شرکت‌های هوایی در پی درگیری هند و پاکستان پروازها را لغو کرده‌اند یا تغییر مسیر داده‌اند

نمایی از شهر مظفرآباد
نمایی از شهر مظفرآباد

شرکت‌هایی از جمله یونایتد ایرلاینز و هواپیمایی کره، برخی پروازهای خود را لغو کرده‌اند یا تغییر مسیر داده‌اند. حدود ۱۲ فرودگاه هند روز چهارشنبه در پی حمله هوایی این کشور به ۹ نقطه در خاک پاکستان تعطیل شد؛ رخدادی که نگرانی‌ها درباره تشدید تنش‌ها میان دو کشور را افزایش داده است.

هند به منطقه کشمیر تحت کنترل پاکستان حمله کرده و پاکستان گفته است پنج جنگنده هندی را سرنگون کرده است.

این تنش‌ها به‌دنبال حمله ماه گذشته اسلام‌گرایان افراطی رخ داد که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر هند شد.

هند می‌گوید «زیرساخت‌های تروریستی» مرتبط با آن حمله به گردشگران را هدف قرار داده و پاکستان این موضوع را که اردوگاه‌های تروریستی در خاکش وجود دارد، رد کرده است.

تصاویر منتشرشده در وب‌سایت‌های رهگیری پروازها نشان می‌دهند بسیاری از هواپیماها پس از این حمله، مسیر خود را به‌ سمت آسمان عمان، امارات متحده عربی و کویت تغییر داده‌اند که احتمال تراکم در این حریم‌های هوایی را افزایش می‌دهد.

مقام‌های پاکستانی اعلام کردند در زمان حمله هند، ۵۷ پرواز بین‌المللی در حریم هوایی این کشور حضور داشتند.

دفتر شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، در بیانیه‌ای اعلام کرد اقدامات هند «خطر جدی برای خطوط هوایی تجاری متعلق به کشورهای حوزه خلیج فارس ایجاد کرده و جان مسافران را به خطر انداخته است».

وزارت هوانوردی غیرنظامی هند در برابر این اظهارات پاسخی ارائه نکرده است.

در روزهای گذشته، هند و پاکستان به‌طور متقابل حریم هوایی خود را به روی خطوط هوایی یکدیگر بسته‌اند. شرکت‌های بین‌المللی مانند لوفت‌هانزا نیز از عبور از حریم هوایی پاکستان خودداری کرده‌اند.

نهاد مشاوره‌ای در حوزه هوانوردی (OPSGROUP)، در مطلبی که چهارشنبه منتشر شد، هشدار داد: «اگر این درگیری ادامه یابد، احتمال آن وجود دارد که پاکستان مانند بازه زمانی فوریه تا اوت ۲۰۱۹، حریم هوایی خود را به‌طور کامل مسدود کند.»

اختلال در پروازهای داخلی و نگرانی از جعل موقعیت‌یاب (GPS Spoofing)

پروازهای داخلی نیز در هر دو کشور هند و پاکستان دچار اختلال شده‌اند.

بر اساس داده‌های شرکت بررسی پروازهای فلایت‌رادار۲۴ (Flightradar24)، تا ساعت ۱۰:۳۰ به وقت گرینویچ، سه درصد از پروازهای برنامه‌ریزی‌شده در هند و ۱۷ درصد در پاکستان لغو شدند.

شرکت هواپیمایی ایندی‌گو، بزرگ‌ترین شرکت داخلی هند، اعلام کرد ۱۶۵ پرواز خود را تا صبح شنبه لغو خواهد کرد و سهام این شرکت اکنون با ۱.۱ درصد کاهش مواجه شده است.

پروازهای شرکت‌های ایر ایندیا، اسپایس‌جت و آکاسا ایر نیز تحت تاثیر قرار گرفته‌اند.

پاکستان اعلام کرده است پس از حملات، حریم هوایی‌اش بازگشایی شده و فرودگاه‌ها «کاملا فعال» هستند.

تصاویر فلایت‌رادار۲۴ نشان می‌دهند برخی هواپیماهای غیرنظامی از فراز پاکستان در حال عبور هستند اما بخش شمال غربی هند همچنان فاقد ترافیک هوایی است.

شرکت هواپیمایی کی‌ال‌ام (KLM) هلند اعلام کرد تا اطلاع ثانوی از عبور از آسمان پاکستان خودداری می‌کند.

سنگاپور ایرلاینز نیز اعلام کرده از ششم می پرواز بر فراز حریم هوایی پاکستان را متوقف کرده است.

هواپیمایی کره گفت که از روز چهارشنبه، مسیر پروازهای خود از سئول به دبی را تغییر داده و مسیر جنوبی شامل میانمار، بنگلادش و هند را جایگزین مسیر پیشین از طریق پاکستان کرده است.

یونایتد ایرلاینز نیز پرواز خود به دهلی را لغو کرده و دلیل آن را «محدودیت‌های حریم هوایی» عنوان کرده است. این شرکت تنها یک پرواز مستقیم از نیوآرک به دهلی دارد.

آمریکن ایرلاینز نیز اعلام کرد در برنامه پروازی به دهلی بازنگری کرده و به مسافرانی که تحت تاثیر این تغییر قرار گرفته‌اند، امکان تغییر برنامه بدون پرداخت هزینه داده است.

شرکت تای ایرویز اعلام کرد پروازهایش به مقاصد اروپا و آسیای جنوبی از بامداد چهارشنبه تغییر مسیر داده‌اند. شرکت هواپیمایی چاینا ایرلاینز تایوان نیز اعلام کرد پروازهایش به و از مقاصدی مانند لندن، فرانکفورت و رم دچار اختلال شده‌اند.

برخی پروازها از هند به اروپا نیز مسیرهای طولانی‌تری را طی کرده‌اند. برای مثال، پرواز شماره ال‌اچ۷۶۱ (LH761) لوفت‌هانزا از دهلی به فرانکفورت حدود نیم ساعت بیش از معمول در مسیر بوده است.

انجمن شرکت‌های هواپیمایی آسیا-اقیانوسیه نسبت به تاثیر درگیری‌ها بر عملیات هوانوردی هشدار داد.

این نهاد اعلام کرد: «علاوه بر هزینه‌ها و اختلال‌های عملیاتی، نگرانی‌های ایمنی نیز وجود دارد زیرا جعل داده‌های جی‌پی‌اس (GPS) که در مناطق درگیری عملیات پرواز را مختل می‌کنند، یکی از بالاترین خطراتی است که صنعت هوانوردی با آن روبه‌روست.»

جعل جی‌پی‌اس (GPS spoofing) تکنیکی مخرب است که داده‌های سامانه موقعیت‌یاب جهانی را دست‌کاری کرده و می‌تواند موجب شود هواپیماهای تجاری از مسیر خود منحرف شوند.