• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

یک فرمانده ارتش آمریکا: ۴ هزار نفر عملیات حمله بی-۲ها به ایران را پشتیبانی و اجرا کردند

۲۴ شهریور ۱۴۰۴، ۲۰:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)

یکی از فرماندهان ارتش آمریکا در عملیات حمله بمب‌افکن‌های بی-۲، جزییات جدیدی از این حمله نیروهای آمریکایی به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی را ارائه کرد و به فاکس‌نیوز گفت که در مجموع چهار هزار نفر این حمله را پشتیبانی و اجرا کردند.

در جریان جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و جمهوری اسلامی، هفت فروند بمب‌افکن بی-۲ در عملیات «چکش نیمه‌شب» علیه تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی از پایگاه وایتمن آمریکا به سمت ایران به پرواز درآمدند.

فاکس‌نیوز دوشنبه ۲۴ شهریور در گزارشی از پایگاه هوایی وایتمن، توانست با سرهنگ جاش ویتالا، از فرماندهان ارتش آمریکا و همکارانش درباره این که چگونه این هفت بمب‌افکن، نخستین استفاده‌ رزمی از بمب‌های سنگرشکن ۳۰ هزار پوندی آمریکا را علیه سایت‌های هسته‌ای ایران انجام دادند، گفت‌وگو کند.

ویتالا و همکاران او شرح دادند که چهار هزار نفر به‌صورت محرمانه کار کردند تا این هفت بمب‌افکن رادارگریز را به ماموریتی ۳۰ ساعته به درون حریم هوایی ایران بفرستند.

این هواپیماها پیش‌تر در واکنش به حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، مواضع طالبان در افغانستان را هدف قرار دادند و مسیر را برای ورود نیروهای آمریکایی به این کشور هموار کردند. آن عملیات بیش از ۴۴ ساعت طول کشید اما به گفته ویتالا، ماموریت ایران، «طولانی‌ترین ماموریت بزرگ بمباران هوایی با بی-۲ در تاریخ» به شمار می‌رود.

همچنین نخستین بار بود که بمب نفوذگر عظیم‌الجثه ۳۰ هزار پوندی ایالات متحده در جریان یک نبرد به کار رفت.

این نیروهای ارتش آمریکا این حمله را «اجرایی بی‌نقص» نامیدند و روایت‌هایی از فشار کار، آموزش و هماهنگی لازم برای اجرای آن ارائه دادند.

کار در سکوت برای اجرای ماموریت

ویتالا به فاکس‌نیوز گفت: «ما فرهنگی نادر داریم: همه در سکوت برای اجرای ماموریت کار می‌کنند.»

این نخستین بار از زمان حملات به جمهوری اسلامی بود که ویتالا به‌طور عمومی سخن می‌گفت.

او افزود: «این کل تیم بود که با هم کار می‌کرد؛ با تکیه بر درس‌هایی از سال‌ها تمرین.»

در حالی که هزاران نفر ماموریت را از طریق بخش‌های تعمیر و نگهداری، مهمات، عملیات و پزشکی پشتیبانی کردند، در نهایت ۱۴ نفر از ده‌ها خلبان آموزش‌دیده روی بی-۲ وارد خاک ایران شدند تا بمب‌های ۳۰ هزار پوندی GBU-57 موسوم به «بمب نفوذگر عظیم‌الجثه» را بر روی تاسیسات هسته‌ای فرو بریزند.

ویتالا گفت که در انتخاب افراد، تجربه بالاتر از هر چیز دیگری قرار گرفته است.

او تاکید کرد: «این تیم بارها در رزمایش‌ها پرواز کرده بود. وقتی دیدم خدمه‌ آماده می‌شوند، فقط به این فکر می‌کردم که چقدر تکرار داشته‌اند و چه مدت برای این کار تمرین کرده‌اند. این یک تیم بسیار کارکشته بود.»

این سرهنگ حاضر نشد وارد جزییات حساس بشود. مواردی همچون مدت زمانی که (پیش از حمله) به خدمه اطلاع داده شد، این‌که آیا از جنگ الکترونیک یا تدابیر دیگری نیز استفاده شده یا شواهد قابل اندازه‌گیری برای این‌که چرا فرماندهان باور داشتند بمب‌ها به اهداف تعیین‌شده اصابت کردند.

فاکس‌نیوز تاکید کرد این جزییات همچنان محرمانه مانده و ناظران بیرونی باید برای تایید به تصاویر ماهواره‌ای و ارزیابی‌های مستقل تکیه کنند.

ویتالا گفت تیمی که برگزیده شد «هیجان‌زده» برای اجرای ماموریت بود: «آنچه به آنان گفتم این بود: "فکر می‌کنم این به‌عنوان یکی از مهم‌ترین یورش‌های دوران ما به یاد خواهد ماند." آنان کاملا ماهیت تاریخی ماموریت را درک کردند.»

