

دو روز پس از سخنان رافائل گروسی درباره جواب «غیر معتبر» جمهوری اسلامی به سوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی و در آستانه به رأی گذاشته شدن قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، سازمان انرژی اتمی از قطع برخی دوربینهای آژانس و توقف فعالیت بعضی دستگاههای اندازهگیری غنیسازی خبر داد.
بر اساس اطلاعیه سازمان انرژی اتمی ایران، «دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یکی از مراکز اتمی ایران» قطع و «فعالیت دستگاه اندازهگیری بر خط سطح غنا و فلومتر (OLEM)» متوقف میشود.
در این اطلاعیه اعلام شده است حدود ۸۰ درصد دوربینهای نظارتی پادمانی هستند که مانند سابق فعال خواهند بود.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، دو دوربین آژانس قطع شدهاند.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران دلیل این اقدامات را واکنش به «رفتار ناشایست» آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواند.
به گفته کمالوندی، دوربینهای خاموش شده مشمول «نظارتهای فراپادمانی» بوده است.
بر اساس توافق اتمی وین، ایران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح هستهای، «انپیتی» را اجرا میکرد اما پس از خروج آمریکا از برجام اجرای بخشهایی از آن را متوقف کرد.
از سوی دیگر طبق توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در اسفند ماه سال ۹۹ اعلام شد که دوربینهای فعلی آژانس به مدت سه ماه در تأسیسات اتمی جمهوری اسلامی باقی خواهند ماند و بر فعالیتهای ایران نظارت خواهند کرد اما آژانس به محتوای این دوربینها دسترسی نخواهد داشت.
در شهریور ۱۴۰۰ نیز ایران و آژانس برای تعویض حافظههای دوربینها توافق کردند.
دو روز پیش از اقدام سازمان انرژی اتمی ایران، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از نشست شورای حکام درباره مسائل پادمانی حل نشده میان تهران و آژانس به ایران اینترنشنال گفت: «از ایران پاسخهایی گرفتهایم اما از لحاظ فنی معتبر نیستند.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین در سخنرانی خود در آغاز نشست شورای حکام آژانس، بار دیگر اعلام کرد جمهوری اسلامی درباره یافتههای آژانس در سه مکان اعلام نشده ایران، توضیحاتی که از نظر فنی معتبر باشد ارائه نکرده است.
او از تورقوزآباد، ورامین و مریوان به عنوان این سه مکان اعلام نشده نام برد.
در همین حال پیشنویس قطعنامه آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه علیه جمهوری اسلامی به دلیل پاسخگو نبودن تهران نسبت به پرسشهای آژانس، به شورای حکام آژانس ارائه شده است.
در مقابل محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفته است پاسخها به سوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی «دقیق» بوده است.
روز سهشنبه نیز آمریکا و اتحادیه اروپا در بیانیههای جداگانهای با هشدار درباره اینکه سطح غنیسازی اورانیوم در ایران به سطح لازم برای ساخت بمب اتمی نزدیک نزدیک شده، از جمهوری اسلامی خواست به طور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران اما این بیانیه را در راستای سیاست فشار حداکثری اسرائیل علیه جمهوری اسلامی دانسته است.
مذاکرات وین بیستم اسفند سال گذشته و پس از طرح شروط جدید و یکباره روسیه متوقف شد و پس از آن نیز رسانهها از اختلاف نظر ایران و آمریکا بر سر باقی ماندن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی خبر دادند.