• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

به‌روزرسانی جدید یوتیوب، درآمد تولیدکنندگان محتوای ایرانی را کاهش می‌دهد

امیر گیتی
امیر گیتی

ایران اینترنشنال

۲۵ آذر ۱۴۰۴، ۱۹:۰۵ (‎+۰ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۲۰:۵۷ (‎+۰ گرینویچ)

در روزهای اخیر، تولیدکنندگان محتوای فارسی‌زبان در یوتیوب با یک بحران مالی جدی روبرو شده‌اند. به‌روزرسانی جدید الگوریتم‌های یوتیوب که در آذرماه ۱۴۰۴ اعمال شد، منجر به کاهش ۸۰ تا ۱۰۰ درصدی درآمد بسیاری از تولیدکنندگان محتوای ایرانی شده است.

این تغییر، که عمدتاً به دلیل بهبود سیستم‌های تشخیص موقعیت مکانی و وی‌پی‌ان‌ها رخ داده، بازدیدهای ایرانی را به عنوان ترافیک نامعتبر شناسایی کرده و نمایش تبلیغات را برای آن‌ها متوقف می‌کند.

سابقه تحریم‌ها و محدودیت‌های یوتیوب در ایران

تحریم‌های آمریکا علیه ایران، که توسط دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا اعمال می‌شود، سال‌هاست که دسترسی شرکت‌های آمریکایی مانند گوگل (مالک یوتیوب) به بازار ایران را محدود کرده است. از سال‌های اولیه دهه ۱۳۹۰، یوتیوب تبلیغات را برای کاربران داخل ایران نمایش نمی‌داد، اما از آنجا که یوتیوب در ایران فیلتر است و کاربران با استفاده از وی‌پی‌ان از محتوی تولید شده داخل آن استفاده می‌کنند، این امکان برای تولیدکنندگان محتوا فراهم بود تا یوتیوب بازدیدکنندگان داخل ایران را از کشور دیگری شناسایی کند (ترافیک خارجی) و در نتیجه تولیداتشان درآمدزا باشد.

برای مثال، در سال ۱۴۰۰، گزارش‌هایی از شناسایی اولیه کاربران ایرانی توسط گوگل وجود داشت، اما این مساله تا پیش از ۱۴۰۴ به شدت فعلی نبود. با این حال، تشدید تحریم‌ها در سال‌های اخیر، گوگل را ملزم به رعایت دقیق‌تر قوانین کرده و منجر به به‌روزرسانی‌هایی شده که حتی وی‌پی‌ان‌های پیشرفته را تشخیص می‌دهد.

100%

این سابقه نشان می‌دهد که مشکل فعلی ریشه در سیاست‌های بین‌المللی دارد و نه صرفاً یک تغییر فنی.

مکانیسم درآمدزایی یوتیوب و تأثیر به‌روزرسانی جدید

درآمد تولیدکنندگان محتوا عمدتاً از برنامه شریک یوتیوب تامین می‌شود، که بر اساس درآمد به ازای هر هزار بازدید محاسبه می‌گردد. پیش از به‌روزرسانی، درآمد به ازای هر هزار بازدید برای کانال‌های فارسی بین ۳ تا ۸ دلار بود، اما اکنون به ۰.۲ تا ۱ دلار کاهش یافته است. به‌روزرسانی آذرماه ۱۴۰۴ الگوریتم‌های تشخیص موقعیت جغرافیایی را بهبود بخشیده و ترافیک از ایران را حتی با وی‌پی‌ان شناسایی می‌کند.

این تغییر باعث می‌شود بازدیدهای ایرانی ارزش تبلیغاتی نداشته باشند، زیرا تبلیغ‌دهندگان بین‌المللی تمایلی به پرداخت برای آی‌پی‌های پرریسک نداشته و ضمناً بسیاری از آنها حتی در ایران بازار هدفی هم به طور مشخص ندارند.

طبق گزارش یک رسانه دیجیتال، یوتیوب کاربران ایرانی را دقیق‌تر تشخیص می‌دهد و درآمد تبلیغاتی را تا ۸۰ درصد کاهش می‌دهد. این به‌روزرسانی نه تنها درآمد را پایین می‌آورد، بلکه پذیرش کانال‌های ایرانی در برنامه شریک یوتیوب را دشوارتر می‌کند، زیرا یوتیوب حساب‌های ثبت‌شده در کشورهای تحریم‌شده را محدود می‌کند. در نتیجه، بسیاری از تولیدکنندگان محتوا مجبور به استفاده از واسطه‌ها برای نقد کردن درآمد هستند، که این خود هزینه‌های اضافی ایجاد می‌کند.

گزارش‌های تولیدکنندگان محتوا و تأثیرات مستقیم

تولیدکنندگان شناخته‌شده محتوای فارسی‌زبان اولین کسانی بودند که این مساله را گزارش دادند. یکی از آن‌ها در ویدیویی اعلام کرد: «ویدیویی با ۴۰۰ هزار بازدید که قبلاً هزاران دلار درآمد داشت، حالا تنها ۴۰۰ دلار می‌آورد.» گزارش‌های مشابه از کانال‌های دیگر نشان می‌دهد که کاهش درآمد به یک پنجم یا یک دهم رسیده و ادامه فعالیت اقتصادی را غیرممکن کرده است. در پست‌های ایکس (توئیتر سابق)، کاربرانی اشاره کرده‌اند که بزرگ‌ترین مخالفان رفع فیلتر یوتیوب، خود تولیدکنندگان محتوای ایرانی هستند، زیرا بدون فیلتر، درآمد دلاری آن‌ها ۷۰-۸۰ درصد کاهش می‌یابد. همچنین کانال‌های کوچک و متوسط، که بدون حمایت خارجی کار می‌کنند، بیشترین آسیب را دیده‌اند و بسیاری به اجبار تعطیل شده‌اند.