به گفته ویتالا، خلبانان پس از ماموریت ۳۰ ساعته «کاملا خسته» بازگشتند: «هر هواپیما دو خلبان داشت و آنان به نوبت برای ۴۵ دقیقه تا یک ساعت استراحت می‌کردند؛ به‌ویژه میان سوخت‌گیری‌های هوایی پیچیده. برخی جعبه‌هایی از نوشیدنی‌های انرژی‌زا را به همراه داشتند تا بیدار بمانند.»

ویتالا گفت که «بزرگ‌ترین لحظه» دوران خدمت ۲۲ ساله‌اش در نیروی هوایی ارتش آمریکا، زمانی بود که خلبانان سالم بازگشتند.

این سرهنگ ارتش آمریکا تاکید کرد: «وقتی دانستم خدمه‌ در امنیت‌ هستند، وقتی مطمئن شدم که وارد حریم هوایی امن شدند ... آن بزرگ‌ترین چیز برای من بود.»

او در ادامه گفت: «از نظر موفقیت ماموریت، ۱۴ شلیک به هدف اصابت کرد. باز هم می‌گویم، اجرا بی‌نقص بود. بنابراین من به نحوه کار آنان فوق‌العاده افتخار می‌کنم، فوق‌العاده به کل، به همه چهار هزار نفری که اینجا در رشته‌های گوناگون این ماموریت را پشتیبانی و اجرا کردند، افتخار می‌کنم.»

پیش‌تر دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، اعلام کرد با حملات آمریکا، برنامه هسته‌ای حکومت ایران «به طور کامل نابود شده است».

واکنش تلافی‌جویانه‌ جمهوری اسلامی علیه نیروهای نظامی آمریکا محدود بود.

تهران حمله‌ای به یک پایگاه هوایی آمریکا در قطر انجام داد اما پیشاپیش هر دو طرف را مطلع کرد و در این ضدحمله ایران، کسی آسیب ندید.

Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

سند محرمانه‌ای که از پروژه اطلاعات سپاه پاسداران برای رهبری مجتبی خامنه‌ای پرده برمی‌دارد
۱
اختصاصی

سند محرمانه‌ای که از پروژه اطلاعات سپاه پاسداران برای رهبری مجتبی خامنه‌ای پرده برمی‌دارد

۲
اختصاصی

جمهوری اسلامی با فشار بر خانواده بازیکنان تیم ملی زنان دنبال بازگرداندن آنهاست

۳

ارتش اسرائیل: دقت سامانه هشدار موشکی افزایش می‌یابد

۴

شاهزاده رضا پهلوی: گارد جاویدان زمینه تضعیف و فروپاشی نهایی دستگاه سرکوب را فراهم کند

۵

ارتش اسرائیل: بیش از ۲۰۰ هدف در غرب و مرکز ایران را طی ۲۴ ساعت گذشته هدف قرار دادیم

Banner

انتخاب سردبیر

  • انهدام هواپیمای اختصاصی خامنه‌ای و بخش بزرگی از ناوگان ترابری سپاه در حمله اسرائیل

    انهدام هواپیمای اختصاصی خامنه‌ای و بخش بزرگی از ناوگان ترابری سپاه در حمله اسرائیل

  • اکسیوس: ترامپ به دنبال تشکیل «ائتلاف هرمز» و بررسی گزینه تصرف پایانه نفتی خارک است

    اکسیوس: ترامپ به دنبال تشکیل «ائتلاف هرمز» و بررسی گزینه تصرف پایانه نفتی خارک است

  • وای‌نت: کاهش ذخایر موشکی و هشدار آمریکا از دلایل عدم ورود حوثی‌ها به جنگ است

    وای‌نت: کاهش ذخایر موشکی و هشدار آمریکا از دلایل عدم ورود حوثی‌ها به جنگ است

  • افشای تجاوز جنسی و شکنجه شدید دو پرستار بازداشت‌شده در بیمارستان رجایی تهران
    اختصاصی

    افشای تجاوز جنسی و شکنجه شدید دو پرستار بازداشت‌شده در بیمارستان رجایی تهران

  • تایید گزارش ایران‌اینترنشنال درباره لغو مجوز مراکز وابسته به جمهوری اسلامی در امارات

    تایید گزارش ایران‌اینترنشنال درباره لغو مجوز مراکز وابسته به جمهوری اسلامی در امارات

