• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

بحران اقتصادی ایران، مهاجران افغانستانی را به بازگشت زیر حاکمیت طالبان واداشته است

۲۶ شهریور ۱۴۰۵، ۰۴:۱۷ (‎+۱ گرینویچ)

رویترز گزارش داد که بحران اقتصادی ناشی از جنگ در ایران، هزاران مهاجر افغانستانی را به بازگشت به کشورشان واداشته است؛ خانواده‌هایی که با پس‌اندازهای ازدست‌رفته، بیکاری و محدودیت‌های شدید طالبان علیه زنان و دختران روبه‌رو می‌شوند.

خبرگزاری رویترز در گفت‌وگو با بازگشت‌کنندگان در مناطق مرزی هرات و فراه دریافته‌ است که بسیاری از آنان پیش از ترک ایران، ماه‌ها بیکار بوده‌اند و زیر فشار افزایش قیمت‌ها، بازگشت را تنها گزینه خود دیده‌اند.

به نوشته رویترز و بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران، قیمت مصرف‌کننده نسبت به سال گذشته نزدیک به ۹۰ درصد و قیمت مواد غذایی حدود ۱۳۰ درصد افزایش یافته است. این گزارش، تشدید تحریم‌ها و محاصره دریایی آمریکا را نیز از عوامل وخامت اوضاع اقتصادی ایران معرفی کرده است.

بررسی‌های سازمان بین‌المللی مهاجرت نشان می‌دهد میانگین درآمد افغانستانی‌های تازه‌بازگشته از ایران نسبت به پیش از بحران نزدیک به یک‌سوم کاهش یافته و تنها ۲۹ درصد آنان هنوز پس‌اندازی دارند.

محمد سعید، یکی از بازگشت‌کنندگان، به رویترز گفت خانواده‌اش پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۱۴۰۰ به ایران گریخته بودند، اما اکنون تقریبا دست‌خالی به افغانستان بازگشته‌اند. به گفته او، سقوط ارزش ریال بیش از دو‌سوم ارزش پس‌انداز خانواده را از بین برده است.

بر اساس داده‌های کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، بیش از دو میلیون افغانستانی در دو سال گذشته ایران را ترک کرده‌اند. بیشتر آنان پیش از موج اخیر بازگشت در جریان جنگ، اخراج شده یا برای خروج تحت فشار قرار گرفته بودند. اخراج اجباری همچنان از دلایل اصلی بازگشت است، اما به گفته بازگشت‌کنندگان و بر اساس داده‌های سازمان بین‌المللی مهاجرت، اکنون زنان و خانواده‌های کامل سهم بیشتری در میان آنان دارند.

عبدالغنی قاضی‌زاده، از مقام‌های طالبان در گذرگاه اسلام‌قلعه، گفت روزانه ۲۰ تا ۴۰ خانواده داوطلبانه از این مرز بازمی‌گردند. به گفته او، بسیاری از کارگران افغانستانی از پرداخت‌نشدن دستمزدهایشان در ایران شکایت دارند و درآمدشان دیگر هزینه‌های اولیه زندگی را پوشش نمی‌دهد. نمایندگی جمهوری اسلامی در نیویورک به درخواست رویترز برای اظهارنظر پاسخ نداده است.

بازگشت برای زنان و دختران به معنای روبه‌روشدن دوباره با محدودیت‌های طالبان بر تحصیل، اشتغال و رفت‌وآمد است. دختران از تحصیل پس از کلاس ششم و ورود به دانشگاه محروم‌اند و سفر زنان بدون سرپرست مرد نیز محدود شده است. طالبان می‌گویند حقوق زنان را مطابق شریعت اسلامی رعایت می‌کنند.

عبدالجبار، کارگر ۴۴ساله‌ای که خانواده‌اش نزدیک به چهار دهه در ایران زندگی کرده بودند، گفت پس از حملات به پایگاه نظامی نزدیک خانه‌شان در کرمان و ازرونق‌افتادن کار، به افغانستان بازگشته است. او دو ماه پس از بازگشت همچنان بیکار است و خانواده‌اش در خانه‌ای خشتی با یک اتاق زندگی می‌کنند.

ستایش، دختر ۱۵ساله او که می‌خواهد طراح لباس شود، به رویترز گفت: «اگر می‌توانستم، برمی‌گشتم؛ برای درس‌خواندنم، برای دوستانم.»

برخی خانواده‌ها می‌کوشند کسب‌وکار خود را در افغانستان دوباره راه بیندازند. سعید و مادرش، رضوانه جامی، آخرین پس‌اندازشان را صرف خرید تجهیزات کرده‌اند و تولید پنیر پیتزا را که پیش‌تر در ایران انجام می‌دادند، از سر گرفته‌اند.

اما جامی می‌گوید دختر ۱۷ساله‌اش بیش از دیگر اعضای خانواده از بازگشت آسیب دیده است: «مدام به من می‌گوید: مادر، هشت سال درس خواندم و حالا فقط در خانه مانده‌ام.»

