آمریکا بر استرالیا و ژاپن فشار میآورد تا درباره جنگ احتمالی بر سر تایوان موضعگیری کنند
نمایش سامانه موشکی هیمارس ساخت ایالات متحده آمریکا در یک رزمایش نظامی در تایوان، ۲۱ تیر
روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد دولت آمریکا از متحدان خود در منطقه اقیانوس هند و آرام خواسته است موضع خود را در قبال حمله احتمالی چین به تایوان و افزایش دامنه درگیریها مشخص کنند.
بر اساس این گزارش که شنبه ۲۱ تیر منتشر شد، پنتاگون ژاپن و استرالیا را تحت فشار قرار داده تا بهروشنی اعلام کنند در صورت وقوع جنگ میان آمریکا و چین بر سر تایوان، چه نقشی ایفا خواهند کرد.
فایننشال تایمز گزارش داد این رویکرد باعث نارضایتی ژاپن و استرالیا، دو متحد اصلی واشینگتن در این منطقه شده است.
پنج منبع آگاه از روند مذاکرات اعلام کردند البریج کالبی، معاون وزارت دفاع آمریکا در امور سیاستگذاری، در ماههای اخیر در دیدار با مقامهای دفاعی ژاپن و استرالیا بر این موضوع پافشاری کرده است.
این آخرین تلاش آمریکا بهمنظور متقاعد کردن متحدان خود برای تقویت نیروی بازدارندگی و آمادگی برای جنگ احتمالی در منطقه محسوب میشود.
پیشتر در ۱۰ خرداد، پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، هشدار داد چین یک تهدید جدی و قریبالوقوع به شمار میرود و از متحدان واشینگتن در منطقه اقیانوس هند و آرام خواست برای تامین نیازهای دفاعی خود بودجه بیشتری در نظر بگیرند.
او افزود: «دلیلی برای پنهان کردن واقعیت وجود ندارد. تهدیدی که چین ایجاد میکند، واقعی است و ممکن است بهزودی عملی شود.»
تلاش واشینگتن برای «تقویت بازدارندگی»
یک مقام وزارت دفاع آمریکا در مصاحبه با فایننشال تایمز از اظهارنظر درباره تصمیم واشینگتن برای اعمال فشار بر ژاپن و استرالیا خودداری کرد و تنها گفت «محور اصلی» در مذاکرات پنتاگون با این دو کشور، «تقویت بازدارندگی به شکلی متعادل و منصفانه و با سرعت و شدت بیشتر» بوده است.
او تاکید کرد تلاشهای پنتاگون «بر جلوگیری از جنگ با استفاده از یک سپر بازدارنده قوی متمرکز است.»
این مقام آمریکایی افزود: «این امر نیازمند قدرت است، اما واقعیت ساده این است که متحدان ما نیز باید سهم خود را ایفا کنند. ما بهدنبال جنگ نیستیم و قصد سلطه بر چین را هم نداریم. ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که ایالات متحده و متحدانش از قدرت نظامی لازم برای پشتیبانی از دیپلماسی و تضمین صلح برخوردار هستند.»
فایننشال تایمز در ادامه گزارش خود نوشت در چارچوب مذاکرات اخیر، آمریکا کوشیده با توجه به نگرانیهای فزاینده از احتمال عملیات نظامی چین علیه تایوان، متحدان خود را به افزایش بودجه دفاعی ترغیب کند.
با این حال، درخواست از متحدان برای اعلام موضع و تعهدات مشخص در قبال جنگ احتمالی بر سر این جزیره، مطالبهای جدید از سوی واشینگتن به شمار میرود.
یک منبع آگاه در همین رابطه گفت: «در مقطع کنونی، برنامهریزیهای مشخص عملیاتی و برگزاری رزمایشهایی که مستقیما به سناریوی درگیری بر سر تایوان مربوط میشوند، با همکاری ژاپن و استرالیا در حال پیشرفت است.»
او افزود با این حال، درخواست اخیر واشینگتن موجب «غافلگیری» توکیو و کانبرا شده، زیرا خود آمریکا نیز تاکنون تعهدی قطعی و بیقید و شرط نسبت به دفاع از تایوان ارائه نداده است.
تایوان از ۱۸ تیر رزمایش ۱۰ روزهای را با هدف افزایش آمادگی در برابر حمله احتمالی چین آغاز کرده است.
چین تایوان را بخشی از قلمروی خود میداند و بارها تهدید کرده در صورت لزوم، برای الحاق این جزیره به سرزمین خود به زور متوسل خواهد شد.