  • ترامپ: هر سه سایت هسته‌ای هدف حمله در ایران کاملا نابود شده‌اند

    ترامپ: هر سه سایت هسته‌ای هدف حمله در ایران کاملا نابود شده‌اند

  • آمریکا نسل جدید بمب‌هایی را می‌سازد که علیه تاسیسات اتمی ایران به کار گرفت

    آمریکا نسل جدید بمب‌هایی را می‌سازد که علیه تاسیسات اتمی ایران به کار گرفت

  • لوموند: ارزیابی اسرائیل نشان می‌دهد تاسیسات اتمی ایران در جنگ ۱۲ روزه کاملا نابود نشد

    لوموند: ارزیابی اسرائیل نشان می‌دهد تاسیسات اتمی ایران در جنگ ۱۲ روزه کاملا نابود نشد

•
•
•

مطالب بیشتر

اکسیوس: نتانیاهو پیش از حمله به قطر موضوع را به ترامپ اطلاع داده بود

۲۴ شهریور ۱۴۰۴، ۱۹:۲۰ (‎+۱ گرینویچ)

سه مقام اسرائیلی به وب‌سایت اکسیوس گفتند بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، پیش از حمله اخیر به محل رهبران حماس در قطر، این موضوع را به دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، اطلاع داده بود.

کاخ سفید پیش‌تر اعلام کرده بود از حمله اسرائیل به قطر تنها پس از شلیک موشک‌ها آگاه شده و ترامپ فرصتی برای مخالفت نداشته است.

اکسیوس دوشنبه ۲۴ شهریور به نقل از هفت مقام اسرائیلی دیگر نوشت که واشینگتن پیش از حمله نیز در جریان قرار گرفته بوده؛ هرچند زمان برای جلوگیری از آن محدود بوده است.

ترامپ در اظهارات علنی خود از این حمله ابراز نارضایتی کرده، زیرا قطر متحد کلیدی ایالات متحده است.

  • ترامپ: از حمله اسرائیل به قطر چندان راضی نیستم

    ترامپ: از حمله اسرائیل به قطر چندان راضی نیستم

کارولین لیویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، به اکسیوس گفت: «همان‌طور که رییس‌جمهور ترامپ اعلام کرد، نیروهای مسلح آمریکا او را از حمله اسرائیل به رهبران حماس در دوحه مطلع کردند و او فورا استیو ویتکاف، فرستاده ویژه خود را موظف کرد تا به قطر اطلاع دهد.»

بر اساس گزارش اکسیوس، مقام‌های آمریکایی هفته گذشته گفتند که نیروهای مسلح آمریکا جت‌های اسرائیلی را در هوا مشاهده کردند و از اسرائیل توضیح خواستند که این توضیح تا زمانی که موشک‌های بالستیک در حال پرواز به سمت مقر حماس در دوحه بودند، نرسید.

کاخ سفید گفت که ویتکاف شتافت تا به قطری‌ها هشدار دهد اما موشک‌ها اصابت کرده بودند.

اکسیوس تاکید کرد که بمباران یک متحد آمریکا بدون مشورت واشینگتن، «اقدامی شجاعانه و جسورانه» از سوی اسرائیل بوده است؛ به‌ویژه از آنجا که رهبران حماس در حال جمع شدن برای بحث در مورد آخرین طرح ترامپ درباره آتش‌بس در غزه‌ بودند.

این رسانه به نقل از مقامات اسرائیلی افزود که نتانیاهو «واقعا» کاخ سفید را در آخرین لحظات مطلع کرد و دیگر [عملیات] چندان قابل لغو نبود.

  • وال‌استریت ژورنال: ترامپ به نتانیاهو گفت حمله به قطر عاقلانه نبود

    وال‌استریت ژورنال: ترامپ به نتانیاهو گفت حمله به قطر عاقلانه نبود

سه مقام اسرائیلی به اکسیوس گفتند که نتانیاهو حدود ساعت هشت صبح به وقت واشینگتن با ترامپ درباره حمله قریب‌الوقوع تماس گرفت.

اولین گزارش‌های انفجار در دوحه در ساعت ۸:۵۱ صبح منتشر شد.

یک مقام ارشد اسرائیلی گفت: «ترامپ قبل از پرتاب موشک‌ها از حمله مطلع بود. ابتدا در سطح سیاسی بین نتانیاهو و ترامپ بحث شد و بعد از طریق کانال‌های نظامی. ترامپ نه نگفت.»

یک مقام ارشد اسرائیلی دیگر گفت که آمریکا «خیلی زود» در سطح سیاسی مطلع شد: «اگر ترامپ می‌خواست آن را متوقف کند، می‌توانست. در عمل نکرد.»

نتانیاهو بارها از جمله در کنفرانس خبری دوشنبه همراه با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، گفته است که این حمله «یک اقدام یک‌جانبه اسرائیلی» بوده است.

روبیو سه‌شنبه برای گفت‌وگو با مقامات قطری به دوحه سفر خواهد کرد.

