ایران در رتبه ۱۴ تنش آبی در جهان

بر اساس گزارش وبسایت «بررسی جمعیت جهان»، ایران در میان کشورهای جهان از نظر تنشهای آبی در رتبه چهاردهم قرار دارد و استانهای یزد، اصفهان، مرکزی، خراسان جنوبی و همدان، با بیشترین بحران آبی مواجه هستند.
بر اساس گزارش وبسایت «بررسی جمعیت جهان»، ایران در میان کشورهای جهان از نظر تنشهای آبی در رتبه چهاردهم قرار دارد و استانهای یزد، اصفهان، مرکزی، خراسان جنوبی و همدان، با بیشترین بحران آبی مواجه هستند.
بر اساس گزارش این وبسایت (World Population Review)، شاخص کل ایران در این طبقهبندی ۴.۶۵ از پنج گزارش شده که نشاندهنده تنش شدید آبی در کشور است.
در این گزارش، شاخص تنش آبی از صفر (بدون تنش) تا پنج (بالاترین سطح تنش) محاسبه شده است.
وبسایت بررسی جمعیت جهان از سال ۲۰۱۳ بهعنوان یک وبسایت با تمرکز بر موضوعات جمعیتی فعالیت میکند.
در جزییات شاخص تنش آبی، شاخص بخش مصرف خانگی۴.۵۳، بخش کشاورزی ۴.۶۸ و بخش صنعتی ۴.۱ گزارش شده است.
این شاخصها نشان میدهند ایران در همه حوزههای مصرفی، با کمبود شدید آب مواجه است و منابع تجدیدپذیر، نمیتوانند پاسخگوی میزان برداشت و مصرف کنونی باشند.
تنش آبی به معنای نسبت برداشت آب (مصرفی و غیرمصرفی) به منابع آب تجدیدپذیر در دسترس است.
شاخص بالا نشاندهنده رقابت بیشتر برای منابع محدود آبی و خطرات جدی در آینده آبی کشور است.
چه استانهایی بیشترین تنش آبی را دارند؟
بر اساس این گزارش، شاخصهای پنج استان یزد، اصفهان، مرکزی، خراسان جنوبی و همدان در همه زمینههای مصرف خانگی، بخش کشاورزی و بخش صنعتی، پنج است که نهایت تنش آبی را نشان میدهد.
در سالهای اخیر گزارشهای متعددی از کمبود شدید آب در این استانها منتشر شده که این کمبود منجر به تظاهرات مردم و کشاورزان نیز شده است.
پاسخ جمهوری اسلامی به اعتراضات مربوط به آب، سرکوب گسترده این اعتراضها بوده است.
پس از این استانها، به ترتیب استانهای تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، کرمان، فارس، سمنان، البرز و زنجان، بیشترین تنش آبی را در کشور دارند.
سه استان مازندران، اردبیل و گیلان، دارای کمترین تنش آبی در کشور هستند.
بحران فراگیر آب در خاورمیانه
طبق تازهترین گزارش این وبسایت، کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا با بالاترین سطح تنش آبی در جهان مواجه هستند؛ وضعیتی که حیات اقتصادی، کشاورزی و حتی ثبات اجتماعی این کشورها را به خطر انداخته است.
۱۰ کشور اول جهان با بیشترین تنش آبی (شاخص پنج از پنج) به ترتیب عبارتند از: کویت، قبرس، عمان، قطر، بحرین، لبنان، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، اسرائیل و مصر.
کویت با کمترین منابع طبیعی آب، در صدر کشورهای بحرانی قرار دارد و ۹۹ درصد آب مصرفی این کشور از شیرینسازی آب دریا تامین میشود.
قبرس نیز با این که یک کشور جزیرهای است اما با کمبود منابع آبی طبیعی و تغییرات اقلیمی شدید دست و پنجه نرم میکند و عمان، علیرغم تلاش برای بازچرخانی آب، جزو کشورهای با بیشترین برداشت آب نسبت به منابع در دسترس است.
قطر به فناوریهای نمکزدایی وابستگی کامل دارد و منابع آب زیرزمینی بحرین در حال فرسایش کامل هستند و آب شیرین به کالایی استراتژیک تبدیل شده است.