Banner
Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

دفاع دبیر از رانت اکتشاف معدن: قانونی است و خیلی از دستگاه‌ها کار اقتصادی می‌کنند
۱

دفاع دبیر از رانت اکتشاف معدن: قانونی است و خیلی از دستگاه‌ها کار اقتصادی می‌کنند

۲

اکسیوس از انهدام ۲ قایق سپاه پاسداران به دست نیروهای آمریکایی خبر داد

۳

اعتصاب عمومی در شهرهای کردنشین؛ امجد امینی: یک سوگواری ساده را بر ما روا نمی‌بینند

۴

انتقاد ورزشکاران المپیکی از تبلیغ سیدنی سوئینی به علت «جنسی‌سازی ورزش زنان»

۵

تشکیل پرونده قضایی برای یک فیلمساز؛ سپاه پاسداران خواستار توقیف اموال رضا درمیشیان شد

انتخاب سردبیر

  • نامه سرگشاده متخصصان ایرانی به پارلمان کانادا؛ قربانیان سربازی در سپاه در برزخ گرفتارند

    نامه سرگشاده متخصصان ایرانی به پارلمان کانادا؛ قربانیان سربازی در سپاه در برزخ گرفتارند

  • از ترس تا رهایی؛ زنان از اولین تجربه بیرون رفتن بدون حجاب اجباری گفتند
    روایت شما

    از ترس تا رهایی؛ زنان از اولین تجربه بیرون رفتن بدون حجاب اجباری گفتند

  • عفو بین‌الملل: جمهوری اسلامی در سرکوب خیزش «زن، زندگی، آزادی» مرتکب جنایات علیه بشریت شد

    عفو بین‌الملل: جمهوری اسلامی در سرکوب خیزش «زن، زندگی، آزادی» مرتکب جنایات علیه بشریت شد

  • اعتصاب عمومی در شهرهای کردنشین؛ امجد امینی: یک سوگواری ساده را بر ما روا نمی‌بینند

    اعتصاب عمومی در شهرهای کردنشین؛ امجد امینی: یک سوگواری ساده را بر ما روا نمی‌بینند

  • حمایت رییس کمیسیون اروپا از پیوستن کانادا به اتحادیه اروپا به‌عنوان «عضو وابسته»

    حمایت رییس کمیسیون اروپا از پیوستن کانادا به اتحادیه اروپا به‌عنوان «عضو وابسته»

  • اکسیوس: ترامپ با رهبران کشورهای خلیج فارس درباره جنگ با حکومت ایران گفت‌وگو می‌کند

    اکسیوس: ترامپ با رهبران کشورهای خلیج فارس درباره جنگ با حکومت ایران گفت‌وگو می‌کند

  • انصراف برخی دانشجویان یا کم کردن واحدهای درسی به‌دلیل افزایش هزینه تحصیل

    انصراف برخی دانشجویان یا کم کردن واحدهای درسی به‌دلیل افزایش هزینه تحصیل

•
•
•

مطالب بیشتر

مجلس نمایندگان آمریکا طرح تحریم روسیه و تمدید تحریم‌های جمهوری اسلامی را تصویب کرد

۲۶ شهریور ۱۴۰۵، ۰۰:۴۷ (‎+۱ گرینویچ)
100%

مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را تصویب کرد که علاوه بر تشدید فشار اقتصادی بر روسیه، بندی برای تمدید تحریم‌های حکومت ایران دارد. این طرح که به ترامپ اختیار اعمال تعرفه بر کشورهای خریدار انرژی روسیه را می‌دهد، برای امضا به رییس‌جمهوری ارسال می‌شود.

این طرح چهارشنبه ۲۵ شهریور با ۲۶۲ رای موافق در برابر ۱۵۹ رای مخالف تصویب شد. ۲۰۳ جمهوری‌خواه، ۵۸ دموکرات و یک نماینده مستقل از آن حمایت کردند؛ در مقابل، هفت جمهوری‌خواه و ۱۵۲ دموکرات رای مخالف دادند.

تاثیر این مصوبه بر تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی
بند مربوط به ایران در این مصوبه، اعتبار «قانون تحریم‌های ایران» موسوم به «ایسا» را تا پایان سال ۲۰۳۱ میلادی، برابر با دی ۱۴۱۰، تمدید می‌کند. ماده ۲۰۱ طرح، سال پایان اعتبار این قانون را از ۲۰۲۶ به ۲۰۳۱ تغییر می‌دهد؛ بنابراین، تغییر مشخص این بند، تمدید پنج‌ساله چارچوب قانونی موجود است.

قانون ایسا که در سال ۱۳۷۵ تصویب شد و در سال‌های بعد اصلاح شد، از مبانی تحریم اشخاص و شرکت‌هایی است که فعالیت‌های مشخصی در ارتباط با بخش انرژی ایران انجام می‌دهند. سرمایه‌گذاری در توسعه منابع نفتی، ارائه برخی کالاها و خدمات برای تولید فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، و مشارکت در انتقال نفت با پنهان‌کردن منشا ایرانی آن، از جمله فعالیت‌هایی است که با تحقق شروط تعیین‌شده در قانون می‌تواند مشمول تحریم شود.