  • نتانیاهو به‌طور ضمنی از زنده‌ بودن رهبران حماس در قطر خبر داد

    نتانیاهو به‌طور ضمنی از زنده‌ بودن رهبران حماس در قطر خبر داد

یک مقام اسرائیلی دیگر به اکسیوس گفت که دولت ترامپ دلایل واضحی داشت تا خود را از حمله دور نگه دارد: «باید به آن‌چه که به‌طور عمومی می‌گویند با کمی تردید نگاه کرد.»

پنج عضو حماس و یک افسر امنیتی قطری در حمله اسرائیل به دوحه کشته شدند اما حماس اعلام کرد همه رهبران ارشدش زنده مانده‌اند.

مقامات اسرائیلی در گفت‌وگو با اکسیوس تایید کردند که اطلاعات جمع‌آوری شده پس از حمله نشان می‌دهد که رهبران ارشد، لحظاتی قبل از انفجار ساختمان را ترک کرده بودند.

کواکبیان به‌دلیل اظهاراتش درباره رابطه جنسی کاترین شکدم با مقامات ایرانی مجرم شناخته شد

۲۴ شهریور ۱۴۰۴، ۱۸:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)

دادگاه سیاسی و مطبوعاتی، مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردم‌سالاری و نماینده سابق مجلس را در مورد صحبت‌هایش درباره رابطه جنسی مقامات و چهره‌های موثر جمهوری اسلامی با کاترین شکدم مجرم شناخت. دانیال حاجی‌ابوالحسن‌ معمار، مدیر مسئول همشهری آنلاین نیز در این پرونده مجرم شناخته شد.

سخنگوی هیات منصفه دادگاه سیاسی و مطبوعاتی، دوشنبه ۲۴ شهریور گفت هیات منصفه، کواکبیان و حاجی‌ ابوالحسن‌ معمار را به اتهام «اشاعه منکرات، نشر اکاذیب و انتشار اخبار نادرست» درباره ارتباط جنسی شکدم مجرم شناخت و مستحق تخفیف ندانست.

اکبر نصراللهی با بیان این‌که کواکبیان در مصاحبه با برنامه «سمپاشی» در سایت «همشهری آنلاین» گفت شکدم هشت سال در ایران بوده و برنامه‌های مختلفی از زمان نادر طالب‌زاده داشته و ۱۰۰ مورد صیغه را خودش در چند جا اظهار کرده است، گفت: «او در دفاعیات خود در دادگاه مدعی شد که بر اساس اطلاعیه‌ای که هتل رمیس منتشر کرده، فرزندان یکی از مسئولان چهار شب در این هتل با شکدم بوده‌اند.»

او اضافه کرد که کواکبیان در بخش‌هایی از دفاعیات خود در مورد مستندات اظهاراتش به «محتوای هوش مصنوعی» اشاره کرد اما: «سوالات اعضای هیات منصفه از هوش مصنوعی نیز منبع اظهارات او را در مورد هتل رمیس، نامعتبر دانسته است.»

کواکبیان ۱۹ تیرماه در سیمای جمهوری اسلامی گفت که «شکدم با ۱۲۰ نفر از افراد بسیار مهم مملکت همخوابگی داشته» است.

این نماینده سابق مجلس، پس از آن در ۲۲ تیر در خصوص اظهاراتش درباره شکدم در شبکه ایکس نوشت اسناد و مدارک مربوط به اظهاراتش را به دادسرای رسانه ارائه داده که «شکدم با صراحت بیان می‌کند چگونه از طریق روابط جنسی نیات پلید خود را پیگیری می‌کرده» است.

هم‌زمان، خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی، اعلام کرد که دادستانی تهران، به اتهام تشویش اذهان عمومی، علیه کواکبیان اعلام جرم کرده است.

شکدم نیز در گفت‌وگو با پاکدست آی فور ایران (Eye for Iran) ایران‌اینترنشنال، با صراحت به سخنان کواکبیان واکنش نشان داد و گفت: «درست نیست، ممکن نیست، به‌کل غیرواقعی است.»

کاترین پرز شکدم، اسلام‌شناس و پژوهش‌گری بود که بین سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ به دلیل گرویدن به اسلام، ارتباط نزدیکی با مقامات ارشد نظامی و سیاسی ایران برقرار کرد.

  •  جاسوسی کاترین شکدم؛ موضوعی که پس از ضربات امنیتی جنگ ۱۲ روزه دوباره داغ شد

    جاسوسی کاترین شکدم؛ موضوعی که پس از ضربات امنیتی جنگ ۱۲ روزه دوباره داغ شد

بعدها روایت‌هایی غیررسمی مطرح شد مبنی بر این‌که او با هدف جاسوسی به این افراد نزدیک شده است. ادعاهایی هم درباره روابط جنسی او با برخی مقامات جمهوری اسلامی مطرح شد که تایید نشده‌اند.

