لاریجانی با تهدید ساخت بمب اتمی و سفرهایش به مسکو، در سیاست ایران فعالتر شده است
سفر اخیر علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، به روسیه و دیدار با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری این کشور، بار دیگر نگاهها را متوجه نقش پشتپرده او در دستگاه امنیتی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی کرده است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، دوشنبه ۳۰ تیرماه لاریجانی را فرستاده ویژه رییسجمهوری و حامل پیام و دیدگاه کلان ایران به پوتین معرفی کرد.
بقایی در پاسخ به انتقادهای برخی جریانهای سیاسی، سفر لاریجانی به مسکو را اقدامی متعارف خواند و گفت وزارت امور خارجه در جریان بوده است.
روزنامه تایمز در دیماه ۱۴۰۳ لاریجانی را «نماینده علی خامنهای» معرفی کرد و گزارش داد که او در چند ماه اخیر (پیش از دیماه) چندین بار با پروازهای محرمانه به روسیه سفر کرده است.
مرور مواضع و تحرکات لاریجانی در ماههای گذشته نشان میدهد او که از سال ۱۴۰۰ تاکنون دو بار صلاحیتش برای ریاستجمهوری از سوی شورای نگهبان رد شده، حالا به آرامی در حال تثبیت نقشی جدید برای خود در ساختار قدرت است.
در این مسیر، به نظر میرسد حذف مهمترین چهرههای نظامی جمهوری اسلامی که همواره دسترسی گستردهای به رسانهها داشتند نیز در پررنگتر شدن حضور سیاسی او بیتاثیر نبوده است.
لاریجانی که معمولا در محافل رسمی حاضر میشد، ۲۶ تیر با ظاهری متفاوت در اقدامی نادر در هیاتی مذهبی حاضر شد و گفت که «هیچ عجلهای برای مذاکره نیست» و «مذاکره فقط یک تاکتیک است» که به تشخیص رهبر جمهوری اسلامی باید انجام شود.
او اخیرا در چندین مراسم از توان «نیروهای مقاومت در منطقه» دفاع کرد و حملاتی لفظی علیه آمریکا، اسرائیل و سازمان ملل داشت.
روایت حمله به جلسه شورای عالی امنیت ملی
لاریجانی هشتم تیر گفت اسرائیل در آغاز جنگ قصد حمله به جلسه شورای عالی امنیت ملی را داشت.
او همچنین از دریافت پیام تهدید و احتمال مذاکره با دونالد ترامپ خبر داد اما تاکید کرد که بعد از جنگ، «دیگر به آمریکا اعتمادی نیست».
لاریجانی در روزهای جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران، مواضع تندی علیه آمریکا، اسرائیل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گرفت و تکرار کرد که رافايل گروسی، مدیرکل آژانس، باید پاسخگو باشد.
او همچنین طی هفتههای اخیر چندین بار در اظهار نظرهای رسانهای، تهدید به انتقام و مقابله با آمریکا و اسرائیل کرده است.
لاریجانی، پیش از جنگ حضور به مراتب کمتری در عرصههای رسمی و عمومی داشت.
او ۲۳ اردیبهشت و در میانه مذاکرات ایران و آمریکا گفته بود ایران تنها موضوع مورد توجه غرب نیست و فشارها به دلیل مسائل منطقهای از جمله چین و فلسطین در حال افزایش است.
لاریجانی افزود که غربیها از وضعیت اقتصادی ایران برای ضربه به «سرمایه اجتماعی» بهرهبرداری میکنند و به دنبال «تسویهحساب» سیاسی هستند.
او، یکی از مهمترین چهرههای رسمی جمهوری اسلامی است که در فروردین گذشته، علنا هشدار داد اگر آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هستهای در ایران حمله کنند، جمهوری اسلامی ممکن است بهسوی ساخت بمب اتمی برود.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که روزنامه شرق گزارش داد لاریجانی یکی از سه چهره پیشنهادی دفتر رهبر جمهوری اسلامی برای هدایت مذاکرات مستقیم با آمریکا بوده است. گزارشی که بعدا با واکنش نهادهای قدرت در ایران روبهرو شد و روزنامه شرق ناچار به انتشار پیام عذرخواهی شد.
روزنامه فرهیختگان نیز در گزارشی نوشت لاریجانی از آبان سال گذشته با سفر به بیروت و انتقال پیام رهبر جمهوری اسلامی، بازگشت به صحنه سیاست را آغاز کرد و پس از آن، حضورش در محافل رسمی و دیدارهای دیپلماتیک پررنگتر شد.