  • آمریکا یک بانک روس را به دلیل همکاری با جمهوری اسلامی تحریم کرد

    آمریکا یک بانک روس را به دلیل همکاری با جمهوری اسلامی تحریم کرد

مجازات‌های پیش‌بینی‌شده در این چارچوب، بسته به مورد، شامل محدودیت در دریافت وام و اعتبار از موسسات مالی آمریکایی، محرومیت از حمایت بانک صادرات‌ واردات آمریکا، محدودیت مجوزهای صادراتی و محرومیت از قراردادهای دولت آمریکاست. این قانون همچنین مقرراتی درباره فعالیت‌های مرتبط با دستیابی ایران به سلاح‌های کشتار‌جمعی و تسلیحات متعارف پیشرفته دارد.

پیش از این و در زمان بررسی طرح در ماه ژوئیه، کاخ سفید در بیانیه رسمی حمایت از طرح اعلام کرده بود که تمدید پنج‌ساله ایسا، اختیارات کلیدی رییس‌جمهوری را برای مقابله با آنچه حمایت حکومت ایران از تروریسم و بلندپروازی‌های هسته‌ای این کشور خوانده، حفظ می‌کند. در همین بیانیه آمده بود که مشاوران ترامپ، در صورت ارائه طرح به شکل مورد حمایت دولت، امضای آن را توصیه می‌کنند.

کنگره پیش‌تر در سال ۱۳۹۵، اعتبار ایسا را تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۶، برابر با ۱۰ دی ۱۴۰۵، تمدید کرده بود. تمدید تازه، پس از تبدیل‌شدن مصوبه به قانون، از انقضای این مبنای قانونی تحریم‌ها جلوگیری خواهد کرد؛ بااین‌حال، موعد پایان اعتبار ایسا را نباید موعد پایان همه تحریم‌های آمریکا علیه حکومت ایران دانست، زیرا بخشی از این تحریم‌ها بر قوانین و فرمان‌های اجرایی دیگری استوارند.

روسیه محور این مصوبه
این طرح از رییس‌جمهوری آمریکا می‌خواهد بر واردات از پنج خریدار عمده انرژی روسیه یا کشورهایی که به مسکو در دورزدن تحریم‌ها کمک می‌کنند، تعرفه‌هایی تا سقف ۱۰۰ درصد اعمال کند. هدف این اقدام، افزایش فشار اقتصادی بر کرملین به‌دلیل ادامه جنگ در اوکراین است.

  • مدیران عالی بانک تحریم‌شده ترکیه، با بزرگ‌ترین پرونده تحریم‌های ایران مرتبط‌اند

    مدیران عالی بانک تحریم‌شده ترکیه، با بزرگ‌ترین پرونده تحریم‌های ایران مرتبط‌اند

طرح پیش‌تر با ۸۶ رای موافق در برابر ۱۱ رای مخالف در سنا تصویب شده بود. به نوشته نشریه هیل، این نخستین مصوبه کنگره با حمایت هر دو حزب برای کمک به اوکراین از زمان تصویب بسته کمک‌های آوریل ۲۰۲۴ است.

اختلاف اصلی در مجلس نمایندگان بر سر اختیارات تعرفه‌ای ترامپ بود. دموکرات‌های مخالف، با وجود حمایت از اوکراین، هشدار دادند که اعطای این اختیارات می‌تواند هزینه‌های بیشتری بر مردم آمریکا تحمیل کند.

حکیم جفریز، رهبر اقلیت مجلس نمایندگان، با اشاره به گرانی هزینه‌های زندگی، گفت نمی‌تواند از اعطای اختیارات گسترده به رییس‌جمهوری برای وضع تعرفه‌های بیشتر حمایت کند. در مقابل، دموکرات‌های موافق استدلال کردند که اختیارات پیش‌بینی‌شده در طرح به‌اندازه کافی محدود است تا مانع سوء‌استفاده شود.

به گزارش هیل، بررسی این طرح بیش از یک‌سال‌ونیم طول کشید و مخالفت ترامپ، که خواهان آزادی عمل بیشتری برای مذاکره با ولادیمیر پوتین بود، ماه‌ها تصویب آن را به تاخیر انداخت.

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، پیش از رای‌گیری خواستار تحریم‌های قوی شد و گفت اکنون زمان کاهش فشار بر روسیه نیست. حامیان طرح نیز تصویب آن را پیامی از تداوم حمایت آمریکا از اوکراین در شرایط تشدید جنگ و کمبود شدید تجهیزات پدافند هوایی این کشور دانستند.

