مجمع تشخیص مصلحت نظام پیوستن مشروط ایران به کنوانسیون پالرمو را تصویب کرد

مجمع تشخیص مصلحت نظام، کنوانسیون سازمان ملل برای مبارزه با جرایم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو) را به صورت مشروط به تصویب رساند. این مجمع همچنین اعلام کرد رسیدگی به موضوع پیوستن به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (سی‌اف‌تی) در دستور کار جلسات آتی خواهد بود.

محسن دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از برگزاری سه جلسه در صحن مجمع و پنج جلسه در کمیسیون مشترک، با الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو به صورت مشروط موافقت کرد.»

او با اشاره به این‌که پیش از این شورای نگهبان نیز این لایحه را تایید کرده بود، نوشت: «ایران این کنوانسیون را در چارچوب قانون اساسی و قوانین داخلی خود پذیرفته است.»

دهنوی در ادامه در خصوص تعیین تکلیف کنوانسیون سی‌اف‌تی (مقابله با تامین مالی تروریسم) در مجمع تشخیص مصلحت نظام، خبر داد رسیدگی به موضوع پیوستن ایران به سی‌اف‌تی در دستور کار جلسات آتی مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد بود.

پیش از این و در ۲۷ اسفند ۱۴۰۳، صادق آملی لاریجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیان این‌که «موضوع اف‌ای‌تی‌اف در مجمع مطرح نیست و تنها بررسی کنوانسیون‌های پالرمو و سی‌اف‌تی مطرح است»، گفت: «مجلس با تحفظ به این دو لایحه رای داده و ما می‌توانیم با این تحفظ و به صورت مشروط این دو لایحه را قبول کنیم.»

۱۱ دی ۱۴۰۳ نیز مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، اعلام کرد لایحه پیوستن جمهوری اسلامی به اف‌ای‌تی‌اف دوباره در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی خواهد شد.

ساعاتی پیش از سخنرانی پزشکیان، عبدالناصر همتی، وزیر وقت امور اقتصادی و دارایی از موافقت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی با بررسی مجدد لوایح مربوط به اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت خبر داد و گفت رهبر جمهوری اسلامی با طرح مجدد کنوانسیون‌های پالرمو و سی‌اف‌تی در مجمع موافقت کرده است.

گروه ویژه اقدام مالی که نهادی بین‌المللی برای مبارزه با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم است، آبان ۱۴۰۳ خبر داد نام جمهوری اسلامی را برای پنجمین سال متوالی در فهرست سیاه خود حفظ می‌کند.

قرار گرفتن کشورها در فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف به‌معنای محدودیت شدید آن‌ها در انجام مبادلات مالی خارجی است. هم‌اکنون سه کشور ایران، میانمار و کره شمالی در فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف قرار دارند.

حمایت‌های مالی و نظامی جمهوری اسلامی از گروه‌های نیابتی خود در منطقه موسوم به «محور مقاومت»، از مهم‌ترین دلایلی است که بر پایه آن‌ها تهران نه می‌خواهد و نه می‌تواند به این کنوانسیون بپیوندد.

ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی، مهر‌ماه ۱۴۰۳ از اف‌ای‌تی‌اف به عنوان یک ابزار و وسیله جنگی در دست دشمن برای فشار به جمهوری اسلامی نام برد.

او گفت: «تا وقتی مجلس پالرمو را مصوب نکند، پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف امکان‌پذیر نیست و محال است مجلس این ننگ را برای خودش بگذارد و ما به پالرمو بپیوندیم.»

قرار داشتن ایران در لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف در روزهای پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بارها و بارها در رسانه‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و یکی از زمینه‌های مناقشه‌ کاندیداها بود.