هشدار ویتکاف به جمهوری اسلامی: مذاکرات یکشنبه ثمربخش نباشد، مسیر متفاوتی انتخاب میکنیم
استیو ویتکاف، مذاکرهکننده ارشد آمریکا در گفتوگوهای هستهای با جمهوری اسلامی، هشدار داد اگر دور چهارم مذاکرات با تهران ثمربخش نباشد، واشینگتن «مسیر متفاوتی» را در پیش خواهد گرفت.
ویتکاف جمعه ۱۹ اردیبهشت در مصاحبه با وبسایت برایتبارتنیوز تاکید کرد اگر مذاکرات هستهای با حکومت ایران به یک «توافق قوی» نینجامد، ایالات متحده آن را نخواهد پذیرفت.
او افزود اگر دور آتی مذاکرات با تهران به نتیجهای ختم نشود، گفتوگوها ادامه نخواهند یافت و «ما مجبور خواهیم شد مسیر متفاوتی را انتخاب کنیم».
تاکنون سه دور از گفتوگوها میان تهران و واشینگتن در مسقط و رم برگزار شده است. دور چهارم مذکرات که قرار بود ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، لغو شد.
در نهایت، دو طرف توافق کردند دور بعدی مذاکرات یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در مسقط برگزار شود.
منابع دیپلماتیک ایرانی ۱۸ اردیبهشت به ایراناینترنشنال گفتند با وجود موافقت جمهوری اسلامی با بازرسی گسترده از تاسیسات هستهای ایران، اختلاف تهران و واشینگتن بر سر غنیسازی در داخل ایران، از مسائلی است که باعث ابهام در ادامه مذاکرات دو طرف شده است.
در همین رابطه سیانان به نقل از منبعی آگاه که بدون ذکر نام گفتوگو کرده است، نوشت: «مذاکرات روز یکشنبه در سطح عالی برگزار خواهد شد. انتظار نمیرود تیم فنی که روی جزئیات دقیقتر مانن کاهش تحریمها صحبت میکند، در این دور از مذاکرات حضور داشته باشد. این نشان میدهد طرفین قرار است درباره چارچوب کلی برای پیشبرد گفتوگوها صحبت کنند.»
سیانان به نقل از یک منبع آگاه دیگر اعلام کرد که انتظار میرود این مذاکرات هم بهطور مستقیم و هم غیرمستقیم انجام شود.
بیشتر بخوانید: فاکسنیوز از کشف تاسیسات هستهای مخفی جمهوری اسلامی در استان سمنان خبر داد
ویتکاف: ادامه غنیسازی در ایران، خطر قرمز آمریکا است
ویتکاف در ادامه اظهارات خود گفت آمریکا در مذاکرات بهروشنی تاکید کرده تهران نمیتواند به سلاح هستهای دست پیدا کند و مقامهای جمهوری اسلامی نیز این موضوع را پذیرفتهاند.
او افزود اگر جمهوری اسلامی طبق گفته خود در پی تولید تسلیحات هستهای نیست، «باید تاسیسات غنیسازیشان برچیده شود. آنها نباید سانتریفیوژ داشته باشند. تمام سوخت غنیشدهای را که در اختیار دارند، باید به سطح پایینتر بازگردانند و به جایی دور منتقل کنند و اگر واقعا بهدنبال برنامهای صلحآمیز هستند، باید آن را به برنامهای غیرنظامی تبدیل کنند».
ویتکاف ادامه داد: «اکنون در ایران یک نیروگاه غیرنظامی به نام بوشهر وجود دارد. در آنجا هیچ توانایی غنیسازی وجود ندارد، هیچ سانتریفیوژی نیست، و تنها برای مقاصد غیرنظامی مانند تولید برق استفاده میشود. اگر آنها واقعا به چنین برنامهای باور دارند، میتوانند آن را گسترش دهند.»
این دیپلمات ارشد آمریکایی ادامه غنیسازی در خاک ایران را «خط قرمز» واشینگتن دانست و تاکید کرد: «این یعنی برچیدن کامل، یعنی عدم توانایی تسلیحاتی و این یعنی اینکه نطنز، فردو و اصفهان که سه سایت غنیسازی آنها هستند، باید برچیده شوند.»
پیشتر در ۱۸ اردیبهشت، لیندزی گراهام و تام کاتن، دو سناتور ارشد جمهوریخواه، هشدار دادند سنا توافق هستهای احتمالی با جمهوری اسلامی را تنها در صورتی تصویب خواهد کرد که این توافق به «برچیدن کامل» برنامه هستهای تهران منجر شود.
مقامهای جمهوری اسلامی بارها تاکید کردهاند ادامه غنیسازی اورانیوم در داخل ایران و حفظ برنامه موشکی، «خطوط قرمز» تهران در مذاکرات با واشینگتن به شمار میروند و جمهوری اسلامی از آنها دست نخواهید کشید.
بیشتر بخوانید: حمایت والاستریت ژورنال از موضع قاطع ترامپ: برچیدن برنامه هستهای بدون نیاز به اقدام نظامی
انتقاد ویتکاف از برجام: تکرار نخواهد شد
ویتکاف در مصاحبه برایتبارتنیوز، به انتقاد از توافق هستهای با تهران در زمان باراک اوباما پرداخت و گفت جمهوری اسلامی در مقایسه با آن زمان «بسیار آسیبپذیرتر» است.
او تاکید کرد: «ما هرگز وارد توافقی مانند برجام نخواهیم شد که در آن تحریمها لغو شود، اما تعهدات ایران بدون هیچ محدودیتی در آینده پایان یابد. این منطقی نیست. این روندی ناهماهنگ در برجام بود.»
ویتکاف افزود: «ما معتقدیم ایران نباید برنامه غنیسازی داشته باشد، نباید سانتریفیوژ داشته باشد و نباید هیچگونه امکاناتی در اختیار داشته باشد که امکان ساخت سلاح را فراهم کند. ما کاملا به این اصول پایبندیم، اما برجام چنین نبود. در برجام بندهایی وجود داشت که در زمانهای نامناسب، هم تعهدات را از بین میبرد و هم تحریمها را لغو میکرد. چنین چیزی در این توافق هرگز رخ نخواهد داد.»
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، ۱۵ اردیبهشت اعلام کرد به چیزی کمتر از برچیدن کامل تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی رضایت نخواهد داد.