نشنال اینترست درباره تعرفه‌های آمریکا: هند از سرمایه‌گذاری گسترده در چابهار خودداری می‌کند

۲۴ شهریور ۱۴۰۴، ۱۷:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)

نشنال‌اینترست نوشت تشدید تعرفه‌های تجاری آمریکا و مکانیسم ماشه هند را به سمت توافق تجاری با اتحادیه اروپا سوق داده و بر آینده بندر چابهار اثر مستقیم گذاشته؛ هند پروژه را زنده نگه می‌دارد اما از سرمایه‌گذاری گسترده خودداری می‌کند تا مذاکرات با اروپا و روابط با آمریکا به خطر نیفتد.

این وبسایت نوشت هند پس از شوک تعرفه‌ای واشنگتن مذاکرات توافق تجارت آزاد با اروپا را سرعت بخشیده و همزمان تلاش کرده تنش‌های خود با چین را کاهش دهد.

نشنال اینترست نوشت در مقابل، اتکای اقتصادی ایران به چین عمیق‌تر شده؛ حدود ۹۰ درصد صادرات نفت ایران با تخفیف‌های سنگین به چین فروخته می‌شود که موجب کاهش درآمدها و افزایش وابستگی به پکن شده است.

این تحلیل همچنین اشاره کرد که رهبران جمهوری اسلامی امیدوار بودند نقش هند در بندر چابهار فضای مانور بیشتری به تهران بدهد، به‌ویژه برای کاهش وابستگی به چین و مقاومت در برابر فشار تحریم‌های آمریکا. طبق این تحلیل، در عمل، به دلیل فشار تعرفه‌ای آمریکا و خطر بازگشت تحریم‌های شورای امنیت با مکانیسم ماشه، هند از سرمایه‌گذاری پرریسک در چابهار عقب‌نشینی کرده است.

مدرسه «زن، زندگی، آزادی»؛ درس‌هایی که جنبش به ایران آموخت

۲۴ شهریور ۱۴۰۴، ۱۷:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)
•
نعیمه دوستدار

جنبش «زن، زندگی، آزادی» مدرسه‌ای عمومی بود که میلیون‌ها ایرانی در آن شجاعت، زبان تازه، هم‌بستگی و روایتگری را آموختند. کلاس‌هایی که در زندگی روزمره ادامه دارند.

سه سال از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» می‌گذرد. خیزشی که با مرگ حکومتی مهسا (ژینا) امینی در شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد و به سرعت به یکی از مهم‌ترین لحظات تاریخ معاصر ایران بدل شد.

درباره این جنبش ده‌ها گزارش و تحلیل نوشته شده است: از روایت‌های حقوق بشری تا بحث‌های سیاسی، از امید به تغییر تا روایت‌های تلخ سرکوب. اما اگر بخواهیم در سالگرد آن زاویه‌ای تازه بیابیم، شاید بهتر باشد از پرسشی دیگر شروع کنیم: این جنبش به ما چه آموخت؟

پژوهش‌گران علوم اجتماعی سال‌هاست بر این نکته تاکید دارند که جنبش‌ها تنها اعتراض‌های مقطعی نیستند بلکه همچون «مدرسه» عمل می‌کنند.

چارلز تیلی، تاریخ‌نگار جنبش‌های اجتماعی، جنبش‌ها را «آزمایشگاه‌هایی برای تجربه شکل‌های تازه کنش جمعی» می‌نامد.

سیدنی تارو، از برجسته‌ترین نظریه‌پردازان این حوزه نیز جنبش‌ها را فرایندی می‌داند که در آن مردم با دولت و با یکدیگر درگیر می‌شوند و در این مسیر یاد می‌گیرند و خود را بازآفرینی می‌کنند.

از همین زاویه، جنبش «زن، زندگی، آزادی» یک مدرسه عمومی بوده است؛ مدرسه‌ای که ایرانیان را چه در خیابان و چه در فضای مجازی به کلاس خود فرا خوانده و درس‌هایی داشته که در حافظه جمعی باقی خواهند ماند، حتی اگر دستاورد سیاسی فوری نداشته باشند.

  • نرگس محمدی به ایران‌اینترنشنال: جنبش «زن، زندگی، آزادی» زنده است و ادامه دارد

    نرگس محمدی به ایران‌اینترنشنال: جنبش «زن، زندگی، آزادی» زنده است و ادامه دارد

شجاعت مدنی، نخستین درس خیابان

نخستین درس این مدرسه شجاعت بود. زنانی که روسری از سر برداشتند یا در برابر نیروهای امنیتی ایستادند، تصویر تازه‌ای از حضور در عرصه عمومی ساختند.