تأثیر اقتصادی و اجتماعی بر جامعه محتوای فارسی

این بحران فراتر از درآمد فردی است و اقتصاد محتوای فارسی را تحت تاثیر قرار داده است. یوتیوب فارسی با تمرکز بر سرگرمی، بازی، آموزش و ویدیوهای روزانه رشد کرده، اما حالا بازدید بالا تضمین‌کننده درآمد نیست. طبق تحلیل کارشناسان این حوزه، این وضعیت می‌تواند به تحول اکوسیستم منجر شود، برخی را حرفه‌ای‌تر کند و بسیاری را از ادامه فعالیت بازدارد. از نظر اجتماعی، کاهش تولید محتوا می‌تواند دسترسی به اطلاعات و سرگرمی فارسی‌زبانان را محدود کند، به ویژه در جوامع خارج از کشور.

همچنین، بحث‌هایی در ایکس مطرح شده که رفع فیلتر می‌تواند درآمد را بیشتر کاهش دهد، اما مدل‌های جایگزین مانند تبلیغات محتوایی یا حمایت مستقیم را تقویت کند. این مساله وابستگی به پلتفرم‌های خارجی را برجسته می‌کند و نیاز به پلتفرم‌های بومی را افزایش می‌دهد، هرچند آن‌ها تاکنون موفق نبوده‌اند.

راه‌حل‌های احتمالی و چشم‌انداز آینده

برای مقابله، تولیدکنندگان محتوا می‌توانند به سمت محتوای جهانی یا غیرفارسی حرکت کنند، زیرا این به‌روزرسانی کانال‌های با محتوای بی‌کلام را کمتر تحت تاثیر قرار می‌دهد. استفاده از سرورهای مجازی خصوصی به جای وی‌پی‌ان‌های عمومی، یا تمرکز بر حمایت مالی و فروش محصولات، گزینه‌های دیگر هستند. در بلندمدت، اگر تحریم‌ها برداشته شوند یا مذاکرات بین‌المللی پیشرفت کند، ممکن است وضعیت بهبود یابد.

یوتیوب هنوز بیانیه رسمی صادر نکرده، اما اگر این روند ادامه یابد، ممکن است شاهد مهاجرت تولیدکنندگان محتوا به پلتفرم‌های دیگر مانند تیک‌تاک یا اینستاگرام باشیم.

Banner

پربازدیدترین‌ها

شهروندان اعدام دو معترض دی‌ماه در خیابان‌های اصفهان را «جنایت علیه بشریت» خواندند
۱

شهروندان اعدام دو معترض دی‌ماه در خیابان‌های اصفهان را «جنایت علیه بشریت» خواندند

۲
اختصاصی

قائم حسینی، امیرحسین ملکی و علی دشتی، از معترضان دی‌ماه در اصفهان، در آستانه اعدام هستند

۳
تحلیل

ثروت جنوب ایران به مرکز می‌رود، محرومیت همان‌جا می‌ماند

۴

جمهوری اسلامی برای دریافت صدها سامانه پدافندی دوش‌پرتاب از چین آماده می‌شود

۵

جمهوری اسلامی حمله موشکی به پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه را از سر گرفت

انتخاب سردبیر

  • بررسی شیوه‌نامه سرکوب؛ الگوی دشمن‌سازی خامنه‌ای در ۲۱۵ سخنرانی
    تحلیل

    بررسی شیوه‌نامه سرکوب؛ الگوی دشمن‌سازی خامنه‌ای در ۲۱۵ سخنرانی

  • مقام ارشد اسرائیلی: اسرائیل خواهان تشدید فشار اقتصادی و حفظ تهدید نظامی علیه تهران است

    مقام ارشد اسرائیلی: اسرائیل خواهان تشدید فشار اقتصادی و حفظ تهدید نظامی علیه تهران است

  • رسانه‌ها در ایران: در حملات به حشد شعبی در عراق، ۴ عضو سپاه پاسداران کشته شدند

    رسانه‌ها در ایران: در حملات به حشد شعبی در عراق، ۴ عضو سپاه پاسداران کشته شدند

  • تیغ «پاتوق‌زدایی» بر گلوی فضاهای شهری؛ از تخریب شبانه پیاده‌روها تا سرکوب زندگی در تجریش
    تحلیل

    تیغ «پاتوق‌زدایی» بر گلوی فضاهای شهری؛ از تخریب شبانه پیاده‌روها تا سرکوب زندگی در تجریش

  • خانواده‌های دادخواه خیزش دی‌ماه تحت فشار روانی شدید قرار دارند

    خانواده‌های دادخواه خیزش دی‌ماه تحت فشار روانی شدید قرار دارند