در پی سخنان خامنه‌ای، سی‌ان‌ان از آمادگی اسرائیل برای حمله به تاسیسات اتمی ایران خبر داد

شبکه سی‌ان‌ان به نقل از چند مقام آمریکایی که نام آنها را اعلام نکرد، گزارش داد که اطلاعات جدید نشان می‌دهد که اسرائیل در حال آماده شدن برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است.

مقام‌های آمریکایی به شبکه سی‌ان‌ان گفتند که اطلاعات تازه‌ای در اختیار دارند که نشان می‌دهد اسرائیل در حال تدارک برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است؛ اقدامی که به باور برخی از تحلیل‌گران نه‌تنها شکافی علنی با دولت ترامپ ایجاد می‌کند، بلکه خطر آغاز درگیری گسترده‌تری در منطقه را نیز در پی دارد.

اظهارات مقامات آمریکایی ساعاتی پس از سخنان روز سه‌شنبه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، عنوان شده است.

او در این سخنرانی گفت که انتظار ندارد مذاکرات با آمریکا به نتیجه برسد. علی خامنه‌ای درخواست واشینگتن برای توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم را «یاوه‌گویی و غلط زیادی» توصیف کرد. او بار دیگر تاکید کرد که حکومت ایران بر حق خود در غنی‌سازی مطابق با معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT) پافشاری خواهد کرد.

بیشتر بخوانید:

شورای عالی امنیت ملی انتشار اخبار خارجی و تحلیل درباره مذاکرات ایران و آمریکا را ممنوع کرد

نشنال به‌نقل از دو مقام جمهوری اسلامی: مذاکرات بر سر غنی‌سازی اورانیوم به بن‌بست رسیده است

به‌گزارش شبکه سی‌ان‌ان، مقامات آمریکایی گفته‌اند که هنوز مشخص نیست رهبران اسرائیل تصمیم نهایی را برای این اقدام گرفته‌اند یا خیر، اما احتمال چنین حمله‌ای در ماه‌های اخیر «به‌طور محسوسی» افزایش یافته است؛ به‌ویژه اگر مذاکرات آمریکا و حکومت ایران به توافقی ختم شود که از نگاه اسرائیل «ضعیف» یا «غیرقابل قبول» باشد.

سی‌ان‌ان در گزارش خود تاکید کرده است که این نگرانی‌ها نه تنها به پیام‌های علنی مقامات اسرائیلی بازمی‌گردد، بلکه بر اساس شنود مکالمات داخلی اسرائیل و رصد تحرکات نظامی مانند جابه‌جایی مهمات هوایی و انجام تمرین‌های رزمی در نیروی هوایی اسرائیل نیز تقویت شده‌اند.

از سوی دیگر، مقام‌های اسرائیلی از پیش اعلام کرده‌اند که در صورت نهایی شدن توافقی که به نظر آن‌ها امنیت اسرائیل را تضمین نکند، آماده‌اند به‌تنهایی وارد اقدام نظامی شوند.

یکی از منابع اسرائیلی به سی‌ان‌ان گفته است: «اگر آمریکا توافقی بد با ایران امضا کند، اسرائیل آماده است به‌تنهایی وارد عمل شود.»

ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا نیز حاکی از آن است که اسرائیل بدون کمک نظامی و لجستیکی آمریکا، از جمله در زمینه سوخت‌گیری هوایی و تسلیحات سنگرشکن، قادر به نابودی کامل برنامه هسته‌ای حکومت ایران نیست، اما تحلیل‌گران هشدار داده‌اند که حتی در صورت حمله، این عملیات تنها می‌تواند برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را به‌طور موقت به تاخیر بیندازد، نه اینکه آن را از بین ببرد.

در همین حال، دولت ترامپ همچنان در ظاهر به مسیر دیپلماسی پایبند است. اما به گفته منابع آگاه، ترامپ در نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی در اواخر اسفند سال گذشته ضرب‌الاجل ۶۰ روزه‌ای برای موفقیت مذاکرات تعیین کرده بود. اکنون این مهلت سپری شده و نشانه‌ای از حصول توافق دیده نمی‌شود.

این در حالی است که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا تاکید کرد دولت ترامپ برای دستیابی به توافقی با ایران تلاش می‌کند که به تهران اجازه استفاده غیرنظامی از انرژی هسته‌ای را بدهد، بدون این‌که غنی‌سازی اورانیوم انجام دهد.

مارکو روبیو، گفت دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران آسان نخواهد بود اما دولت دونالد ترامپ همچنان در مسیر مذاکره قرار دارد.

او تاکید کرد هدف واشینگتن، ارائه یک «مسیر خروج» به ایران است تا به‌جای تقابل، مسیر صلح و رفاه را در پیش بگیرد.

روبیو گفت: «اگر ایران صرفا به‌دنبال انرژی هسته‌ای غیرنظامی باشد، الگوهایی بین‌المللی وجود دارد که کشورهای بسیاری از آن پیروی می‌کنند. در این الگوها، کشورها راکتور می‌سازند اما سوخت هسته‌ای را از منابع خارجی وارد می‌کنند.»

استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت ترامپ در مذاکرات، نیز در گفت‌وگویی با شبکه ای‌بی‌سی اعلام کرد که ایالات متحده «حتی یک درصد ظرفیت غنی‌سازی» را نیز در توافق نمی‌پذیرد. او افزود که پیشنهادی به حکومت ایران ارائه شده که به گفته او «هم عزت ایران را حفظ می‌کند و هم به نگرانی‌های امنیتی ما را پاسخ می‌دهد.»

با وجود گذشت بیش از یک ماه از آغاز مذاکرات با میانجی‌گری عمان، هنوز هیچ متن نهایی از سوی دولت آمریکا به تایید دونالد ترامپ نرسیده است.

در همین حال، تحلیل‌گران از پیچیدگی موقعیت نخست‌وزیر اسرائیل نیز سخن گفته‌اند. بنیامین نتانیاهو از سویی با فشاری فزاینده برای ممانعت از توافق احتمالی میان تهران و واشینگتن مواجه است و از سوی دیگر باید از تخریب کامل روابط خود با دولت ترامپ که برخی مواضع امنیتی‌اش با اسرائیل هم‌خوان نیست، پرهیز کند.

با افزایش تنش‌ها، ایالات متحده سطح جمع‌آوری اطلاعات نظامی را نیز بالا برده است تا در صورت وقوع حمله، توان واکنش و مدیریت پیامدها را داشته باشد. اما به گفته منابع مطلع، در شرایط کنونی واشینگتن قصدی برای مشارکت مستقیم در عملیات نظامی علیه جمهوری اسلامی ندارد، مگر آنکه تهران دست به اقدام تحریک‌آمیز بزرگی بزند.

این گزارش شبکه سی‌ان‌ان در حالی منتشر شده که منطقه همچنان از پیامدهای جنگ غزه متاثر است و بسیاری از تحلیل‌گران نگرانند که هرگونه اقدام نظامی جدید، ممکن است آتش بحران‌های منطقه‌ای را بیش از پیش شعله‌ور سازد.