آن‌چه سال‌ها غیرممکن به نظر می‌رسید ـ ایستادن آشکار در برابر گشت ارشاد و حجاب اجباری ـ به تجربه‌ای جمعی بدل شد.

مردانی نیز که در کنار زنان ایستادند، شکل تازه‌ای از هم‌بستگی جنسیتی را تمرین کردند.

جامعه در این روند آموخت که ترس، مطلق نیست.

برت کلاندرمنز، روان‌شناس اجتماعی، سال‌ها پیش نوشت نقطه عطف جنبش‌ها همان لحظه‌ای است که «ترس فردی به کنش جمعی تبدیل می‌شود».

میلیون‌ها نفر در ایران این تغییر را لمس کردند: ترس به انرژی برای عمل بدل شد.

انقلاب واژگانی، زبانی تازه برای سیاست

درس دوم، یادگیری یک زبان تازه بود. شعار «زن، زندگی، آزادی» که از دل مبارزات کردستان برخاست، در مدت کوتاهی مرزهای جغرافیایی و قومی را پشت سر گذاشت و به زبان مشترک آزادی‌خواهی در سراسر ایران بدل شد.

این شعار ساده اما پرقدرت، به‌جای واژگان سنگین و ایدئولوژیک گذشته، بر زندگی روزمره انسان‌ها تکیه داشت: بر زن، بر حق زیستن و بر آزادی به‌مثابه تجربه‌ای ملموس.

جنبش‌ها زمانی ماندگار می‌شوند که بتوانند واژه‌ها و نمادهای تازه‌ای بسازند که معناهای قدیمی را جابه‌جا کنند. دقیقا چنین چیزی در ایران رخ داد.

«آزادی» که سال‌ها در حد مفهومی انتزاعی و کلی باقی مانده بود، در پرتو این شعار معنا و جایگاه تازه‌ای یافت: آزادی نه به‌عنوان وعده‌ای دوردست، بلکه به‌عنوان حق بدن و حق بر بدن، حضور در خیابان، انتخاب پوشش و امکان زیستن در لحظه اکنون.

به همین دلیل، زبان سیاسی دیگر همان زبان گذشته نماند.

جنبش «زن، زندگی، آزادی» با همین سه واژه ساده اما سرشار از معنا، قاموسی تازه برای سیاست در ایران ساخت. قاموسی که مردم با آن توانستند خواسته‌های خود را بازتعریف کنند و آن‌ها را از سطح شعارهای کلی به تجربه‌ای زیسته و ملموس پیوند بزنند.

  • تجمعات اعتراضی ایرانیان خارج از کشور در سومین سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی

    تجمعات اعتراضی ایرانیان خارج از کشور در سومین سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی

هم‌بستگی‌های کوچک، درس مقاومت در مقیاس خرد

«مقاومت روزمره» به اشکال کوچک و غیررسمی مقاومت در برابر سلطه اشاره دارد که در زندگی روزمره افراد رخ می‌دهد.

جیمز سی. اسکات، نظریه‌پرداز سیاسی، این مفهوم را به‌عنوان اقداماتی خودجوش و کم‌خطر مانند شوخی‌های سیاسی، دیوارنویسی یا نادیده گرفتن قوانین معرفی کرد.

در جنبش «زن، زندگی، آزادی»، این مقاومت در گروه‌های دانشجویی، محفل‌های دوستانه و اشتراک محتوای انتقادی در شبکه‌های اجتماعی ادامه یافت.

این کنش‌های کوچک اما پیوسته، روح جنبش را زنده نگه می‌دارند، هویت جمعی را تقویت می‌کنند و زمینه را برای تغییرات بزرگ‌تر فراهم می‌سازند.

سرکوب گسترده خیلی زود خیابان‌ها را خلوت‌تر کرد اما مدرسه جنبش تعطیل نشد. درس تازه، هم‌بستگی در مقیاس‌های کوچک بود.

گروه‌های کوچک به شبکه‌های مقاومت بدل شدند. شبکه‌هایی که کارشان تنها اعتراض نبود، بلکه پشتیبانی، مراقبت و زنده نگه داشتن یاد جنبش هم بود.

مقاومت‌های کوچک اما پیوسته اجازه نمی‌دهند سلطه به‌طور کامل مستقر شود.

ایرانیان در این سال‌ها چنین اشکالی از مقاومت را تمرین کردند و همین تجربه، به ذخیره‌ای جمعی بدل شد.

روایتگری، شکستن انحصار رسانه

پژوهش‌های رسانه و جنبش‌های دیجیتال در سال‌های اخیر نشان داده‌اند که رسانه‌های اجتماعی فقط ابزار ارتباط نیستند بلکه می‌توانند به جنبش‌ها امکان دهند روایت خودشان را بسازند؛ روایتی که با زبان رسمی حکومت یا حتی رسانه‌های بزرگ تفاوت دارد.