اتحادیه اروپا در سالگرد کشته‌شدن مهسا امینی خواستار پایان سرکوب در ایران شد

۲۵ شهریور ۱۴۰۵، ۲۲:۴۹ (‎+۱ گرینویچ)
100%

اتحادیه اروپا در چهارمین سالگرد کشته‌شدن مهسا ژینا امینی، از مقام‌های جمهوری اسلامی خواست به خشونت و سرکوب علیه مردم ایران پایان دهند. هم‌زمان، وزیر خارجه فرانسه، سفارت آلمان در تهران و کمیته یهودیان آمریکا نیز یاد او را گرامی داشتند.

سخنگوی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای به این مناسبت، شجاعت زنان و مردان ایرانی را ستود و بر حمایت از خواسته‌های آنان برای آینده‌ای مبتنی بر احترام به حقوق بشر و آزادی‌های بنیادین تاکید کرد.

این بیانیه با اشاره به آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» پس از کشته‌شدن امینی و اعتراض‌های سراسری دی و بهمن ۱۴۰۴، اعلام کرد که در جریان این اعتراض‌ها هزاران معترض کشته شدند.

اتحادیه اروپا روند کنونی اجرای احکام اعدام در ایران را «هولناک» خواند و تاکید کرد که در همه موارد و تحت هر شرایطی با مجازات اعدام مخالف است. در این بیانیه، اعدام مغایر با حق سلب‌ناپذیر حیات و ممنوعیت مطلق مجازات‌های ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز توصیف شده است.

  • قاصدک مهسا؛ گام‌به‌گام با «زن، زندگی‌، آزادی»

    قاصدک مهسا؛ گام‌به‌گام با «زن، زندگی‌، آزادی»

اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن همچنین آنچه «سرکوب مداوم» از سوی مقام‌های ایرانی خواندند؛ از جمله استفاده نظام‌مند از مجازات اعدام، خشونت، بازداشت‌های خودسرانه و ارعاب برای خاموش‌کردن صداهای منتقد، را محکوم کردند.

در بخش دیگری از بیانیه آمده است که جنگ بر رنج مردم افزوده است. اتحادیه اروپا همچنین از جان‌باختن افراد بی‌گناه در حملات ابراز اندوه عمیق کرد.

ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، نیز روز چهارشنبه ۲۵ شهریور در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که چهار سال پیش، مهسا امینی در ۲۲سالگی به دست گشت ارشاد حکومت ایران کشته شد؛ «به‌دلیل حجابی که نامناسب تشخیص داده شد و به‌دلیل خواست او برای زندگی آزاد».

بارو با اشاره به طنین‌اندازشدن شعار «زن، زندگی، آزادی» در ایران و جهان پس از مرگ امینی، تاکید کرد: «سرکوب خونین حکومت ایران نمی‌تواند این فریاد را خاموش کند.»

او افزود که فرانسه مهسا امینی را فراموش نمی‌کند و در کنار زنان و مردان ایرانی خواهان عدالت و کرامت می‌ایستد. وزیر خارجه فرانسه همچنین بر حق ایرانیان برای تصمیم‌گیری آزادانه درباره آینده خود و ضرورت رعایت حقوق بنیادین آنان تاکید کرد.

  • اعتصاب عمومی در شهرهای کردنشین؛ امجد امینی: یک سوگواری ساده را بر ما روا نمی‌بینند

    اعتصاب عمومی در شهرهای کردنشین؛ امجد امینی: یک سوگواری ساده را بر ما روا نمی‌بینند

سفارت آلمان در تهران نیز روز چهارشنبه با انتشار پستی در اینستاگرام، چهارمین سالگرد کشته‌شدن مهسا ژینا امینی را گرامی داشت.

کمیته یهودیان آمریکا در پیامی به همین مناسبت یادآوری کرد که امینی پس از بازداشت از سوی گشت ارشاد به‌دلیل آنچه رعایت‌نکردن حجاب عنوان شده بود، در بیمارستانی در تهران جان باخت.

این سازمان با اشاره به گزارش شاهدان درباره ضرب‌وشتم امینی در بازداشت، نوشت که کشته‌شدن او به نمادی جهانی از سرکوب زنان و نقض حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی تبدیل شد و جنبش «زن، زندگی، آزادی» را در ایران و سراسر جهان شکل داد.

کمیته یهودیان آمریکا تاکید کرد: «داستان مهسا یک جنبش را به راه انداخت. ما همچنان نام او را بر زبان خواهیم آورد و در کنار کسانی خواهیم ایستاد که برای آزادی در ایران مبارزه می‌کنند.»

سومین جلسه دادگاه حمله با خودرو به تظاهرات ایرانیان در تورنتو بدون صدور رای پایان یافت

۲۵ شهریور ۱۴۰۵، ۱۸:۱۸ (‎+۱ گرینویچ)
•
مهسا مرتضوی
100%

سومین جلسه رسیدگی به پرونده مهران محققی، متهم به راندن خودرو به میان جمعیت در پایان تجمع اعتراضی ایرانیان در منطقه ریچموندهیل، چهارشنبه ۲۵ شهریور (۱۶ سپتامبر) بدون صدور رأی پایان یافت. جلسه بعدی قرار است ۲۳ مهر (۱۴ اکتبر ) برگزار شود.

