

امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در کاخ الیزه اعلام کرد تداوم «فرار رو به جلو» ایران در پرونده هستهای خود «عواقب ناگزیری» دارد.
مکرون شامگاه پنجشنبه میزبان نتانیاهو بود که برای اولین بار پس از به قدرت رسیدن دوباره در اسرائیل، طی یک سفر رسمی از کشورش خارج شد.
پس از این دیدار، کاخ الیزه با انتشار بیانیهای از جمله نوشت: «در میان بحرانهای متعددی که منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد و منافع امنیتی فرانسه و اروپا را نیز در بر میگیرد، دو رهبر به برنامه هستهای ایران اشاره کردند.»
در بیانیه الیزه آمده است: «رییسجمهوری فرانسه بر قاطعیت لازم در برابر فرار به جلو ایران و عدم شفافیت این کشور در قبال آژانس بین المللی انرژی اتمی، تاکید کرد که در صورت تداوم، ناگزیر عواقبی خواهد داشت.»
الیزه همچنین نوشت که رهبران دو کشور نگرانی شدید خود را از فعالیتهای بیثبات کننده ایران در سراسر منطقه ابراز کردند.
بر اساس این بیانیه، مکرون به نتانیاهو یادآور شد حمایت تهران از تجاوز روسیه در اوکراین، ایران را در معرض تحریمها و انزوای فزاینده قرار داده است.
نتانیاهو هم در این دیدار تاکید کرد تلاش برای متوقف کردن حکومت ایران و نیروهای نیابتی آن در خاورمیانه باید تقویت شود و در عین حال تحریمهای قابل توجهی باید بر رژیم ایران اعمال شود.
نخستوزیر اسرائیل خواستار گنجاندن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا شد.
در حالی که دیدار نتانیاهو از فرانسه ادامه دارد، اسرائیل از نزدیکی و عادیسازی روابط با دو کشور مسلمان دیگر، سودان و چاد خبر داد.
پیشتر گفته شده بود موضوع گسترش توافقهای صلح میان اسرائیل و دیگر کشورهای جهان، یکی از محورهای سفر نتانیاهو به پاریس است.
الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، روز پنجشنبه ۱۳ بهمن به خارطوم، پایتخت سودان سفر کرد و در پی آن دولت اسرائیل اعلام کرد دو کشور در اواخر سال جاری توافقنامه صلح را امضا خواهند کرد.
در این دیدار که با پشتیبانی آمریکا انجام شد، طرفین متن توافقی را که دوسال پیش امضا کرده بودند نهایی کردند.
انتظار میرود مراسم امضای قرارداد پس از انتقال قدرت در سودان به یک دولت غیرنظامی برگزار شود.
پیش از این نیز نخستوزیر اسرائیل از گشایش سفارتخانه چاد در اسرائیل خبر داده بود.
کوهن در یک کنفرانس مطبوعاتی که چند ساعت پس از بازگشت به اسرائیل برگزار شد، گفت: «سفر امروز به سودان پایههای یک توافق صلح تاریخی را با یک کشور استراتژیک عربی و مسلمان میگذارد. توافقنامه صلح بین اسرائیل و سودان باعث ارتقای ثبات منطقه و کمک به امنیت ملی کشور اسرائیل خواهد شد.»
او افزود: «امضای توافقنامه صلح، گشایشی برای برقراری روابط با سایر کشورهای قاره آفریقا و تقویت روابط موجود با کشورهای این قاره خواهد بود. ارتباط کشورهای آفریقایی با اسرائیل منافع مشترک ما و کشورهای این قاره است.»
اسرائیل برای سالها شریک مهمی در فرآیندهای توسعه در این کشورها و در برخورد با پیامدهای تغییرات آب و هوایی و چالشهای اقتصادی در آفریقا بوده است.