در ایران نیز چنین اتفاقی افتاد. از همان روزهای آغازین جنبش، هزاران شهروند تلفن همراه خود را به‌دست گرفتند و به ثبت لحظه‌ها پرداختند: ویدیوهای کوتاه از خیابان‌ها، تصاویر از دیوارنویسی‌ها، صداهایی از فریادها و سرودها.

هر یک از این قطعات کوچک، بخشی از حقیقتی را ثبت کرد که حکومت می‌خواست پنهان سازد.

این روایتگری جمعی، انحصار خبر را از دست رسانه‌های رسمی گرفت.

اگر پیش‌تر تنها صدا و تصویر حکومتی بود که واقعیت را تعریف می‌کرد، اکنون هر فرد می‌توانست با یک ویدیو یا عکس، سهمی در ساختن حقیقت عمومی داشته باشد.

همین فرایند بود که شبکه‌های اجتماعی را به آرشیوی زنده از مقاومت بدل کرد؛ آرشیوی که نه‌تنها در همان لحظه اثر گذاشت، بلکه به حافظه تاریخی جامعه نیز راه یافت.

جنبش «زن، زندگی، آزادی» در این معنا به یک کلاس بزرگ رسانه‌ای تبدیل شد. مرز میان «خبرنگار» و «شهروند» فرو ریخت و هزاران نفر به روایتگران خودانگیخته بدل شدند.

نتیجه آن بود که برای نخستین بار در تاریخ معاصر ایران، مردم توانستند با قدرتی بی‌سابقه روایت رسمی حکومت را به چالش بکشند و صدای خود را به جهان برسانند.

  • هنرمندان و فعالان سیاسی در سالگرد قتل حکومتی مهسا: مرگ او سرآغاز جنبشی تازه بود

    هنرمندان و فعالان سیاسی در سالگرد قتل حکومتی مهسا: مرگ او سرآغاز جنبشی تازه بود

مقایسه تاریخی، مدرسه‌ای متفاوت

اگر جنبش مشروطه را «مدرسه قانون» بدانیم، انقلاب ۵۷ را «مدرسه بسیج سیاسی» و جنبش سبز را «مدرسه مشروعیت‌زدایی از انتخابات»، خیزش «زن، زندگی، آزادی» مدرسه‌ای دیگر بود: مدرسه زندگی روزمره.

جان دیویی، فیلسوف آمریکایی، یک قرن پیش نوشت که دموکراسی بدون آموزش مشارکتی تحقق نمی‌یابد. در ایران، این آموزش به شکلی غیررسمی و خیابانی رخ داد.

این جنبش به عموم مردم یاد داد که چگونه زندگی خود را از قید ایدئولوژی رها کنند، حتی اگر ساختار قدرت همچنان پابرجا باشد.

یادگیری‌های ماندگار

ممکن است پرسیده شود همه این یادگیری‌ها بدون تغییر فوری در ساختار قدرت چه ارزشی دارد؟

پاسخ آن است که تجربه‌های جمعی به‌سادگی پاک نمی‌شوند.

«یادگیری دموکراتیک در جنبش‌ها» به حافظه اجتماعی منتقل می‌شود؛ حتی اگر جنبش سرکوب شود.

یک بار که زنی بی‌حجاب در خیابان بایستد و میلیون‌ها نفر او را ببینند، این تصویر از حافظه جمعی پاک‌شدنی نیست. یک بار که جامعه ترس را کنار بگذارد، دیگر به‌سادگی به حالت پیشین بازنمی‌گردد.

همین است که دستاوردهای آموزشی و فرهنگی جنبش، عمیق و ماندگار می‌شود.

  • پرنده مهسا؛ هزار درنای ناتمام ایران

    پرنده مهسا؛ هزار درنای ناتمام ایران

مدرسه‌ای برای آینده

جنبش «زن، زندگی، آزادی» یک مدرسه عمومی بود. مدرسه‌ای که در آن درس شجاعت، زبان تازه، هم‌بستگی و روایتگری آموخته شد. این مدرسه همچنان باز است، حتی اگر خیابان‌هایش خاموش‌تر باشند.

میلیون‌ها ایرانی دانش‌آموختگان این مدرسه‌اند و تجربه‌هایشان در زندگی روزمره، در هنر، در کنش‌های کوچک مقاومت و در گفت‌وگوهای آینده سیاسی ایران ادامه خواهد یافت.

درس اصلی این مدرسه روشن است: سیاست دیگر فقط در سطح نهادهای حکومتی یا اپوزیسیونی تعریف نمی‌شود. سیاست در خیابان و بدن و زبان و شبکه‌های کوچک زندگی روزمره جریان دارد و این همان «خرد آگاهی» است: خردی که از دل تجربه جمعی برمی‌خیزد و آینده را شکل می‌دهد.