این پرونده که پس از دو جلسه دادرسی در ماه‌های مه و ژوئن همچنان در مراحل مقدماتی است، بار دیگر اعتراض‌ها به سیستم آزادی با وثیقه در نظام قضایی کانادا را به کانون توجه کشانده است.

از حمله در ۱۰ مه تا آزادی فوری با وثیقه

این پرونده به حمله با خودرو به یک تجمع پرشمار پنج تا شش هزار نفری ایرانیان در ۱۰ مه در ریچموندهیل تورنتو بازمی‌گردد.

در پایان این گردهمایی و هنگامی که مردم در حال حرکت به سمت خودروهای خود بودند، مهران محققی متهم ۳۹ ساله، با رانندگی خطرناک خودرو خود را به سمت جمعیت راند. او پس از زیر گرفتن یک پیک تحویل غذا که به تجمع بی ارتباط بود و همچنین آسیب رساندن به خودرو یک شهروند ایرانی، تلاش کرد از محل بگریزد.

مهران محققی با دخالت معترضان و توقف خودرو، پرچم جمهوری اسلامی را از خودرو بیرون کشید، دور آن دوید و حاضران را تهدید کرد اما در نهایت به‌دست پلیس بازداشت شد. با وجود این، او تنها یک روز پس از این حمله خشونت‌بار با قرار وثیقه آزاد شد.

  • پلیس کانادا: مظنون بازداشت‌شده در حمله به تجمع ایرانیان تورنتو، مهران محققی نام دارد

    پلیس کانادا: مظنون بازداشت‌شده در حمله به تجمع ایرانیان تورنتو، مهران محققی نام دارد

روند فرسایشی جلسات دادگاه

دومین جلسه دادرسی این پرونده در تاریخ  سوم تیر (۲۴ ژوئن) در دادگاه عالی انتاریو برگزار شده بود؛ جایی که رسیدگی به پرونده به ۱۶ سپتامبر (۲۵ شهریور) موکول شد تا در این فاصله مراحل تکمیل مدارک و گفت‌وگوهای اولیه با دادستان انجام پذیرد و متهم در جلسه سپتامبر مشخص کند که آیا با پذیرش اتهام روند را پیش می‌برد یا با رد آن، وارد فرآیند محاکمه کامل خواهد شد.

با این حال در جلسه سوم نیز پیشرفتی در رسیدگی به پرونده رخ نداد.به گفته نماینده حاضر در دادگاه، وکیل مدافع همچنان منتظر دریافت سوابق و مدارک تکمیلی پلیس است و دادستانی نیز در حال بررسی ارائه درخواست رسمی برای استفاده از ویدیوهای دوربین‌های مداربسته به‌عنوان مدرک است.

در نهایت قاضی اعلام کرد تا پیش از جلسه بعدی در ۲۳ مهر، باید نشست مشورتی و مقدماتی میان قاضی، دادستان و وکیل مدافع برگزار شود.

انتقاد گسترده به سیستم وثیقه؛ از جامعه ایرانی تا حزب محافظه‌کار

آزادی سریع فردی که با خودرو به یک تجمع مدنی هجوم برده و جان شهروندان را به خطر انداخته، خشم و نگرانی عمیق جامعه ایرانی-کانادایی را برانگیخته است. ایرانیان مقیم کانادا که بسیاری از آنها برای در امان ماندن از خشونت‌های جمهوری اسلامی مهاجرت کرده‌اند، رها بودن چنین افرادی را تهدیدی جدی علیه امنیت خود و آزادی تجمعات می‌دانند.

این رویکرد هم‌راستا با انتقادات گسترده‌تری است که نسبت به سیستم وثیقه در قوانین فدرال کانادا مطرح می‌شود.

حزب محافظه‌کار کانادا به رهبری پیر پولی‌اور بارها از قوانین کنونی آزادی با وثیقه انتقاد کرده و آن را «سیاست درِ چرخان» خوانده است؛ سیستمی که به باور منتقدان، متهمان به اقدامات خشن و خطرناک را بلافاصله پس از بازداشت به خیابان‌ها بازمی‌گرداند و امنیت عمومی را در معرض تهدید قرار می‌دهد.

از نگاه منتقدان، تکرار تعویق‌های متوالی در پرونده مهران محققی، اکنون به نمونه‌ای عینی از این چالش‌ها در نگاه افکار عمومی تورنتو بدل شده است.

نامه سرگشاده متخصصان ایرانی به پارلمان کانادا؛ قربانیان سربازی در سپاه در برزخ گرفتارند

۲۵ شهریور ۱۴۰۵، ۱۷:۱۴ (‎+۱ گرینویچ)
•
مهسا مرتضوی
100%

۱۹۹ تن از استادان دانشگاه، پژوهشگران، پزشکان، مهندسان و فعالان ایرانی، با انتشار نامه‌ای سرگشاده خطاب به رسانه‌ها و نمایندگان پارلمان کانادا، نسبت به بن‌بست ایجادشده در پرونده‌های متقاضیان اقامت دائم که دوره سربازی اجباری خود را در سپاه پاسداران گذرانده‌اند، هشدار داده‌اند.

