سپهوند سهشنبه ۳۱ تیر به وبسایت تجارتنیوز گفت: «در حال حاضر تنها راه مدیریت این است که قطعیها را کاهش دهیم... متاسفانه احتمالا در ماههای آینده شاهد جیرهبندی آب در بیشتر نقاط کشور خواهیم بود که در برخی استانها و شهرها شروع شده است.»
او تاکید کرد بحران کمبود انرژی، چه در برق و چه در آب، ریشه در «دههها سوءمدیریت» دارد.
این نماینده مجلس بهعنوان نمونه به استقرار صنایع آببر در دل کویر بهجای سواحل خلیج فارس اشاره کرد که موجب شکلگیری پروژههای انتقال آب پرهزینه و نیمهتمام شده است.
سپهوند گفت قبل از انقلاب ۵۷ و در برنامه ششم عمرانی دوران محمدرضا شاه پهلوی، بنا بود ۵۰ درصد جمعیت ایران در سواحل خلیج فارس ساکن و تمام صنایع آببر، از جمله فولاد و پتروشیمیها، در آنجا مستقر شوند.
به گفته او اما این اتفاق پس از انقلاب رخ نداد و برای همین امروز با مشکل آبی روبهرو هستیم.
در روزهای گذشته شمار زیادی از شهروندان در پیامهایی به ایراناینترنشنال، از تداوم قطع آب برای ساعتهای طولانی خبر دادهاند.
یک شهروند با ارسال ویدیویی به ایراناینترنشنال گفت: «۳۶ ساعت که آب را قطع کردهاند. زندگی واقعا برایمان سخت شده و نمیدانیم چه کنیم.»
پیشتر جعفر پورکبگانی، نماینده بوشهر در مجلس شورای اسلامی، با تایید گزارشهای مردمی گفته بود در شهر بوشهر، شهروندان هر ۴۸ ساعت تنها دو ساعت آب دارند.
مقامهای آبفا پیشتر در ۲۱ تیر گزارشها درباره قطع آب در پایتخت را رد کرده بودند، اما با گسترده شدن گزارشهای مردمی، عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب، ۳۰تیر اعتراف کرد تنها در چهار ماه گذشته، آب ۴۷ هزار و ۵۳۵ مشترک تهرانی قطع شده است.
سخنگوی صنعت آب نیز مانند شمار دیگری از مقامات جمهوری اسلامی، مردم را مقصر کمبودها معرفی کرد و خواهان کاهش مصرف بخش خانگی شد.
این در حالی است که بنا بر آمارهای رسمی که وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور پیشتر منتشر کردهاند، تنها حدود شش تا ۱۰ درصد از کل مصرف آب ایران مربوط به بخش خانگی است.
انتقادها از هدررفت آب در بخش کشاورزی
مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران، ۳۱ تیر خواهان «اصلاح روش استفاده از آب» شد و گفت ۹۰ درصد آب کشور برای کشاورزی میرود.
او گفت: «مثلا نباید هندوانه بکارند چرا که آب زیادی مصرف میکند. مصرف آب باید با محیط سازگار باشد.»
عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز در مصاحبه با تجارتنیوز تاکید کرد الگوی کشت در کشاورزی به شدت مدیریت نشده و کشتهایی که مزیت نسبی برای ایران ندارند، در نقاط مختلف کشور انجام میشوند که منجر به تخلیه آبهای زیرزمینی شده است.
به گفته سپهوند، در برخی نقاط سطح آبهای زیرزمینی تا ۲۰۰ متر پایین رفته و علاوه بر فرونشست زمین با کمبود شدید استخراج آب مواجه شدهایم.
آبیاری فضای سبز با آب آشامیدنی
مهدی پیرهادی، عضو شورای شهر تهران، ۳۱ تیر در جلسه شورا گفت: «درخصوص وضعیت آب تهران باید تعدادی را محاکمه کرد.»
او توضیح داد که در تهران اکنون ۱۳ هزار ۳۸۶ حلقه چاه مجاز موجود است، اما از این تعداد چاه فقط ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب برداشت میشود.
در روزهای گذشته گزارشهایی درباره استفاده شهرداری تهران از آب آشامیدنی برای آبیاری فضای سبز منتشر شده بود.
روزنامه جوان ۳۱ تیر در گزارشی نوشت ۵۵ حلقه چاه با کیفیت آب شرب در اختیار شهرداری تهران است، اما هنوز به وزارت نیرو واگذار نشدهاند.
بر اساس این گزارش، طبق قانون، آبیاری فضای سبز باید با پساب انجام شود، نه با آب شرب، اما اجرای این قانون، هنوز معطل مانده است.
مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران، در پاسخ به این خبرها گفت: «تمام سعی ما این است که برای فضای سبز تهران از آبهای آشامیدنی استفاده نشود.»
او تاکید کرد: «ما موافق حفر چاه جدید به ویژه عمیق، در تهران نیستیم و این موضوع را نیز گفتیم و باز هم تکرار میکنیم.»
چمران اسفند سال گذشته با اعلام این خبر که آبفا میخواهد برای تامین آب شرب، ۵۰ حلقه چاه عمیق ۲۵۰ متری حفر کند، هشدار داده بود این اقدام دیگر چاهها را خشک خواهد کرد.
با وجود این انتقادها، یک مقام آب و فاضلاب استان خبر داده بود تنها در غرب پایتخت، ۴۲ حلقه چاه جدید تا پایان اردیبهشت امسال به بهرهداری رسیدند.
خبرهای ضدو نقیض درباره توزیع بسته پلاستیکی آب بین مردم تهران
با تشدید بحران آب در ایران، روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب تهران اعلام کرد که آب شرب را برای توزیع میان شهروندان در بستهبندی پلاستیکی عرضه میکند. آبفا دلیل این اقدام را جلوگیری از آلودگی موجود در تانکرهای آب اعلام کرده است.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه، درباره بستههای پلاستیکی آب نوشت: «به نظر میرسد بستهبندیهای جدید آب آشامیدنی به لحاظ سازگاری با محیط زیست شرایط بهتری دارد و هزینه تولید آن نیز کمتر از بطریهای مرسوم است.»
ساعاتی پس از انتشار این گزارش، شرکت آب و فاضلاب استان تهران با صدور اطلاعیهای، توزیع آب بستهبندی را «به شدت تکذیب» کرد.
آبفا تاکید کرد هیچ برنامهای برای اجرای چنین طرحی ندارد.