وزارت دفاع اسرائیل: در آینده نبردهای دیگری با جمهوری اسلامی خواهیم داشت

۲۴ شهریور ۱۴۰۴، ۱۶:۱۷ (‎+۱ گرینویچ)

امیر بارام، مدیرکل وزارت دفاع اسرائیل هشدار داد که این کشور در آینده دورهای بیشتری از نبرد با جمهوری اسلامی را پیش رو خواهد داشت. او عملیات اسرائیل را در جنگ ۱۲ روزه علیه حکومت ایران، «موفقیت‌آمیز» ارزیابی کرد.

به گزارش تایمز اسرائیل، این مقام ارشد وزارت دفاع اسرائیل دوشنبه ۲۴ شهریور درباره جنگ اخیر با جمهوری اسلامی گفت: «این جنگ با پیروزی آشکار اسرائیل پایان یافت اما دورهای دیگری علیه جمهوری اسلامی وجود خواهد داشت.»

او تاکید کرد: «مقامات جمهوری اسلامی ناپدید نشده‌اند، آنها احساس تحقیر شدن می‌کنند و بنابراین مبالغ هنگفتی را در حوزه دفاع و فرایندهای شتاب‌زده ساخت قدرت، سرمایه‌گذاری می‌کنند.»

از زمان پایان یافتن جنگ جمهوری اسلامی و اسرائیل، اظهارات و ارزیابی‌های متعددی درباره احتمال ازسرگیری جنگ مطرح شده است.

۱۷ شهریور، مدیرعامل «انجمن دفاع و امنیت اسرائیل»، درباره احتمال حمله دوباره اسرائیل به ایران گفت: «ماجرای ایران پایان نیافته است.»

یارون بوسکیلا اشاره کرد گرچه اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه ضربات قابل توجهی به برنامه هسته‌ای تهران وارد کرده است، تهدید همچنان حل‌نشده باقی مانده است.

در ایران نیز اواخر مردادماه، علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، اعلام کرد جنگ نظامی میان حکومت ایران و اسرائیل «هنوز تمام نشده» و مقامات جمهوری اسلامی در این زمینه باید همچنان آماده باشند.

لاریجانی در مصاحبه با وب‌سایت دفتر رهبر جمهوری اسلامی گفت: «من نمی‌گویم الان جنگ بالفعل وجود دارد ولی بدانیم که جنگی شروع شده و این جنگ الان فقط به قطع آتش بسنده کرده است.»

او تاکید کرد: «پس ما باید آماده باشیم.»

تدارک برای حفظ برتری اسرائیل

مدیرکل وزارت دفاع اسرائیل در جریان سخنرانی در یک کنفرانس که از سوی حسابرس کل وزارت دارایی برگزار شد، همچنین از هزینه‌های حملات اسرائیل به حوثی‌ها در یمن و رهگیری موشک‌های این گروه مورد حمایت تهران گفت.

او گفت: «برای حفظ برتری نظامی، وزارت دفاع بر سه افق زمانی عمل می‌کند: در کوتاه‌مدت، تدارکات و خرید؛ در میان‌مدت، بهبود آمادگی برای دهه آینده؛ و در بلندمدت، توسعه سامانه‌های تسلیحاتی تغییر‌دهنده‌ بازی برای عرصه‌های آینده.»

بارام اعلام کرد که این وزارتخانه در میانه روند ایجاد یک «شورای عالی تسلیحات» است؛ نهادی که به گفته او به اسرائیل امکان خواهد داد تا «به طور قابل توجهی سرعت آمادگی خود را برای جنگ با ایران و دیگر دشمنان دوردست افزایش دهد».

  • اورشلیم‌پست: موساد از محل نگهداری ذخایر اورانیوم غنی‌شده در ایران مطلع است

    اورشلیم‌پست: موساد از محل نگهداری ذخایر اورانیوم غنی‌شده در ایران مطلع است

مدیرکل وزارت دفاع اسرائیل افزود: «ما باید همین حالا در اندیشه‌ شگفتی‌های بعدی و عملیات‌های ویژه‌ بعدی باشیم.»

او ادامه داد: «ما باید تغییر بنیادی در فرآیند تولید و خرید سامانه‌های حیاتی دفاعی و رزمی ایجاد کنیم.»

بارام در پایان گفت که این وزارتخانه هفته گذشته قراردادهای صادرات تسلیحاتی به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار امضا کرده است. این در شرایطی است که تعدادی از کشورها قراردادهای دفاعی خود با اسرائیل را لغو کرده‌اند.

او گفت: «نمی‌توانم نام کشورها را ذکر کنم اما آنها معنای سرمایه‌گذاری بلندمدت در دفاع در جهانی بی‌ثبات را درک می‌کنند.»