دیوید ایگناتیوس، ستوننویس باسابقه واشنگتنپست، در این یادداشت، که دوشنبه ۲۳ تیر منتشر شد، درباره تلقی اولیه ترامپ از برقراری صلح میان اوکراین و روسیه نوشته است که او در ابتدا گمان میکرد با چند گفتوگوی دوستانه با پوتین میتوان به توافق رسید.
در این یادداشت به نقل از ترامپ آمده است: «احساس میکردم حدود چهار بار به توافق رسیده بودیم.»
اما اکنون او به این نتیجه رسیده که تنها راه وادار کردن رهبر روسیه به صلح، افزایشِ محسوس هزینه ادامه جنگ است.
ایگناتیوس در ادامه تاکید میکند که تصمیم تازه ترامپ مبنی بر ارسال سلاحهای پیشرفتهتر دفاعی به اوکراین «فصلی تازه در داستان اوکراین میگشاید؛ فصلی که هم امید را در دلها زنده میکند و هم خطر را در آسمانها میپراکند.»
این یادداشت ساعاتی پس از تهدید ترامپ علیه روسیه منتشر شد. ترامپ دوشنبه اعلام کرد که در صورت امتناع روسیه از توافق صلح ظرف ۵۰ روز، تعرفههایی شدید علیه این کشور اعمال خواهد کرد.
افزون بر این، رییسجمهوری ایالات متحده دوشنبه در دیدار با مارک روته، دبیرکل ناتو وعده داد که بهزودی تجهیزات نظامی شامل موشکهای پاتریوت، سامانههای پدافند هوایی و توپخانهای را در اختیار اعضای ناتو قرار میدهد تا از طریق آنها به اوکراین منتقل شود.
ایگناتیوس با استناد به منبعی مطلع از جزئیات این توافق، ارزش بسته کمک نظامی آمریکا به اوکراین را چیزی بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار اعلام کرده است. کل کمکهای نظامی مستقیم دولت بایدن از فوریه ۲۰۲۲ تا ژانویه ۲۰۲۵، یعنی طی ۳۶ ماه، حدود ۶۶ میلیارد دلار برآورد شده است.
این یادداشت به نقل از «منبعی دخیل در این تصمیمگیری» خبر داده است که در کنار این کمکها ممکن است مجوز استفاده از موشکهای دوربرد ATACMS نیز بهطور کامل صادر شود؛ موشکهایی با برد ۳۰۰ کیلومتر که میتوانند پایگاهها، فرودگاهها و مراکز تدارکاتی روسیه را در عمق خاک این کشور هدف قرار دهند.
به نوشته ایگناتیوس «پنتاگون ماههاست که خواستار گسترش دامنه حملات اوکراین در خاک روسیه است، زیرا هر بار که بُرد موشکها افزایش مییابد، نیروهای روس محل استقرار تجهیزات خود را عقبتر میبرند. تحلیلگران معتقدند اجرای این مجوز، واکنش روسیه را پیچیدهتر خواهد کرد.»
این یادداشت به ارسال موشکهای کروز تاماهاک، همان موشکهایی که در هدف قرار دادن تاسیسات هستهای ایران استفاده شد، اشاره کرده است: «ارسال این موشکها که در صورت شلیک از اوکراین، به مسکو و سنپترزبورگ هم میرسند، تا روز جمعه بخشی از مذاکرات امنیتی بودند. هرچند فعلا از فهرست تحویل حذف شدهاند اما اگر ترامپ بخواهد فشار بیشتری به پوتین بیاورد، شاید در آینده آنها را هم وارد میدان کند.»
در ادامه این یادداشت به محتوای گفتوگوهای اخیر ترامپ با ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین اشاره شده است.
به گفته یک منبع مطلع، ترامپ از زلنسکی پرسیده چرا مسکو را هدف قرار نمیدهید. زلنسکی پاسخ داده است: «اگر سلاحش را بدهید، هدف میگیریم.» ترامپ نیز پاسخ داده که فشار بر پوتین باید گستردهتر باشد و تنها محدود به مسکو نشود؛ حتی سنپترزبورگ هم باید در تیررس قرار گیرد.
به عقیده نویسنده، «ترامپ بهشدت از پوتین عصبانی است و یک بازی سخت، بیرحمانه و قاطعانه را آغاز کرده است.»
بهنوشته ایگناتیوس، منابع نزدیک به دولت آمریکا سه دلیل اصلی برای تغییر رویکرد ترامپ ذکر کردهاند: نخست، احساس بیاحترامی از سوی پوتین و نادیده گرفتن درخواستهای کاخ سفید برای آتشبس؛ دوم، موفقیت حملات اخیر آمریکا علیه ایران با استفاده از بمبافکنهای B-2 و موشکهای تاماهاوک؛ و سوم، این باور که پوتین تنها در صورت تهدید با نیرویی بزرگتر حاضر به مذاکره خواهد شد.
به نظر نویسنده ترامپ در این راهبردِ جدید، به سبکی روسی فکر کرده است: «افزایش تنش برای کاهش تنش.»
با این حال، به باور نویسنده، مسیر پیشروی ترامپ بهشدت پرخطر است. هرچند فشار بیشتر ممکن است پوتین را به پذیرش صلح وادارد، اما این امکان هم وجود دارد که کرملین بهسوی تشدید درگیری و حتی گسترش میدان جنگ حرکت کند.
ایگناتیوس اشاره کرده که تنها پرسشی که ترامپ در نشست روز دوشنبه اتاق بیضی نخواست به آن پاسخ دهد، این بود: «اگر پوتین واکنشی شدید نشان دهد، شما تا کجا حاضرید پیش بروید؟ ترامپ بهتندی پاسخ داد: «از من نپرسید تا کجا؟ من فقط میخواهم این جنگ را تمام کنم.»