بیش از ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور از بیمه محروم‌اند

داود کشوری، فعال کارگری، با بیان این‌که بیش از ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در ایران از داشتن بیمه محروم هستند، گفت قطع بیمه این تعداد از کارگران چیزی کمتر از یک فاجعه اجتماعی نیست.

کشوری جمعه ۱۹ اردیبهشت به خبرگزاری ایلنا گفت درحالی‌که طبق قانون از سهم پروانه‌های ساختمانی و ضریب پیمان‌های ساختمانی، منابع بیمه برای کارگران ساختمانی تخصیص می‌یابد، گفت این منابع صرف بیمه کارگران نمی‌شود.

رییس انجمن صنفی گچکاران استان قم با بیان این‌که کمتر از سه درصد از کارگران در ایران بیمه می‌شوند، گفت: «وضعیت کارگران ساختمانی هنوز تغییری نکرده و معلوم نیست این مشکل چگونه قرار است حل شود. ما فعلا اراده‌ای برای اجرای قانون و اجرای عدالت ندیدیم.»

این فعال کارگری توزیع چهار تا پنج هزار سهمیه بیمه برای ۵۰۰ هزار کارگر را توهین به کارگران توصیف کرد و گفت این بدان معناست که کارگری سال‌ها زحمت کشیده باید ۱۰ سال در صف بیمه بماند تا بتواند از بیمه اجتماعی که مسلم‌ترین حق یک کارگر است بهره‌مند شود.

او اضافه کرد: «آیا این عدالت است؟ این رفتار نشانه‌ مسلم سوءمدیریت در رابطه با مسئله کارگران ساختمانی است.»

پیش از این در ۲۹ فروردین، پژمان جوزی، رییس انجمن صنعت ساختمان اعلام کرد که بیش از ٩٧ درصد کارگران به دلیل نداشتن کارت مهارت، فاقد پوشش بیمه‌ای هستند.

او همان زمان گفت: «در سال ۱۴۰۱ فقط ۴۲ هزار کارگر موفق به دریافت کارت مهارت شدند، در حالی‌که بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی فعال داریم.»

تامین اجتماعی از تخصیص بیمه به کارگران اجتناب می‌کند

کشوری در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با ایلنا با یادآوری این‌که در سال ۱۴۰۴ و با تصویب هیئت دولت، ۲۵ درصد پروانه ساختمانی به ۲۷ و نیم درصد افزایش یافت، گفت: «قبل از تصویب اصلاحیه ماده پنج بیمه کارگران ساختمانی، این مبلغ ۱۵ درصد پروانه ساختمانی بود. این درصد بعد از تصویب بیشتر شد اما تامین اجتماعی همچنان از تخصیص بیمه به کارگران ساختمانی اجتناب می‌کند.»

این فعال کارگری خطاب به رییس سازمان تامین اجتماعی گفت: «شما مسئول اجرای عدالت در سازمانی هستید که باید ستون فقرات تامین اجتماعی کشور باشد، نه اینکه با بخشنامه و سهمیه، حق کارگر را تبدیل به لطف کنید.»

او در پایان گفت: «در چهار سال گذشته، کارگران بارها از تبعیض، بی‌عدالتی و بی‌توجهی فریاد زده‌اند. اما فقط وعده شنیده‌اند. اگر قرار است سازمان تأمین اجتماعی در مسیر عدالت باشد، اول باید حق بیمه این ۵۰۰ هزار کارگر بی‌پشتوانه را بازگرداند.»

در خرداد ۱۴۰۳، یک فعال صنفی کارگران ساختمانی درباره برخوردار نبودن کارگران از مزایای بازنشستگی پیش از موعد گفت آن‌ها حتی اگر بیمه‌ باشند، جان و سلامتی‌شان در خطر است.

پیش از آن در ۱۳ خرداد، ایران‌اینترنشنال در گزارشی نوشت در ادامه اقدامات ضدکارگری جمهوری اسلامی، وزارت کار با ابلاغ دستورالعملی امکان بازنشستگی پیش از موعد کارگران را از بین برد.