه‌ها قلب ایران در بلوچستان می‌تپد».

بسیاری از تجمع‌کنندگان تصاویری از خدانور لجه‌ای و دیگر کشته‌شدگان خیزش انقلابی را در دست داشتند.

در حرکتی نمادین، یکی از تجمع‌کنندگان تصویر خدانور را با دست‌های بسته شده به میله بازسازی کرد.

در این تجمع، بنری در دست حاضران بود که روی آن نوشته شده بود: «جمهوری اسلامی نماینده مردم ایران نیست. قاتل آن‌هاست و نباید به رسمیت شناخته شود.»

آلمان، فرانکفورت

روز هشتم مهر تصاویری نیز از فرانکفورت منتشر شد که نشان می‌داد گروهی از ایرانیان ساکن آلمان، راهپیمایی کردند و تجمعی اعتراضی را در کنار رود ماین شکل دادند.

هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا اما ویدیویی از تیراندازی روز گذشته ماموران جمهوری اسلامی به سوی معترضان در زاهدان منتشر کرد.

او نوشت: «رژیم [ایران] در تاریکی می‌کُشد. بیایید آنچه را که انجام می‌دهد روشن کنیم.»

کلودیا تنی، عضو مجلس نمایندگان آمریکا هم با ابراز تاسف از حمله ماموران حکومتی به معترضان در زاهدان، با مردم «شجاع» این شهر ابراز همبستگی کرد.

او در حساب ایکس خود نوشت: «این خشونت سپاه پاسداران نفرت‌انگیز است. از آنان می‌خواهم فورا حمله به مردم خود را پایان دهند.»

در تجمع روز هفتم مهر معترضان در زاهدان، خاش، تفتان و دیگر شهرهای سیستان و بلوچستان، دست‌کم ۲۹ نفر از جمله هشت کودک با شلیک گلوله‌های ساچمه‌ای زخمی شدند.

سایت حال‌وش گزارش داد که در جریان حمله ماموران امنیتی به قصد سرکوب تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم زاهدان، دست‌کم ۵۱ نفر نیز دستگیر شده‌اند.

با وجود این سرکوب‌ها اما اعتصاب و اعتراض شهروندان بلوچ امروز، هشتم مهر نیز ادامه یافت.

بنا بر گزارش‌های منتشر شده در منابع محلی، بازاریان در دو شهر زاهدان و چابهار در اولین سالگرد جمعه خونین زاهدان و یک روز پس از حمله مجدد نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به معترضان، اعتصاب کردند و مغازه‌های خود را بستند.

امروز همچنین گروهی از معترضان در زاهدان با روشن کردن آتش خیابان‌ها را مسدود کردند.

هشتم مهر ۱۴۰۱ که به جمعه خونین زاهدان مشهور است، تجمعی از سوی نمازگزاران در اعتراض به تجاوز یک فرمانده نیروی انتظامی به یک دختر ۱۵ ساله بلوچ شکل گرفت.

در واکنش، ماموران نظامی و عوامل جمهوری اسلامی با گلوله‌های جنگی تجمع‌کنندگان و البته شهروندان دیگر را در مصلای زاهدان هدف قرار دادند.

بر اساس جدیدترین آمار حال‌وش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، در جریان این حمله وحشیانه دست‌کم ۱۰۵ شهروند شامل ١٧ کودک و نوجوان کشته و ده‌ها تن دیگر قطع نخاع، نابینا، مجروح و نقص عضو شدند.