افزایش قیمت نفت پس از گزارش‌هایی مبنی بر احتمال حمله اسرائیل به ایران

در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی بر آماده شدن اسرائیل برای حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی و نگرانی‌ها در مورد اینکه یک درگیری می‌تواند عرضه نفت در خاورمیانه را مختل کند، قیمت نفت روز چهارشنبه بیش از یک درصد افزایش یافت.

روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت، قیمت آتی نفت برنت برای ماه ژوئیه با ۶۸ سنت یا ۱.۰۴ درصد افزایش، تا ساعت ۶:۳۰ به وقت گرینویچ به ۶۶.۰۶ دلار در هر بشکه رسید. قیمت آتی نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا برای ماه ژوئیه با ۷۰ سنت یا ۱.۱ درصد افزایش به ۶۲.۷۳ دلار رسید.

شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از چند مقام آمریکایی که نام آنها را اعلام نکرد، گزارش داد که اطلاعات جدید نشان می‌دهد که اسرائیل در حال آماده شدن برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است.

مقام‌های آمریکایی به شبکه سی‌ان‌ان گفتند که اطلاعات تازه‌ای در اختیار دارند که حاکی از این موضوع است؛ اقدامی که به باور برخی از تحلیل‌گران نه‌تنها شکافی علنی با دولت دونالد ترامپ ایجاد می‌کند، بلکه خطر آغاز درگیری گسترده‌تری در منطقه را نیز در پی دارد.

به‌گزارش شبکه سی‌ان‌ان، مقامات آمریکایی گفته‌اند که هنوز مشخص نیست رهبران اسرائیل تصمیم نهایی را برای این اقدام گرفته‌اند یا خیر، اما احتمال چنین حمله‌ای در ماه‌های اخیر «به‌طور محسوسی» افزایش یافته است؛ به‌ویژه اگر مذاکرات آمریکا و حکومت ایران به توافقی ختم شود که از نگاه اسرائیل «ضعیف» یا «غیرقابل قبول» باشد.

به گزارش رویترز، چندین استراتژیست‌ روز چهارشنبه گفتند: «چنین تشدید تنشی نه تنها عرضه نفت ایران، بلکه بخش‌های بزرگی از منطقه را نیز به خطر می‌اندازد.»

ایران سومین تولیدکننده بزرگ در میان اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) است و حمله اسرائیل می‌تواند جریان نفت از این کشور را مختل کند. همچنین نگرانی‌هایی وجود دارد که ایران با مسدود کردن جریان نفتکش‌ها در تنگه هرمز در خلیج فارس که عربستان سعودی، کویت، عراق و امارات متحده عربی از طریق آن نفت خام و سوخت صادر می‌کنند، تلافی کند.

ایالات متحده و جمهوری اسلامی در دولت جدید ترامپ چندین دور مذاکره در مورد برنامه هسته‌ای ایران برگزار کرده‌اند و رییس جمهور ایالات متحده، کمپین تحریم‌های شدیدتری را علیه صادرات نفت خام ایران برای وادار کردن آنها به دست کشیدن از برنامه هسته‌ای خود از سر گرفته است.

با وجود این مذاکرات، مقامات آمریکایی و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه اظهاراتی را بیان کردند که نشان می‌داد هر دو طرف هنوز از رسیدن به یک راه‌حل فاصله دارند.

خامنه‌ای در سخنرانی خود گفت که انتظار ندارد مذاکرات با آمریکا به نتیجه برسد. او درخواست واشینگتن برای توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم را «یاوه‌گویی و غلط زیادی» توصیف و دوباره تاکید کرد که حکومت ایران بر حق خود در غنی‌سازی مطابق با معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT) پافشاری خواهد کرد.

در مقابل مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا تاکید کرد دولت ترامپ برای دستیابی به توافقی با ایران تلاش می‌کند که به تهران اجازه استفاده غیرنظامی از انرژی هسته‌ای را بدهد، بدون این‌که غنی‌سازی اورانیوم انجام دهد.

تحلیلگران به رویترز گفتند: «مذاکرات هسته‌ای غیرمستقیمی بین ایالات متحده و ایران در جریان است که در صورت موفقیت، می‌تواند بازار را بیشتر تقویت کند. با این حال، به نظر می‌رسد که این مذاکرات از نفس افتاده است.»

با این حال، نشانه‌هایی از بهبود عرضه نفت خام وجود دارد. منابع مرتبط با بازار نفت با استناد به آمار موسسه آمریکن پترولیوم گفتند که ذخایر نفت خام ایالات متحده هفته گذشته افزایش یافته در حالی که ذخایر بنزین و فرآورده‌های تقطیری کاهش یافته است.

این منابع که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند که ذخایر نفت خام در ایالات متحده، بزرگترین مصرف‌کننده نفت جهان، در هفته منتهی به ۱۶ مه، ۲.۵میلیون بشکه بیشتر شده است.