در پی تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران توسط اتاوا، اداره مهاجرت کانادا ارزیابی‌های سخت‌گیرانه‌ای را برای صدور اقامت دائم این افراد و خانواده‌هایشان آغاز کرده است؛ روندی که به گفته امضاکنندگان این نامه، بدون تفکیک میان «سرباز وظیفه» و «عضو داوطلب یا وابسته»، سرنوشت صدها متقاضی را در معرض رد درخواست و خطر اخراج قرار داده است.

هشدار درباره پیامدهای ارزیابی‌های اداره مهاجرت

امضاکنندگان این نامه سرگشاده با اشاره به ارسال گسترده «نامه‌های انصاف رویه» (PFL) از سوی اداره مهاجرت، تاکید کرده‌اند که برای مردان در ایران، گذراندن خدمت نظام وظیفه امری کاملاً اجباری و تنها راه دریافت گذرنامه و خروج قانونی از کشور بوده است، نه نشانه باور ایدئولوژیک یا همکاری داوطلبانه با سپاه.

در بخشی از این نامه آمده است: «هدف این درخواست دفاع از هیچ سازمانی نیست؛ درخواست ما ساده است: اجبار با عضویت یکی نیست و قربانیان یک نظام نباید به دلیل همان اجبار دوباره مجازات شوند. ما خواهان امنیت برای کانادا و شناسایی واقعی عوامل سپاه هستیم، اما امنیت بدون تفکیک، بیگناهان را نابود می‌کند.»

  • افزایش خطر لغو اجازه اقامت کانادا برای متقاضیان ایرانی با سابقه خدمت سربازی در سپاه

    افزایش خطر لغو اجازه اقامت کانادا برای متقاضیان ایرانی با سابقه خدمت سربازی در سپاه

ارسال نامه‌های انصاف رویه، بحران انسانی و آینده نامشخص

ارزیابی‌های اداره مهاجرت برای اعطای اقامت دائم، روندی فرساینده و اضطراب‌آور را بر متقاضیان تحمیل کرده است.

«صحرا» (نام مستعار)، یکی از متقاضیان اقامت دائم که پس از پنج سال زندگی در کانادا و اخذ دو مدرک تحصیلی اکنون در حوزه آموزش فعالیت می‌کند، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال توضیح داد که همسرش سال‌ها پیش صرفا دوره ۲۰‌ماهه سربازی وظیفه خود را در بخش‌های دفتری سپاه گذرانده است.

او گفت: «ما با تمام امید برای ساختن آینده‌ای امن برای فرزندمان به کانادا آمدیم و برای اقامت دائم اقدام کردیم. همسرم هیچ نقش داوطلبانه یا باوری به سپاه نداشته است. اما حالا نه تنها پرونده ما در آستانه رد شدن قرار گرفته، بلکه برای پسر ۹ ساله‌ام نیز نامه انصاف رویه فرستاده‌اند؛ فرزندی که در اینجا بزرگ شده و در مسابقات شطرنج و ورزش منطقه مقام می‌آورد. ما همه آرامش زندگی‌مان را از دست داده‌ایم و با کابوس رد اقامت و خطر بازگشت به ایران زندگی می‌کنیم.»

ضرورت حفظ حقوق سربازان وظیفه

نگرانی از آسیب دیدن سربازان وظیفه موضوع تازه‌ای نیست و پیش‌تر از سوی مقام‌های دولتی در کانادا نیز مطرح شده بود.

راب اولیفانت، دستیار پارلمانی وزیر امور خارجه کانادا، پیش از این در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال با تاکید بر حساسیت این پرونده‌ها گفته بود: «اگر این کار را خیلی سریع انجام دهیم، دو دسته از افراد ممکن هست آسیب ببینند. یک دسته کسانی هستند که به خدمت اجباری در سپاه اعزام شدند؛ هیچ نقشی در تصمیم‌گیری‌ها نداشتند و در رده‌های پایین خدمت می‌کردند. بعضی از آن‌ها حالا در کانادا هستند و باید این حق را داشته باشند که در کانادا بمانند.»

با وجود این اظهارات، در عمل تفکیک نظام‌مندی در فرآیند بررسی تقاضاهای اقامت دائم از سوی اداره مهاجرت اعمال نشده است.

  • دولت کانادا: خدمت سربازی در سپاه «به‌تنهایی» عامل رد اقامت ایرانیان نیست

    دولت کانادا: خدمت سربازی در سپاه «به‌تنهایی» عامل رد اقامت ایرانیان نیست

تداوم خلاء قانونی در تفکیک نیروهای اجباری از داوطلب

در واکنش به این شکاف قانونی، گارنت جنیس (Garnett Genuis)، نماینده حزب محافظه‌کار در مجلس عوام کانادا، لایحه C-350 را تدوین و ارائه کرد.

