تصویب بیسر و صدای طرح محدودیت اینترنت در شورای عالی فضای مجازی به جای مجلس

در حالی که رسانهها و کارشناسان در ایران تصویب مصوبه جدید درباره اختیارات «کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور» را به معنای تصویب بیسر و صدای طرح موسوم به «صیانت» دانستهاند، سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی کشور گفت که این مصوبه ربطی به این طرح ندارد.
مصوبه «شرح وظایف، اختیارات و ترکیب اعضای کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور» که از سوی شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده، روز ششم شهریور برای اجرا ابلاغ شده است.
در همین حال رسانهها در ایران نوشتند شورای عالی فضای مجازی به ریاست ابراهیم رئیسی «بخشی مهم از طرح صیانت» را تصویب کرد.
به گزارش رسانهها در این مصوبه امکان و اختیار قانونی کاهش پهنای باند شبکههای اجتماعی و محدود کردن آنها از جمله اینستاگرام و واتساپ به «کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور» داده شده است.
بر اساس این مصوبه، کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی به عنوان نهاد اصلی «تنظیمگری» معرفی شده و اختیاراتی چون تصویب الزامات مدیریتی ترافیک داخلی و خارجی فضای مجازی کشور را دارد.
در حالی که کارشناسان این مصوبه را به معنای اجرای بخشی از طرح موسوم به «صیانت» برای محدودیت بیشتر اینترنت دانستهاند، امیر خوراکیان، سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی گفت که این مصوبه ربطی به طرح موسوم به صیانت ندارد.
او تاکید کرد شرح وظایف کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور ابهاماتی داشته و مصوبه جدید با هدف رفع این ابهامات تصویب شده است.
به گفته خوراکیان، اگر مصوبات این کمیسیون در سطح نظامات و مقررات کلان باشد باید حتماً به تصویب و تایید شورای عالی فضای مجازی برسد.
مصوبه شورای عالی فضای مجازی در حالی تصویب شده که پیش از این، شورا تصویب طرح موسوم به «صیانت» را از وظایف مجلس دانسته بود.
در مقابل مجلس نیز خواستار تصویب این طرح در شورای عالی فضای مجازی شده بود.
اعضای شورای عالی فضای مجازی ۲۴ اسفند در آخرین جلسه سال گذشته به ریاست ابراهیم رئیسی اعلام کردند: «چون وظیفه قانونگذاری به عهده مجلس شورای اسلامی است این طرح نیز بهتر است در مجلس به سرانجام برسد.»
ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی، روز شنبه ۲۷ فروردین به همشهری آنلاین گفت که محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، در نامهای به رییس شورای عالی فضای مجازی خواسته است دولت و این شورا، سیاستهای کلان مربوط به فضای مجازی را مشخص کنند.
مصوبه کمیسیون طرح محدودیت اینترنت درباره تصویب کلیات این طرح، در اسفند ماه از سوی هیات رییسه مجلس باطل و اعلام شد تصمیمگیری جدید در اینباره در آینده انجام خواهد شد.
روز ۲۲ فروردین نیز مجلس یک جلسه غیرعلنی درباره نحوه بررسی این طرح برگزار کرد و پس از آن تعدادی از نمایندگان خبر دادند بر اساس رای گیری «استمزاجی»، بررسی این طرح در کمیسیون ویژه ادامه نخواهد یافت و باید در صحن بررسی شود.
با این حال هنوز هیات رییسه مجلس درباره وضعیت نهایی این طرح اظهار نظر نکرده است.
در ماههای اخیر گزارش هایی هم درباره اجرای چراغ خاموش طرح فیلتر شدن اینستاگرام منتشر شد و به گفته کاربران، دسترسی به این شبکه اجتماعی بدون فیلترشکن برای بسیاری از افراد با اپراتورهای مختلف امکانپذیر نیست.
اینستاگرام تنها شبکه اجتماعی پرطرفدار است که هنوز در ایران به صورت رسمی فیلتر نشده است.