دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت دو رهبر طالبان را صادر کرد

دیوان کیفری بینالمللی برای دو تن از مقامهای ارشد طالبان حکم بازداشت صادر و آنها را به آزار و سرکوب نظاممند زنان و دختران در افغانستان متهم کرد.
دیوان کیفری بینالمللی برای دو تن از مقامهای ارشد طالبان حکم بازداشت صادر و آنها را به آزار و سرکوب نظاممند زنان و دختران در افغانستان متهم کرد.
این دادگاه سهشنبه ۱۷ تیر در بیانیهای اعلام کرد هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رییس قوه قضاییه این گروه، به «جنایت علیه بشریت» متهم شدهاند.
در این بیانیه آمده است که این دو مقام ارشد طالبان بهدلیل نقششان در اعمال آزار و اذیت سازمانیافته مبتنی بر جنسیت و سیاستگذاری علیه زنان، دختران و برخی دیگر از افراد در افغانستان، تحت پیگرد قرار گرفتهاند.
بهگفته دیوان کیفری بینالمللی، از زمان بازگشت طالبان به قدرت در مرداد ۱۴۰۰، سیاستهای تحمیلی این گروه باعث شده زنان و دختران بهطور گسترده از حقوق اساسی خود، از جمله حق آموزش، آزادی رفتوآمد، آزادی بیان و حریم خصوصی محروم شوند.
شعبه دوم دادگاه اعلام کرده است که طالبان با اجرای سیاستهای حکومتی هدفمند، به نقض گسترده و جدی حقوق و آزادیهای اساسی غیرنظامیان دست زدهاند.
به باور این دادگاه، این نقضها شامل اقداماتی چون قتل، زندانی کردن، شکنجه، تجاوز جنسی و ناپدیدسازی اجباری بوده است.
در این بیانیه آمده است: «طالبان علاوه بر اعمال محدودیتهای عمومی، بهطور خاص زنان و دختران را صرفا بهدلیل جنسیتشان هدف قرار داده و آنها را از حقوق و آزادیهای بنیادین محروم کرده است.»
بر اساس این بیانیه، آزار مبتنی بر جنسیت، هم شامل خشونت مستقیم و هم آسیبهای ساختاری و سازمانیافته مانند تحمیل هنجارهای تبعیضآمیز اجتماعی میشود.
دادگاه افزود کسانی که با این سیاستها مخالفت کردهاند نیز هدف قرار گرفتهاند.
شعبه دوم پیشدادرسی دیوان کیفری بینالمللی اعلام کرده که جزییات این بازداشت فعلا بهصورت محرمانه باقی میمانند تا از روند دادرسی و امنیت قربانیان حفاظت شود، اما انتشار عمومی آن را در راستای «منافع عدالت» ارزیابی کرده است.
دادستان ارشد دیوان پیشتر در ماه ژانویه گفته بود آخندزاده و حقانی، دستکم از ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ تاکنون بهطور مجرمانه مسئول اجرای آزار مبتنی بر جنسیت بودهاند.
بر اساس قوانین طالبان، دختران از ادامه تحصیل پس از پایه ششم محروم شدهاند، زنان ملزم به پوشاندن کامل بدن و استفاده دائمی از پوشیه در اماکن عمومی هستند، و همچنین از نگاه کردن به مردانی که با آنها نسبت ندارند منع شدهاند.
دادگاه همچنین اشاره کرده است که افراد دیگری از جمله «حامیان» زنان و دختران و کسانی که گرایشها یا هویتهای جنسیشان با سیاستهای جنسیتی طالبان همخوانی ندارد هم هدف قرار گرفتهاند.
لیسا دیویس، مشاور ویژه دیوان در حوزه جنسیت و جرایم تبعیضآمیز، در شبکههای اجتماعی نوشت این «برای نخستین بار در تاریخ» است که یک دادگاه بینالمللی تایید میکند افراد الجیبیتیکیو نیز «قربانی جنایت علیه بشریت، بهویژه آزار مبتنی بر جنسیت» بودهاند.
سازمان عفو بینالملل با اعلام حمایت از صدور حکم بازداشت برای دو رهبر طالبان، آن را گام مهمی در راستای تامین عدالت در افغانستان خواند.