این لایحه مشخصا با هدف ایجاد سازوکاری حقوقی برای تفکیک سربازان وظیفه و افرادی که تحت اجبار به خدمت گرفته شده‌اند از اعضای داوطلب و بدنه واقعی سپاه طراحی شده بود تا مانع از رد درخواست اقامت افراد بی‌گناه شود.

با این حال، این لایحه با حمایت دولت لیبرال و تصویب پارلمان همراه نشد تا متقاضیان اقامت همچنان در بلاتکلیفی حقوقی باقی بمانند.

دشواری اثبات عدم عضویت و مطالبه اصلاح دستورالعمل‌های دولتی

شبکه سراسری سی‌بی‌سی (CBC) نیز در گزارشی با بررسی پرونده فرزین جعفری—مهندس نرم‌افزاری که در سال ۲۰۱۱ سرباز وظیفه سپاه بوده و در انتظار دریافت اقامت دائم نامه انصاف رویه دریافت کرده است—تاکید کرد که دولت عملا از افراد می‌خواهد ثابت کنند پس از دوران سربازی پیوندی با سپاه نداشته‌اند؛ در حالی که هیچ سند رسمی برای اثبات این موضوع از سوی ایران وجود ندارد.

کاوه شهروز، حقوقدان و فعال حقوق بشر در تورنتو، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال راه‌حل را در تصمیم صریح اجرایی دولت دانست.

  • دادگاه فدرال کانادا رد درخواست اقامت یک ایرانی به‌دلیل خدمت سربازی در سپاه را تایید کرد

    دادگاه فدرال کانادا رد درخواست اقامت یک ایرانی به‌دلیل خدمت سربازی در سپاه را تایید کرد

او گفت: «جامعه ایرانی سال‌ها خواستار تروریستی اعلام شدن سپاه بود، اما متاسفانه دولت فدرال تفکیک روشنی میان افراد داوطلب و کسانی که مجبور به گذراندن خدمت وظیفه شدند، ایجاد نکرد.»

شهروز افزود: «بردن تک‌تک این پرونده‌ها به دادگاه مسیری طولانی و پرهزینه است. سریع‌ترین و منطقی‌ترین راه این است که خود دولت در دستورالعمل‌ها و تعریف مقررات شفاف‌سازی کند تا سربازی اجباری به معنای عضویت در یک سازمان تروریستی شناخته نشود و حقوق متقاضیان بی‌گناه ضایع نگردد.»

انتقاد رهبر حزب محافظه کار از عملکرد دولت فدرال

این پرونده اکنون به یکی از کانون‌های اصلی انتقاد حزب محافظه‌کار علیه دولت لیبرال بدل شده است.

پیر پولی‌اور (Pierre Poilievre)، رهبر حزب محافظه‌کار و اپوزیسیون رسمی کانادا، با اشاره به اجرای ناقص این مصوبه تاکید کرده است که تروریستی اعلام کردن یک نهاد از سوی دولت اگر در عمل به درستی پیاده نشود، چیزی جز یک بیانیه مطبوعاتی نیست.

به‌گفته پولی‌اور، تعهد محافظه‌کاران شناسایی و ردگیری عوامل داوطلب سپاه پاسداران است، نه سربازان وظیفه‌ای که خود قربانی این ساختار بوده‌اند؛ رویکردی که نشان می‌دهد فشار سیاسی برای نجات متقاضیان بی‌گناه و پایان دادن به تعمیم نادرست خدمت اجباری، روزبه‌روز در اوتاوا سنگین‌تر می‌شود.

محکومیت گسترده حمله پهپادی به مکه؛ حوثی‌ها با مقامات آمریکایی در عمان دیدار کردند

۲۵ شهریور ۱۴۰۵، ۱۶:۲۳ (‎+۱ گرینویچ)
100%
عکس آرشیوی: برخاستن دود به آسمان در تصویری برگرفته از ویدیویی که بنا بر توضیح منبع منتشرکننده، حمله نیروهای حوثی به نیروهای تحت حمایت عربستان سعودی را در استان الجوف یمن نشان می‌دهد. واحد رسانه‌ای نظامی حوثی‌ها این ویدیو را ۲۴ شهریور ۱۴۰۵ (۱۵ سپتامبر ۲۰۲۶) منتشر کرد.

مصر، قطر، کویت، تشکیلات خودگردان فلسطین و شورای همکاری خلیج فارس، آنچه عربستان سعودی تلاش حوثی‌ها برای حمله پهپادی به مکه خواند، محکوم کردند. این واکنش‌ها در حالی منتشر شد که حوثی‌ها از حملات تازه به تاسیسات نفتی و نظامی عربستان سعودی خبر دادند، اما هدف گرفتن مکه را رد کردند.

مصر چهارشنبه ۲۵ شهریور اعلام کرد امنیت عربستان سعودی بخش جدایی‌ناپذیر امنیت ملی کشورهای عربی است و تلاش برای حمله پهپادی به مکه را به‌شدت محکوم کرد.

وزارت امور خارجه قطر نیز این اقدام را «تجاوزکارانه و شرم‌آور» و «عبور بسیار خطرناک از همه خطوط قرمز دینی، اخلاقی و انسانی» خواند و گفت چنین حمله‌ای احساسات بیش از یک میلیارد مسلمان در سراسر جهان را تحریک می‌کند.

این موضع‌گیری‌ها پس از آن صورت گرفت که عربستان سعودی از رهگیری و انهدام یک پهپاد متعلق به حوثی‌ها در جنوب مکه، پیش از ورود به حریم هوایی ممنوعه این شهر، خبر داد. به گفته سخنگوی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی، این رویداد عصر سه‌شنبه ۲۴ شهریور رخ داد.

وزارت امور خارجه کویت در بیانیه‌ای از حمایت خود از همه اقدام‌های عربستان سعودی برای حفظ حاکمیت و امنیت این کشور و حفاظت از اماکن مقدس مسلمانان خبر داد.

تشکیلات خودگردان فلسطین نیز تلاش برای حمله به مکه را محکوم کرد و امنیت عربستان سعودی، مسجدالحرام و مسجدالنبی را «خط قرمز» خواند. دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس هم فرستادن پهپاد به سوی مکه را «اقدامی تروریستی و خائنانه» توصیف کرد.

ریاض: همه اقدامات لازم را برای دفاع انجام می‌دهیم

وزارت امور خارجه عربستان سعودی چهارشنبه ۲۵ شهریور اعلام کرد پدافند هوایی این کشور دومین تلاش حوثی‌ها، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، برای هدف قرار دادن مکه را خنثی کرد و افزود: «برای دفاع از اماکن مقدس و خاک عربستان سعودی همه اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.»

جمال الضاری، دبیرکل پروژه ملی عراق، نیز از کشورهای عربی و اسلامی خواست دفاتر حوثی‌ها را ببندند، به حضور نمایندگان این گروه در خاک خود پایان دهند و از هرگونه حمایت از این گروه خودداری کنند.

در مقابل، حوثی‌ها در بیانیه نیروهای مسلح خود گزارش‌های عربستان سعودی درباره هدف گرفتن مکه را «دروغ» خواندند و گفتند عملیاتشان تاسیسات نفتی و پایگاه‌های نظامی دور از اماکن مقدس را هدف می‌گیرد.

این گروه چهارشنبه از حمله به تاسیسات آرامکو در ینبع و یک پایگاه هوایی در خمیس مشیط با «ده‌ها موشک بالستیک و پهپاد» خبر داد و گفت این حملات به آتش‌سوزی‌های گسترده و خسارت‌های فراوان منجر شد.

حوثی‌ها همچنین اعلام کردند حملات خود را در عمق خاک عربستان سعودی و علیه تجمع نیروهای سعودی تا توقف آنچه «تجاوز» و «محاصره» یمن خواندند، ادامه می‌دهند.

در بیانیه‌ای دیگر، نیروهای مسلح حوثی‌ها گفتند یک جنگنده اف‌۱۵ عربستان سعودی را در حریم هوایی استان مارب با موشک زمین‌به‌هوا سرنگون کردند و جنگنده‌های اعزام‌شده برای جست‌وجوی لاشه آن را نیز وادار به عقب‌نشینی کردند. این گروه همچنین شمار حملات هوایی عربستان سعودی به هفت استان یمن در یک هفته را بیش از ۴۵۰ مورد اعلام کرد و از کشته و زخمی شدن شماری از غیرنظامیان خبر داد.

گزارش رویترز از دیدار مقام‌های آمریکایی با حوثی‌ها

در تحولی دیگر، رویترز چهارشنبه به نقل از پنج منبع آگاه گزارش داد مقام‌های آمریکایی با نمایندگان حوثی‌ها در عمان دیدار کردند.

به گفته این منابع، دیدار با کمک دولت عمان در سفارت آمریکا در مسقط برگزار شد و محمد عبدالسلام و عبدالملک العجری، از مقام‌های ارشد حوثی‌ها، در آن حضور داشتند.

بر اساس گزارش رویترز، این دیدار چند روز پس از تصرف بخشی راهبردی از سواحل دریای سرخ در یمن به دست حوثی‌ها انجام شد.

عربستان سعودی از سال ۲۰۱۵ رهبری ائتلافی را بر عهده دارد که با حوثی‌ها می‌جنگد. این درگیری پس از برقراری آتش‌بس در سال‌های اخیر تا حد زیادی فروکش کرده بود، اما در هفته‌های اخیر و به‌دنبال پیشروی حوثی‌ها و عقب راندن نیروهای همسو با دولت یمن، بار دیگر شعله‌ور شده است.

۱۹ شهریور، پایگاه خبری اکسیوس نوشت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در دو تماس تلفنی از دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، خواست تا واشینگتن حوثی‌ها را هدف قرار دهد، اما ترامپ این درخواست را رد کرد.